ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Οι «ημέτεροι» δίνουν τον τόνο της ... αξιολόγησης

Χαρακτηριστική η περίπτωση της μη επιλογής του δασκάλου και διευθυντή σε σχολείο της Χίου, Γ. Αμπαζή και γραμματέα της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Αρνητικές εξελίξεις για την Παιδεία και τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο ενδεικτικές για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την αξιολόγηση, προδιαγράφει και η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, με βάση το ΠΔ 25/2002 που θέσπισε η κυβέρνηση και στο οποίο γίνεται η μοριοδότηση των υπό κρίση εκπαιδευτικών, με τη «συνέντευξη» να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο κριτήριο. Η κυβέρνηση, αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή της αξιολόγησης - χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, φαίνεται πως στρώνει το έδαφος, επιλέγοντας ένα ιδιότυπο... σώμα «πραιτοριανών», κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της πολιτικής της, απορρίπτοντας από στελεχικές θέσεις κάθε φωνή που αντιτίθεται σε αυτή. Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω έρχονται με τη μορφή καταγγελιών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η μη επιλογή του δασκάλου Γιώργου Αμπαζή, για χρόνια διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λαγκάδας - Συκιάδας και γραμματέα της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, από το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, πράγμα που έχει ξεσηκώσει την κατακραυγή φορέων στο νησί.

Με επιστολή διαμαρτυρίας του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, Μάρκος Σούφαλος εκφράζει την εντονότατη λύπη και τον αποτροπιασμό του για τη στάση και συμπεριφορά ορισμένων μελών του ΠΥΣΠΕ, που είχε ως αποτέλεσμα τη μη επιλογή ως δ/ντή όπως τονίζει «με καθαρά πολιτικά ή και προσωπικά κριτήρια τα οποία δεν απέχουν από την εμπάθεια και την υστεροβουλία». «Στην πράξη, τονίζεται στην επιστολή, φάνηκε ότι για κάποια μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου αυτό που προείχε ήταν η καρατόμηση του Αμπαζή ως τελικά επικίνδυνου κομμουνιστή. Μάλιστα, αποτέλεσε τη μοναδική αντικατάσταση και ανατροπή ανάμεσα στους εν ενεργεία δ/ντές ειδικότερα δε από συνάδελφο που υπολειπόταν μισό μόριο στα μετρήσιμα κριτήρια», ενώ υπογραμμίζεται ότι «τα περί όχι καλής συνέντευξης που ακούστηκαν ή και τα άλλα ύποπτα που διαρρέουν χωρίς να υπάρχει ούτε μία πειθαρχική δίωξη εναντίον του συναδέλφου αποτελούν το άλλοθι».

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της για το θέμα σημειώνει ότι «γνώμονας της πράξης των συγκεκριμένων μελών του ΠΥΣΠΕ ήταν η πολιτική τους εμπάθεια και η πολιτική σκοπιμότητα». Επίσης, καταγγέλλει την προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, η οποία ενορχήστρωσε την όλη προσπάθεια, ορμώμενη από τα πολιτικά και κομματικά κριτήρια του κόμματός της, του ΠΑΣΟΚ, και τις αντίστοιχες εντολές που είχε λάβει, προκειμένου να απαλλαγεί η ίδια και το κόμμα της από την ενοχλητική αγωνιστική στάση και δράση του Γιώργη Αμπαζή, δικαιώνοντας έτσι το ρόλο της ως τοποτηρητή της κυβέρνησης».

«Η συγκεκριμένη αυτή, πολιτικού χαρακτήρα, δίωξη, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρέπει να ανησυχεί όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο της Χίου και όχι μόνον, αφού αποτελεί ενσάρκωση του αντιδημοκρατικού και αναξιοκρατικού θεσμικού πλαισίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε και αφορά στην επιλογή στελεχών με μοναδικό και ουσιαστικό κριτήριο τη συμμόρφωση προς τας υποδείξεις της κυβερνητικής πολιτικής και σε ό,τι αυτή ιδεολογικά και πολιτικά εκφράζει, με άλλοθι την περίφημη "συνέντευξη".

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο της εκπαίδευσης, εδώ και αρκετό καιρό, έντονα και με αγώνες έχουν εκφράσει με αφορμή το νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το γεγονός, δηλαδή, ότι οι οποιεσδήποτε κρίσεις και αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών δε θα αφορούν την προαγωγή του έργου τους και την περαιτέρω εξέλιξη των γνώσεών τους, αλλά την ποδηγέτηση της προσωπικότητάς τους, τη χειραγώγησή τους, τη μετατροπή τους σε άβουλα και φοβισμένα πειθήνια όργανα της εκάστοτε κυβέρνησης, προκειμένου να ανελιχθούν επαγγελματικά».

Με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το γεγονός της μη επιλογής του Γ.Αμπαζή και ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Λαγκάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Κυδιάντα», ο Αθλητικός Σύλλογος, όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ομηρούπολης, ο Δήμαρχος Χίου και άλλοι παράγοντες του νησιού.

Σύμφωνα ακόμα με στοιχεία που δίνονται από εκπαιδευτικούς φορείς και αφορούν τις πρόσφατες κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης σε διάφορες περιφέρειες της χώρας διαφαίνεται κυρίως επιλογή «ημετέρων» και όχι βέβαια αξιοκρατία. Επίσης, αύριο στο ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής συζητούνται πολλές ενστάσεις, αφού παρατηρήθηκαν φαινόμενα «μαγειρέματος» αποτελεσμάτων για τους διευθυντές.

Η «αξιολόγηση», μηχανισμός χειραγώγησης

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη θέση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ που εξαρχής είχε εκφράσει την αντίθεσή της στον τρόπο επιλογής στελεχών, ζητώντας επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης με 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, που θα ξεκινούν από μηδενική βάση για όλους και επί θητεία επιλογή στελεχών που δε θα έχουν το ρόλο του επιτηρητή και του αξιολογητή.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έριξε ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή των διευθυντών με δεδομένο το νέο ρόλο που προσδίδει στη θέση ο νόμος για την «αξιολόγηση», στην οποία θα έχουν ενεργό ρόλο, καθώς θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο της αρμοδιότητάς τους. Αλλωστε, το ρόλο που θα παίξει ο διευθυντής του σχολείου περιέγραψε ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης σε άρθρο του στο «Βήμα» στις 11 Αυγούστου, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία επιλογής των σχολικών διευθυντών ως την «πιο κρίσιμη φάση συγκρότησης της σχολικής πυραμίδας». Ο ίδιος περιγράφει το διευθυντή ως «καθοδηγητή και ηγέτη». «Οραματιζόμαστε λοιπόν έναν διευθυντή σχολείου που θα διδάσκει με τη στάση του ήθος και αγωγή, και αυτόν οφείλουμε και ζητώ από όλους να αναζητήσουμε επίμονα κατά τη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης. Εναν εκπαιδευτικό με βαθιά τη συναίσθηση της κοινωνικής του αποστολής και ευθύνης...». Με δεδομένη τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία και τον αυταρχισμό με τον οποίο αντιμετώπισε κάθε κινητοποίηση ενάντια σε αυτή, αλλά και τα δεδομένα παραδείγματα των κρίσεων τα λόγια του υφυπουργού Παιδείας ακούγονται παράταιρα, αφού ανοίγει η «κερκόπορτα» της «αξιολόγησης», για τη δημιουργία στελεχών που θα αναλάβουν το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση το επόμενο διάστημα.


ΠΚΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στόχος το πανεπιστημιακό άσυλο

Απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης

Κλιμακώνεται η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και χρόνια με στόχο την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ειδικότερα τώρα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του 2003 στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το άσυλο ως κατάκτηση του λαϊκού κινήματος και να το περιορίσει στη χρήση του μόνο από τους φοιτητές και αυτό πάλι όπως τη βολεύει.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναφορές του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. «Το άσυλο υπάρχει μόνο για τους φοιτητές», αναφέρει ενδεικτικά και προτείνει «να βάλουμε ερώτημα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για το ποιον προστατεύει το άσυλο! Να δούμε τι γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Λες και το άσυλο αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης και κοινωνικής καθυστέρησης που εκθέτει τη χώρα.

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης σημειώνουν, απαντώντας ουσιαστικά στον υπουργό που δυσκολεύεται να καταλάβει «τη λογική που θέλει το άσυλο ως πολιτικό άβατο για όσους θέλουν να κάνουν το Πανεπιστήμιο ορμητήριο». Οι ΠΚΣ διερωτώνται: «Μπορεί να μας εξηγήσει καλύτερα ο υπουργός ποιους ακριβώς εννοεί; Δεν ξέρει ότι το άσυλο κατακτήθηκε με λαϊκούς αγώνες, αποτελεί λαϊκή κατάκτηση που εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Πανεπιστήμιο; Μήπως εννοεί ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης σκοπεύει να κάνει ορμητήριο το Πανεπιστήμιο κάνοντας χρήση του ασύλου; Από πότε ο λαός της πόλης χρειάζεται κρησφύγετα για να διαδηλώσει και να παλέψει; Ή μήπως πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις θα γίνονται στο εξής εν κρυπτώ για να περιφρουρείται η "ευρωπαϊκή" εικόνα της χώρας;»

Τέλος, απαντώντας και στην αναφορά του πως χρησιμοποίησε το άσυλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το '73, «τριάντα χρόνια μετά έχουν αλλάξει πολλά, η Δημοκρατία πρέπει να φροντίσει την ασφάλεια των επισκεπτών...» (αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής) οι ΠΚΣ, σχολιάζουν: «Τόσα πολλά έχουν αλλάξει που είναι απαραίτητο να καταστρατηγούνται λαϊκά δικαιώματα για να μπορούν οι κ.κ. Μπλερ, Σρέντερ, Σιράκ, και οι συν αυτώ της ίδιας εταιρίας (βλ. ΕΕ) να συσκέπτονται και να αποφασίζουν ερήμην για το μέλλον των λαών της Ευρώπης!».

Οι ΠΚΣ ξεκαθαρίζουν πως αποτελεί ολίσθημα η προσπάθεια συνειδητά να αποκοπεί η μάζα των φοιτητών από τον υπόλοιπο λαό της πόλης, η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο θεσμός του ασύλου από λαϊκή κατάκτηση και δικαίωμα, σαν ακαδημαϊκή παραξενιά και μόνο. Και βεβαιώνουν ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους μαζί με τους φορείς της πόλης για την επιτυχία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου στις 7 του Σεπτέμβρη. Την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώνει από τη ΔΕΘ νέα αντιλαϊκά μέτρα. «Εκεί στους δρόμους της πόλης ο λαός θα αναδείξει τα πραγματικά του προβλήματα, θα διατυπώσει τα αιτήματά του. Καλούμε τον υπουργό (αφού θέλει να ρωτά τη γνώμη των πολιτών για διάφορα ζητήματα, όπως το άσυλο) να έρθει να ακούσει ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν πραγματικά το λαό της Β. Ελλάδας! Ας έρθει να δει πως ο λαός διαδηλώνει μαζικά - μαχητικά για τα δικαιώματά του στο δρόμο του αγώνα, 30 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου! Τόσα πολλά άλλαξαν λοιπόν!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ