ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να υπερασπιστούμε τα λαϊκά εισοδήματα

Την Παρασκευή μαζικό διάβημα στο υπουργείο Εμπορίου

Από προηγούμενη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργεί Εμπορίου
Από προηγούμενη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργεί Εμπορίου
Να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου, την κυβέρνηση και στους συμμάχους της, που έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ενώ σημειώνει ότι η καλλιεργούμενη «αντι-τρομοκρατική υστερία» αξιοποιείται, για να ενταθεί αυτή η επίθεση.

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να καταδικαστεί το σύνολο αυτής της πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή με μια σειρά πρωτοβουλίες το ΠΑΜΕ επιμένει να αναδεικνύει τα πραγματικά και φλέγοντα προβλήματα των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 10 το πρωί, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορίου (Πλατεία Κάνιγγος) για τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

«Η κυβέρνηση -υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους και σε όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Με τη στάση της είναι συνένοχη στη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων από τους αρπακτικούς νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Συνένοχη είναι επίσης και η ΝΔ, που στηρίζει αυτή την πολιτική». Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους «Να συσπειρωθούν στις οργανώσεις τους και να ορθώσουν το ανάστημά τους, απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Να εκφράσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την αποδοκιμασία τους σε όλα τα φερέφωνα αυτής της πολιτικής. Στο συνδικαλιστικό κίνημα να ενισχύσουν αποτελεσματικά τις δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό».

Μπροστά μάλιστα στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «να αποδοκιμάσουν τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να στηρίξουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στέκονται δίπλα τους. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, στις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς τους συμμάχους.

Ειδικότερα για το ζήτημα της ακρίβειας η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες με πρόσχημα την "πάταξη της τρομοκρατίας" δεν επιτίθενται μόνο στις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αξιοποιώντας την καλλιεργούμενη "αντι-τρομοκρατική υστερία" εντείνουν την επίθεσή τους στα λαϊκά εισοδήματα. Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, στην καρδιά του καλοκαιριού, το νέο κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης. Η αισχροκέρδεια, που παρατηρείται σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, την ήδη άσχημη κατάσταση στον εργατικό οικογενειακό προϋπολογισμό».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζοντας και προβάλλοντας τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, «καταδικάζει κατηγορηματικά την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος» και υπογραμμίζει ότι «οι ανατιμήσεις, η ακρίβεια, γενικεύουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε ακόμα πιο πλατιά τμήματα εργαζομένων, ενώ παράλληλα γεμίζουν τα πορτοφόλια των εργοδοτών με νέα κέρδη». Τέλος, καλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστές στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορίου.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Ιός» κυβερνητικής λιτότητας χτύπησε τους εργαζόμενους

Με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, έγινε αναστολή των αδειών των εργαζομένων, λόγω έλλειψης προσωπικού, που φτάνει στο 30% των οργανικών θέσεων

Καθημερινά οι ασθενείς βιώνουν τις ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού στη νοσηλεία τους. Αυτή όμως τη φορά την ένιωσαν και οι εργαζόμενοι με ένα διαφορετικό τρόπο και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ), καθώς με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου έγινε αναστολή των αδειών τους λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι «πλήρωσαν» την αντίδρασή τους στη σύμπτυξη των κλινικών, που είχε αποφασίσει -και τελικά δεν έγινε- η Διοίκηση του νοσοκομείου πάλι με πρόφαση την έλλειψη προσωπικού. Η εξέλιξη όμως δείχνει πως μπορούν να καταπατηθούν ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που με τη λιτότητά της έχει γονατίσει στην κυριολεξία τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Μια έκφραση των διαστάσεων της λιτότητας στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι οι ελλείψεις προσωπικού που ξεπερνούν το 31% συνολικά (όπως φαίνεται στον Πίνακα που δημοσιεύουμε). Ετσι το ΠΕΠΑΓΝΗ παρουσιάζει ελλείψεις 29,5%, ενώ υπάρχουν και νοσοκομεία -όπως της Νεάπολης- που τα κενά φτάνουν μέχρι και 49%.

  • Το ΠΕΠΑΓΝΗ το 1991 είχε 250 λειτουργούντα κρεβάτια και 16 κλινικές, ενώ το απασχολούμενο νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 266 άτομα. Το 2001 τα κρεβάτια έφτασαν τα 706, οι κλινικές ανήλθαν σε 36, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό διπλασιάστηκε και έφτασε τα 528 άτομα.
  • Στο Βενιζέλειο -στο άλλο νοσοκομείου του Ηρακλείου- (συμπεριλαμβανομένου και του Απολλώνιου) το 1991 λειτουργούσαν 336 κρεβάτια με 271 νοσηλευτές. Το 2001 τα κρεβάτια έφτασαν στα 520, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 383 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του ΠΕΠΑΓΝΗΣ υπάρχει συνολική αύξηση τον περασμένο μήνα στην κίνηση σε σχέση με τις κλινικές του νοσοκομείου κατά 8,4%, σε σχέση με τον Ιούλη του 2001, αύξηση που προέκυπτε από τη σημαντικά υψηλότερη πληρότητα που παρουσίαζαν 19 από τις 31 κλινικές του νοσοκομείου, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Ενηλίκων εξακολουθούν να υπολειτουργούν, ενώ τα χειρουργικά κρεβάτια έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, εξαιτίας της έλλειψης κυρίως εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.


ΔΕΗ
Χάνουν από υπερωρίες και εφορία

Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρία έχει άμεσο αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων σ' αυτήν, σε σχέση με εργασιακά και φορολογικά θέματα. Αυτό επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Α.Σκυλλάκος.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι των Μονάδων της ΔΕΗ, δεν υποβάλλουν τις μη νόμιμες υπερωρίες του προσωπικού (όσες υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται. Τη συγκεκριμένη μεθόδευση, μάλιστα, δε δέχτηκε ούτε να τη συζητήσει το ΔΣ της ΔΕΗ. Επιπλέον, τονίζεται από τους βουλευτές ότι έτσι πραγματοποιείται και κλοπή σε βάρος του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, αφού δεν καταβάλλονται οι εισφορές στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό, επίσης, των προθέσεων της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η δήλωση της ΓΓ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε αντιπροσωπεία σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ: παρά τον Ν.2874/2000, παραχωρείται στους εργοδότες το δικαίωμα, να καθορίζουν τις αναγκαίες υπερωρίες, καθώς και την κατανομή των ωρών ανά εργαζόμενο.

Επίσης, σε βάρος των εργαζομένων, τονίζουν οι Ν.Γκατζής και Α.Σκυλλάκος, χρησιμοποιείται και η καταβολή των αναδρομικών. Ενώ σύμφωνα με τον νόμο, τ' αναδρομικά φορολογούνται αυτοτελώς, η ΔΕΗ τα εντάσσει στις βεβαιώσεις εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκαν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερο φόρο από το νόμιμο.

Μετά από αυτά, τίθενται οι ερωτήσεις από τους βουλευτές:

«Αν θα παρέμβουν οι υπουργοί, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος στο ζήτημα των υπερωριών», «με αφορμή τη δήλωση της γγ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ποιο είναι το ανώτατο όριο υπερωριών, που εγκρίνει ανά χρόνο και εργαζόμενο, το υπουργείο, κι αν θα το παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα στους εργοδότες, παρά την ύπαρξη του Ν.2874/2000» και «αν θα παρέμβουν τέλος, στη Διοίκηση της ΔΕΗ, για το θέμα των αναδρομικών, ώστε να επιστραφούν οι επιπλέον φόροι που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και ν' αποκατασταθεί η ορθότητα των φορολογικών βεβαιώσεων που εκδίδει η ΔΕΗ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ