ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δικαίωμα απόσχισης ζητεί ο Ρ. Ντενκτάς

Ο Ρ. Ντενκτάς, σε συνέντευξή του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι «θα είναι το τέλος των Τουρκοκυπρίων αν συρθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πίσω από τους Ελληνοκύπριους και χωρίς την Τουρκία.»

Παράλληλα, μίλησε για πρώτη φορά για «δικαίωμα απόσχισης», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πίσω από την πολιτική του για λεγόμενη χωριστή κυριαρχία βρίσκεται ο στόχος μιας μελλοντικής αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων με κάποιο πρόσχημα. Δήλωσε, ειδικότερα ότι «σε μια εθελοντική ενοποίηση θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το δικαίωμα απόσχισης και η ισότητα στην απόσχιση».

Πάντως, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη μεταξύ ευρωπαϊστών και αντι-ευρωπαϊστών, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον των 86 οργανώσεων που επέκριναν την πολιτική του. Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης των 86 τουρκοκυπριακών οργανώσεων για το «Κοινό Οραμα» -τάχιστη εξεύρεση λύσης μιας ενιαίας Κύπρου, ενταγμένης στην Ευρωπαϊκή Ενωση- το κατοχικό καθεστώς επιστράτευσε σε αντιπερισπασμό 125 εθνικιστικές οργανώσεις που εξέδωσαν το δικό τους «κοινό όραμα», με το οποίο υποστηρίζουν τη διχοτομική του πολιτική.

Παραλαμβάνοντας της διακήρυξη, ο Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσε έντονη επίθεση, τόσο εναντίον των 86 οργανώσεων όσο και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Αν θέλουν την Κύπρο είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν και εμάς. Αλλά για να το πετύχουν πρέπει να συμφωνήσουν μαζί μας. Δεν μπορούν να μας συνθλίψουν και να περάσουν από πάνω μας και να μας υποχρεώσουν σε οτιδήποτε αν δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία μας».

Ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάστηκε έτοιμος να αποσυρθεί από τη θέση του συνομιλητή, υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μαζί με το λαό του, όπως είπε.

Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε την προσφιλή επωδό του ότι οι 86 οργανώσεις, με τη διακήρυξη για το «Κοινό Οραμα» τους έχουν στείλει «λανθασμένα μηνύματα» προς τους Ελληνοκυπρίους και τον κόσμο, ότι είναι δυνατό να γίνουν παραχωρήσεις στο Κυπριακό από τουρκικής πλευράς.

Επίσης, διατύπωσε το ερώτημα αν οι 86 οργανώσεις, υπό την αιγίδα του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σκέπτονται περισσότερο την Τουρκία από ό,τι η ίδια τον εαυτό της και της προτείνουν να προβεί σε παραχωρήσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο κατοχικός ηγέτης επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις για ένα νέο συνεταιρισμό μεταξύ δύο κυρίαρχων, κατά την έκφρασή του, λαών, και υποστηρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν την επιστροφή του ενός τρίτου των κατεχομένων εδαφών, με αποτέλεσμα την εκ νέου δήθεν προσφυγοποίηση 60.000 Τουρκοκυπρίων.

Εντονη διπλωματική κινητικότητα

Η χθεσινή ZAMAN δημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου ΑΝΑΤΟΛΗ από τη Λευκωσία με τίτλο «Διπλωματική κινητικότητα στην Κύπρο». Οπως τονίζεται:

Η Κύπρος ετοιμάζεται για έντονη διπλωματική κινητικότητα πριν από τις συνομιλίες που θα γίνουν στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου. Οι κ.κ. De Soto, Hannay και Weston, θα έρθουν στο νησί στα τέλη του μηνός.

Ο κ. De Soto έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί στο νησί με τον «Πρόεδρο της ΤΔΒΚ», κ. Ντενκτάς και τον «Ε/Κ ηγέτη» κ. Κληρίδη, στις 26 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» τις ίδιες ημερομηνίες περίπου θα επισκεφθούν το νησί οι κ. Hannay και Weston και γι' αυτό το λόγο αναμένονται κρίσιμες μέρες στην Κύπρο.

Δηλώσεις Κληρίδη

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών βλέπει να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού αυτή την περίοδο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, στις πρώτες δηλώσεις του, μετά την επιστροφή του από τις διακοπές του στα νησιά του νότιου Αιγαίου, ανέφερε ότι για το λόγο αυτό ο Κόφι Ανάν έχει ζητήσει τη συνάντησή μαζί του και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Ο Γενικός Γραμματέας», είπε, «θα τονίσει στις δύο πλευρές ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο λύσης ανοιχτό, το οποίο δεν πρέπει να αφεθεί να κλείσει. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος του Γενικού Γραμματέα».

Ωστόσο, ο κ. Κληρίδης συνέστησε και επιφυλακτικότητα, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται να γίνει η συνάντηση.

Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε αναφορές σε έγγραφα του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών της περιόδου 1964-68 που του αποδίδουν κομμουνιστικές καταβολές, μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο πρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. «Δεν έχω ούτε δεξιές, ούτε αριστερές καταβολές», δήλωσε ο κ. Κληρίδης. «Απλώς, ο πατέρας μου είχε εκλεγεί μια φορά δήμαρχος Λευκωσίας, με στήριξη και της Αριστεράς».

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέστρεψε από την κρουαζιέρα του με το σκάφος του «Καίτη Δύο» χτες βράδυ και όπως ανέφερε, προτίθεται να συνεχίσει τις διακοπές του στην περιοχή της Πάφου για ακόμη μια εβδομάδα.

Παράνομες οι εργασίες στο τουρκικό φυλάκιο στην Πύλα

Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σ' αυτό το στάδιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες, πολιτικές και διπλωματικές, για αποκατάσταση του στάτους κβο στην Πύλα, που έχει παραβιαστεί με την κατασκευή περιτοιχίσματος γύρω από τουρκικό φυλάκιο.

Υπενθύμισε ακόμη ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν κάνει γραπτή καταγγελία προς τον κατοχικό στρατό για τις μετατροπές σε φυλάκιό του στην κοινότητα. Κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις των Τούρκων ο Σ. Χάσικος υπέδειξε ότι το θέμα δεν πρέπει να ανάγεται σε μείζον, αν και οι ενέργειες των Τούρκων αποτελούν παραβίαση του «στάτους κβο», εφόσον τα έργα γίνονται εντός της ουδέτερης ζώνης. Είπε επίσης ότι μόνο στην Πύλα επιχειρήθηκε παραβίαση του «στάτους κβο».

Το πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου

Εξάλλου, ο Σ. Χάσικος δήλωσε ότι το πόρισμα για το θάνατο του αντιστρατήγου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών σε πτώση ελικοπτέρου επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα χτες, μέρα του σαρανταήμερου μνημοσύνου τους. Ωστόσο, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, επειδή παρέστη ανάγκη ελέγχου μερικών λεπτομερειών και κρίθηκε ότι δε θα ήταν δυνατό αυτό να γίνει υπό το άγχος της πίεσης και του χρόνου.

Ο Σ. Χάσικος μίλησε και για το θάνατο των πέντε αξιωματικών, τονίζοντας ότι μέσα από τέτοιες θυσίες, αντλείται δύναμη για συνέχιση του αγώνα μέχρι την απαλλαγή από την κατοχή.

Ο υπουργός Αμυνας ευχήθηκε οι πέντε αξιωματικοί να είναι οι τελευταίοι που πεθαίνουν εν καιρώ ειρήνης.

Τόσο ο υπουργός Αμυνας, όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΦ, Αθανάσιος Νικολοδήμος, διαβεβαίωσαν ότι η διαδικασία της κατανομής των νεοσυλλέκτων σε όπλα, σώματα και μονάδες προχωρεί ικανοποιητικά και αξιοκρατικά, χωρίς παρεμβάσεις, ενώ οι τοποθετήσεις, μεταθέσεις και προαγωγές γίνονται κατά τρόπο που να μη διαταράσσεται η επετηρίδα.

Ο αντιστράτηγος Α. Νικολοδήμος δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μηχανογράφησης και το αργότερο σε τρεις μέρες θα γίνει η κατανομή των νεοσυλλέκτων.

ΚΥΠΡΟΣ
Αγωγές κατά Χ. Κίσινγκερ

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγα» της Κύπρου, συγγενείς αγνοουμένων μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγές εναντίον του Χένρι Κίσινγκερ, υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, ως υπεύθυνου για την εξαφάνιση των δικών τους. Οπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, τουλάχιστον πέντε οικογένειες αγνοουμένων μελετούν τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον του πρώην Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, με βάση στοιχεία που υπάρχουν ότι ενθάρρυνε ή πήρε μέρος στο σχεδιασμό της τουρκικής εισβολής.

Πρότυπο των πιθανών αγωγών είναι η λήψη παρόμοιων νομικών μέτρων εναντίον του Κίσινγκερ από δεκάδες άτομα για το ρόλο του στις εξελίξεις σε Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ και αλλού.

Νομικός που ασχολείται με αγωγές επί διεθνούς επιπέδου δήλωσε ότι η λήψη νομικών μέτρων κατά του Κίσινγκερ από υπηκόους άλλων χωρών είναι δυνατό να ανοίγει το δρόμο για λήψη μέτρων και από Κυπρίους εκτοπισμένους ή συγγενείς αγνοουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ