ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Τίμησαν τα θύματα του πυρηνικού ολέθρου. Απέδωσαν τιμές στους χιλιάδες αθώους Ιάπωνες πολίτες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που πριν 57 χρόνια έγιναν μάρτυρες, δολοφονήθηκαν από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Εκεί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, χτες το βράδυ καταδίκασαν τη βαρβαρότητα, στέλνοντας παράλληλα το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα: «Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών».

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, έδωσαν το «παρών» άνθρωποι κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της αττικής γης. Στο μυαλό των περισσότερων ήρθαν οι φρικτές εικόνες από το τεράστιο πύρινο μανιτάρι, που έκαψε τα πάντα στο πέρασμά του. Ηρθαν όμως και εικόνες πιο πρόσφατες, που όμως δεν παύουν να είναι φρικτές, από τις θηριωδίες της Νέας Τάξης Πραγμάτων που δολοφονεί λαούς και καταστρέφει χώρες, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Οι αγωνιστές της ειρήνης, τα μέλη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της πατρίδας μας, τήρησαν χτες ενός λεπτού σιγή, για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι... Στάθηκαν σιωπηλοί για μερικά δευτερόλεπτα, γνωρίζοντας όμως καλά, ότι για να μην υπάρξουν άλλα θύματα, χρειάζεται καθημερινός και επίμονος αγώνας. Καθημερινή πάλη, μέσα από τις γραμμές του φιλειρηνικού και λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας.

Στη χτεσινή εκδήλωση, εκτός από τον κεντρικό ομιλητή, τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ευαγ. Μαχαίρα, χαιρετισμούς απηύθυναν το μέλος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Τατιάνα Βουρδουμπά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας. Επίσης, στην εκδήλωση απήγγειλε ποιήματα αφιερωμένα στην ειρήνη, η ηθοποιός Κατερίνα Σουβλή. Η εκδήλωση έκλεισε με αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί, στην Ακρόπολη και με την ανάγνωση του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας

«Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες στις 6 και 9 Αυγούστου τους 1945 είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διέπραξαν οι ιμπεριαλιστές κατά της ανθρωπότητας».

Τα παραπάνω τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας και συνέχισε:

«Οπως είναι γνωστό, στις 9 Μαΐου 1945 συνθηκολόγησε η χιτλερική Γερμανία. Η Ιταλία είχε συνθηκολογήσει από τον Σεπτέμβρη του 1943 και απέμεινε μόνο το τρίτο μέλος της φασιστικής συμμαχίας, η Ιαπωνία, η οποία συνέχισε τον πόλεμο μέχρι τις αρχές Αυγούστου 1945, αλλά ήταν ζήτημα ημερών η συνθηκολόγηση και η παράδοσή της. Γιατί, εκτός από την πλήρη καταστροφή του στόλου της και την περικύκλωσή της από τις αμερικανικές βρετανικές δυνάμεις και η Σοβιετική Ενωση από τον Μάιο του 1945 είχε αρχίζει να μεταφέρει με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Απω Ανατολή, για να συμμετάσχει στην τελική επίθεση.

Αυτό ακριβώς δεν ήθελαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι από 10 Μαΐου του 1945 δεν έβλεπαν πλέον τη Σοβιετική Ενωση σαν σύμμαχο, αλλά σαν εχθρό τους. Το ομολογεί ο Τσόρτσιλ στο 440 κεφάλαιο των απομνημονευμάτων του: "Η άβυσσος διανοίγεται. Η σοβιετική απειλή αντικατέστησε στα μάτια μας τον ναζιστή εχθρό. Μια λωρίδα εδάφους, πλάτους πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων κατεχόμενη από τους Ρώσους θα μας απομονώσει από την Πολωνία. Σε λίγο θα είναι εύκολο στους Ρώσους εάν θέλουν να προχωρήσουν ως τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και Ατλαντικού". Τις ιδέες αυτές επέβαλε και στον Τρούμαν που είχε αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ μετά το θάνατο του Ρούσβελτ και ο οποίος υπερθεμάτιζε και το πρόβλημα που απασχολούσε τους αρχηγούς των δύο δυτικών χωρών που συνεννοούνταν σαν «τους κλέφτες στο παζάρι», όπως ομολογούσε ο Τρούμαν σε μια επιστολή του, ήταν αν έπρεπε να ανακοινώσουν στον Στάλιν, στη συνάντηση που θα είχαν οι τρεις αρχηγοί στις 15 Ιουλίου 1945 στο Πόστδαμ, ότι είχαν τερματιστεί με επιτυχία τα πειράματα και τα "μωρά", δηλαδή οι ατομικές βόμβες είχαν γεννηθεί.

Ενα άλλο πρόβλημα που τους απασχολούσε ήταν να μη συμμετάσχει η Σοβιετική Ενωση στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας, για να μην αποκτήσει δικαίωμα ανάμειξης στην περιοχή της Απω Ανατολής, από τη Βιρμανία, μέχρι την Ινδονησία, την οποία κατείχαν τα ιαπωνικά στρατεύματα.

Για τους λόγους αυτούς και όχι για την αποφυγή μεγάλων απωλειών κατά την απόβαση στην Ιαπωνία αποφάσισαν τη χρησιμοποίηση της ατομικής βόμβας, κάνοντας συγχρόνως και μια προειδοποίηση στη Σοβιετική Ενωση ότι πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις της για τους όρους της Συνθήκης Ειρήνης, αλλιώς η συμμαχία θα διασπαστεί και το νέο αμερικανικό όπλο θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της. Παρ' όλα αυτά η Σοβιετική Ενωση, πιστή στις συμμαχικές της υποχρεώσεις, είχε αρχίσει από τις αρχές Μαΐου του 1945 να μεταφέρει με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο μεγάλες δυνάμεις προς την Απω Ανατολή και στις 8 Αυγούστου 1945 κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας.

Οι Αμερικανοί όμως ήθελαν αφενός μεν η νίκη να είναι αποκλειστικά δική τους και αφετέρου να τρομοκρατήσουν τη Σοβιετική Ενωση και ολόκληρη την ανθρωπότητα με το νέο φοβερό όπλο που κατείχαν και έσπευσαν να ρίξουν δυο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945.

Η ομολογία του Τσόρτσιλ στη σελίδα 464 του 6ου τόμου απομνημονευμάτων του είναι σαφής: "Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η τύχη της Ιαπωνίας ρυθμίστηκε από την ατομική βόμβα. Η ήττα της ήταν βεβαία πριν ριφθεί η πρώτη βόμβα και οφείλεται στη δράση μιας συντριπτικής δύναμης που μόνη αυτή μας επέτρεψε να καταλάβουμε βάσεις στον ωκεανό από όπου εξαπολύθηκε η τελευταία επίθεση και αναγκάσαμε τον μητροπολιτικό στρατό να συνθηκολογήσει αμαχητί".

Ηταν λοιπόν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας η ρίψη των δυο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πρώτον γιατί έγινε όταν ο πόλεμος είχε τελειώσει, δεύτερον, τις έριξαν αποκλειστικά εναντίον αμάχων και όσα επακολούθησαν δεν ήταν "παράπλευρες απώλειες" τρίτον, γιατί οι συνέπειες, δηλαδή η πλήρης καταστροφή των δυο πόλεων και η καθολική εξόντωση του πληθυσμού τους ήταν εκ των προτέρων γνωστά, αφού στην πειραματική ρίψη που έγινε στην έρημο της Νεβάδα οι φλόγες είχαν φτάσει μέχρι τα όρια της και η καταστροφή της ατμόσφαιρας σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων ήταν πλήρης και τέταρτον, γιατί δεν έγιναν για τον ταχύτερο τερματισμό πολέμου, όπως ισχυρίστηκαν, αλλά για την τρομοκράτηση της Σοβιετικής Ενωσης και όλης της ανθρωπότητας.

Θα αποφύγω την περιγραφή των τραγικών συνεπειών του ατομικού βομβαρδισμού των δυο πόλεων. Είναι σε όλους γνωστές. Η εξαφάνισή τους από το πρόσωπο της Γης και η τεφροποίηση των κτιρίων και κάθε ανθρώπινης ζωή αποτελούν μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία Ανθρωπότητας.

Δυστυχώς, δεν ήταν τα μόνα. Επακολούθησε το έγκλημα κατά της Βόρειας Κορέας, το έγκλημα κατά του Βιετνάμ, τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν σε όλες σχεδόν τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και κατά τα τελευταία 11 χρόνια τα εγκλήματα κατά του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, με όργανο το ΝΑΤΟ και θλιβερούς ουραγούς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά του παλαιστινιακού λαού σε συνεργασία με το Ισραήλ και τον γνωστό εγκληματία πολέμου Αριέλ Σαρόν και τον δήθεν σοσιαλιστή Σιμόν Πέρες.

Και έπεται συνέχεια: Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους και οι συνεργάτες του, έχουν στη "λίστα" από 30 έως 60 χώρες, οι λαοί των οποίων δεν εννοούν να υποταγούν στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη, δηλαδή στη νέα αμερικανική αποικιοκρατία, η οποία προϋποθέτει όχι μόνο την άγρια οικονομική εκμετάλλευσή τους, αλλά και τη στέρηση των λαών τους από τις βασικές ελευθερίες τους και τα βασικά δικαιώματά τους, πολιτικά, οικονομικά, ασφαλιστικά και την υπαγωγή τους σε αστυνομικά καθεστώτα που με τρομονόμους χαλκεύουν για όλους μας πρωτοφανή δεσμά. Αυτή είναι η περίφημη "παγκοσμιοποίηση" της φτώχειας και της υποδούλωσης. Οι λαοί όμως αντιστέκονται. Δεν έχουν άλλο δρόμο, άλλη διέξοδο. Ολοι οι λαοί. Οχι μόνο του Τρίτου Κόσμου που πεινούν και υποφέρουν, αλλά και των οικονομικά ανεπτυγμένων μέχρι σήμερα χωρών. Απόδειξη οι διαδηλώσεις του Σιάτλ, της Βοστόνης, της Πράγας, της Γένοβας και της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβρη και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από όλες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντίσταση αυτή άρχισε μέσα από την Αμερική. Από το Σιάτλ. Και αυτό δείχνει ότι το τρομοκρατικό καθεστώς που θέλουν να επιβάλουν ο Μπους και ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός δεν έχει τόσο γερά πόδια. Ηδη έχει ξεσπάσει μια μεγάλη οικονομική κρίση και στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Αμερική. Αυτή σπρώχνει τον Μπους σε νέους τυχοδιωκτικούς πολέμους για την ανάκαμψη της πολεμικής του βιομηχανίας, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από τις προσδοκίες του. Οι λαοί θα νικήσουν και όχι οι διεθνείς τρομοκράτες.

Και αυτό ήρθαμε να διαδηλώσουμε σήμερα. Τιμώντας τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ταυτόχρονα διαδηλώνουμε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά και τα άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, γιατί με τη διασπορά τους η Ανθρωπότητα κινδυνεύει να γίνει ολοκαύτωμα. Να σταματήσουν οι εξοπλισμοί και να διατεθούν τα τεράστια ποσά που δαπανώνται γι' αυτούς, για την οικονομική ανάπτυξη των φτωχών χωρών και την καταπολέμηση των φοβερών ασθενειών που θερίζουν την Αφρική, αλλά και πολλές χώρες των άλλων ηπείρων.

Για να ζήσουν τα παιδιά μας σε έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, μ' ελευθερία και αξιοπρέπεια, με αγάπη προς όλους τους λαούς, με αδελφοσύνη και συνεργασία, με παντοτινή ειρήνη»!

Δε μας τρομοκρατούν... συνεχίζουμε τους αγώνες μας

«Η ρίψη των ατομικών βομβών εδραίωσε την κυριαρχία των Αμερικάνων, ενώ αργότερα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως παγκόσμιων τρομοκρατών», τόνισε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της η Τ. Βουρδουμπά. Είναι αυτοί, τόνισε η ίδια, που, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κάνουν πολέμους, καταπατούν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, δημιουργούν τρομοκράτες τη μια στιγμή και τους κυνηγούν την άλλη, προκειμένου να πετύχουν του στόχους τους.

Αμέσως μετά, η Τ. Βουρδουμπά επισήμανε ότι «όλα αυτά τα είδαμε στο Αφγανιστάν το προηγούμενο διάστημα». Μα, και στη χώρα μας, συνέχισε, «τον τελευταίο μήνα παρακολουθούμε να αποκαλύπτεται ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών και πώς κινήθηκαν μέσα από μια τρομοκρατική οργάνωση. Η τρομοκρατία τόσα χρόνια διατηρήθηκε και αξιοποιήθηκε, προκειμένου να περάσουν μέτρα που πλήττουν τα λαϊκά δικαιώματα. Γίνεται φανερή η προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, η προσπάθεια αποδοχής από το λαό των τρομονόμων και της αστυνομοκρατίας, η προσπάθεια να ταυτιστεί η ατομική τρομοκρατία με τους λαϊκούς αγώνες και να καταδικαστούν».

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία αυτού του τόπου, κατέληξε η ομιλήτρια, πάντοτε καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, πάντοτε αντιστέκεται. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, γιατί θέλουμε τις ζωές μας χωρίς πολέμους και επιθέσεις, χωρίς πυρηνικά, έξω και μακριά από αυτό που λέγεται Νέα Τάξη Πραγμάτων και ιμπεριαλισμός.

Είμαστε χιλιάδες

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γ. Τσαπόγας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η σημερινή μας εκδήλωση, όπως και όσες προηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, είναι εκτός από την τιμή και μνήμη, εκτός από τον αποτροπιασμό για το μεγάλο εκείνο έγκλημα και ανανέωση αγώνων για την κάθε μέρα».

Οι υπεύθυνοι, επισήμανε αμέσως μετά, «της μεγάλης εκείνης πυρηνικής καταστροφής θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε διεθνές δικαστήριο, τη συγκρότηση και λειτουργία του οποίου φοβούνται και τώρα, καθώς με τα νέα δόγματα επιθετικότητας και παγκόσμιας βίας, με τον πόλεμο, με τους βομβαρδισμούς των παράπλευρων απωλειών, δηλαδή την εξόντωση αμάχων, με την αθέτηση όλων των συμφωνιών για περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων με την επέκταση, αντίθετα, των εξοπλισμών αυτών στο Διάστημα, επαναλαμβάνουν τον παλιό αφορισμό "κανόνια αντί βουτύρου" και, πιο απλά, πείνα, ανεργία, ανατροπή των κοινωνικών κατακτήσεων, αναδιανομή των αγορών, αυταρχισμό και την τρομοκρατία της "νέας τάξης"».

Φραγμός σ' αυτήν την επικίνδυνη πορεία, υπογράμμισε ο ίδιος, «οι λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις, για την ειρήνη, τη ζωή και τον πολιτισμό. Γιατί δεν είναι ένας, μα χιλιάδες, πολλές χιλιάδες».

ΚΑΒΑΛΑ
Εστειλαν μήνυμα αντίστασης και πάλης

Μήνυμα αντίστασης και πάλης, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας σε βάρος των λαών, έστειλαν το βράδυ της Τρίτης οι Καβαλιώτες. Ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης και πήραν μέρος στη λαμπαδηδρομία, που ξεκίνησε από το κέντρο της Καβάλας και κατέληξε στο Πάρκο Φαλήρου, όπου η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσία παραδοσιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέντρου.

Με συνθήματα, ρυθμικά, κατήγγειλαν πως «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», ότι «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί». Στη διαδρομή προς το χώρο της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές έκαναν μια στάση μπροστά στις παραλιακές καφετέριες, όπου μίλησε σύντομα ο Κ. Παρταλίδης, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης και απηύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης του αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος.

Στη συνέχεια, στο πάρκο Φαλήρου, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας Θ. Γκόγκος. Αναφέρθηκε στο κλίμα τρομοκρατίας που η κυβέρνηση επιχειρεί να σταθεροποιήσει, με στόχο το κίνημα αντίστασης που αναπτύσσεται. Κατήγγειλε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δίωξη των 6 φίλων της ειρήνης που θα δικαστούν στις 26 Νοέμβρη στο Κιλκίς, επειδή μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνίστηκαν ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο κατά του γιουγκοσλάβικου λαού και συμμετείχαν σε μπλοκάρισμα ΝΑΤΟικής φάλαγγας που μετέφερε φονικά όπλα. «Στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν το λαό και να απομαζικοποιήσουν το αντιπολεμικό κίνημα», είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε το λαό να μην υποκύψει. «Αντίθετα, να μπει σε διαρκή επαγρύπνηση. Να συσπειρωθεί γύρω από το κίνημα ειρήνης και να πλαισιώσει τη δράση του».

Πολιτική συγκέντρωση στην Κεφαλονιά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στο Αργοστόλι, στην κεντρική πλατεία, τη Δευτέρα, 12 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στο διεθνή και εσωτερικό χώρο και ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Παραβρέθηκαν

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαΐδου, ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Κ. Τζατζάνης, ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου Ν. Παπακωνσταντίνου, ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων ('41 - '44) Ν. Καραντηνός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Αν. Ζαζόπουλος, αντιπροσωπεία της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ