ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Αναδίπλωση, απάτη ή προεκλογικό πυροτέχνημα;

Στις 21 του περασμένου μήνα, εστάλη και δημοσιεύτηκε, σχεδόν σε όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες, ένα κείμενο που έλεγε ότι «με σειρά τροπολογιών που υπέγραψε ο υφυπουργός Αμυνας κ. Λωτίδης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους ανάπηρους του Δημοκρατικού Στρατού».

Εγίνετο λόγος για τέσσερις ενότητες: Η πρώτη ρύθμιση αφορά στην τιμητική αναγνώριση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με το βαθμό που τους είχε απονεμηθεί τότε, ύστερα από φοίτησή τους σε σχολές του ΕΛΑΣ ή κατ' απονομή κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης σύμφωνα με διαταγές του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ή με πράξεις της ΠΕΑΕΑ.

Και συμπλήρωνε η ανακοίνωση: «Ικανοποιείται με τον τρόπο αυτό ένα πάγιο αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων και συνδέσμων (τελευταίο σχετικό έγγραφο της ΠΕΑΕΑ προς το ΔΕΠΑΘΑ με αριθμό Πρωτ. Εισόδου 142623/16.5.02). Πρόκειται, σημείωνε το κείμενο, για ρύθμιση ηθικής τάξεως με στόχο την αναγνώριση των υπηρεσιών όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης».

Παραδόξως όμως η αιτιολογική έκθεση προς τη Βουλή των Ελλήνων (26.6.02) και κατά συνέπεια και ο ψηφισθείς από τη Βουλή την 8.7.02 σχετικός νόμος, δεν κάνουν λόγο για αυτήν την «ηθικής τάξεως ρύθμιση», που όντως είναι ηθικής τάξεως, αποτελούσα μέρος του αιτήματος της ΠΕΑΕΑ για καθολική ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Και το ερώτημα των αντιστασιακών είναι προς τι η πομπώδης εξαγγελία; ποιες πολιτικές ή άλλες ανασταλτικές κοινοβουλευτικές και μη δυνάμεις κράτησαν το χέρι του κ. Λωτίδη μετέωρο και δεν προώθησε τη ρύθμιση στη Βουλή;

Τι να υποθέσουμε; Η αναδίπλωση αυτή ενέχει πολιτική σκοπιμότητα ή υποχώρηση ύστερα από τα αντιδραστικά δημοσιεύματα ορισμένων προσώπων και οργανώσεων; Ηταν προεκλογική σαπουνόφουσκα;

Οι αντιστασιακοί και οι συμπαθούντες και σεβόμενοι τη μεγαλειώδη ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση περιμένουν τις εξηγήσεις του κυρίου υφυπουργού.

Συνακόλουθα του θέτουμε και το εξής ερώτημα:

Ο υπογράφων το παρών κείμενο, ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, συνταξιούχος ανάπηρος πολέμου, με το υπό ημερ. 8/4/02 αίτημά του προς το ΔΕΠΑΘΑ ζητούσε την ένταξή του στους εφέδρους αξιωματικούς του Στρατού, βάσει του άρθρου 9 παρ. 5 της Συμφωνίας της Βάρκιζας, που ορίζει ότι «εξαιρετικώς και μόνον η κυβέρνηση θα αναγνωρίζει ως εφέδρους αξιωματικούς, των εκ των μονάδων αντιστάσεως ονομασθέντων αξιωματικών οίτινες κατέστησαν ανάπηροι ή εφονεύθηκαν». Το αίτημα αυτό το απέρριψε το ΔΕΠΑΘΑ (έγγραφα του Φ900/28/14310, Σ1069/3-6-02) βασιζόμενο στη γνωμάτευση του Νομικού του Τμήματος ότι η Συμφωνία της Βάρκιζας δεν ισχύει διότι δεν έχει περιβληθεί την ισχύ νόμου!

Και εύλογα τίθεται το ερώτημα: Η Συμφωνία - μη κυρωθείσα διά νόμου δηλ. μη νομίμως ίσχυε μόνο για την παράδοση των τιμημένων όπλων του ΕΛΑΣ και για τα όσα δεινά επακολούθησαν σε βάρος των αντιστασιακών και δεν ισχύει η μόνη αυτή ευνοϊκή διάταξη; Ηταν απάτη δηλαδή η Συμφωνία της Βάρκιζας;!

Ας απαντήσει ο κ. υφυπουργός ή όποιος άλλος κυβερνητικός αρμόδιος. Γιατί σήμερα που γιορτάζουμε τα 28 χρόνια της αποκατάστασης της δημοκρατίας, τα χουντικά σταγονίδια εξακολουθούν να φρενάρουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας που λυδία της λίθος είναι η πλήρης αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών της.


Σπύρος ΔΙΛΙΝΤΑΣ
Ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ

Κορυφαία στιγμή η ίδρυση ΓΣ του ΕΛΑΣ

Η 59η επέτειος της ίδρυσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, γιορτάστηκε με εκδήλωση στο Περτούλι

Από τη μαζική εκδήλωση στα περτουλιώτικα λιβάδια

Λιονακης Γιωργος

Από τη μαζική εκδήλωση στα περτουλιώτικα λιβάδια
Πλήθος αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 21.7.2002 το πρωί στο Περτούλι, εκεί στα περτουλιώτικα λιβάδια στο χώρο του Αρχηγείου του λαϊκού στρατού, του ΕΛΑΣ, αποτίοντας φόρο τιμής στους τιμημένους αγωνιστές του. Ηταν εκεί, αγωνιστές και εκπρόσωποι Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία που εκπροσωπήθηκε από αγωνιστές που βρίσκονται στη χώρα μας. Μαζική συμμετοχή, βεβαίως, είχαν οι αντιπροσωπείες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ των θεσσαλικών αλλά και των γύρω νομών της Μακεδονίας. Ενώ εκπροσωπήθηκαν τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του παραρτήματος Πύλης Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, Απόστολος Κατράνας για να συνεχιστεί με τραγούδια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από συναγωνίστριες και συναγωνιστές.

Βασικός ομιλητής ο Βασίλης Φυτσιλής, μέλος της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, αναφερόμενος στο ιστορικό θα τονίσει, ανάμεσα στα άλλα:

Το ΓΣ του ΕΛΑΣ του οποίου τα 59 χρόνια γιορτάζουμε, συγκροτήθηκε στις 2 Μάη του 1943 και είχε για αρκετό καιρό την έδρα του στα περτουλιώτικα λιβάδια.

«Κι επειδή, κάποιες ιστορικές αλήθειες πρέπει να λέγονται, ο Β. Φυτσιλής υπενθύμισε πως, αν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές δεν είχαν στην υπηρεσία τους πιστό και τυφλό όργανο τον Γεώργιο Παπανδρέου, δε θα μπορούσαν να μας χτυπήσουν, έτσι ανοιχτά, στην πρωτεύουσα της χώρας.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Κορυσχάδες, με 50 παρατρεχάμενους της ΠΟΑΕΑ και λίγους γέροντες που έφεραν από τα ΚΑΠΗ Αγρινίου, για να τιμήσει λέει την Αντίσταση, ο ομιλητής θα επισημάνει: Ομως δεν είπε τίποτα απολύτως για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την απαγόρευση, με δική του εντολή, της κατάσχεσης της γερμανικής περιουσίας, μη θιγεί το γερμανικό κράτος... Και κατέληξε:

Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης είμαστε με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και είμαστε μ' αυτό, όχι μόνο γιατί ήταν η ψυχή και η καρδιά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και γιατί είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, συμπαραστάτης στα προβλήματα και οδηγός στους αγώνες μας, στους αγώνες όλου του λαού για τα δικαιώματά του.

Καλούμε όλο το λαό κάθε τίμιο πατριώτη να συστρατευθεί μαζί μας σε ένα παλλαϊκό, δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο πάλης, το μόνο ικανό να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα στη νέα γενιά και την καλούμε να αντισταθεί, κατέληξε ο Βασίλης Φυτσιλής.

58η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Η Αντίσταση φωτίζει τους λαϊκούς αγώνες

Ιδιαίτερα πετυχημένες και με μαζική συμμετοχή, για μια ακόμα χρονιά φέτος, ήταν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσαν στην Αμφιλοχία, το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιούλη, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμφιλοχίας και ο Δήμος, στην 58η επέτειο της μεγάλης μάχης της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών και των Γερμανοτσολιάδων.

Η μάχη της Αμφιλοχίας, ήταν από τις μεγαλύτερες που έδωσε ο ΕΛΑΣ και η πρώτη φορά που τμήματά του κατέλαβαν μια πόλη με καλά σχεδιασμένη επιθετική ενέργεια. Με τον άρτιο σχεδιασμό της μάχης, η φρουρά των Γερμανών ναζί αιφνιδιάστηκε, και μπαίνοντας στα σπίτια αμύνονται με λύσσα περιμένοντας ενισχύσεις. Ο αγώνας σκληρότατος, μάχη από σπίτι σε σπίτι και δρόμο σε δρόμο. Οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ, όμως, κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τον εχθρό που είχε σοβαρές απώλειες σε νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους. Στα χέρια των ανταρτών έπεσε πλούσιο υλικό του εχθρού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Σάββατο το απόγευμα όπου στην πλατεία της πόλης λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής με έργα των ζωγράφων Γ. Φαρσακίδη και Γ. Γούλα καθώς και έκθεση βιβλίου, αντιστασιακού Τύπου και αφίσας. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλούσιο, με παραδοσιακούς χορούς και με νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Την Κυριακή έγινε η μεγάλη συγκέντρωση αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών Παραρτημάτων και από τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, κρατικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και μαζικοί φορείς της περιοχής.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο Γ. Βρεττός, μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ, ενώ βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ν. Θεοφιλάτος, πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας και μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ.

Εκδηλώσεις

Την Κυριακή, 28 Ιούλη 2002, διοργανώνονται οι παρακάτω αντιστασιακές εκδηλώσεις:

  • Η Κοινότητα Κοσμά Κυνουρίας διοργανώνει, ώρα 11 π.μ., στη θέση Σταυρός, εκδήλωση τιμής για την 59η επέτειο της «μάχης του Κοσμά», που έγινε στις 27 Ιούλη 1943 κατά των Ιταλών κατακτητών.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ., την Κυριακή 28/7. Τηλ.: 010.8234.296 και 010.8831.368.

  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης, στην 58η επέτειο της νικηφόρας μάχης του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στον Πλαταμώνα (Ορατζάκ), την 29/7/44, ενάντια στις κατοχικές φασιστικές βουλγαρικές δυνάμεις, διοργανώνει το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καβάλας με τη συμμετοχή αγωνιστών από Αν. Μακεδονία - Θράκη, Νιγρίτα, Σέρρες, Ροδολείβος, Κομοτηνή, Ξάνθη, στις ματοβαμμένες πλαγιές της οροσειράς Τσαλ - Νταγκ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης πραγματοποιεί εκδρομή στην Πάρνηθα με πούλμαν. Θα γίνει περιήγηση στον εθνικό δρυμό και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των 17 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές στις 24 Ιούλη 1944. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, πολιτιστική εκδήλωση και φαγητό στη θέση Μόλα κάτω από τα έλατα. Αναχώρηση το πρωί στις 8 από Ν. Σμύρνη, οδός Ομήρου 68 (πρώην ΕΛΣΗ) και επιστροφή στις 8 το βράδυ (πληροφορίες - συμμετοχή στο τηλ.: 010.9354.841, ώρες 6.30 - 8 μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή).
  • Η ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος Αγρινίου και το διαμέρισμα Καλυβίων διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους 59 εκτελεσθέντες την 31.7.1944, στα Καλύβια Αγρινίου, ώρα 10 π.μ., στον τόπο της θυσίας.
  • Το Παράρτημα Λίμνης Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, στις 10.30 π.μ. στην Κήρυνθο, εκδήλωση τιμής στη μνήμη των 3 ΕΠΟΝιτών και αγωνιστών αντιστασιακών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ