ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με επιτυχία οι εκδηλώσεις στο Νομό Λάρισας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιούνται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στο Νομό Λάρισας. Καθημερινά οι Κνίτες και οι Κνίτισσες έρχονται σε άμεση επαφή με τους νέους του νομού, προβάλλοντας τις προτάσεις διεξόδου της ΚΝΕ για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως αυτά της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της παιδείας κ.ά.

Σήμερα, στις 10 μ.μ., η Τομεακή Οργάνωση Εργαζομένων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Νεάπολης, στη Λάρισα, με θέμα τον εθελοντισμό. Με αφορμή τη σημερινή προφεστιβαλική εκδήλωση, χτες, εκπρόσωποι της ΚΝΕ - η Μαρία Γαβαλά, γραμματέας του ΝΣ Λάρισας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Γ. Σκόκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ - παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Οπως επισήμαναν, το θέμα του εθελοντισμού αξιοποιείται για να κατακερματίσουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Και τόνισαν χαρακτηριστικά ότι το «συγκεκριμένο ιδεολόγημα αξιοποιείται προκειμένου να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του νεολαίου ένα εργασιακό καθεστώς που θα έχει, στην ουσία ακόμα πιο έντονα τα χαρακτηριστικά της ανεργίας, αφού μιλάμε για δουλιά με ατομικές συμβάσεις, χωρίς την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, με την κατάργηση του 8ώρου, αλλά με ωράριο με λάστιχο».

Οσον αφορά το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ στη Λάρισα, για τις επόμενες μέρες, έχει ως εξής: Αύριο, 1η Αυγούστου, στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, στις 21 Αυγούστου στην Ελασσόνα, στις 25 Αυγούστου στα Φάρσαλα, στους Γόννους και στην Αγιά. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τις κεντρικές τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη στη Λάρισα.

Πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων

Πλώρη για κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει βάλει και φέτος η μεγαλύτερη γιορτή της νεολαίας, το 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το οποίο συνεχίζει το ταξίδι του, γνωρίζοντας την επιτυχία και την ανταπόκριση χιλιάδων νέων στο πέρασμά του. Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες είναι:

Σήμερα, Τετάρτη

- Στις εργατικές κατοικίες Λαμίας θα γίνει εκδήλωση στις 7.00 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά - ανεργία».

- Στη Θεσσαλονίκη, στην Ανω Τούμπα, στην πλατεία Τσάκωνα, θα γίνει εκδήλωση στις 8.30 μ.μ., με θέμα «2003 και νεολαία».

- Στη Λάρισα, στην πλατεία Νεάπολης, θα γίνει εκδήλωση στις 8.00 μ.μ., με θέμα: «Τρομοκρατία και συνέπειες σε δικαιώματα».

Αύριο, Πέμπτη

- Στην κεντρική πλατεία, στο Αλιβέρι θα γίνει εκδήλωση, με θέμα την παιδεία, στις 8.00 μ.μ.

- Εκδήλωση στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, στις 8.00 μ.μ., με θέμα την τρομοκρατία.

Παρασκευή 2 Αυγούστου

- Στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου - Κρήτης θα γίνει εκδήλωση στις 8.00 μ.μ., με θέμα: «Ασφαλιστικό και νέοι εργαζόμενοι».

- Στον Αγιο Ιωάννη, στα Χανιά, η εκδήλωση θα γίνει στις 8.00 μ.μ., με θέμα το Ασφαλιστικό.

- Στους Αγίους Αποστόλους, στα Χανιά, θα γίνει εκδήλωση στις 8.00 μ.μ., με θέμα: «Οχι στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας».

Σάββατο 3 Αυγούστου

- Στη Λήμνο θα γίνει το κεντρικό φεστιβάλ, στην κεντρική πλατεία Μύρινας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Παιδεία και ναρκωτικά».

- Στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης θα γίνει εκδήλωση στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «2003 και αντιιμπεριαλιστική πάλη».

- Στις Βουκολιές Κρήτης θα γίνει εκδήλωση στις 8 το βράδυ, με θέμα: «Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ψήφος για μας και τους αγώνες μας».

- Στην Καμαριώτισσα - Σαμοθράκης, στις 8.00 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση με έκθεση βιβλίου και μουσικά σχήματα.

Κυριακή 4 Αυγούστου

- Το κεντρικό φεστιβάλ της Χίου θα γίνει στην κεντρική πλατεία Χίου στις 8.30 το βράδυ.

- Στην παραλία των Καμμένων Βούρλων, θα γίνει στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

- Στα Π. Ρούματα, στα Χανιά, θα γίνει εκδήλωση, στις 8.00 το βράδυ, με θέμα τα προβλήματα των νέων της υπαίθρου.

- Στην παραλία Στούπα της Μεσσηνίας, στις 7.00 το βράδυ θα μιλήσει ο Β. Λαμπρόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Πελοποννήσου, με θέμα τα ναρκωτικά.

- Στα Θέρμα Σαμοθράκης θα πραγματοποιηθεί από τις 8 το βράδυ, έκθεση βιβλίου και μουσική εκδήλωση.

- Στο Λούρο Πρέβεζας θα γίνει εκδήλωση στις 8.30 μ.μ., με θέμα οι νέοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακαρπη συνάντηση Ευθυμίου - ΠΟΣΔΕΠ

Προς τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, προσανατολίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι, με τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου.

Από τη συνάντηση διευκρινίστηκε, όπως επισημαίνει η ΠΟΣΔΕΠ με ανακοίνωσή της, το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού με το συνυπολογισμό του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης στις συντάξιμες αποδοχές και της χορήγησης του ίδιου επιδόματος κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας. Σχετικά με την επίλυση του μισθολογικού ζητήματος μέσω της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στο βασικό μισθό, ο υπουργός επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησης, που λέει ότι δεν πρόκειται να γίνει διάλογος για τα μισθολογικά αιτήματα πριν το 2003.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ κρίνει ότι από τη συνάντηση αυτή δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο και εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Κύριο αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ αποτελεί η ικανοποίηση του οικονομικού και συνταξιοδοτικού, αφού οι συντάξιμες αποδοχές των πανεπιστημιακών φτάνουν μόλις στο 43% των αποδοχών που λαμβάνουν όσο είναι εν ενεργεία. Οι μισθοί στις χαμηλότερες βαθμίδες ξεκινούν από 300.000 δρχ., ποσό που δεν καλύπτει τις ανάγκες του επαγγέλματος, ενώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Ολα αυτά, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, οδηγούν σε συνολικότερη υποβάθμιση τα πανεπιστήμια. Ακόμη παραμένει το αίτημα για προσαρμογή των κύριων επιδομάτων, αυξήσεις 20% στους μισθούς και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ