ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Σήμερα η αγροτική συγκέντρωση

Σε μεγάλη αγροτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα Τρίτη, στις 8:30 μ.μ., στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι υποψήφιοι νομάρχες Τρικάλων Γ. Παπασίμος, Καρδίτσας Β. Μπούτας, Λάρισας Μπ. Μπακούλας και Μαγνησίας Απ. Νάνος, που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση κι άλλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, εντατικά προετοιμάζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας για τη δυναμική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτέμβρη, αλλά και για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται να γίνουν στους νομούς της περιοχής. Ηδη έχει αποφασιστεί να γίνουν συλλαλητήρια στις 16 Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα και στις 18 του ίδιου μήνα στην Καρδίτσα -ανάλογες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν και για συλλαλητήρια στους άλλους νομούς- ενώ μέχρι τότε θα πραγματοποιηθούν προειδοποιητικές και προετοιμαστικές αγωνιστικές εκδηλώσεις σε επαρχίες και χωριά της περιοχής. Στα πλαίσια των προετοιμασιών θα γίνει σήμερα και σύσκεψη των εκπροσώπων συλλόγων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Και με τις φετινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέτοντας, ταυτόχρονα, τα γνωστά και από τις παλιότερες κινητοποιήσεις τους αιτήματα -καλύτερες τιμές των αγροτικών προϊόντων, αύξηση των επενδύσεων στη γεωργία για έργα υποδομής και αγροτική ανάπτυξη, μείωση του κόστους παραγωγής, ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, αύξηση των αγροτικών συντάξεων, γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.ά. - που η κυβέρνηση αρνείται, πεισματικά, να ικανοποιήσει.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζουμε τους αγώνες των αγροτών

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος. Στη Λάρισα η Αλέκα Παπαρήγα στις 18 του Σεπτέμβρη

Το ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη του ότι η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για τους μικρομεσαίους αγρότες της Ελλάδας, νιώθει την ανάγκη να συζητήσει με την αγροτιά για την πορεία της γεωργίας στη χώρα μας. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί και η μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος, την Τετάρτη 18 του Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με θέμα το αγροτικό πρόβλημα και με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αυτό ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου χτες στη Λάρισα, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Γ. Χώτος, Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, «πολλοί, μεταξύ αυτών και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, δείχνουν να ξαφνιάζονται από τη ραγδαία όξυνση των αγροτικών προβλημάτων. Ξεχνούν ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οτι η ψήφιση και στήριξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, της ΚΑΠ, της "Ατζέντας 2000" και των άλλων αντιαγροτικών μέτρων θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σ' αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα για τη μικρομεσαία αγροτιά και την ελληνική γεωργία γενικότερα».

Και συνεχίζοντας σημείωσε: «Ακόμη και σήμερα, επισκεπτόμενοι τα χωριά, περιγράφουν το πρόβλημα, αλλά δεν αναφέρονται στις πραγματικές αιτίες. Δε λένε, π.χ., στους αγρότες ότι για τη χαμηλή τιμή του βαμβακιού ευθύνεται, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ο κανονισμός της ΕΕ που ψήφισε η κυβέρνηση. Δε λένε ότι για τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ευθύνεται η κυβέρνηση, που δε χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ και τον χρησιμοποιεί για να μοιράζει ψίχουλα και να κοροϊδεύει προκλητικά τους αγρότες».

Η ευθύνη στην κυβέρνηση

Εξηγώντας επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη, όχι όμως αυτή που επιχειρούν να της προσδώσουν κάποια από τα στελέχη της, οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και όσοι επιχειρούν με ηχηρές "παραιτήσεις" να δείξουν ότι διαφωνούν με την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. Ούτε ψέματα λέει, ούτε λάθη κάνει, ούτε έχει ανεπαρκή και άσχετα στελέχη στο υπουργείο Γεωργίας και στην κυβέρνηση. Αντίθετα, ξέρει πολύ καλά τι κάνει, και ικανούς ανθρώπους έχει στο μηχανισμό της για να προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, ξεκληρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά».

Αγώνας συνολικός

Αναφερόμενοι ο Γ. Χώτος και ο Β. Μπούτας στους νέους αγώνες της αγροτιάς που ξεκινούν αυτό το διάστημα, επισήμαναν ότι κι αυτές οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κινήματος θα έχουν στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα.

Και υπογράμμισαν: «Το συνεπές αγροτικό κίνημα - έτσι όπως εκφράζεται από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και άλλες δυνάμεις που συστρατεύονται στην ΠΑΣΥ - έχει ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν αφορά στην ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων (π.χ. 50δραχμο για τους βαμβακοπαραγωγούς, αποζημιώσεις παγετόπληκτων κ.ά.), αλλά στρέφεται συνολικά κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα».

Τόνισαν δε: «Οσοι - όπως, π.χ., κάποιοι "δήθεν αντιδρώντες" αυτοδιοικητικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, ή και δήθεν "επαναστάτες" αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - επιχειρούν να περιορίσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του αγώνα της αγροτιάς, δεν πρέπει να έχουν θέση στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και θα πρέπει συνεχώς να ξεσκεπάζονται για να μην μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν αγρότη».

Δε θα ξεγελαστούν

Στη συνέχεια σημείωσαν ότι «ο αγροτικός κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί ούτε και από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης - σ' αυτό αναμένεται να προβεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ - ούτε και από τη δήθεν συμπαράσταση της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τους αγροτικούς αγώνες, για να πάρει μερικούς ακόμη "πόντους" στα γκάλοπ και μερικές ψήφους παραπάνω στις τοπικές εκλογές "επενδύοντάς" τα για τη μάχη κατάληψης της εξουσίας που θα δώσει στις βουλευτικές εκλογές». Τέλος, επισήμαναν τη δημαγωγική στάση που ακολουθεί ο ΣΥΝ, ο οποίος δήθεν εκφράζει συμπαράσταση στους αγρότες, την ίδια ώρα που προβάλλει την ευρωλάγνα πολιτική του.


Κινητοποιήσεις σ' όλο το νομό του Εβρου

Eurokinissi

Τις δικές της αγωνιστικές αποφάσεις έλαβε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημαρχείο Σουφλίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Εβρου. Πρώτα αποφάσισε να συμμετάσχουν μαζικά οι αγρότες του νομού στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Δεύτερο, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι βαμβακοπαραγωγοί του Εβρου στις Φέρρες στις 21/9 και στο Νεοχώρι στις 22/9.

Σε σύσκεψη που θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβρη θα προγραμματίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Οπως τόνισαν στη σύσκεψη οι ομιλητές, νέες αρνητικές εξελίξεις χτυπούν αλύπητα τον μικρομεσαίο αγρότη. Μπροστά στη συνεχιζόμενη κοροϊδία με το βαμβάκι, τις νέες φαρμακερές προτάσεις της ΕΕ για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, και τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν την αγροτιά, δεν μπορεί κανείς να μένει με τα χέρια σταυρωμένα. Παράλληλα, κάλεσαν τους αγρότες του Εβρου να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, 7 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη.

Για την καλύτερη διοργάνωση της κινητοποίησης για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη διοργανώνεται, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, αγροτική σύσκεψη την Πέμπτη 29 του μήνα στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών. Επίσης, σε σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του Ν.Πέλλας, που έγινε την Κυριακή στα Γιαννιτσά, τα στελέχη της ΠΑΣΥ που μίλησαν στηλίτευσαν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - Κομισιόν, τους κανονισμούς που οδηγούν στην καταστροφή τους αγρότες της χώρας μας και ζήτησαν τη συμμετοχή όλων των παραγωγών στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ.

Στο μεταξύ, σε κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Γεωργίας στην πόλη των Γιαννιτσών προχώρησαν χτες το πρωί οι αγρότες της Πέλλας, διεκδικώντας την άμεση δέσμευση της κυβέρνησης για την επιδότηση του βαμβακιού στην τιμή που ανακοινώθηκε από την αρχή στις 50 δρχ. ανά κιλό, όπως και την επιδότηση όλης της παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ