ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περίσσεψαν τα ψέματα στους αγρότες

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει με νέα ψέματα την αναξιοπιστία του απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς (που πριν 7 μήνες υποσχόταν ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι), λέγοντας ότι θα ζητήσει την άδεια της ΕΕ να τσοντάρει από τον εθνικό προϋπολογισμό στα «ψίχουλα» που αποφάσισε η Κομισιόν

Με ψεύτικες υποσχέσεις προσπαθεί να ξανακοροϊδέψει η κυβέρνηση τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι δέχονται νέο ανεπανόρθωτο πλήγμα από τις εξευτελιστικές ελάχιστες τιμές για το βαμβάκι που αποφάσισε προχτές η αρμόδια Επιτροπή της ΕυρωπαϊΪκής Ενωσης. Με το μάτι στραμμένο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη και προσπαθώντας να αποτρέψει νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, δήλωσε χτες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ότι «εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας κ. Δρυς να αναλάβει να ζητήσει από το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη δυνατότητα παροχής εθνικών ενισχύσεων»!

Με την κατάπτυστη αυτή δήλωση, προσπάθησε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να δικαιολογήσει το νέο πλήγμα που επιφέρει η απόφαση της Κομισιόν στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς, με την προχτεσινή της απόφαση για τις ελάχιστες τιμές του βαμβακιού σοδειάς 2001/2002. Παράλληλα, φορώντας το «φιλοαγροτικό» κοστούμι, δήλωσε πως η κυβέρνηση, στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την «ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ» θα δώσει τη μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Ακολούθησε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς - ο οποίος - αφού απαρίθμησε μια σειρά έργων για την «αγροτική ανάπτυξη» και «ανασυγκρότηση της υπαίθρου που «θα» χρηματοδοτηθούν από 3 διαφορετικά κοινοτικά προγράμματα στην περίοδο μέχρι το 2006 με το ποσό των 6,6 δισ. ευρώ (2,2 τρισ. δραχμές) - σχολιάζοντας την απόφαση της κομισιόν για το βαμβάκι διατυπώσει την άποψη ότι θα μπορούσε να ήταν και... χειρότερη.

Να θυμίσουμε, ότι το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με την προχτεσινή απόφαση της Κομισιόν (μια απόφαση που πηγάζει από κανονισμούς της ΕΕ που έχει ψηφίσει και η ελληνική κυβέρνηση):

  • περιορίζει από 8,50 ως 12,50 δραχμές το κιλό την εξόφληση που θα δοθεί στους βαμβακοπαραγωγούς για τη σοδειά 2001/2002. Αντίθετα, η εξόφληση που θα δοθεί στους βιομηχάνους εκκοκκιστές φτάνει στις 21 δραχμές το κιλό. Ετσι η ελάχιστη τιμή για τον παραγωγό διαμορφώνεται στις 202 δραχμές και 223,67 για τους εκκοκκιστές,
  • θέτει εκτός επιδότησης 145.000 τόνους (που σημαίνει ότι κάποιοι βαμβακοπαραγωγοί δε θα πάρουν ούτε τα «ψίχουλα» της κοινοτικής ενίσχυσης των 8,50 - 12,50 δραχμών ανά κιλό. Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπει για τους βιομηχάνους εκκοκκιστές τη χορήγηση ολόκληρης της επιδότησης για 36.000 τόνους βαμβάκι.

Με δεδομένο ότι η απόφαση της Κομισιόν είναι πολύ χειρότερη ακόμη και από εκείνη που προσδοκούσε η κυβέρνηση όταν υποσχόταν πριν 7 μήνες στους βαμβακοπαραγωγούς εξόφληση 50 δραχμές το κιλό - ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι» με νέα ψέματα.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων είπε πως στις κυβερνητικές προσπάθειες «για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών» εντάσσονται:

  • Η απορρόφηση κοινοτικών πόρων εντός του έτους 2002 που αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών πόρων του Γ' ΚΠΣ για τη γεωργία και πως από 16 Οκτώβρη 2002, έναρξη του νέου έτους κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις στους αγρότες χωρίς πλέον καμία καθυστέρηση.
  • Η προώθηση μεγάλου αριθμού ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων (περίπου 125) τοπικού χαρακτήρα και αγροτοτουριστικών πρωτοβουλιών, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ για το βαμβάκι, ο πρωθυπουργός- αφού δήλωσε πως θα ζητηθεί η άδεια της ΕΕ να δοθούν εθνικές ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς - έσπευσε να διευκρινίσει πως η κίνηση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν μια επιλογή της κυβέρνησης για «επανεθνικοποίηση» της αγροτικής πολιτικής. Ετσι, αναφερόμενος στις θέσεις της κυβέρνησης για την επικείμενη «ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ» - με την οποία επιφυλάσσεται νέο πλήγμα στα εργαζόμενα νοικοκυριά των χωρών μελών της ΕΕ - ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση» για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «θέλουμε να δώσουμε μια νέα μορφή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην ελληνική ύπαιθρο» με την «ανακατανομή των χρηματοδοτικών πόρων υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών»!

Δίνοντας μάλιστα τα διαπιστευτήριά του στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και σε όλους τους ευρωθιασώτες - που βλέπουν την ΕΕ σαν θεματοφύλακα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - ο Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε τη θέση του πως «δεν πρέπει να υπάρξει επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, φανερή ή συγκεκαλυμμένη». Δε δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει σαν «δημαγωγούς» και «ανεύθυνους» τους αγρότες και τα πολιτικά κόμματα που επιμένουν στην εφαρμογή εθνικής αγροτικής πολιτικής με τη χορήγηση εθνικών κρατικών ενισχύσεων, γιατί ο ίδιος θεωρεί τις εθνικές επιδοτήσεις ότι «αποβαίνουν σε βάρος της εθνικής οικονομίας και σε βάρος των ίδιων των αγροτών...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Υπάρχουν και... χειρότερα

Και ο Γ. Δρυς, με όσα είπε στους δημοσιογράφους και στη Βουλή, επιχείρησε να κοροϊδέψει μια ακόμη φορά τους αγρότες

Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του πρωθυπουργού ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος και προσπάθησε να εξαπατήσει τους αγρότες με νέες κάλπικες υποσχέσεις και να κερδίσει χρόνο. Ετσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ωσάν να απευθύνεται σε αφελείς, προσπάθησε να πείσει τους αγρότες ότι η «μάχη δεν τελείωσε», ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε και ευχαριστημένος που κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της ΕΕ δεν επικράτησαν οι «ακραίες» θέσεις μελών της Επιτροπής που θα υποχρέωνε τους αγρότες να πληρώσουν και από πάνω.

Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι η αποφυγή της επιστροφής χρημάτων από τους αγρότες δεν ήταν αποτέλεσμα της «μάχης» που έδωσε η κ. Διαμαντοπούλου, αλλά η τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση ώστε να μην ξεγυμνωθεί τελείως, αφού η ΕΕ ετοιμάζει νέο και πολύ χειρότερο κανονισμό για τους βαμβακοπαραγωγούς που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ από το Σεπτέμβρη του 2003. Αυτά που ανέφερε περί προσφυγής στην ΕΕ είναι ψέματα.

Ετσι τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί βλέπουν την τιμή του βαμβακιού να κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, οι εκκοκκιστές θα βάλουν στις τσέπες τους περίπου 32 δισεκατομμύρια δραχμές. Οταν οι αγρότες θα μπορούσαν να πάρουν 223,5 δραχμές το κιλό, παίρνουν 202, αφού οι υπόλοιπες 21,5 πάνε απ' ευθείας στους εκκοκκιστές. Πιο προκλητικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, ο οποίος όταν του τέθηκε το θέμα ότι 145 χιλιάδες τόνοι βαμβακιού δεν επιδοτούνται, απάντησε ότι «η επιλέξιμη παραγωγή επιδοτήθηκε»!

Στη Βουλή

Την κυβερνητική πολιτική που οδήγησε για μια ακόμα φορά σε μειώσεις ενισχύσεων των βαμβακοπαραγωγών επιχείρησε χτες να υπερασπιστεί ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Χαρακτήρισε δε «πρωτοφανές φαινόμενο» τη φετινή δηλωθείσα παραγωγή βαμβακιού.

Οπως υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας, «το 2001 είχαμε τη μεγαλύτερη παραγωγή στην ιστορία της βαμβακοπαραγωγής στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «αν κάναμε αποδεκτό όλο το βαμβάκι που δηλώθηκε», αυτό «θα οδηγούσε σε επιστροφή από τους παραγωγούς στην Κοινότητα 83 δραχμές ανά κιλό». Σημείωσε ότι στην Κοινότητα «ξεκαθαρίσαμε για πρώτη φορά ποιο είναι το επιλέξιμο και ποιο το μη επιλέξιμο βαμβάκι», σημειώνοντας ότι «η Κοινότητα έκανε δεκτό μόνο 61 χιλιάδες 811 τόνους βαμβάκι». Μάλιστα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους αγρότες, αλλά και την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «κάποιοι φρόντισαν να ανεβάσουν την παραγωγή», αναρωτώμενος αν «είναι υπεύθυνος ο υπουργός Γεωργίας για την αύξηση της παραγωγής».

Επίσης κατηγόρησε τους βαμβακοπαραγωγούς για έλλειψη εκσυγχρονιστικού πνεύματος, αφού όπως είπε «δεν έχουμε ούτε μια ομάδα παραγωγών στο βαμβάκι», ενώ «έχουμε στηρίξει το συνεταιριστικό κίνημα». Ο Γιώργος Δρυς επικαλέστηκε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως «δυστυχώς υπάρχουν δυο άλλες χώρες που έχουν τους ίδιους αυστηρούς κανόνες που έχει η Ελλάδα» χωρίς να παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή, σημειώνοντας ότι «πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Οσον αφορά τις επιδοτήσεις από προηγούμενες εγκρίσεις, ο Γιώργος Δρυς τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά διάθεση από κανέναν να καθυστερήσει τις επιδοτήσεις. Οποια καθυστέρηση υπάρχει, είναι για λόγους εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ».

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οργισμένοι και έτοιμοι για αγώνες...

Ο Β. Μπούτας καλεί τους αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο - ποιοι στάθηκαν και πάλεψαν στο πλευρό τους - και να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν το δίκιο τους

Από την τελευταία κινητοποίηση (8/2/2002)των αγροτών στα Τέμπη με τα τρακτέρ
Από την τελευταία κινητοποίηση (8/2/2002)των αγροτών στα Τέμπη με τα τρακτέρ
Τις έντονες αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία καθορίστηκε ότι η παραγωγή ελληνικού βαμβακιού εμπορίας 2001 - 2002 που θα επιδοτηθεί θα είναι 1.246.838 τόνοι. Η οργή και αγανάκτησή τους «φούντωσε» καθώς συνειδητοποιούν πλέον το μέγεθος της επιχείρησης εξαπάτησής τους από την κυβέρνηση και όλους όσοι στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει. Τα «μαύρα» μαντάτα ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα καταστροφικό χαρακτήρα του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς φέτος το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών θα υποστεί περαιτέρω, δραματική μείωση, αφού η τιμή του προϊόντος είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Βεβαίως, οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας δεν ξεχνούν τα ψέματα της κυβέρνησης, που όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρούσε να τους κοροϊδέψει μοιράζοντας υποσχέσεις περί επιδότησης όλων των, εντός ΟΣΔΕ, ποσοτήτων βαμβακιού και περί τελικής τιμής που θα έφτανε στις 310 δρχ. το κιλό. Ιδιαίτερα θυμούνται πολύ καλά τις περιοδείες των Γ. Δρυ, Φ. Χατζημιχάλη, Β. Αργύρη, αλλά και του Κ. Λαλιώτη στην περιοχή, που, χωρίς αιδώ, «έπαιζαν» με τον «πόνο» και την αγωνία τους και συκοφαντούσαν όλους όσοι έλεγαν την αλήθεια και αγωνίζονταν για το δίκιο των βαμβακοπαραγωγών.

Και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να «χάψουν» τα νέα «τερτίπια» της, προεκλογικού χαρακτήρα, όπως τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Μόνο ο αγώνας μένει...

Κάλεσμα στους βαμβακοπαραγωγούς να αναπτύξουν μαζικούς και ενωτικούς αγώνες ενάντια στις καταστροφικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης απηύθυναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ). Επισήμαναν δε ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να «πέσουν» στις νέες «παγίδες», προεκλογικού χαρακτήρα, που επιχειρεί να «στήσει» η κυβέρνηση, όπως χτες ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. Και κατήγγειλαν την κυβέρνηση, που προσπαθούσε να παραπλανήσει τους αγρότες με πολλά ψεύδη και ανέξοδες υποσχέσεις.

Οπως τόνισε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΚ, αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι και ο αγώνας που έκαναν οι αγρότες όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν δίκαιος, αλλά συνάντησαν μια κυβέρνηση που υλοποιεί μια «βαθιά» αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι τη βαριά ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το πρόβλημα δημιουργείται από τον κανονισμό της ΕΕ, που η ίδια πρότεινε και ψηφίστηκε, αλλά και η ΝΔ και όλοι όσοι στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει.

Συνεχίζοντας ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι οι αγρότες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο - ποιοι στάθηκαν στο πλευρό τους και ποιοι πάλεψαν και παλεύουν για τα δίκιο τους - και να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Και ανακοίνωσε ότι η ΕΟΑΣΝΚ θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης και την ανάπτυξη αγώνων των αγροτών, με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Με ανακοίνωσή της και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) καλεί τους αγρότες του νομού ν' αντισταθούν στη νέα καταστροφική απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης και να πάρουν την υπόθεση της λύσης των προβλημάτων τους στα χέρια τους με την ενότητα και τη μαζικότητα του αγώνα τους. Τονίζει, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει, με περιοδείες και συγκεντρώσεις, ν' αναδείξει όλες τις πτυχές της αντιαγροτικής συμπαιγνίας κυβέρνησης - ΕΕ, να ενημερώσει τους αγρότες ώστε να οργανώσουν νέους αγώνες.

Καταλήγοντας η ΕΟΑΣΝΛ, καλεί τους αγρότες να στείλουν ένα βροντερό μήνυμα αντίδρασης και αντίστασης στην κυβέρνηση, αλλά και σε όσους στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. «Τους καλούμε - τονίζει - να καταψηφίσουν τους εκλεκτούς αυτών των πολιτικών δυνάμεων και να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στη νομαρχία και στους δήμους, που θα σταθούν στο πλευρό τους, θα παλέψουν από κοινού με τους αγρότες για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ για το βαμβάκι

Το ...ενδιαφέρον της ΝΔ για τους αγρότες εξέφρασε και ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, Ε. Μπασιάκος. Σχολιάζοντας τη χτεσινή δήλωση του υπουργού Γεωργίας σε σχέση με τις δυσμενείς αποφάσεις για την τελική τιμή του βαμβακιού, σημείωσε: «Η χτεσινή δήλωση του υπουργού Γεωργίας σε σχέση με τα δυσμενέστατα νέα δεδομένα για την τιμή του βάμβακος και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, που διαψεύδουν παταγωδώς την κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διακατέχεται από σύγχυση, αν δεν επιχειρεί σκόπιμα να διαστρεβλώσει με φθηνές δικαιολογίες την καταστροφική πραγματικότητα, που η ίδια δημιούργησε, υποτιμώντας τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης».

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ σημειώνει ότι «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το βαμβάκι ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της ελληνικής μικρομεσαίας αγροτιάς. Επέβαλε πρόστιμο συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα, αντί των 50 δραχμών επιδότηση ανά κιλό, οι αγρότες να πάρουν 8-12 δραχμές. Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή τρόικα, μέσα και από την αναθεώρηση της ΚΑΠ, προχωρά στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς για τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού κατέχει μόνιμη θέση ουραγού και δορυφόρου στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Επίσης και η ΝΔ, με τον "τυφλό" ευρωκεντρισμό της, συνοδοιπορεί στην παραπέρα συρρίκνωση της αγροτικής μας οικονομίας. Καλούμε τους αγρότες να αντισταθούν στα αντιαγροτικά σχέδια της ευρωπαϊκής τρόικας και του εδώ δικομματικού παραρτήματός της».

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
«Θηλιά στο λαιμό» οι τιμές βιομηχάνων - διεπαγγελματικής

Περιοδεία στελεχών της ΠΑΣΥ και του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη σε χωριά της Ημαθίας - Πέλλας

Τη δραματική κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι, περιέγραψαν οι παραγωγοί βιομηχανικού και επιτραπέζιου ροδάκινου, Πέλλας και Ημαθίας στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη και στο κλιμάκιο της ΠΑΣΥ που περιόδευσαν στα χωριά και στους τόπους παράδοσης των προϊόντων, τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και χθες το πρωί. Οι αγρότες, στα χωριά της Σκύδρας (Ριζό, Σεβαστιανά) στην Πέλλα, αλλά και στην Ημαθία, έξω από την κονσερβοβιομηχανία «Βένους», και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς «Πρόοδος» και ΑΣ Μακροχωρίου, μίλησαν ανοιχτά και κατήγγειλαν όσους τους εμπαίζουν χρόνια τώρα στο όνομα δήθεν της υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Η συμφωνία της διεπαγγελματικής, έγινε πολύ αργά, ουσιαστικά στην περίοδο συγκομιδής του προϊόντος. Ετσι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν για να αντιπαλέψουν μαζικά και να βγάλουν από πάνω τους τη θηλιά που τους έβαλαν στο λαιμό οι βιομήχανοι με τη συναίνεση των Ομάδων Παραγωγών. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία που έκλεισε αφορά στην πώληση του προϊόντος με 80 δρχ το κιλό, αντί των 100 δρχ που αρχικά διεκδικούσαν.

Ολοι οι αγρότες, επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τις αρχικές εκτιμήσεις των Διευθύνσεων Γεωργίας των δύο νομών, πως οι ζημιές που προκλήθηκαν λόγω του παγετού ξεπερνούν το 30% της παραγωγής και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στο 50%. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει αποδείξει ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε αποζημιώσεις από τα ΠΣΕ, οι οποίες να ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος των καταστροφών. Ετσι, και αποζημίωση δεν ελπίζουν να πάρουν για τη χαμένη παραγωγή, και την παραγωγή που θα βγάλουν θα δώσουν σε εξευτελιστική τιμή. Με τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει απώλεια του χαμένου εισοδήματος και φυσικά για άλλη μια χρονιά ούτε μεροκάματο θα βγάλουν και τα χρέη θα τους πνίξουν.

Ο Γιάννης Πατάκης, αλλά και οι αγρότες, των Επιτροπών Πέλλας και Ημαθίας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), προειδοποίησαν τους ροδακινοπαραγωγούς για τα νέα δεινά που πρέπει να περιμένουν, κυρίως μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003. Τους κάλεσαν σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να αποκρούσουν την πολιτική συρρίκνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς που επιχειρείται με τις πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση.

Εξορμήσεις ενημέρωσης

Εξορμήσεις ενημέρωσης των αγροτών για τις αρνητικές εξελίξεις στη βαμβακοκαλλιέργεια και τα γενικότερα προβλήματα των αγροτών οργανώνει τις επόμενες μέρες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ). Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής: Αύριο Σάββατο, 27/7, στις 9 μ.μ., στη Ματαράγκα. Την Κυριακή, 28/7, 9 μ.μ, στον Παλαμά. Τη Δευτέρα, 29/7, στις 9 μ.μ. στο Προάστιο. Την Τρίτη, 30/7, στις 9 μ.μ., στην Κυψέλη. Την Πέμπτη, 1/8, στις 9 μ.μ., στο Μακρυχώρι. Την Παρασκευή, 2/8, 9μ.μ., στο Καλλιφώνι. Το Σάββατο, 3/8, στο Λεοντάρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ