ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσεία και επισκεψιμότητα

Το μέτρο της δωρεάν εισόδου στα κρατικά μουσεία της Βρετανίας φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η επισκεψιμότητα σε αυτά αυξήθηκε κατά 62% στη διάρκεια του τελευταίου επτάμηνου, από τότε δηλαδή που ίσχυσε η δωρεάν είσοδος. Αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί με 2,7 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι επισκέφτηκαν επιπλέον τα κρατικά μουσεία από την 1η Δεκέμβρη 2001, όταν ξεκίνησε το μέτρο, έως τα τέλη Ιούλη 2002.

Σύμφωνα με το BBC, η μεγαλύτερη αύξηση επισκεψιμότητας, που έφτασε το 157%, σημειώθηκε στο μουσείο «Victoria & Albert», ενώ οι επισκέπτες του Μουσείου Επιστημών αυξήθηκαν κατά 82%. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντυπωσιακοί είναι οι ρυθμοί προσέλευσης και στα περιφερειακά μουσεία. Τα θετικά αποτελέσματα, που έφερε το μέτρο της δωρεάν εισόδου τονίζει και η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Τέσα Τζόουελ, η οποία δήλωσε: «Τώρα που το εισιτήριο καταργήθηκε, άνθρωποι όλων των ηλικιών συρρέουν για να δουν τα εκθέματα. Ανεξάρτητα από το επιπλέον ποσό, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα μουσεία, το σίγουρο είναι ότι θα προστατέψουμε το μέτρο της δωρεάν εισόδου». Η δωρεάν είσοδος στα κρατικά μουσεία εντασσόταν στις προεκλογικές εξαγγελίες των Εργατικών από το 1997, αλλά χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να εφαρμοστεί το μέτρο.

Ενα μέτρο, που θα έπρεπε να προβληματίσει την ηγεσία του δικού μας ΥΠΠΟ, καθώς η επιβολή εισιτηρίων στα μουσεία της χώρας μας αναμφίβολα δυσκολεύει την προσέλευση των εργαζόμενων και των οικογενειών τους στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό μαρτυρούν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για την κίνηση στα 96 μουσεία και τους 71 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, τον περασμένο Απρίλη. Οι επισκέπτες των μουσείων ήταν 263.594, ενώ των αρχαιολογικών χώρων 578.727. Η αύξηση που παρατηρείται σε σύγκριση με τα στοιχεία του Απρίλη 2001 (ήταν 158.584 και 483.538, αντίστοιχα) είναι ουσιαστικά πλασματική, καθώς ουσιαστικά αφορά τα 112.287 εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα μουσεία και τα 131.891 στους αρχαιολογικούς χώρους. Και αυτό γιατί από τον Ιανουάριο του 2002 θεωρούνται επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, εκτός από τα άτομα που πληρώνουν εισιτήριο, και οι περιορισμένες κατηγορίες επισκεπτών στους οποίους χορηγείται «εισιτήριο» ελεύθερης εισόδου.

«Βλάχικος γάμος» στην Παλαιομάνινα

Βλάχικα έθιμα, με μακραίωνες - μυκηναϊκές, ομηρικές, αρχαϊκές - «ρίζες», με κορυφαίο θέμα το βλάχικο γάμο, θα αναβιώσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (17,18/8) στις εκδηλώσεις της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας (η Παλαιομάνινα είναι χτισμένη στη θέση μιας άγνωστης ακόμα αρχαίας πόλης, στη δυτική όχθη του Αχελώου, μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου), με συμμετοχή του Συλλόγου Παλαιομανιτών Αθήνας «Η Σαυρία» και με τη συμπαράσταση της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.

Το Σάββατο (10μμ) θα τελεστεί «Το προξενιό της Βλαχοπούλας», (με ένα μικρό θεατρόμορφο σκετς), ενώ την Κυριακή (από τις 9μμ και μέχρι τα χαράματα) θα προσφερθεί δωρεάν, το μαγειρεμένο από Βλάχους, σε εβδομήντα παραδοσιακά καζάνια, βλάχικο γαμήλιο φαγητό (ντόπιο φρέσκο προβατίσιο κρέας με χοντρά μακαρόνια και πικάντικη σάλτσα), το οποίο θα συνοδευτεί με γλέντι. Την Κυριακή το απόγευμα, στον κεντρικό δρόμο του χωριού, θα γίνει αναπαράσταση του εθίμου «Σέμνου» (αρραβωνιάσματα). Μεταξύ των εθίμων που θα αναβιώσουν είναι οι χοροί της νύφης, του γαμπρού και του «νουνού» (κουμπάρου). Το έθιμο της «Κούπε» ή «Πουρίε» - περιφορά από το γαμπρό και τον πατέρα του του κοφινιού, όπου οι καλεσμένοι έριχναν χρήματα (στην προκειμένη περίπτωση θα ρίχνουν φάκελο με τις εντυπώσεις τους). Το γλέντι των γερόντων - λέγεται «κουτάρου» - στο οποίο οι καθισμένοι κυκλικά γέροι τραγουδούν ντόπια παραδοσιακά ηρωικά τραγούδια και τραγούδια της τάβλας.

Στις διήμερες εκδηλώσεις θα συμμετάσχει παραδοσιακό συγκρότημα από το Μέτσοβο και παραδοσιακοί χορευτικοί όμιλοι από την Αιτωλοακαρνανία. Στο χώρο των εκδηλώσεων σε ειδικό περίπτερο θα παρουσιάζονται και θα πωλούνται ντόπια, παραδοσιακά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, παραδοσιακές πίτες και γλυκά (λ.χ. ο αρχαϊκός μπακλαβάς κ.ά.).

«Ιθάκης» σελίδες

Με αφορμή ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη, το 16ο τεύχος του μηνιαίου, πλέον, περιοδικού του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, «Ithaca», εξετάζει τις προοπτικές προβολής της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη και ευρύτερα αυτής, σε μια εποχή που, διεθνώς, αλλάζουν άρδην τα παλιά δεδομένα της βιβλιαγοράς. Το 16ο τεύχος περιλαμβάνονται: Κείμενα για τις «κοσμοπολίτικες διαστάσεις» της ελληνικής πεζογραφίας, του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Πίτερ Μακρίτζ και της διδάσκουσας σ' αυτό, Ελένης Γιαννακάκη. Πορτρέτο του συγγραφέα Νίκου Καχτίτση, συνέντευξη του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη. Κείμενα για τους κορυφαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη Πικιώνη και Αρη Κωνσταντινίδη και βέβαια για τον εικονιζόμενο στο εξώφυλλο του τεύχους, τον κορυφαίο του κινηματογράφου μας, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Κείμενο του συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων.

Το 17ο τεύχος του περιοδικού αφιερώνεται στον Δημήτρη Χατζή, με αφορμή την επανέκδοση των έργων του και μεταξύ άλλων περιέχει: Συνέντευξη του ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου, σχετικά με τους συγγραφείς που επηρέασαν τη ζωγραφική του. Κείμενα για βιβλία που μας ταξιδεύουν σε γαστρονομικές γεύσεις, σε πόλεις και μνημεία και για νέες εκδόσεις.

Αργιθεάτικα έντυπα

Το Πνευματικό Κέντρο Λεοντίτου (Αργιθέας)
Το Πνευματικό Κέντρο Λεοντίτου (Αργιθέας)
Στο αναπαλαιωμένο πρώην Δημοτικό Σχολείο, σήμερα Πνευματικό Κέντρο Λεοντίτου (Αργιθέας) στην Καρδίτσα, παρουσιάζεται (μέχρι τις 18/8) η Α' Εκθεση Αργιθεάτικου Εντύπου, την οποία οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεοντίτου (Αργιθέας) «Ο Πλάτανος», σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί όλη η έντυπη παραγωγή της Αργιθέας.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να καταγραφεί η μέχρι σήμερα πνευματική δημιουργία των Αργιθεατών και η παρουσίασή τους. Να συγκεντρωθούν στο μόνιμο χώρο του Πνευματικού Κέντρου και να διασωθούν όσα έντυπα κινδυνεύουν με οριστική εξαφάνιση. Να προβληθεί η αργιθεάτικη πνευματική δημιουργία. Να διοργανωθούν, μελλοντικά, συνέδρια, ημερίδες και εκθέσεις με αναφορά στην Αργιθέα.

Στου Φιλοπάππου με χορούς και τραγούδια

Χορούς και τραγούδια από πολλές περιοχές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που παρουσιάζει από σήμερα το Θέατρο «Δόρα Στράτου». Καθημερινά, έως τις 18 Αυγούστου, στο Λόφο Φιλοπάππου θα πραγματοποιούνται παραστάσεις με χορούς και τραγούδια από την Αργιθέα Αγράφων, την Αμοργό, τα Φάρασσα Καππαδοκίας, το Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου Εβρου, τον Πόντο, τη Ρούμελη και το Μοριά. Εναρξη παραστάσεων: 9.30μ.μ., Κυριακή: 10.15μ.μ. Δευτέρα αργεί. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.324.4395, 010.324.6188 και 010.921.4650. Οι παραστάσεις του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» έχουν καθιερωθεί διεθνώς στο χώρο του λαϊκού χορού, της δημοτικής μουσικής και της παραδοσιακής φορεσιάς για τον πλούτο και την αυθεντικότητά τους. Δεν είναι όμως μόνο η υψηλή ποιότητα, αλλά και η ποσότητα της προσφοράς του Θεάτρου που εντυπωσιάζουν: Σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ελάχιστα τα συγκροτήματα - χορευτικά ή θεατρικά - που μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν δώσει 6.000 παραστάσεις μπροστά σε 2.600.000 θεατές. Επιπλέον, είναι σοβαρή η δραστηριότητα του Θεάτρου στον ερευνητικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Κοινότητας Μακρινίτσας εντάσσεται η έκθεση ζωγραφικής του Μασασούκε Τσίμπα. Η έκθεση του Γιαπωνέζου καλλιτέχνη, ο οποίος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, θα λειτουργεί μέχρι τις 18/8, στο Αρχοντικό Βατσαρέα - Μαυράκη. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται μια βδομάδα - αφιέρωμα στον πολιτισμό της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκτίθενται ανθοδέσμες της δημοφιλούς ανθοδετικής τέχνης Ikebana, φορεσιές (κιμονό) και προβάλλεται βίντεο στην ελληνική γλώσσα για την καθημερινή ζωή, την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ