ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά, θέατρο, μουσική

«Πεδίο Δράσης. Κόδρα -02» τιτλοφορείται η Β΄ Συνάντηση Εναλλακτικών Εικαστικών Δημιουργών Θεσσαλονίκης, την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «παρά θίν' αλός», από αύριο μέχρι τις 8 του Σεπτέμβρη.

Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η γκαλερί «Τερρακόττα / Tin T», θα φιλοξενηθεί στο πρώην στρατόπεδο του μακεδονομάχου Κόδρα (ο μεγαλύτερος στρατώνας σε όλη τη Βαλκανική από την εποχή της Τουρκοκρατίας). Πρόκειται για χώρο γοητευτικό, πολύμορφο, με πολλά κτίρια από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Σ' αυτό το χώρο θα συναντηθούν περισσότεροι από εβδομήντα νέοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι και τελειόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και της Σχολής Καλών Τεχνών του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τους χώρους του στρατοπέδου και δούλεψαν σ' αυτούς τα έργα τους. Η συνάντηση θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν ελεύθερα, πέρα από τους περιορισμούς μιας οργανωμένης έκθεσης σε γκαλερί και να επικοινωνήσουν με το κοινό, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης θα «συναντηθούν» με ένα ευρύ φάσμα της εικαστικής δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, νέες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις, σκηνογραφία, δρώμενα, video, κλπ.).

Στα πλαίσια της έκθεσης στις 6 και 7 του Σεπτέμβρη οι τάξεις υποκριτικής και σκηνογραφίας του Δ΄ έτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα παρουσιάσουν το θεατρικό έργο του Πέτρου Μάρκαρη «Το έπος του βασιλιά Υμπύ».

Στις εκδηλώσεις αυτές, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς, περιλαμβάνονται και μουσικές εκδηλώσεις. Αύριο, εκτός από τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει συναυλία, με τίτλο «Η γειτονιά των λαών», με τη συνεργασία Αφγανών και Ελλήνων μουσικών. Ακολουθούν: 31/8 Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου - Χρήστου Θηβαίου, 2/9 «Αυτή η νύχτα μένει», Σταμάτης Κραουνάκης - Κώστας Μακεδόνας - Δήμητρα Παπίου - «Σπείρα- Σπείρα». 4/9 «Ο κύκλος της ζωής». Μουσικοθεατρική παράσταση από το «Μουσικό Πολύτροπο» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. 5/9 Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. 8/9 «Οι μικρές πατρίδες στο παρά θίν' αλός». Βραδιά Παραδοσιακής Μουσικής με τους Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Χάρη Συμεωνίδη και το Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής, Σάββα Πετρίδη - Γιώτη Γαβριηλίδη. Παράλληλα, στις 5-7/9 διοργανώνεται έκθεση με θέμα «Εικαστικές προτάσεις αφίσας για το Δήμο Καλαμαριάς».

Μελωδική Πάτμος

Δόμνα Σαμίου
Δόμνα Σαμίου
Εργα επιλεγμένα από τη βυζαντινή μουσική, τη δημοτική μας παράδοση, το ελληνικό τραγούδι, την έντεχνη -ελληνική και ξένη- λόγια μουσική, αλλά και κάποια που θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση, συνθέτουν το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκινά στις 4 Σεπτέμβρη στον υπαίθριο χώρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης. Η αυλαία θ' ανοίξει στις 4/9 με βυζαντινούς ύμνους από τη Βυζαντινή Χορωδία Βασιλικού. Ακολουθούν: 5/9 «Ave Verum» και «Requiem» του Μότσαρτ από τη Συμφωνική ορχήστρα και χορωδία Δήμου Αθηναίων. 6/9 Ρεσιτάλ τραγουδιού με τον Τ. Χριστογιαννόπουλο. Κείμενα των Ευριπίδη, Καζαντζάκη, Gibran, Marquez κ.ά. και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Φορέ, Μπραμς κ.ά. απαγγέλλει η ηθοποιός Μάρθα Τομπουλίδου, στο πιάνο η Βίκυ Στυλιανού. 7/9 Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (8 βιολοντσέλα) ερμηνεύει έργα των Μότσαρτ, Μπαχ, Πόπερ, Τενίδη, Μπαλτά, Χέντελ και άλλων. 8/9 Η Δόμνα Σαμίου συνοδευόμενη από 6 λαϊκούς μουσικούς ερμηνεύει «Τραγούδια και σκοπούς του τόπου μας». 11/9 Η Παιδική χορωδία Ντόμπριτς από τη Βουλγαρία σε θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια. 12/9 Η Χορωδία της ΕΡΤ σε θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια. 13/9 Η Ορχήστρα των Χρωμάτων και η Χορωδία της ΕΡΤ ερμηνεύουν έργα των Μιχαηλίδη, Ευαγγελάτου και άλλων, καθώς και τους «Εσπερινούς» του Μότσαρτ. 14/9 Ρεσιτάλ Αλίκης Καγιαλόγλου με έργα Χατζιδάκι και Μπαλτά.

Θεατρικά «Μερκούρεια»

«Το Φιντανάκι» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
«Το Φιντανάκι» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Συνεχίζονται με θεατρικές παραστάσεις, στο Ανοικτό Θέατρο του Δήμου Συκεών «Μάνος Κατράκης» τα «Μερκούρεια 2002». Σήμερα, παρουσιάζεται από ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου. Παίζουν: Παύλος Ευαγγελόπουλος, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Οδυσσέας Σταμούλης, Μαριάννα Τουμασάτου, Πελαγία Αγγελίδου, Λίνα Μαρκάκη, Νίκος Ορφανός κ.ά. Τραγούδι: Βασίλης Λέκκας. Αύριο ανεβαίνει η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη από ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τους Γιάννη Μπέζο, Δημήτρη Πιατά, Ρένια Λοϊζίδου, Γεράσιμο Γεννατά, Δάφνη Λαμπρογιάννη κ.ά.

Ακολουθούν: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου και σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη από ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, με τους Γιώργο Αρμένη, Νίκο Μπουσδούκο, Ντίνου Καρύδη κ.ά. (30/8). «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη από ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με τους Αννα Βαγενά, Γωγώ Μπρέμου, Δημήτρη Αλεξανδρή, Γιασεμή Κηλαηδόνη κ.ά. (31/8). «Το Φιντανάκι» του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τους Δανάη Τζήμα, Γιολάντα Καπέρδα, Δημήτρη Καλατζή, Παντελή Παπαδόπουλο κ.ά. (1/9). «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε διασκευή - σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με τους Γιώργο Παρτσαλάκη, Ουρανία Μπασλή, Τζένη Μιχαηλίδου κ.ά. (2/9). «Η τύχη της Μαρούλας» σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη από ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με τους Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου, Αιμιλία Βασιλάκη, Κατερίνα Λυπηρίδου κ.ά. (3/9). «Σκοτεινά Παραμύθια» του Αλ. Παπαδιαμάντη σε θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία Α. Μητσούλη από ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με τους Κατερίνα Αντωνάκη, Ελβίρα Ζαμπετάκη κ.ά.(4/9). «Ο Σέντζας» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Εβης Δημητροπούλου, από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών με τους Εμμανουέλλα Ζοφειρέλη, Φωτεινή Νέτσικα, Καίτη Λάζου κ.ά. (5/9). «Ο Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα σε διασκευή - σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή από το ΚΘΒΕ με τους Κατερίνα Γιαμαλή, Εφη Δρόσου, Μαρία Ιωαννίδου κ.ά (7/9). «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωάννου από ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με τους Μελίνα Βαμβακά, Χρήστο Μωραΐτην κ.ά (8/9).

«Αντιγόνη» στους Βράχους

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Υμηττού «Συναντήσεις Τέχνης στη σκιά των βράχων», σήμερα (9μμ) στο Θέατρο Βράχων, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντούρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Τάκη Φαραζή, χορογραφία Βάσως Μπαρμπούση, μουσική διδασκαλία Ολυμπίας Κυριακάκη, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Τον επώνυμο ρόλο ερμηνεύει θαυμαστά η Λυδία Κονιόρδου. Πρωταγωνιστούν: Σοφοκλής Πέππας, Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Αρβανίτης, Κοσμάς Φουντούκης, Θέμις Πάνου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Θόδωρος Κατσαφάδος. Πληροφορίες για εισιτήρια στο δήμο: 010.7625.700, 010.7626.040).

Συλλήψεις αρχαιοκαπήλων

Αρχαιοκάπηλοι ειδικευμένοι, όπως φαίνεται, στην ενάλια αρχαιοκαπηλία συνελήφθησαν προχτές από λιμενικούς της Λιμενικής Αρχής Σητείας στη θαλάσσια περιοχή Παλαιοκάστρου. Οι συλληφθέντες είναι ο Γάλλος υπήκοος NIEMKIEWICZ Piotr, 48 ετών και ο Πολωνός υπήκοος SKOCZYNSKI Ryszard, 59 ετών.

Στο φουσκωτό σκάφος αναψυχής στο οποίο επέβαιναν καθώς και στο αυτοκίνητο του πρώτου συλληφθέντα, που βρισκόταν στην παραλία, βρέθηκαν καταδυτικός εξοπλισμός, ένας αμφορέας πιθανότατα μινωικών χρόνων (κατ' εκτίμηση αρχαιολόγου της ΚΔ' Εφορίας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων) καθώς και φωτογραφικό φιλμ στο οποίο είχαν αποτυπωθεί αρχαιολογικά αντικείμενα εντός και εκτός της θάλασσας.

Στη συνέχεια, σε έρευνα που διενεργήθηκε σε σπίτι στην περιοχή Κουρεμένο Παλαιοκάστρου και στο οποία διέμεναν οι Πολωνοί υπήκοοι KANTOR Leszek, 57 ετών και NIEMKIEWICZ Magdalena, 55 ετών, βρέθηκαν καταδυτικός εξοπλισμός καθώς και τρεις αμφορείς μινωικών χρόνων, ενώ σε χτεσινή έρευνα σε αγρόκτημα έξω από το παραπάνω σπίτι, βρέθηκε ένα μολύβδινο εξάρτημα πλοίου βυζαντινής περιόδου και ένας συμπιεστής πλήρωσης με αέρα φιαλών κατάδυσης. Οι συλληφθέντες μετά την ολοκλήρωση της σε βάρος τους δικογραφίας, θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

Ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τραγουδούν αύριο (9.30μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου. Καταθέτουν ένα πρόγραμμα μελωδικό γεμάτο χρώματα και αγαπημένα τραγούδια, γιορτάζοντας μαζί με τους πολλούς φίλους τους τα δέκα χρόνια κοινής συναυλιακής πορείας. Μαζί τους τα «Κίτρινα Ποδήλατα», το συγκρότημα που είναι συνοδοιπόρος τους το φετινό καλοκαίρι στις συναυλίες τους σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ