ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Ξανάρχισαν οι «αποκαλύψεις»

Μετά την Αυγουστιάτικη διακοπή, στήνεται πάλι το σκηνικό για τη συνέχιση του σίριαλ «εξάρθρωση της τρομοκρατίας», με επόμενο επεισόδιο τον ΕΛΑ

Με... σοβαρότητα και συνέπεια συνεχίστηκαν και χτες οι αποκαλύψεις του σίριαλ που ξετυλίγεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει τον τίτλο: «Εξάρθρωση της τρομοκρατίας». Δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρουν ονόματα και πληροφορίες «που προέρχονται από τα αρχεία της Στάζι», τα ίδια ακριβώς που έχουν ξαναγραφτεί από το 1994, κάνουν λόγο ότι η ΕΥΠ δεν έχει παραγκωνιστεί από τις έρευνες, ρεπορτάζ περιγράφουν άτομα, δίνουν ψευδώνυμα, ενώ τα σενάρια πάταξης και άλλων οργανώσεων ή «οργανώσεων» που έχουν σχέση με την τρομοκρατία δίνουν και παίρνουν.

Χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι «υπάρχει η προετοιμασία, η δουλιά που γίνεται με σοβαρότητα και συνέπεια και για τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν και δρουν στην Ελλάδα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν δηλώσεις των Στ. Παπαθεμελή και Χριστόδουλου Γιαλουρίδη, που εμφανίζουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της περιόδου του 1996, να μη θέλει να πατάξει την τρομοκρατία με βάση τα αρχεία της Στάζι, είπε πως τα στοιχεία αυτά έχουν παραπεμφθεί από τότε στη Δικαιοσύνη.

Σε άλλη ερώτηση, γιατί από τότε δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσουμε με στοιχεία, ή τουλάχιστον αποχρώσες ενδείξεις που θα μετατραπούν σε αποδείξεις... Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν αρκεί να δώσεις στη Δικαιοσύνη κάποιες εκτιμήσεις υπηρεσιών και μάλιστα άλλου κράτους». Αναφερόμενος στις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής και αφορούσαν την εξάρθρωση του ΕΛΑ, είπε ότι «οι διωκτικές αρχές κάνουν το έργο τους, τις εκτιμήσεις τους και όταν κρίνουν ότι χρειάζεται - για λόγους που αυτές γνωρίζουν - να κάνουν μια σχετική αναφορά, το κάνουν».

Με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σήφης Βαλυράκης, επισήμανε ότι τα ονόματα Ελλήνων και ξένων που περιλαμβάνονται στο σχετικό τμήμα των αρχείων της Στάζι ως ενεχόμενα με την ελληνική τρομοκρατία, ήταν γνωστά στις ελληνικές αρχές και στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη από τον Φλεβάρη του 1993. Πρόσθεσε ότι μετά την αποπομπή του Σ. Παπαθεμελή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης «συμπληρώθηκαν με πρόσθετο ανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε με γρήγορους ρυθμούς από Ελληνες ανακριτές με ανακρίσεις που έγιναν μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπουργού Δημόσιας Τάξης. Μέσω της δικαστικής συνδρομής ανακρίθηκε ο υπαρχηγός του Κάρλος Γ. Βάινριχ, το ζεύγος ντε Μαρσέλους στην Ελβετία, αλλά και ο ίδιος ο Κάρλος στις φυλακές της Γαλλίας». Ο φάκελος που διαμορφώθηκε διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη το 1995.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα αρχεία της Στάζι βρίσκονται στην κατοχή της αμερικάνικης CIA, η οποία έχει επιστρέψει στην κυβέρνηση της Γερμανίας ένα μέρος και μάλιστα με τη μορφή αντιγράφων σε CD ROM.

Νέο υπόμνημα - παρέμβαση του Αλ. Λυκουρέζου

Eurokinissi

Την άποψη για διασυνδέσεις μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων «17 Νοέμβρη» και ΕΛΑ υποστηρίζει ο δικηγόρος και βουλευτής της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζος, με υπόμνημα που κατέθεσε χτες στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο, ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Ελ. Αθανασιάδη, χήρας του Αλ. Αθανασιάδη που δολοφονήθηκε από τη «17Ν» την 1 Μάρτη 1988.

Είναι το δεύτερο υπόμνημα που καταθέτει ο βουλευτής της ΝΔ μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών και ζητάει να ενσωματωθούν στη δικογραφία και να του χορηγηθούν αντίγραφα σχετικά με τα έγγραφα που περιέχονται στα ευρήματα της Πάρνηθας, η «απόρρητη» έκθεση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τον τίτλο «Τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ελλάδα "17 Νοέμβρη - ΕΛΑ", τα αρχεία της Στάζι» που φέρονται να εμπλέκουν συγκεκριμένα ονόματα με τον ΕΛΑ και τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης από το 45 πιστόλι της «17Ν» που βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως και συνδέεται με τη δολοφονία των Πέτρου - Σταμούλη. Ο Αλ. Λυκουρέζος εμπλέκει και την οργάνωση του τρομοκράτη Κάρλος και ισχυρίζεται ότι υπήρξε συνεργασία μεταξύ ΕΛΑ και της «ομάδας Κάρλος».

Ειδικότερα, ο Αλ. Λυκουρέζος για τις διασυνδέσεις «17Ν» και ΕΛΑ στο υπόμνημά του επικαλείται τα εξής στοιχεία:

  • Στα τρία δέματα που βρέθηκαν στην Πάρνηθα το 1978 και αποδόθηκαν στη «17Ν» υπάρχουν οι σημειώσεις των μελών της που αναφέρονταν σε παρακολουθήσεις στόχων (των βασανιστών της Χούντας Ε. Μάλλιου, Π. Μπάμπαλη και της γερμανικής εταιρείας AEG) και πως οι σημειώσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν τόσο από την «17Ν» (δολοφονία Μπάμπαλη) όσο και τον ΕΛΑ δολοφονία (Μπάμπαλη και επίθεση στην AEG).
  • Στη γιάφκα της οδού Καλαμά στις 26 Νοέμβρη 1986 που αποδίδεται στον Χρ. Τσουτσουβή, μέλος του ΕΛΑ, βρέθηκε ένα κλειδί αυτοκινήτου, το οποίο ανήκε σε αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε η «17Ν» κατά τη διαφυγή της μετά την εκτέλεση των αστυνομικών Π. Πέτρου και Σ. Σταμούλη στις 16 Γενάρη 1980.
  • Αλλο ένα κλειδί από την ίδια γιάφκα ανήκε στο όχημα που χρησιμοποιήθηκε και πάλι από την «17Ν» για τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρ. Γουέλς.

Ο βουλευτής της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζος εμπλέκει και τη Στάζι και τα διάφορα δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί από τη δεκαετία του '90 (και επανήλθαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε), τα οποία κάνουν λόγο για εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων, Ελλήνων και αλλοδαπών, με τον ΕΛΑ και την «ομάδα Κάρλος». Τέλος, ο Α. Λυκουρέζος αναφέρεται και στην κατάθεση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της «17Ν» Κ. Τέλλιου, ο οποίος μίλησε για σχέσεις μεταξύ των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων («πιτσιρικάδες» οι της «17Ν» και «πατεράδες» οι του ΕΛΑ).

Στο μεταξύ χτες κατέθεσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο ο αστυνομικός Σ. Κώτσιας, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα των αστυνομικών που δέχτηκαν επίθεση από την «17 Νοέμβρη» στα Σεπόλια, το Νοέμβρη του 1991.

Επίσης, ο συνήγορος του κατηγορούμενου Π. Σερίφη, Ι. Σταμούλης, κατέθεσε χτες στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο απορρίφθηκε αίτημα για να ληφθούν αντίγραφα της δικογραφίας. Το αίτημα είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Εφετών με το σκεπτικό ότι υποβλήθηκε ετεροχρονισμένα.

«17Ν» και ιμπεριαλιστική τρομοκρατία

Σήμερα ξεδιπλώνεται μια παγκόσμια ιμπεριαλιστική τρομοκρατία σε βάρος των λαών όλης της Γης. Σ' αυτή πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ, αλλά και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όμως συνεργάζονται και πλήθος κυβερνήσεων μικρών, ακόμα και καθυστερημένων χωρών, που δρουν σαν υπάλληλοι του ιμπεριαλισμού. Αυτό το σκηνικό, που όλοι (ανεξάρτητα από πολιτικές αντιλήψεις) το βλέπουμε και στο οποίο ο ελληνικός λαός είναι στη μεγάλη του πλειοψηφία αντίθετος, προκύπτει βασικά σαν ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου από την όξυνση της οικονομικής κρίσης του, που το αναγκάζει να προχωράει σε πολέμους, στη λιτότητα για τους εργαζόμενους, στην υποβάθμιση του επίπεδου διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό δημιουργεί στα ιμπεριαλιστικά κέντρα το φόβο λαϊκών εξεγέρσεων και γι' αυτό προωθείται η τρομοκράτηση των λαών, ελπίζοντας να μην ξεσηκωθούν και τους ανατρέψουν. Λογική φαίνεται η υπόθεση ότι και η «17Ν», που μετά από ...27 χρόνια το ελληνικό κράτος άρχισε να την «εξαρθρώνει», καθώς και η αναμόχλευση άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων (ΕΛΑ, 1η ΜΑΗ, κλπ), που υποτίθεται ότι εδώ και 15-20 χρόνια σταμάτησαν τη δράση τους, είναι ενταγμένη σε αυτή την παγκόσμια κρατική - ιμπεριαλιστική τρομοκρατία.

Ομως υποθέσεις σαν την παραπάνω χρειάζονται και αποδεικτικά στοιχεία, γι' αυτό θα παραθέσουμε τα κυριότερα:

1. Βλέπουμε καταρχήν μέσα από τις αστικές εφημερίδες, TV, «διαρροές» στους δημοσιογράφους κλπ. δυσφήμιση του αριστερού - επαναστατικού - κομμουνιστικού κινήματος, με επιχείρημα τη δράση της «17Ν». Δε θα αναφερθούμε εδώ για το τεράστιο ψέμα της ταύτισης του κινήματος αυτού με την ατομική τρομοκρατία, αφού ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει αναλύσει διεξοδικά τη μάχη που δίνουμε εδώ και 1,5 αιώνα (από την εποχή του Μαρξ) εναντίον της. Ομως το μπέρδεμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν στη συνείδηση του λαού, ότι η αναγκαία επαναστατική βία του λαού που καταπιέζεται, ταυτίζεται με την ατομική τρομοκρατία (που τις περισσότερες φορές διασυνδέεται με το κράτος και τη βία του), δεν μπορεί να έχει άλλο σκοπό από το να αναστείλει τις όποιες λαϊκές εξεγέρσεις, που φοβούνται ότι θα είναι σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

2. Βλέπουμε ακόμα την προσπάθεια να βάλουμε σαν κύριο και μοναδικό θέμα συζήτησης τη «17Ν». Ομως αυτή την περίοδο έχουμε μια σειρά εξελίξεων με άσχημα αποτελέσματα για το λαό μας προς όφελος του μονοπωλιακού κεφαλαίου (ακρίβεια, αύξηση ανεργίας, υποβάθμιση της λαϊκής υγείας και παιδείας, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.), αλλά και δημιουργία κινδύνων για την ασφάλεια της χώρας μας (Ευρωστρατός, Αιγαίο, Κύπρος κλπ.). Ολα αυτά τα μεγάλα θέματα για το λαό μας «κρύβονται» πίσω από τη συζήτηση για τη «17Ν», με στόχο να μη δημιουργηθούν αγωνιστικές λαϊκές συσπειρώσεις που να βάζουν σε αμφισβήτηση το σημερινό αστικό σύστημα.

3. Επίσης παρατηρούμε να είναι σε εξέλιξη η διαφήμιση του «καρφώματος» και της «ρουφιανιάς», για να προστατευτούμε δήθεν από τη «17Ν» και την τρομοκρατία. Αυτή η προσπάθεια αποβλέπει να αλλάξει τις αρχές του λαού μας, τη λαϊκή παράδοση, που ο καταδότης ήταν ό,τι αισχρότερο. Να φοβόμαστε το γείτονα, το φίλο μας μη μας «καρφώσει». Να φοβόμαστε τη συλλογική δουλιά και το συλλογικό αγώνα που απαιτείται για φιλολαϊκές λύσεις και αλλαγές για μια άλλη κοινωνία, γιατί θα υπάρξει κάποιος που θα μας «καρφώσει». Ετσι, προσπαθούν να δυσκολέψουν τις συλλογικές αγωνιστικές δραστηριότητες που πρέπει και θα αναπτυχθούν ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη.

4. Οι λαοί αντιδρούν όταν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σκοτώνουν και καταστρέφουν άλλους λαούς. Ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός και οι ιστορικές του παραδόσεις τον οδηγούν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης για την υπεράσπιση κάθε λαού που πέφτει θύμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Πάνω από 90% του λαού μας είχαν ταχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, ενάντια στη βία που εκδηλώνεται σε βάρος των Παλαιστινίων και βλέπει με κακό μάτι τις ετοιμασίες για νέο πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και τις αναφορές για άλλες χώρες (π.χ. Ιράν, Λιβύη, Κούβα κλπ.). Μέσα από τη «17Ν» λοιπόν και τη φοβία της ατομικής τρομοκρατίας, γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν αυτές οι επεμβάσεις που προωθούν οι ιμπεριαλιστές και να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση λαϊκών στρωμάτων τα εγκλήματά τους, με τη δικαιολογία ότι αυτές οι χώρες - θύματα είναι κέντρα που υποθάλπουν την ατομική τρομοκρατία.

5. Με βάση την απέχθεια, που η πλειοψηφία του λαού μας έχει για την εγκληματική δράση της «17Ν», προωθείται η καταπάτηση βασικών νομικών δικαιωμάτων, που ακόμα και το αστικό δίκαιο δίνει στους κατηγορούμενους (συνθήκες διαβίωσης, μη ενημέρωση για το κατηγορητήριο κλπ.). Σοβαρές καταγγελίες έχουν γίνει ακόμα και από αστούς νομικούς για καταπάτηση σχετικών διεθνών συμβάσεων. Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι αυτό γίνεται για να προχωρήσουν οι κατηγορούμενοι της «17Ν» σε περισσότερες αποκαλύψεις, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους αποκαλύπτουν τα πάντα. Μια πολύ λογική εξήγηση για την καταπάτηση νομικών κανόνων είναι ότι έτσι εθίζεται ο λαός μας στο ότι ο «κατηγορούμενος δεν είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», αλλά αντίθετα «είναι ένοχος μέχρι να αποδείξει ο ίδιος την αθωότητά του». Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη αγωνιστών, που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική βία.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η «17Ν», που έτσι κι αλλιώς επί 3 σχεδόν δεκαετίες εξυπηρετούσε σκοτεινά σχέδια, χρησιμοποιείται σήμερα για να δικαιολογήσει την προώθηση στη χώρα μας της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας, που σήμερα είναι αναγκαία για την παράταση της ζωής του αντιλαϊκού τους συστήματος. Το καπιταλιστικό σύστημα σήμερα έχει ανάγκη από πολέμους, οδηγεί σε αύξηση της φτώχειας και συγκέντρωση του πλούτου, οι αντιθέσεις του οδηγούν σε ακραίες αντιλαϊκές λύσεις. Ο λαός μας πρέπει να κατανοήσει την ανάγκη (δηλώνοντας ότι είναι κάθετα ενάντια στην ατομική τρομοκρατία και τη «17Ν») να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και να αναπτύξει αγώνες γι' αυτά κι όχι να παγιδευτεί στη «17Ν» σαν μοναδικό πρόβλημα ή και σε άλλα παρόμοια σενάρια που στη συνέχεια θα παρουσιαστούν. Να συσπειρωθεί και να συνεργαστεί με τους λαούς όλου του κόσμου ενάντια στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία, που απειλεί την ανθρωπότητα. Καλοπροαίρετοι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν τη μοιρολατρία που καλλιεργείται, ότι δήθεν «η νέα τάξη πραγμάτων είναι πανίσχυρη και δε γίνεται να ανατραπεί». Μόνο με αγώνες για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, που θα έχει κυρίαρχο τον εργαζόμενο, με αγώνες σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μπορούν οι λαοί να σταματήσουν τον αυταρχικό κατήφορο, στον οποίο οδηγεί σήμερα η ιμπεριαλιστική τρομοκρατία και να οικοδομήσουν μια κοινωνία σύμφωνη με τα συμφέροντά τους. Ο κύριος αντίπαλος σήμερα του λαού μας και όλων των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός και η τρομοκρατία του.


Του
Νίκου ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ

Δημοσιεύματα του Τύπου

Τα «Νέα» υπογραμμίζουν ότι στον κύκλο των προσώπων που υπέδειξαν τα αδέρφια Ξηρού ως ηγετικές φυσιογνωμίες των άλλων ενόπλων ομάδων έχει στρέψει τις έρευνες της η Ασφάλεια, σε μία προσπάθεια να σφίξει τον κλοιό γύρω από τον ΕΛΑ. Παράλληλα εξετάζονται υποθέσεις ανθρωποκτονιών, ληστειών και εκβιάσεων επιχειρηματιών, προκειμένου να εντοπιστεί αν κάποιες από αυτές συνδέονται με τη δράση της «17Ν».

Η «Χώρα» υποστηρίζει πως ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ με πλήρη στοιχεία περιλάμβανε η λίστα των Γερμανών που παρέλαβε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελής και αποπέμφθηκε ενώ είχε δρομολογήσει συλλήψεις. Πρώτος στη λίστα ο Δημήτριος Καββαδίας, ανώτερο στέλεχος του ΕΟΤ και ακολουθούσαν ένας αρχιτέκτονας, υπάλληλοι του ΟΤΕ και άλλοι. Επίσης αναφέρει τα ονόματα Μιχαήλ Μάλλιος και Ανδρέας Τσιγαρίδας. Παράλληλα αναφέρονται ονόματα αλλοδαπών, Αράβων, Ρουμάνων και Ελβετών.

Η «Ελευθεροτυπία» γράφει «πως στο στόχαστρο του αντιτρομοκρατικού επιτελείου βρίσκονται περίπου 10 άτομα, τα οποία εκτιμάται, με βάση παλιές και νέες έρευνες, ότι πρωταγωνίστησαν στη δράση του ΕΛΑ και παραφυάδων του, που προέκυψαν είτε από διασπάσεις είτε από σκόπιμη επαναστατική πολιτική». Τέσσερα από αυτά περιλαμβάνονται στη δικογραφία από τα αρχεία της Στάζι, ενώ τα υπόλοιπα έχουν προκύψει από συνδυασμένες διαχρονικές έρευνες.

Κατά το «Εθνος» υπάρχουν στοιχεία για εννέα άτομα που συμμετείχαν στον ΕΛΑ, τα οποία προκύπτουν από τα αρχεία της Στάζι.

Η «Απογευματινή» αναφέρεται σε δήλωση του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Σ. Σύρρου, στο ΑΠΕ, σύμφωνα με την οποία «έχει δοθεί προτεραιότητα στη σύλληψη των μελών του ΕΛΑ που θεωρούνται επικίνδυνα». Επίσης δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο Σάββας Ξηρός μπαινόβγαινε σε κτίριο της ΕΥΠ που βρίσκεται έξω από την Αθήνα και γνωρίζει ποιος ήταν προϊστάμενός του και από πού εκπαιδεύτηκε.

Από τα κυριακάτικα φύλλα:

Η «Απογευματινή της Κυριακής» σημειώνει ότι έναν ολόκληρο χρόνο παρέμεινε στην Ασφάλεια ο φάκελος της δικογραφίας για την απόπειρα της δολοφονίας από την «1η Μάη» του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Ραφτόπουλου. Ο ουσιώδης μάρτυρας υποχρεώθηκε να αλλάξει την τέταρτη φορά την κατάθεσή του. Λίγο μετά «δέχτηκε» και «βόμβα» για να του κλείσουν το στόμα.

Το «Εθνος της Κυριακής» φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή του Παντείου Χριστ. Γιαλουρίδη, ο οποίος αναφέρει πως τα αρχεία της Στάζι από το 1995 έδειξαν στις ελληνικές αρχές τη δράση του ΕΛΑ. Οι φάκελοι περιείχαν λεπτομέρειες για ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ, μερικά εκ των οποίων είχαν «καλή θέση στην κοινωνία» ή και «υψηλές κρατικές - αλλά μη κυβερνητικές - θέσεις». Ο καθηγητής είχε φέρει τα αρχεία της Στάζι στη χώρα μας.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει πως η ΕΥΠ δεν έχει αποκλειστεί από τις έρευνες για την τρομοκρατία. Η παραφιλολογία των τελευταίων βδομάδων με επίκεντρο το ρόλο της, προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στη δύναμή της, αλλά έχουν παροπλιστεί λόγω επαγγελματικής ανεπάρκειας ή σκοτεινών διασυνδέσεων. Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στους πέντε βασικούς άξονες στους οποίους κινούνται οι ανακριτικές αρχές και είναι ποιοι ήταν οι ιδρυτές της «17Ν», ποιες οι διασυνδέσεις της, πώς στρατολογούσαν νέα μέλη, πού και από ποιους εκπαιδεύτηκαν, για ποιους λόγους επελέγησαν οι συγκεκριμένοι στόχοι.

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» φιλοξενεί συνέντευξη του Θόδωρου Πισιμίση. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό των καταστημάτων «Μινιόν» και «Κατράτζος», απαλλάχτηκε και το 1993 κατηγορήθηκε ως μέλος του ΕΛΑ. Προσήχθη σε δίκη και αθωώθηκε το 1994. Υπήρξε εκδότης του αναρχικού εντύπου «Δοκιμή», συμμετείχε στην Ενωση Αναρχικών και στην εκδοτική ομάδα της εφημερίδας «Αναρχία». Στη συνέντευξή του λέει πως τον πλησίασαν τρεις Αμερικανοί πράκτορες και τον απείλησαν πως θα αποκαλύψουν στοιχεία που τον εμπλέκουν σε επικείμενο χτύπημα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε συνεργασία με Παλαιστίνιους και του ζήτησαν να συνεργαστεί. Τους πρότεινε να πάνε τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Ορισμένα ΜΜΕ έχουν αναφερθεί σε αυτόν με το όνομα «Λάκης». Ο ίδιος λέει ότι αυτό είναι το χαϊδευτικό του. Σε ερώτηση αν ήταν στρατολόγος της «17Ν» απάντησε ότι «οι αναρχικοί δε στρατολογούν. Συμμετέχουν στους αγώνες με δίκη τους ευθύνη και στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλον».

Η «Καθημερινή της Κυριακής» επισημαίνει ότι οι αρχές μέσα από την «1η Μάη» αναμένουν να φτάσουν στον ΕΛΑ και να προχωρήσουν σε συλλήψεις των μελών της οργάνωσης που υπερβαίνουν τα 80.

Χειρουργήθηκε ο Σ. Ξηρός

Χειρουργική επέμβαση στο αριστερό του αυτί, για την αποκατάσταση της ακοής, πραγματοποιήθηκε χτες στον Σάββα Ξηρό, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό».

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο Σ. Ξηρός χειρουργήθηκε από τον διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σπ. Παπασπύρου, «για αποκατάσταση υφολικού ρήγματος της τυμπανικής μεμβράνης του αριστερού ωτός». Στον Σ. Ξηρό έγινε ολική αντικατάσταση της τυμπανικής μεμβράνης με ομοιμόσχευμα χόνδρου - περιχονδρίου. «Η επέμβαση, αναφέρει το ανακοινωθέν, εξελίχτηκε ομαλά και το αποτέλεσμα θεωρείται επιτυχές. Η ανάνηψη ήταν επίσης ομαλή και ο ασθενής νοσηλεύεται ήδη στο θάλαμό του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ