ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Νέα σφαγή»...

Παλαιστίνιες γυναίκες μπροστά στο κατεστραμμένο σπίτι τους

Associated Press

Παλαιστίνιες γυναίκες μπροστά στο κατεστραμμένο σπίτι τους
ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τα «αντίποινα», με τα οποία απειλούσε χτες ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ ήρθαν μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, με μια μεγάλης έκτασης νέα εισβολή στη Νάμπλους, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες και πάνω από 150 τεθωρακισμένα. Μέσα στις πρώτες ώρες της επιχείρησης υπήρξαν 6 Παλαιστίνιοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ενώ 6 σπίτια Παλαιστινίων καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Palestinian Chronicle, ενώ στη συνέχεια η ανακήρυξη της περιοχής ως «κλειστής ζώνης στρατιωτικών επιχειρήσεων» αφαίρεσε τη δυνατότητα για τους δημοσιογράφους να αντλούν οποιαδήποτε πληροφορία για τα όσα συνέβαιναν στην πόλη πέραν των ανακοινώσεων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι έφηβοι και άνδρες συνελήφθησαν σε αυτήν την επιχείρηση. Σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο, είχε στόχο την οργάνωση Χαμάς. Οχι μόνο. Χτες, η κυβέρνηση ενέκρινε και προχώρησε στο πρώτο μέτρο επιβολής συλλογικής τιμωρίας κατά των Παλαιστινίων, με το βίαιο εκτοπισμό συγγενών «υπόπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις» από τη Δυτική Οχθη στη Γάζα, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες... Κατά την ίδια πηγή, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ εξέφρασε χτες τη «βαθιά ανησυχία» του Κόφι Ανάν σχετικά με «το σχέδιο του Ισραήλ» να εκτοπίσει βίαια Παλαιστίνιους συγγενείς υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες. «Σχέδιο»;

«Το αποδέχεται ο ΟΗΕ;»

Παλαιστίνιοι με τα χέρια δεμένα αντιμετωπίζουν τον ισραηλινό εισβολέα κάπου στη Ναμπλούς

Associated Press

Παλαιστίνιοι με τα χέρια δεμένα αντιμετωπίζουν τον ισραηλινό εισβολέα κάπου στη Ναμπλούς
Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού Ντορ Γκολντ δήλωσε πως «εφαλτήριο της σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών» ήταν η Νάμπλους, εξ ου και η επιχείρηση. Ο Γιάσερ Αραφάτ έχει διαφορετική άποψη. «Μια νέα σφαγή άρχισε... ξανά... θέλω μια απάντηση από τα Ηνωμένα Εθνη στο σύνολό τους: το αποδέχονται αυτό;». Ο ισραηλινός στρατός δεν ασχολούνταν με τέτοιες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπός του είπε πως η επανακατοχή στην πόλη των 32.000 κατοίκων «θα διαρκέσει για όσες μέρες ή εβδομάδες χρειαστεί» για να «ξεριζωθεί η τρομοκρατία». Στο χωριό Σάλεμ, υπήρξε μια επίδειξη του τι εννοούσε ο εκπρόσωπος: ένας 28χρονος Παλαιστίνιος που είχε συλληφθεί και του είχαν περαστεί χειροπέδες δολοφονήθηκε «προσπαθώντας να αποδράσει». Παλαιστίνιοι αυτόπτες είπαν ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ εκτέλεση και ο θανών Αμτζάντ Τζουμπούρ, φερόμενος ως ακτιβιστής της Χαμάς, ήταν ανίκανος να κινηθεί... Παράλληλα στη Γάζα ο Ισραηλινός στρατός σκότωσε μια υπέργηρη γυναίκα που έκανε το λάθος να βγει από το σπίτι της --σύμφωνα με την καταγγελία του εγγονού της...

Οσον αφορά το πρόβλημα Αραφάτ, ο Σιμόν Πέρες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ που παραπειστικά αποκαλείται «περιστέρι» από το διεθνή Τύπο, είχε μια πρωτότυπη πρόταση να κάνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό L΄ Express πρόσφατα: «πρέπει να πεθάνει, αλλά όχι από ισραηλινές σφαίρες». Δηλαδή, αναζητείται Παλαιστίνιος εθελοντής για την αποστολή, να υποθέσει κανείς;

Ο Αραφάτ επέμενε χτες να ζητεί «διεθνή παρέμβαση για τον τερματισμό της εισβολής στη Νάμπλους και αποστολή παρατηρητών αν δεν μπορούν να στείλουν κυανόκρανους». Πρόταση που μοιάζει αδύνατο να εισακουστεί, δεδομένων των αμερικανικών αντιρρήσεων...

«Οι δολοφονίες, οι καταστροφές σπιτιών και η πολιτική εκτοπισμού (των συγγενών των δραστών των επιθέσεων) δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε περισσότερη βία», ήταν τα λόγια με τα οποία σχολίασε την κατάσταση ο Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ. Και συνέχισε, λέγοντας ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για τη σοβαρή αυτή κλιμάκωση και τα εγκλήματα σε βάρος Παλαιστινίων πολιτών...(ενώ) η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή θα ενισχύσει τις εξτρεμιστικές δυνάμεις έναντι των μετριοπαθών».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Νίκες» Μπους στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δύο πολύ σημαντικές νίκες για τον Αμερικανό Πρόεδρο χτες στο Κογκρέσο, οικονομικού κυρίως περιεχομένου και οι δύο, που ίσως μελλοντικά αποδειχτούν πύρρειες. Ειδικά, αν ληφθεί υπόψη ότι η ανεργία κατά το μήνα Ιούλιο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, οι οικονομικοί αναλυτές και κυρίως τα στοιχεία διαψεύδουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη και η «διπλή ύφεση», που πιθανά πλήξει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, είναι ορατή.

Καταρχήν, χτες, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 35 δισ. δολάρια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη μεγαλύτερη επέκταση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα τελευταία 20 χρόνια, αποδεχόμενη το αίτημα του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που έχει ζητήσει αυτήν την έκτακτη χρηματοδότηση για τον εν εξελίξει «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας».

Κατ' αυτόν τον τρόπο, τα συνολικά αμυντικά κονδύλια του αμερικανικού προϋπολογισμού για το 2003 θα ανέρχονται στα 350 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες από οποιοδήποτε άλλο έθνος στην ιστορία, και ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των αντίστοιχων κεφαλαίων που διαθέτουν οι εννέα σπουδαιότεροι ανταγωνιστές τους στη διεθνή «σκακιέρα».

Η συζήτηση επί του θέματος στη Γερουσία ήταν ολιγόωρη, καθώς δεν υπήρχαν ιδιαίτερες αντιδράσεις στο αίτημα του Μπους, όπως φαίνεται άλλωστε και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που το έκλεισε με 95 ψήφους υπέρ και μόλις τρεις κατά.

Τα χρήματα θα ξοδευτούν κυρίως σε αγορές μαχητικών ελικοπτέρων, μεταφορικών αεροσκαφών και την αντικατάσταση του πυροβόλου τύπου Crusader, το οποίο θεωρείται πολύ ογκώδες για τις σύγχρονες συνθήκες πολέμου. Επίσης, όλο το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα λάβει αύξηση 4% στο μισθό του.

Ομως, τα καλά νέα για τον Αμερικανό Πρόεδρο δε σταματούν εδώ. Η Γερουσία χάρισε ακόμη νίκη στον Μπους, που κρίθηκε ως η μεγαλύτερη νομοθετική νίκη της χρονιάς, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για τις αρχές της εμπορικής προώθησης λίγες μέρες μετά την οριακή του έγκριση με ψήφους 215 υπέρ και 212 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με αυτό τον τρόπο δίνει εκ νέου στο Λευκό Οίκο το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης των νέων εμπορικών συμφωνιών, για πρώτη φορά από το 1994. Το νομοσχέδιο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τη φιλόδοξη εμπορική ατζέντα του Μπους, ο οποίος οραματίζεται την επίτευξη πολυάριθμων διμερών, περιφερειακών, και διεθνών εμπορικών συμφωνιών μέχρι το τέλος της θητείας του το Γενάρη του 2005.

Πάντως, η πραγματικότητα ανταποκρίθηκε μόλις στο ένα δέκατο των προσδοκιών που υπήρχαν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλη, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και διέψευσε τους οικονομολόγους που ανέμεναν 60.000 νέες θέσεις εργασίας... τα μισθολόγια αυξήθηκαν μόνον κατά 6.000, με αποτέλεσμα η συνολική ανεργία να παραμείνει στο 5,9% του ενεργού πληθυσμού, όπως και τον Ιούνιο, πολύ κοντά στο 6% που αποτελεί και υψηλό ρεκόρ οκταετίας.

Οι βιομηχανίες συνέχισαν και τον Ιούλιο τις απολύσεις, για 24ο συνεχή μήνα, καθώς η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη χαμηλότερη αύξηση από την αρχή της ανάκαμψης, στις αρχές του 2002. Σημειώνεται ότι, τα μισθολόγια πρέπει να αυξηθούν κατά 150.000 το μήνα, για να αρχίσει να πέφτει η ανεργία, κάτι που κρίνεται μη εφικτό στον παρόν οικονομικό περιβάλλον.

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις πολύνεκρες συγκρούσεις...

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Τις πολύνεκρες μάχες μεταξύ ανταρτών και στρατού στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, καταδίκασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τους πρώτους να παραδώσουν τα όπλα και να καθίσουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, που επρόκειτο να αρχίσουν εντός του τρέχοντος μηνός.

«Το συμβούλιο καταδικάζει τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων πολιτών», δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίσπαν, ανακοινώνοντας την απόφαση του σώματος, ενώ την ίδια περίπου ώρα, οι ειδήσεις απ' την Μπουζουμπούρα ανέφεραν το θάνατο τουλάχιστον 100 ανταρτών, τεσσάρων αμάχων και αδιευκρίνιστου αριθμού στρατιωτών!

Οι συγκρούσεις στρατού και ανταρτών έχουν ενταθεί από τις αρχές Ιουλίου, οπότε οι αντάρτες επιτέθηκαν στο ανατολικό και νότιο Μπουρούντι από τη γειτονική Τανζανία. Εως χτες βράδυ, οι πληροφορίες ανέφεραν πως σφοδρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί μαίνονταν ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπουζουμπούρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ