ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι μελωδίες της λίμνης...

Λ.Μαχαιρίτσας - Δ.Τσακνής
Λ.Μαχαιρίτσας - Δ.Τσακνής
Για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ της Λίμνης Πλαστήρα προσφέρει τη δυνατότητα της απόλαυσης ενός μοναδικού φυσικού τοπίου με τη μελωδική «υπόκρουση» των καλλιτεχνικών του εκδηλώσεων. Φέτος, το φεστιβάλ ανοίγουν στις 9/8 ο Παντελής Θαλασσινός, ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε μια μεγάλη συναυλία. Ακολουθούν στις 10/8 οι «Πυξ - Λαξ», ενώ στις 11/8 η βραδιά θα «γεμίσει» με τη φωνή μιας μεγάλης ερμηνεύτριας, της Χαρούλας Αλεξίου.

Οι συναυλίες αρχίζουν στις 9.30μ.μ., ενώ στη Λίμνη υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε πολύ προσιτές τιμές, καθώς εστιατόρια και μπαρ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερου κάμπινγκ στις όχθες της λίμνης, η οποία προσφέρεται και κολύμπι. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 0103306259, 04410-79420.

Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας

Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Χορευτές»
Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Χορευτές»
Με την ομάδα «Χορευτές» συνεχίζεται σήμερα το «8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας», που διοργανώνει το «Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας». Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας θα παρουσιάσουν την τελευταία δουλιά τους που κάτω από το γενικό τίτλο «Modus Vivendi» στεγάζει τρεις χορογραφίες των: Μ. Ανθυμίδου, Α. Καζούρη και Μ. Ναλμπάντη. Στο «Modus Vivendi» θέμα είναι οι σχέσεις και η δυσκολία της επικοινωνίας. Θέμα που λειτουργεί σαν συνδετικός ιστός όσο και αφορμή για τις τρεις χορογραφικές προσεγγίσεις. Στις 2,3/8 (Δημοτικό Θέατρο) φιλοξενείται η μεταμοντέρνα βρετανική σκηνή του χορού και ο Ράσελ Μάλιφαντ. Η επιμονή στην εξερεύνηση της συναρπαστικής σχέσης μεταξύ κίνησης, φωτισμών και μουσικής κάνει τη δουλιά του να ισορροπεί μαγικά στο μεταίχμιο χορού και πλαστικών τεχνών.

Στις 3,4/8 (Κάστρο), φιλοξενείται η ομάδα του σπουδαίου Αμερικανού χορογράφου Μερς Κάνινγκχαμ, ενός ζωντανού θρύλου του σύγχρονου χορού, που παρά τα 83 του χρόνια παραμένει ανοιχτός στην περιπέτεια της δημιουργίας. Στην Καλαμάτα θα παρουσιάσει το «Εβεντ» (συμβάν, γεγονός). Πρόκειται για ένα είδος θεάματος που επινοήθηκε από τους Μ. Κάνινγκχαμ και Τζον Κέιτζ, το οποίο είναι σχετικό με την εμπειρία της στιγμής και προορίζεται για μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους όπως μουσεία, στάδια ή ανοιχτά θέατρα. Τέλος, στις 4,5/8 (Δημοτικό Θέατρο) φιλοξενείται το «Ρεσιτάλ» των KAFIC, μία συνάντηση με το Χιπ - χοπ. Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται (έως 5/8) σεμινάριο σύγχρονου χορού από την Gwen Welliver.

Εικαστικά «εκτός των τειχών»

Εργο της Μαρίνας Πετρή
Εργο της Μαρίνας Πετρή
Από τις εκθέσεις που μπορείτε να δείτε «εκτός των τειχών» της πρωτεύουσας σημειώνουμε: Το ARTOWER AGORA διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση από τις 3 έως τις 8 του Σεπτέμβρη στο ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» στις Σπέτσες. Την εικαστική όαση θα αποτελέσουν οι ακουαρέλες της Ρένας Ανούση και της Ντιάνας Αντωνακάτου, τα ακριλικά της Αννας Γρηγόρα, του Τάσου Δήμου και του Κώστα Ευαγγελάτου, τα λάδια της Καίτης Συμεωνίδου και του Νίκου Κόνιαρη, τα έργα μεικτής τεχνικής της Λ. Καφαντάρη και του Τάσου Σύντελη και τα κολάζ με λάδι της Βαρβάρας Λία με βάση το μπλε της ελληνικής θάλασσας.

Εκθεση ζωγραφικής και κατασκευών με έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο. Τίτλος της: «Ονειρα και γραφές». Παρουσιάζονται έργα των: Ειρ. Μπαδόλα, Δ. Σιδερά, Μ. Πετρή κ.ά. Θα διαρκέσει έως το τέλος Αυγούστου.

Εκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Σκουλά με θέμα «Η ουσία της υπερφαούς αληθείας» φιλοξενείται έως τις 9 Αυγούστου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ευρωπαϊκοί Μαθητικοί Αγώνες

Ευρωπαϊκούς Μαθητικούς Αγώνες που απευθύνονται σε μαθητές της Τρίτης Τάξης Λυκείου που διδάσκονται αρχαία ελληνικά και προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σεμιναρίων Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Στόχος των μαθητικών αγώνων, που ως θέμα φέτος έχουν τη Δημοκρατία, είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων μαθητών για τις κλασικές σπουδές. Οι Αγώνες ολοκληρώνονται σε ειδική τελετή, που θα γίνει σήμερα στην Παλαιά Βουλή, με την απονομή βραβείων στους πρωτεύσαντες μαθητές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θ' ακολουθήσει αύριο επίσκεψη των μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ακρόπολη και εξαήμερη εκδρομή στους Δελφούς και στην Ολυμπία.

Ηχοι πνευστών στα Καλάβρυτα

Αρχίζει την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι τις 11/8, στα Καλάβρυτα, το «5ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων». Τη δεκαήμερη συνάντηση μουσικών από όλο τον κόσμο συνδιοργανώνουν το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων, ο Δήμος Καλαβρύτων και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης της περιοχής. Διάσημοι σολίστες των πνευστών θα συμμετέχουν σε συναυλίες και παράλληλα θα διδάξουν σε μάστερκλας, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες τη σύγχρονη αντίληψη για την τεχνική και την αισθητική της μουσικής. Μεταξύ αυτών είναι: Φρεντ Μιλς (τρομπέτα), Βινς Ντιμαρτίνο (τρομπέτα), Ρίτσαρντ Ιλμαν (τρομπέτα), Λίζα Μποντράγκερ (κόρνο), Σκοτ Χάρτμαν (τρομπόνι), Ρότζερ Μπόμπο (τούμπα) και Μάρτι Ερικσον (τούμπα) από τις ΗΠΑ. Επίσης οι Ελληνες καθηγητές Γεράσιμος Ιωαννίδης (τρομπέτα), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Κώστας Αυγερινός (τρομπόνι), Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο), Ελένη Σαββανή (όμποε), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο), Στάθης Μαυρομάτης (σαξόφωνο) και Ανδρέας Μουρτζούκος (σαξόφωνο). Το συναυλιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει: (3/8) τελετή έναρξης - συναυλία της «Big Band» του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Ζέρβα με σολίστ τον Αμερικανό τρομπετίστα Βινς Ντιμαρτίνο, (4/8 έως 8/8) συναυλίες συνόλων (9/8) συναυλία έργων Ελλήνων συνθετών για χάλκινα και ξύλινα πνευστά, (10/8) συναυλία του αμερικανικού κουιντέτου «Millennium Brass» με σολίστ τον τρομπετίστα Φρεντ Μιλς, (11/8) τελετή λήξης - συναυλία από την ορχήστρα του σεμιναρίου με σολίστ τους καθηγητές που συμμετέχουν.

«Αντιγόνη» στο Θέατρο Σέττας

Στο Θέατρο της Σέττας - καλλιμάρμαρη μικρογραφία του θεάτρου της Επιδαύρου - που έχτισε με τα ίδια του τα χέρια ο αξέχαστος ηθοποιός, λογοτέχνης και δάσκαλος του λόγου, Νίκος Παπακωνσταντίνου, θα ακουστεί και φέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά, η αρχαία τραγική ποίηση. Στο όμορφο θέατρο των 750 θέσεων, που βρίσκεται στο χωριό Ανω Σέττα της Εύβοιας (29 χιλιόμετρα από την Ερέτρια), θα φιλοξενηθούν και φέτος οι αυγουστιάτικες παραστάσεις του θιάσου «Κασταλία». Θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Ι.Ν. Γρυπάρη, σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντίνου - Ματίνας Παπαγεωργίου, σκηνικό - κοστούμια Παντελή Μελισσινού, μουσική Βαγγέλη Παπαγεωργίου και χορογραφία Ξένης Θεοδώρου. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ματίνα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Πίκουλης, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Αννα Θεοδωρίδου, Χρήστος Σαλτόγλου, Γιώργος Σαμόλης, Γιώργος Μουρελάτος, Σώζων Μπέσης, Τάσος Σωτηράκης, Λέανδρος Ταλιώτης, Κωνσταντίνος Ιωακιμίδης, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Αννα Πολυτίμου. Θα πραγματοποιηθούν έξι παραστάσεις, τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου (3,4,10,11,17,18/8). Ειδικά για την πρεμιέρα, το Σάββατο (3/8), οι ενδιαφερόμενοι θεατές από την Αθήνα θα μπορούν να μεταβούν στο θέατρο με πούλμαν («Συρίγος Travel»), που θα ξεκινήσει στις 3.30μ.μ. από την πλατεία Συντάγματος (Μητροπόλεως και Φιλελλήνων). Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 0103250200, 0103223000.

Τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο της, «Ενας αιώνας ελληνικό τραγούδι», θα παρουσιάσει η Μαρία Φαραντούρη σε δύο συναυλίες στην Κρήτη. Στις 9/8 θα τραγουδήσει στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο και στις 10/8 στα Σφακιά.

ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ τραγούδια θα παρουσιάσει η Χορωδία του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων «Η Ομόνοια» Μανταμάδου, σήμερα (9μ.μ.), στη «Μηχανή τ' Αγιού» (Πολύκεντρο Μανταμάδου). Θα διευθύνει ο Απόστολος Καρανικόλας, που είναι και ο ιδρυτής και δάσκαλος της χορωδίας. Ο Δήμος Μανταμάδου, εξάλλου, ξεκινά σήμερα κύκλο μαθημάτων παραδοσιακών λεσβιακών και λαϊκών χορών που θα παραδίδονται δωρεάν σε όσα παιδιά παραθερίζουν στο δήμο. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Πολύκεντρο του Δήμου κάθε Δευτέρα και Τετάρτη (10.30 π.μ.-12 μ.). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 0253061201, 0253061400, 0253061615.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ