ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΟΣ
ΥΠΕΧΩΔΕ - εργολάβοι, υποχρεώνονται να καθαρίζουν την κοίτη

Το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι τεχνικές εταιρίες έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με χτεσινή δικαστική απόφαση, να απομακρύνουν καθημερινά τα μπάζα και οποιοδήποτε άλλο άχρηστο υλικό υπάρχει στην κοίτη του Κηφισού, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου που εκτελείται εκεί. Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα από τις δύο πλημμύρες που έγιναν μέσα σε 40 ημέρες και κατόπιν μήνυσης του Δήμου Μοσχάτου. Κατ' αυτόν τον τρόπο «η ελληνική Δικαιοσύνη αναγνώρισε το αίτημά μας», ισχυρίζεται με σχετική ανακοίνωση ο δήμος.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, εκδικάζεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Μοσχάτου. Αναμένεται επίσης να εκδικαστούν, αφ' ενός, η μήνυση του δήμου κατά «παντός υπαιτίου» για την καταστροφική πλημμύρα στις 8 Ιούλη και, αφ' ετέρου, οι αγωγές για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν και την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες.

«Οι δύο πλημμύρες στο Μοσχάτο», υποστηρίζει ο δήμος, «δεν προήλθαν ούτε από τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" ούτε βέβαια από τα "βουλωμένα φρεάτια", όπως εύκολα είχαν σπεύσει κάποιοι αρμόδιοι να δηλώσουν». Ισχυρίζεται δε, πως: «Οι δύο πλημμύρες που έπληξαν την πόλη μας (στη δεύτερη μάλιστα ούτε καν έβρεξε στο Μοσχάτο) οφείλονται στον απαράδεκτο τρόπο υλοποίησης των έργων».

Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο η δημοτική αρχή του Μοσχάτου περιορίζει το όλο πρόβλημα στα έργα του Κηφισού, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη γενικότερη πολιτική έλλειψης μέτρων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου.

Αυξήσεις 4% στα ιδιωτικά σχολεία

Οπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κατατέθηκε από την κυβέρνηση τροπολογία στη Βουλή (στο σ/ν για την «οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις»), που αφορά στα δίδακτρα των σχολείων ιδιωτικής εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα το ποσοστό αύξησης για το σχολικό έτος 2002-2003. Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη, «τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα κάθε είδους φροντιστήρια και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών μπορούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους μέχρι ποσοστού 4% στα εισπραχθέντα δίδακτρα του προηγούμενου σχολικού έτους 2001-2002».

Παρόλο που οι αρμόδιοι υπουργοί συμπληρώνουν στη δεύτερη παράγραφο ότι στα δίδακτρα περιλαμβάνονται και «τα πάσης φύσεως ποσά που εισπράττονται για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που συνδέονται με την εκπαιδευτική υπηρεσία, όπως τροφεία, έξοδα μεταφοράς, δαπάνες για εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού ή για φροντιστηριακά μαθήματα», είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο εδώ και πολλά χρόνια καταστρατηγείται από τους σχολάρχες. Κατά τα άλλα στην τροπολογία προβλέπεται πως «οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου αυτού θα τιμωρούνται με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει μέχρι ποσοστού 7% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης». Ολα αυτά βέβαια εντάσσονται στις γνωστές «συμφωνίες κυρίων», που δεν είναι τίποτε άλλο από «στάχτη στα μάτια» του κόσμου προκειμένου να συνεχίζεται η αρμονική συνεργασία με τους εμπόρους της εκπαίδευσης.

Κίνητρα για «οικολογικά» ΙΧ

Την ελεύθερη κυκλοφορία στο «δακτύλιο», καθώς και την απαλλαγή από κάθε περιοριστικό μέτρο στην κυκλοφορία, προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ως κίνητρο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή άλλων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (υβριδικά οχήματα).

Το μέτρο αυτό, που περιλαμβάνεται σε μια σειρά άλλα μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης από την κυκλοφορία των οχημάτων, αναμένεται να ισχύσει από τον επόμενο χρόνο.


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 1-9-2002 και ώρα 9.30 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Ιλίου (Νέα Λιόσια) για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΦΩΤΙΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ

Η σύζυγος: Χριστίνα. Τα παιδιά: Νικόλαος και Μελπομένη, Ελένη και Απόστολος, Βασιλική και Ιωάννης, Αννα - Ρόζα και Νικόλαος, Δήμητρα και Αλέξανδρος. Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Π. Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ μαζί με τον Τοπικό Εξωραΐστικό Προσφυγικό Σύλλογο η «Ελπίδα», διοργανώνουν την Τετάρτη 28-8-02, στις 7 μμ, στην πλατεία Ελπίδας, εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 58η επέτειο από το Μπλόκο της Καλλιθέας και το Ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων που έγινε στις 23-8-1944 από τους ναζί και τους ντόπιους προδότες συνεργάτες τους.

Κι άλλοι πρόσφυγες σε Σύμη, Φαρμακονήσι

Είκοσι τέσσερις Αφγανοί οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες (13 άνδρες, τρεις γυναίκες και οκτώ παιδιά) εντοπίστηκαν χτες το πρωί από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, σε ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σύμης.

Σύμφωνα με δήλωση τους, ένας Τούρκος υπήκοος τους συνόδευσε μέχρι την οριογραμμή κι επέστρεψε στην Τουρκία.

Επίσης, άλλοι 14 πρόσφυγες (έξι άνδρες, τρεις γυναίκες και πέντε παιδιά) διαφόρων εθνικοτήτων(Σουδανοί, Αιθίοπες, Αφγανοί και Ιρακινοί) εντοπίστηκαν χτες στις βόρειες ακτές της νήσου Φαρμακονήσι. Είχαν αποβιβαστεί και αυτοί με μικρή λέμβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Μεταφέρθηκαν με σκάφος Λιμενικού στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου για υγειονομικές εξετάσεις.

Μεγάλη πυρκαγιά στη Λέσβο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες τα απόγευμα σε μια από τις καλύτερες περιοχές της Λέσβου.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στις 5.35 το απόγευμα, στην περιοχή ανάμεσα στα Βατερά και τη Βρύσα και ήταν ανεξέλεγκτη μέχρι αργά το βράδυ, κατακαίγοντας δάσος από πεύκα. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν τέσσερα αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, 45 πυροσβέστες και 15 οχήματα. Ομως το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν δύσκολο, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι μέχρι και 6 μποφόρ.

«Δακτύλιος» από χτες

Επανήλθε από χτες το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας, ο γνωστός «δακτύλιος».

Ετσι, σήμερα στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν τα ΙΧ και τα φορτηγά μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους λήγει σε ζυγό ψηφίο.

Υπενθυμίζεται ότι τα όρια του «δακτυλίου», που ισχύει καθημερινά από τις 7 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. και τις Παρασκευές μέχρι τις 3 μ.μ. (τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα), είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί: Αλεξάνδρας, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλ. Ηλιού, Α. Φρατζή, Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλ. Καραϊσκάκη, Καρόλου, Μάρνη και 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας.

Με ανακοίνωσή της η Τροχαία γνωστοποιεί ότι δε θα εκδοθούν νέες άδειες «δακτυλίου» και ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιούλη θα ισχύσουν οι παλιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ