ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αντιστεκόμαστε στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία

Εκδήλωση στην Ακρόπολη την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ.

Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό την Τετάρτη 7 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα, με αφορμή τη 57η μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, οι Αμερικανοί με τη ρίψη των ατομικών βομβών στις δυο ιαπωνικές πόλεις σκόρπισαν θάνατο και όλεθρο, φιλοδοξώντας, μέσα από την πυρηνική υπεροχή και τον τρόμο που αυτή προκαλούσε, να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους.

Σήμερα 57 χρόνια μετά, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, να προετοιμάζουν νέα σχέδια επέμβασης στο Ιράκ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Με πρόσχημα τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», επισημαίνεται στο κείμενο, 60 χώρες βρίσκονται στο στόχαστρό τους.

Παράλληλα, οι λαϊκές κατακτήσεις, ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα «ψαλιδίζονται» στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου να διαδηλώσει την Τετάρτη στην Ακρόπολη, να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του μαζί με τους άλλους λαούς του πλανήτη κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας, για την εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη, βάζει πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 7.00 μ.μ. από το δημαρχείο της πόλης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκε και ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών

Το εδαφικό ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά.

Κατά τη συνάντηση, που ήταν η τελευταία πριν από την ανάπαυλα για τις θερινές διακοπές, ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε απαντήσεις στο άτυπο έγγραφο για το εδαφικό, που είχε καταθέσει στην προηγούμενη συνάντηση ο Ραούφ Ντενκτάς. Η χτεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προς τους δύο συνομιλητές να συναντηθούν μαζί στο Παρίσι στις έξι Σεπτέμβρη για εξιολόγηση της έως τώρα κατάστασης. Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 27 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε «συνάντηση ρουτίνας» τη συνάντηση της έκτης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κύπρις», ο κατοχικός ηγέτης πιστεύει ότι στη συνάντηση ο Κόφι Ανάν θέλει να προβεί σε εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως έπραξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον αντιπρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Τζουλιάνο Αμάτο και για άλλη μια φορά βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τις επικρίσεις του εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί διαπραγματεύεται με τους Ελληνοκυπρίους, κατά την έκφρασή του, για λογαριασμό ολόκληρης της Κύπρου.

Αισιόδοξος ο ντε Σότο

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο δήλωσε χτες ότι είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να ξεπεραστούν τα εμπόδια παρά τη μικρή μέχρι σήμερα πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Αλβάρο ντε Σότο, που έχει συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων από τον Ιανουάριο, ανέφερε προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μπορέσουν οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν από οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Είμαι αισιόδοξος επειδή νομίζω ότι είναι εφικτό... Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων (να υπάρξει μία διευθέτηση) όχι μόνο στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, συνολικά», τόνισε ο Περουβιανός διπλωμάτης.

«Τα πράγματα προχωρούν όπως πρέπει», ανέφερε ο ντε Σότο και αρνήθηκε να κάνει άλλα σχόλια. Ερωτηθείς εάν είναι απογοητευμένος από τη μέχρι τώρα πορεία απάντησε καταφατικά, αλλά παρατήρησε ότι «δεν έχασε τις ελπίδες του». Νωρίτερα, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι απόψεις για το μέλλον του νησιού είναι διαμετρικά αντίθετες.

ΚΚΕ
Ερώτηση για το σπίτι των εξορίστων στη Γαύδο

Το σπίτι των εξορίστων στο νησί Γαύδος του Νομού Χανίων της Κρήτης αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Οπως τονίζουν, «κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης και τιμής για τους εξορίστους, που οργάνωσε η ΚΝΕ, στις 20 - 21/7/2002 στο νησί Γαύδος του Νομού Χανίων, απαγορεύτηκε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη η επίσκεψη αυτών που συμμετείχαν στο κτίσμα, που κατασκεύασαν οι εξόριστοι στην περιοχή Σαρακήνικο του νησιού, γνωστό σαν σπίτι των εξορίστων, αλλά και σαν σπίτι του Αρη.

Το κτίσμα και ο χώρος που το περιβάλλει και που ανήκουν σε ιδιώτη χαρακτηρίζονται από την ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/203/16542/16-3-99 απόφαση σαν ιστορικό και διατηρητέο μνημείο μέχρι τα όρια της ιδιοκτησίας, που χρειάζεται μάλιστα ειδική κρατική προστασία. Ομως, αυτή η ειδική κρατική προστασία δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί. Επίσης, το γεγονός της απαγόρευσης της επίσκεψης στο κτίσμα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση της ΚΝΕ, πιστεύουμε ότι έχει σχέση με τη μέχρι σήμερα κρατική αδιαφορία για τη συντήρηση και ανάδειξή του».

Ερωτάται, λοιπόν, ο υπουργός εάν θα πάρει άμεσα μέτρα, ώστε: 1) Να συντηρηθεί και να αναδειχτεί, ώστε να ανταποκρίνεται στο χαρακτηρισμό του σαν ιστορικού και διατηρητέου μνημείου, το σπίτι των εξορίστων στη Γαύδο Χανίων και 2) Να επιτρέπονται στο κοινό οι επισκέψεις.

Στερνό «αντίο» στον Κώστα Ριζαριώτη

«Εφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Κώστας Ριζαριώτης, πατέρας του συντάκτη του «Ρ» Π. Ριζαριώτη, ο οποίος νοσηλευόταν τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χτες στο Βαλτινό Τρικάλων, απ' όπου και καταγόταν.

Ο εκλιπών αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έμεινε όλη του τη ζωή πιστός στο ΚΚΕ. Η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» συλλυπούνται θερμά τους γιους του Παύλο και Γιώργο, καθώς και όλη του την οικογένεια.

ΚΡΗΤΗ
«Εφυγε» ο Γιώργος Χριστοδουλάκης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Της ανταποκρίτριάς μας).-

Εφυγε από κοντά μας, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, ο αγωνιστής κομμουνιστής Γιώργος Χριστοδουλάκης, ύστερα από σύντομη, αλλά βαριά ασθένεια.

Εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, εκφράστηκαν στην οικογένειά του τα βαθύτατα και ειλικρινά συλλυπητήρια για το μεγάλο κενό που προκάλεσε ο θάνατος ενός από τα εκλεκτότερα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Χριστοδουλάκης από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με την Εθνική Αντίσταση και την ΕΠΟΝ. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΚΚΕ, συμβάλλοντας μέσα από τις γραμμές του Κόμματος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές, για μια Ελλάδα εθνικά ανεξάρτητη και περήφανη δίχως αφέντες, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό.

Γι' αυτή του τη δράση, το επίσημο δοσιλογικό κράτος τον πληρώνει με 4 χρόνια φυλακή από το 1947-1951. Στη συνέχεια, ο σύντροφος Γιώργος Χριστοδουλάκης παλεύει μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ ενάντια στα ξενόδουλα μετεμφυλιακά καθεστώτα.

Μετά τη διδακτορία, έδωσε τη μάχη για το στήσιμο της Κομματικής Οργάνωσης Μοιρών, μαζί με άλλους συντρόφους της περιοχής.

Σε όλες τις μάχες του Κόμματος ήταν παρών. Για πολλά χρόνια ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Γι' αυτή του τη δράση και προσφορά, οι κάτοικοι του Δήμου Μοιρών τον εξέλεξαν αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ