ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
Αν διαπιστώσουν αύξηση τιμών!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι αγρότες ξεσηκώνονται, οι εργάτες οργανώνουν τις δικές τους διαδηλώσεις, από κοντά το σύνολο των φτωχομεσαίων λαϊκών στρωμάτων που επίσης βογκά από το κύμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Μέχρι χτες δεν είχε ακουστεί «κιχ» από την πλευρά της ΓΣΕΕ. Το αποδώσαμε στο κλίμα διακοπών. Ωσπου χτες ο πρόεδρός της έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Αν το Σεπτέμβρη διαπιστώσουμε μεγάλη αύξηση τιμών - είπε μιλώντας σε ραδιοσταθμό - θα οργανώσουμε συλλαλητήριο!!! Ετσι ακριβώς: Αν διαπιστώσουν αύξηση τιμών! Ο χαμός που γίνεται στην αγορά δεν τους ακουμπά καν. Πώς να κρατηθείς και να μη γράψεις ότι αυτός και η παρέα του δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τον τυπικό τίτλο της οργάνωσης που τους χρυσοπληρώνει... Το ωραίο μάλιστα της υπόθεσης είναι πως, σε απογευματινή εφημερίδα, είδαμε και τίτλο για το συλλαλητήριο που ετοιμάζεται, δήθεν, να εξαγγείλει η ΓΣΕΕ...

Μανούλα στην απατεωνιά

Είπε κι άλλα καλά στη χτεσινή ραδιο-συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αίφνης εμφανίστηκε λάβρος γιατί δεν αντέχει άλλη πίεση το εργατικό εισόδημα. Και απευθυνόμενος σε... κάφρους διακήρυξε ότι η ΓΣΕΕ θα ζητήσει αύξηση μισθών σε ποσοστό 5%! Μανούλες στην απατεωνιά! Και αυτός που τα έλεγε και ο άλλος που του έπαιρνε τη συνέντευξη! Γιατί και οι δυο γνωρίζουν ότι πριν από λίγους μήνες αυτή η ΓΣΕΕ κι αυτός ο πρόεδρος είναι που υπέγραψαν διετή σύμβαση που λήγει το Δεκέμβρη του 2003! Μια σύμβαση αισχρή που καταδικάζει σε καθήλωση μισθών και μεροκάματων το χειρότερα αμειβόμενο τμήμα των εργαζομένων, αυτούς που πληρώνονται με τα ψίχουλα του κατώτερου μεροκάματου. Γνωρίζουν ότι αυτή η σύμβαση έγινε μπούσουλας και για τις κλαδικές συμβάσεις, που κι αυτές μέσα από τη διαδικασία του ΟΜΕΔ έμειναν στην πλειοψηφία τους καθηλωμένες. Σε ποιον, λοιπόν, πουλάνε τέτοια φούμαρα περί διεκδίκησης αυξήσεων 5% από τη ΓΣΕΕ; Εκτός κι αν έχουν σκοπό να βάλουν θέμα στη διοίκηση για καταγγελία της δίχρονης σύμβασης που υπέγραψαν. Που δεν έχουν. Απλά πετάνε τη φόλα κι όποιος τσιμπήσει. Είναι τόσο ξεδιάντροποι που πάει χαράμι κάθε προσπάθεια να τους κάνεις κριτική.

Ποιος τους εμποδίζει;

Ποιος τους εμποδίζει άραγε; Για τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ ο λόγος, οι οποίοι βγαίνοντας από μια σχεδόν τρίμηνη καλοκαιρινή ραστώνη θυμήθηκαν και τα... συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Ετσι δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να διαδηλώσουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Αλλά θέλουν να γίνει και με το σωστό τρόπο η διαδήλωση! Να είναι, λένε, με τη στήριξη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εγκαλούν μάλιστα το ΠΑΜΕ γιατί αποδυναμώνει τη διαδήλωση με «διαχωριστικές κινήσεις»... Τι να τους πρωτοπείς; Οτι η ΓΣΕΕ, της οποίας τη στήριξη ζητάνε, ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια για τον αντιασφαλιστικό νόμο; Οτι αυτή η ΓΣΕΕ είναι που υπέγραψε τη δίχρονη σύμβαση για τα μεροκάματα πείνας; Οτι αυτή η ΓΣΕΕ είναι που έχει δώσει την έγκρισή της για εργασιακές σχέσεις λάστιχο; Εν πάση περιπτώσει ας την έχουν, να τη λιβανίζουν και να τη χαίρονται. Αλλά να εγκαλούν κι όσους δε σταμάτησαν όλο το καλοκαίρι να εξορμούν σε χώρους δουλιάς, να οργανώνουν κόσμο στα συνδικάτα, να παίρνουν πρωτοβουλίες για να υπάρξουν αγώνες, ε, πάει πολύ. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα γίνει είτε πάρει απόφαση η ΓΣΕΕ είτε όχι. Οπως θα γίνει και το συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στην ακρίβεια. Οσοι θέλουν να διαδηλώσουν θα είναι εκεί. Αν οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ ψάχνουν τρόπο για να συρθούν σε διάφορες «σούπες», ας μη ζητάνε σε μας το άλλοθι...


Κοινωφελές έργο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΗΝ παράγγειλε τη δημοσκόπηση της Κάππα Ρισέρτς η ΕΡΤ ...για να «αξιοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της μετά τη φασαρία που έγινε!

Είδατε τι κακόπιστοι που γινόμαστε ορισμένες φορές, που νομίσαμε ότι ήθελε να παίξει το επικοινωνιακό παιγνίδι της κυβέρνησης! Αν είναι δυνατόν η κρατική τηλεόραση να καταπέσει σε τέτοιο επίπεδο.

Το ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι κομμένα και ραμμένα σε όσα βολεύουν το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι ένα γεγονός απόλυτα τυχαίο και συγκυριακό και ουδεμία σχέση έχει με κυβερνητική παρέμβαση.

ΜΑ ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ είναι αυτό που θεσπίσανε για το δακτύλιο (που επανήλθε από χτες); Ακου ...78 ευρώ! Κάντε το 80, βρε παιδιά, να μην ψάχνετε και νομίσματα για τα ρέστα. «Σκόντο» στα πρόστιμα θα κάνουμε τώρα...

Εκτός κι αν η τιμή προέκυψε ελέω Χριστοδουλάκη, που δε θέλει να του ανέβει ο πληθωρισμός (κατά το «ανεβαίνει ο πυρετός») λόγω στρογγυλοποιήσεων. Το ότι έχουν βέβαια μεταβάλει την Τροχαία σε εισπρακτικό μηχανισμό δεν απασχολεί κανέναν.

Πάντως, θα ήταν καλή ιδέα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των τροχονόμων στο υπουργείο Οικονομικών, έτσι όπως λειτουργούν, θα μπορεί και ο Χρυσοχοΐδης να μείνει απερίσπαστος στο έργο του για την «εξάρθρωση της τρομοκρατίας».

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ...φιλοσοφικό το πρόβλημα των αγροτών σε αυτή τη χώρα. Τείνουμε να το πιστέψουμε, όταν και ο Δρυς, αλλά και προσφάτως η Αννα Διαμαντοπούλου έκαναν έκκληση να ξεφύγει η αγροτική οικονομία από τη «φιλοσοφία των επιδοτήσεων».

Εν τω μεταξύ όμως, μέχρι να αλλάξουν ...«φιλοσοφικές αντιλήψεις» οι αγρότες, θα έχουν εξαφανιστεί από προσώπου Γης, γιατί εκεί πηγαίνει το πράγμα όσο συνεχίζεται η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτοί πρέπει να πληρώσουν!

«

Πόλεμο στα καρτέλ»! Ο τίτλος στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα έβγαζε μάτι. Τι έγινε; Κήρυξε πράγματι «πόλεμο στα καρτέλ» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν το πήραμε χαμπάρι; Δηλαδή δεν ξέρει τίποτα για το φόνο η αγαπητή μας κυβέρνηση; Κάποια, έτσι γενικά κι αόριστα, καρτέλ φταίνε; Τα οποία καρτέλ, που ελέγχουν - καθορίζουν τις τιμές, παρεμπιπτόντως μέσα από τα ρεπορτάζ άλλων συντακτών, εμφανίζονται να έχουν και ζημιές! Η υπόθεση παραπέμπει στο γνωστό... και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη. Εχουν στριμώξει για τα καλά τον κόσμο και του ζητούν τώρα όχι μόνο να πει «ευχαριστώ» για το πρεσάρισμα, αλλά και να παλέψει στο πλευρό της «καλής» κυβέρνησης ενάντια στους «κακούς».

Για να δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτή η καλή κυβέρνηση; Δεν είναι όλοι αυτοί που προπαγανδίζουν, μαζί με τους «ανταγωνιστές» τους στη ΝΔ, ότι ο καλύτερος έλεγχος τιμών είναι αυτός που επιβάλλεται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό; Δεν είναι αυτοί οι ίδιοι που λέγανε και υπογράφανε πως οι 3 ελευθερίες κίνησης (κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργαζομένων) είναι αυτές που εγγυώνται την ευημερία; Αυτό ακριβώς δεν υπογράψανε φαρδιά πλατιά στο Μάαστριχτ; Αυτό δεν κατοχυρώνουν με τη μια κοινοτική οδηγία μετά την άλλη; Σ' αυτές τις τρεις ελευθερίες δεν υποτάσσεται όλο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης; Δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που διακήρυσσε και διακηρύσσει πως η ΟΝΕ είναι ο παράδεισός μας; Δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που διακήρυσσε πως η μετάβαση στο Ευρώ θα γίνει χωρίς αυξήσεις στις τιμές; Και την ίδια μέρα, η πρώτη ανάγκη του ανθρώπου, το ψωμάκι, «στρογγυλοποιήθηκε» στο ένα Ευρώ! Αυτοί δεν είναι που είχαν κηρύξει στην αρχή του χρόνου και τον πόλεμο στους κερδοσκόπους που με αφορμή το Ευρώ ανέβαζαν τις τιμές; Αυτοί δεν είναι που θεωρούν χαμηλή την τιμή της ντομάτας στη λαϊκή; «Μόνο 50 λεπτά» φωνάζει ο τελάλης τους. Και δε λέει ο αγύρτης ότι αυτό σημαίνει 175 δρχ. για ένα κιλό ντομάτες που δεν τρώγονται κιόλας. Αυτοί δεν είναι που κρατάνε τους μισθούς κάτω από τα ποσοστά αύξησης του πληθωρισμού; Αυτοί δεν είναι που διακηρύσσουν πως για την ακρίβεια, τελικά, αυτό που φταίει είναι οι μισθοί; Προς τι, λοιπόν, αυτός ο ξαφνικός πόλεμος στα καρτέλ;

Κανένας τέτοιος πόλεμος δεν πρόκειται να εξαπολυθεί απ' αυτήν και όποιαν άλλη τέτοιου τύπου κυβέρνηση. Απλά, ο κόσμος στενάζει. Κι αυτός ο κόσμος έχει και ψήφο. Ετσι, το ίδιο το κατεξοχήν υπεύθυνο για τη σύγχρονη πείνα υπουργείο σήκωσε τη σημαία για έναν νυν υπέρ πάντων αγώνα «κατά της κερδοσκοπίας». Καθώς δεν μπορούν να αρνηθούν την ύπαρξη του προβλήματος, προσπαθούν να κουλαντρίσουν τις αντιδράσεις. Αυτό ακριβώς δεν πρέπει να συμβεί. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Αυτοί και η πολιτική τους. Αυτοί και η ΟΝΕ τους. Αυτοί και το Ευρώ τους. Αυτοί και ο καπιταλισμός τους. Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Επιβάλλεται να συνοδευτεί και με άλμα συνείδησης για το ποιος είναι ο ένοχος, ποια είναι η αιτία και πού βρίσκεται η διέξοδος. Πρέπει να πληρώσουν με το νόμισμα που τους αξίζει.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ