ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
Τα μπρόκολα του Φιλίνη...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στον Μ. Θεοδωράκη απαντά ο Κ. Φιλίνης στην «Κυριακάτικη Αυγή» και καλά κάνει, άλλωστε αναφαίρετο δικαίωμά του είναι. Αυτό όμως που δεν είναι δικαίωμά του είναι να προσπαθεί να επιχειρηματολογεί κατά των απόψεων Θεοδωράκη, διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τις θέσεις άλλων κομμάτων. Για την αποκατάσταση λοιπόν της πραγματικότητας, ας τον πληροφορήσουμε για πολλοστή φορά από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» και αυτόν και τους ΣΥΝ αυτώ ομοϊδεάτες του ότι τη ρήση «τι μπρόκολα, τι λάχανα» ο Χαρίλαος Φλωράκης την είπε σε συνέντευξη στο Λονδίνο το 1973, και αναφερόταν στη μεταμφίεση του χουντικού καθεστώτος με τη δήθεν φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη το 1973 και καθόλου δεν αναφερόταν στην πολιτική αλλαγή του Ιούλη του 1974, όπως ανιστόρητα γράφει ο Κ. Φιλίνης...

... και οι θέσεις του ΚΚΕ

Η θέση του ΚΚΕ για την αλλαγή του 1974 ήταν επίσης ξεκάθαρη και είναι καταγραμμένη τόσο στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 24-7-1974, όσο και στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ στις 29-7-1974. Την υπενθυμίζουμε, λοιπόν, με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, για όσους κάνουν πως την ξεχνάνε: «... Στην πολιτική ζωή σημειώνεται μια αλλαγή. Η αλλαγή αυτή, προϊόν μιας συμφωνίας ανάμεσα στη χούντα, τους Αμερικανούς, τους άλλους κύριους εταίρους του ΝΑΤΟ και τους παραπάνω πολιτικούς παράγοντες (σ.σ. αναφέρεται στον Κ. Καραμανλή) συνίσταται στο ότι αποσύρθηκε από το προσκήνιο η χούντα και ήρθε πολιτική κυβέρνηση. Η τέτοια αλλαγή αποτελεί προσπάθεια αναπροσαρμογής της πολιτικής των Αμερικανών και των άλλων κύριων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις νέες συνθήκες, εθνικές και διεθνείς. Αποβλέπει στην εκτόνωση της συμπυκνωμένης λαϊκής αγανάκτησης, στη ματαίωση μιας ριζικής δημοκρατικής μεταβολής, στη διατήρηση των στρατηγικών θέσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και την επέκτασή τους στην Κύπρο και γενικότερα στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η αλλαγή αυτή αποτελεί ομολογημένη χρεοκοπία της χούντας και της αμερικανοκρατίας, μια ήττα τους. Δημιουργεί νέες δυνατότητες για το δημοκρατικό αγώνα του λαού...».

Αμερικανική προπαγάνδα στο Μετρό

Η αμερικανική προπαγάνδα μπαίνει στην καθημερινή μας ζωή. Η προπαγάνδα του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού πολέμου, δηλαδή του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, μπαίνει και στο Μετρό της Αθήνας. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τ. Μίλερ, με τη βοήθεια της εταιρίας «Αττικό Μετρό» διοργανώνουν από τις 5 του Σεπτέμβρη, στο Σταθμό του Συντάγματος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τα χτυπήματα της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από το χώρο των μεγάλων χτυπημάτων. Σαφώς και δεν πρόκειται για μια πολιτιστική εκδήλωση. Αρκεί μόνο να υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ μαζί με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εξαπέλυσαν παράλληλα και έναν παγκόσμιο πόλεμο προπαγάνδας, που ξεκινάει από τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και φτάνει μέχρι εκδηλώσεις σαν τη συγκεκριμένη. Στους ιμπεριαλιστές δεν αρκούν οι βάσεις, οι διευκολύνσεις και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς τους τυχοδιωκτισμούς. Θέλουν να ελέγχουν και να καθοδηγούν και τη συνείδηση του ελληνικού λαού. Και στον τομέα αυτό είναι πολύ πίσω και γι' αυτό επιχειρούν να αλλάξουν το κλίμα! Γιατί ο ελληνικός λαός, κάνοντας μια «φωτογραφική» αναδρομή στη μνήμη του, με το θέμα «ένας χρόνος μετά την 11η Σεπτέμβρη», βλέπει μιαν άλλη «έκθεση». Με εικόνες από πολέμους και σφαγές αμάχων, όπως στο Αφγανιστάν, με περιστολές ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και σε όλες τις χώρες του αντιτρομοκρατικού άρματος, με νέους εξοπλισμούς για τον «αόρατο» εχθρό, με πολύ «άρωμα» νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Η μεγάλη αναμέτρηση...

Κράτος - πολυεθνικές σημειώσατε 2! Αυτό μας λέει η τελευταία έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, αφού τα νεότερα απ' το «μέτωπο» της γιγάντωσης του διεθνούς κεφαλαίου και των μονοπωλίων αναφέρουν πως -και πάλι!- πολλά απ' τα πολυεθνικά εταιρικά μεγαθήρια είναι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις από πολλές χώρες του ΟΗΕ.

Τα «νεότερα» λένε πως 29 απ' τις 100 μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της υφηλίου δεν είναι χώρες αλλά πολυεθνικές, με πρώτο τη τάξη το μεγαθήριο ενέργειας που ακούει στο όνομα ΕΞΟΝΜΟΜΠΙΛ. Είναι η 45η οικονομική δύναμη διεθνώς, με περιουσιακά στοιχεία και κέρδη που εκτιμάται πως ανέρχονται σε 63 δισ. δολάρια και προηγείται συνεπώς της οικονομίας του Πακιστάν με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που φθάνει τα 62 δισ... Δυο βήματα πιο πίσω απ' την ΕΞΟΝΜΟΜΠΙΛ στέκεται η «Τζένεραλ Μότορς», ενώ υψηλές θέσεις στη λίστα των 100 μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, φιγουράρουν τα ονόματα πολυεθνικών όπως η καπνοβιομηχανία «Φίλιπ Μόρις», η «Τζένεραλ Μότορς», η φαρμακοβιομηχανία ΓΚΛΑΞΟΣΜΙΘΚΛΑΙΝ, ΤΟΓΙΟΤΑ κ.λπ...

Υπάρχουν, βέβαια, και χώρες οι οικονομίες των οποίων δεν έχουν υπερσκελιστεί απ' την ισχύ πολυεθνικών, όπως οι ΗΠΑ με ΑΕΠ που αγγίζει τα 9,8 τρισ. δολάρια, ή η Ιαπωνία που έπεται με ΑΕΠ γύρω στα 4,5 τρισ. δολάρια... Αυτό, βέβαια, επί του παρόντος. «Μεθαύριο»;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εξάρθρωση» - μοχλός τρομοκράτησης

Για κάθε προοδευτικό πολίτη, για κάθε αγωνιστή της καθημερινής ζωής, είναι ξεκάθαρο ότι η «17Ν» και η δράση της, (όπως και γενικότερα όλες αυτού του είδους οι «οργανώσεις»), έβλαψε και βλάπτει τα λαϊκά συμφέροντα, πρόσφερε και προσφέρει τα προσχήματα που χρειάζεται η άρχουσα τάξη για να χτυπάει ευθέως το μαζικό λαϊκό κίνημα, να παίρνει ολοένα και πιο αυταρχικά μέτρα εναντίον του. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι μυστικές υπηρεσίες ή στήνουν οι ίδιες τέτοιες «οργανώσεις», ή σπεύδουν να τις εκμεταλλευτούν και να τις χρησιμοποιήσουν (άλλωστε ο πατέρας Μπους το έχει ομολογήσει ανοιχτά και κυνικά). Και θα ήταν παράδοξο να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει περίπτωση να βγουν στη φόρα όλες οι βρώμικες πλευρές αυτής της υπόθεσης και κυρίως ο ακριβής ρόλος των μυστικών υπηρεσιών.

Γιατί, όμως, αποφάσισαν τώρα να ξεμπερδεύουν με την «17Ν» στην Ελλάδα; Η απάντηση βρίσκεται στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή και στις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στους οποίους συμμορφώνεται όχι μόνο η κυβέρνηση της χώρας μας, αλλά συνολικά οι δυνάμεις του δικομματισμού. Η 11η Σεπτέμβρη σηματοδότησε την έναρξη της μαζικής τρομοκρατίας, ενάντια στους λαούς που γίνεται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Ετσι, περιπτώσεις της λεγόμενης «ατομικής τρομοκρατίας» - όπως αυτή της «17Ν» - μπορούν να «εξαρθρωθούν» όχι για να τελειώνουμε με αυτές, αλλά για να χρησιμοποιηθεί η όποια «εξάρθρωση» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ο «θάνατος» της «17Ν» -τέτοια κατασκευάσματα ο ιμπεριαλισμός, τα χρειάζεται, τα στήνει και τα μεταλλάσσει, αλλά ποτέ δεν τα καταργεί- θα είναι αντάξιος της ζωής της. Μια καλοσχεδιασμένη επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, προκειμένου να παραλύσουν οι λαϊκοί αγώνες και η αντίσταση στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε μαζική πλύση εγκεφάλου. Στόχος η τρομο-υποταγή του. Συκοφαντούν την Αριστερά («η ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας») και κακοποιούν έννοιες, αξίες και ιδανικά. Ενοχοποιούν τη μεγάλη και λαμπρή αγωνιστική παράδοση του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να αναβαθμίσουν στη συνείδηση του κόσμου τις δυνάμεις καταστολής («παρέχουν ασφάλεια»), να πείσουν ότι ο χαφιεδισμός και το «κάρφωμα» του διπλανού («όλοι ύποπτοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου») είναι πράξεις που μας προστατεύουν από αυτούς που «δρουν ενάντια στην κοινωνία και την ασφάλεια των πολιτών». Να πείσουν ότι ο διαβόητος τρομονόμος προσφέρει θεάρεστο έργο και γι' αυτό πρέπει να εμπλουτιστεί και με νέες διατάξεις, ότι όλοι μας πρέπει να αποδεχτούμε περιορισμούς στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, ότι είναι αναγκαία ακόμη και η πιο άγρια κρατική καταστολή, η καθημερινή αυθαιρεσία, βία και τρομοκρατία. Να προετοιμάσουν το έδαφος για μέτρα ενάντια σε όσους δε συμβιβάζονται, που παλεύουν ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στον πόλεμο, στη φτώχεια.

Η απάντηση στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις τους είναι μονόδρομος: αγώνας ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και κάθε είδους τρομοκρατία, που ασκεί η άρχουσα τάξη, αγώνας ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής σ' όλα τα μέτωπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ