ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
«Οχι» στη διεύρυνση του ωραρίου

Παρέμβαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές μέχρι τις 11 τη νύχτα. Μετά την κάθετη απόρριψη της διάταξης από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρέμποροι και οι βιοτέχνες απορρίπτουν το αντεργατικό τερατούργημα, που συνάμα στρέφεται και κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) εκφράζει την πλήρη άρνησή της στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση διεύρυνση του ωραρίου και προειδοποιεί ότι οι αντιδράσεις της θα πάρουν δυναμική μορφή.

Απαντώντας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι «δεν είναι αποδεκτό να επιχειρείται κατά καιρούς και με διάφορα προσχήματα η άλωση και τελικά η κατάργηση του ωραρίου. Κανένας από τους λόγους που αναφέρονται ως επιχειρήματα δεν πείθει ότι η διεύρυνση του ωραρίου έχει να προσφέρει τίποτα στην αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας της αγοράς και θα δημιουργήσει μια κατάσταση άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων επιχειρήσεων». Ταυτόχρονα η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει την ανησυχία της ότι με αυτό τον τρόπο «θα σημειωθεί μια τεχνητή μετατόπιση του τζίρου, θα ανοίξει διάπλατα η πόρτα για εγκατάσταση πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ στις περιοχές αυτές και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες, διότι όπως είναι γνωστό τη διεύρυνση ωραρίου αξιοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Γι' αυτό το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη διεύρυνση του ωραρίου και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του «για τήρηση ενός ανθρώπινου και λειτουργικού ωραρίου 50-52 ωρών με διακεκομμένο ωράριο, λήξη το Σάββατο στις 4 μ.μ. και με κατοχυρωμένη την αργία της Κυριακής». Εξαίρεση σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να γίνεται σε αμιγώς τουριστικά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές που έχουν το σήμα του ΕΟΤ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας, με πρόσχημα το «επιχείρημα» ορισμένων φορέων ότι στις τουριστικές περιοχές της χώρας η κορύφωση της εμπορικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα τροφίμων γίνεται μετά τις 9 μ.μ. αλλά και «την άποψη του ΕΟΤ» σύμφωνα με την οποία «όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας, μπορούν να χαρακτηριστούν σήμερα ως "τουριστικές" ιδιαίτερα δε τα νησιά», επιχειρεί να επιβάλει εργασία μέχρι αργά τα μεσάνυχτα σε χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Μπροστά στις εντεινόμενες αντιδράσεις - σημειώνεται ότι το θέμα αποκάλυψε το Σάββατο ο «Ρ» - το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί ελιγμό και με ανακοίνωσή του χτες υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε σχετική απόφαση του υπουργείου και ότι το θέμα θα εισαχθεί για γνωμοδότηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και στη συνέχεια θα προωθηθεί στους συναρμόδιους υπουργούς για να αποφασίσουν σχετικά.

Ομως στο έγγραφο που απεστάλη προς τις επαγγελματικές οργανώσεις με ημερομηνία 13 Αυγούστου συγκεκριμένα αναγράφεται: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησε σε τροποποίηση - συμπλήρωση της αριθ. 1162/97 ΚΥΑ, παρατείνοντας τη λήξη του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων τροφίμων που εδρεύουν στις τουριστικές περιοχές, μέχρι την 23.00 ώρα κατά τη θερινή περίοδο».

Η έγγραφη γνώμη, λοιπόν, που ζητήθηκε από τις επαγγελματικές οργανώσεις ήταν περισσότερο για το τυπικό και όχι για την ουσία της υπόθεσης.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Τοκοχρεολύσια 29 δισ. ευρώ το 2003

Αυξημένα σε σχέση με το φετινό προϋπολογισμό και πάνω από 29 δισ. ευρώ θα είναι τα ποσά για τοκοχρεολύσια που θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στους Ελληνες και ξένους τραπεζίτες που εξακολουθούν να θησαυρίζουν με το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ άγνωστο για την ώρα είναι το ύψος στο οποίο θα κλείσει τελικά ο φετινός δανεισμός εξαιτίας των λεγόμενων «λογιστικών αναπροσαρμογών» που επέβαλε η ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας ο φετινός δανεισμός μπορεί να ξεπεράσει μέχρι και κατά 2 δισ. ευρώ τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για να κλείσει ίσως και πάνω από τα 30 δισ. ευρώ. Το όλο πλαίσιο που επέβαλε η ΕΕ και η Γιούροστατ αξιοποιείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιταχύνουν το ξεπούλημα και άλλων μεγάλων μετοχικών πακέτων κρατικών εταιριών, με τα οποία υποτίθεται ότι θα μειώσουν ισόποσα τα νέα δάνεια. Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική, καθώς όπως και σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το ξεπούλημα κρατικής περιουσίας συνοδεύτηκε από έξαρση του δανεισμού και το δημόσιο χρέος έφτασε σήμερα να κυμαίνεται στο 105% του ΑΕΠ. Οι κυβερνώντες σε αυτή τη φάση ισχυρίζονται ότι το ύψος του τελικού ποσού για φέτος θα είναι συνάρτηση των «εσόδων» που θα υπάρξουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Για τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2003 αναφέρουν ότι η μόνη «σταθερά» για την ώρα είναι το ποσό των 29 δισ. ευρώ που θα πληρωθούν για τοκοχρεολύσια, ενώ το ποσό δανεισμού θα εξαρτηθεί και από τα άλλα μεγέθη του προϋπολογισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ