ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια και σενάρια διάχυσης πολέμου

Στρατιωτικές ασκήσεις στο Ιράκ

Associated Press

Στρατιωτικές ασκήσεις στο Ιράκ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Βρετανία σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, φέρεται να είναι στην πιο δύσκολη θέση, αφού από τη μία πλευρά φαίνεται να συντάσσονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ήδη έχουν ανάψει τις μηχανές πολέμου και από την άλλη πλευρά οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη και άλλες χώρες και κυρίως τα δικά τους συμφέροντα. Το δίλημμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν ακόμη μεγαλύτερα σχέδια επίθεσης και ξεκαθάρισης όλου του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Οχι εξαιτίας της σύγκρουσης των πολιτισμών εννοείται.

«Ο πρωθυπουργός θα διαθέσει στρατεύματα μόνον όταν είναι πεπεισμένος ότι αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση», δήλωσε ο Πίτερ Μάντελσον, στενός συνεργάτης του Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους στους Times του Λονδίνου, και εξήγησε ότι από την πρόσφατη επίσκεψή του σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη αποκόμισε την εντύπωση ότι Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο το ζήτημα του Ιράκ, αν και «η κοινή γνώμη είναι αποπροσανατολισμένη, αφού τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι αντιφατικά».

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζονται κατά τον Μάντελσον, θεωρώντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί απειλή για τον κόσμο, αλλά ο «Τόνι Μπλερ δεν πρόκειται να οδηγήσει τη Βρετανία σε μια πολεμική εκστρατεία δίχως να είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί τη λύση και... έχοντας και τη «στήριξη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και από την κοινή γνώμη». Ομως, δύο στους τρεις Βρετανούς ψηφοφόρους εκτιμούν πως μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ δεν είναι δικαιολογημένη υπό τις παρούσες συνθήκες όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Οντως, τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον εμφανίζονται αντιφατικά. Για κάθε ακροατήριο έχει να παρουσιάσει και κάποιο μυστικό σχέδιο επίθεσης. Ενα από αυτά, περιλαμβάνει και την Ιρακινή αντιπολίτευση, η οποία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία στην Ουάσινγκτον. Παρών στις συνομιλίες για την «μετά Σαντάμ εποχή», με τηλεδιάσκεψη από το Ουαϊόμινγκ και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι. «Κατέστη απολύτως σαφές προς εμάς ότι η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη και αποφασισμένη να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος στη Βαγδάτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαρίφ Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν, μέλος του Εθνικού Κογκρέσου του Ιράκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αποφασίσει ακόμη «το πότε και το πώς» θα επέλθει η ανατροπή του καθεστώτος.

Στόχος ο αραβικός κόσμος

Τα αμερικανικά σχέδια επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εφί Εϊτάμ, ο οποίος δήλωσε πως είναι πεπεισμένος, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Πεντάγωνο, πως οι Αμερικανοί θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, προσθέτοντας πως η ανατροπή «θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ισραήλ, επειδή το Ιράκ αντιπροσωπεύει για μας έναν αυξανόμενο κίνδυνο».

Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ κατά την εβδομαδιαία σύνοδο του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε πολύ» για ενδεχόμενη ρίψη ιρακινών πυραύλων στο Ισραήλ, καθώς «ποτέ οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν ήταν τόσο προετοιμασμένες για όλων των ειδών τα σενάρια».

Ενόσω, λοιπόν, οι Αμερικανοί αναζητούν την καλύτερη λύση στα σχέδια επίθεσης, που για τον βρετανικό Observer ένα εξ αυτών σημαίνει και την προώθηση του πρώτου μετώπου που δεν είναι άλλο από τους Κούρδους του Ιράκ, η κυβέρνηση Μπους αναπτύσσει σχέδια για τους επόμενους στόχους. Σύμφωνα με άρθρο του Newsweek που θα δημοσιευτεί στο προσεχές τεύχος του της 19ης Αυγούστου, οι δεξαμενές σκέψης στην Ουάσινγκτον αναζητούν τις αφορμές για επιθέσεις κατά του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Οπως πολύ «σοφά» επισημαίνει, σύμφωνα με το Nesweek ένας Βρετανός αξιωματούχος «Ολοι θέλουν να πάνε στη Βαγδάτη. Οι πραγματικοί άντρες θέλουν να πάνε στην Τεχεράνη».

Το μέτωπο Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία, μέχρι πρότινος πιστότερος σύμμαχος στην περιοχή αποτελεί πια στόχο. Εδώ και καιρό σύμφωνα με το περιοδικό The Science Christian Monitor, Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας έδωσαν τελεσίγραφο προς στους Σαουδάραβες. «Σταματήστε να στηρίζετε τους τρομοκράτες, ειδάλλως θα δείτε την κατάληψη των περιοχών όπου βρίσκονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα». Πρόσφατα το Al Jazzera έκανε εκτενείς αναφορές για σχέδια κατάληψης του βασιλείου, ενώ στο κυριακάτικο της φύλλο, στην πρώτη σελίδα μάλιστα η Washington Post αναφέρει την αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής πολιτικής «ώστε να φωτογραφίζονται οι Σαουδάραβες ως εχθροί».

Δεν είναι μόνο η στάση της Σαουδικής Αραβίας στο ζήτημα επίθεσης κατά του Ιράκ, που την επανέλαβε την Κυριακή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ ότι η χώρα τους δε θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματά τους στο έδαφός της, στην περίπτωση που ξεκινήσει μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. «Παρατηρούμε μια κινητικότητα τόσο στο διπλωματικό πεδίο για το ζήτημα αυτό και θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία για μια διπλωματική λύση πριν την προσφυγή στον πόλεμο», πρόσθεσε ο πρίγκιπας, επισημαίνοντας ότι «η χώρα που απειλείται περισσότερο από το Ιράκ είναι η Σαουδική Αραβία μετά από το γειτονικό του Κουβέιτ».


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εκπόρνευση μαθητών στα «ήσυχα» προάστια της Μελβούρνης...

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.--

«Ενα κορίτσι, μόλις 12 χρόνων, ανοίγει την πόρτα ενός σπιτιού σε ευυπόληπτο προάστιο της Μελβούρνης και κατευθύνεται σε ένα από τα υπνοδωμάτια. Αφήνει τη σχολική τσάντα της στην άκρη, βγάζει τη σχολική ποδιά και κάθεται στην άκρη του κρεβατιού για να βάψει το πρόσωπό της. Την ίδια στιγμή, στην πόρτα εμφανίζεται ένας φαλακρός μεσήλικας. Χτυπά το κουδούνι, μία "κυρία" ανοίγει την πόρτα και τον οδηγεί στο δωμάτιο που βρίσκεται η μαθήτρια. Η πόρτα κλείνει. Οταν ξανανοίγει, μετά 40 λεπτά, το κορίτσι ξεπροβοδίζει τον ικανοποιημένο πελάτη».

Πρόκειται για ένα απ' τα ανατριχιαστικά στιγμιότυπα βιντεοταινίας που κατέσχεσε πριν λίγες μέρες η αστυνομία της Μελβούρνης και στην οποία καταγράφονται και άλλες αλγεινές περιπτώσεις ανήλικων κοριτσιών που έχουν εισέλθει για τα καλά στο σκοτεινό κόσμο της πορνείας...

Ομως, ο σάλος που έχει προκληθεί στην υποκριτική πολυπολιτισμική κοινωνία της Μελβούρνης και άλλων περιοχών της αυστραλιανής πολιτείας Βικτόρια δεν εγείρεται με βάση μόνον την κατασχεθείσα βιντεοταινία... Εκπρόσωποι της οργάνωσης «Τσάιλντ Γουάις», που προσφέρει χείρα βοηθείας σε παιδιά με ανάλογα προβλήματα, χτύπησαν προ ημερών τον κώδωνα του κινδύνου αποκαλύπτοντας πως παίρνει ολοένα και περισσότερες διαστάσεις το φαινόμενο 10χρονων, 11χρονων και 16χρονων κοριτσιών που μπαινοβγαίνουν, πριν και μετά το σχολείο, σε οίκους ανοχής που μοιάζουν με «κανονικά, νοικοκυρεμένα, σπίτια, χωρίς κόκκινα φώτα, που ούτε και οι γείτονες μπορούν να γνωρίζουν τι γίνεται εκεί μέσα»...

«Μόνο στα σπίτια της οδού Σεντ Κίλντα στη Μελβούρνη μπαινοβγαίνουν 1.205 παιδιά και έφηβοι!», λένε οι εκπρόσωποι της «Τσάιλντ Γουάις». Και δεν αποκλείεται η «Τσάιλντ Γουάις» να λέει αυτά και άλλα χειρότερα για όσο καιρό οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ (και του κάθε Χάουαρντ) εξακολουθούν να νοιάζονται περισσότερο για το κυνήγι «τρομοκρατών», για τους μανιχαϊστικούς πολέμους του «κακού και του καλού», για τη λειτουργία κατασκοπευτικών δικτύων παρακολούθησης πολιτών, τύπου ΕΣΕΛΟΝ, παρά για στοιχειώδεις πανανθρώπινες ανάγκες, όπως η εξασφάλιση τροφής, στέγης, παιδείας και δουλιάς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ