ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προσπάθεια εξωραϊσμού και εντυπωσιοθηρίας

Η πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές, που χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν αλλάζει σε τίποτα την αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας

Eurokinissi

Για «εξισορρόπηση» του συστήματος εισαγωγής έσπευσε να κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνοντας χτες τις βάσεις εισαγωγής για τις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες σημείωσαν φέτος γενική πτώση. Ετσι επιχείρησε να εξωραΐσει την πολιτική της κυβέρνησης, που έχει οδηγηθεί στην πλήρη ανισορροπία, αφού το λύκειο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποστεωμένο από την ουσιαστική γνώση και παιδαγωγική λειτουργία, ενώ τα λαϊκά στρώματα και τα παιδιά τους είναι θύματα της παραπαιδείας που χρυσοπληρώνουν, όσοι το καταφέρνουν, προκειμένου να φτάσουν στη διαδικασία των εξετάσεων. Παρά τις μεγαλοστομίες του υπουργείου για πέμπτη χρονιά εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, οι μαθητές του Λυκείου όλο και λιγοστεύουν.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς τα στοιχεία που έδωσε στις αρχές του καλοκαιριού στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ. Από τους 145.156 μαθητές που πριν τρία χρόνια ήταν στην Α` τάξη Λυκείου ή ΤΕΕ, οι 23.094 μαθητές δεν έφτασαν ποτέ μέχρι το απολυτήριο ούτε του Ενιαίου Λυκείου ούτε του ΤΕΕ και έφυγαν εντελώς εκτός εκπαίδευσης (15.91%). Το παραπάνω νούμερο αυξάνει ακόμα περισσότερο, όταν συνυπολογιστεί σ' αυτό και ο αριθμός των μαθητών που μετά το Γυμνάσιο δεν εγγράφηκαν καν στην πρώτη τάξη Λυκείου ή ΤΕΕ και έφυγαν ακόμα πιο νωρίς από το σχολείο. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό των μαθητών που δεν ολοκλήρωναν τις σπουδές σε όλους τους τύπους Λυκείου πριν την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης», δεν ξεπερνούσε το 7%.

Τα φετινά στοιχεία

Συνολικά οι υποψήφιοι που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ήταν 98.205 από όλες τις κατηγορίες. Από αυτούς, οι 85.715 ήταν τελειόφοιτοι του Ενιαίου Λυκείου, 11.878 απόφοιτοι προηγούμενου έτους με την κατηγορία του 10%, και 612 με την κατηγορία των εσπερινών ενιαίων λυκείων. Πέρσι, ο αριθμός των υποψηφίων ανήλθε στους 100.861.

Από το σύνολο των υποψηφίων εισάγονται τελικά στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις στρατιωτικές σχολές και τις Ακαδημίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 75.952 (πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 71.905) που αντιστοιχεί σε ποσοστό 77.3% των υποψηφίων. Από αυτούς, οι 67.573 με το 90% (έναντι 63.142 πέρυσι), 7.932 με την κατηγορία του 10% (έναντι 8.332 πέρσι) και 447 από τα εσπερινά λύκεια (έναντι 431 πέρυσι).

Σε ό,τι αφορά ειδικά την κατηγορία των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν για το 10% των θέσεων ως απόφοιτοι προηγούμενων ετών που δεν έλαβαν εκ νέου μέρος στις εξετάσεις, παρατηρείται πτώση των βάσεων, η οποία είναι μικρότερη στις σχολές μεγάλης ζήτησης και μεγαλύτερη στις σχολές με μικρότερη ζήτηση, φτάνοντας μέχρι και στα 3.308 μόρια στα Πανεπιστήμια και στα 4.578 στα ΤΕΙ.

Με αυτά τα στοιχεία, το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να προβάλει μία -τεχνητή ούτως ή άλλως- «ομαλοποίηση» του συστήματος εισαγωγής με την εξισορρόπηση των βάσεων εισαγωγής σε επίπεδα που ίσχυαν πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας το ερμήνευσε ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της δυσκολίας των θεμάτων και τη μείωση της διαφοράς προσαρμογής του προφορικού προς το γραπτό βαθμό από τις τρεις στις δύο μονάδες. Το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει φέτος το φαινόμενο πληθωρισμού αριστούχων δε σημαίνει καλή λειτουργία του σχολείου, αλλά αναφέρεται στη δυνατότητα που έχει το υπουργείο να ρυθμίζει τη «στρόφιγγα» δυσκολίας των θεμάτων των εξετάσεων επιλογής. Ούτε βέβαια η πτώση των βάσεων σημαίνει ότι γίνεται εύκολη η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους του Λυκείου. Γιατί απλά, όπως δείξαμε παραπάνω, γίνεται δυσκολότερη η πρόσβαση στο ίδιο το Λύκειο.

(Τις βάσεις, αναλυτικά, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τις υψηλότερες στις κατώτερες δημοσιεύουμε στο επόμενο δισέλιδο).


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Διασταυρωμένα «πυρά»

Δημόσιο διάλογο μέσω του Τύπου φαίνεται ότι προσπαθούν να ανοίξουν κυβέρνηση και πανεπιστημιακοί με στόχο το κέρδισμα της κοινής γνώμης, τη στιγμή που η ομοσπονδία των τελευταίων (ΠΟΣΔΕΠ) έχει καλέσει τους συλλόγους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ιδρυμάτων να πάρουν αποφάσεις για συνέχιση της αποχής από το διδακτικό έργο και το Σεπτέμβρη. Την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ακολουθεί σύμφωνα με τη χτεσινή του απόφαση και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου, που συνεχίζει την αποχή από το διδακτικό έργο και θα διενεργήσει εξετάσεις μόνο για τους επί πτυχίω φοιτητές.

Παραγράφοντας το γεγονός ότι η κυβερνητική αδιαλλαξία είναι από τους βασικούς παράγοντες της σημερινής κρίσης, ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, διακήρυξε πολλές φορές ότι «έχουν ικανοποιηθεί τα τέσσερα από τα πέντε αιτήματα» των πανεπιστημιακών και κόπτεται για το «μόχθο της ελληνικής οικογένειας» και τις «προσδοκίες των παιδιών» για τη λειτουργία του ελληνικού πανεπιστημίου. Η ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της απάντησε με χτεσινή ανακοίνωσή της ότι ουδέποτε έθεσε τα τέσσερα αυτά αιτήματα στα οποία αναφέρεται ο υπουργός και χαρακτηρίζει τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού «μόνο ένα βήμα» κι όχι «πλήρη» ικανοποίηση. Βέβαια, πέραν αυτού, η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ δεν είναι διατεθειμένη να διαμορφώσει διεκδικητικό πλαίσιο που να συγκρουστεί με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, χρησιμοποιώντας και μορφές πάλης που θα συσπειρώνουν στην πάλη και τους φοιτητές.

Επίσης, η «αντιπαράθεση» φαίνεται να περνάει και στα οικονομικά των πανεπιστημίων, θέμα το οποίο άνοιξαν οι πρυτάνεις, τους οποίους έχει καλέσει η ΠΟΣΔΕΠ να στηρίξουν την κινητοποίησή της. Αντιπροσωπεία των πρυτάνεων είχε χτες συνάντηση με τον πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλή κι όπως φαίνεται έθεσαν το θέμα της μείωσης των πιστώσεων των Δημοσίων Επενδύσεων για τα ΑΕΙ (κατά 57%) και σχετικές δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να απαντήσει ότι «το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τόσο για τα Πανεπιστήμια όσο και για τα ΤΕΙ παραμένει το συμφωνηθέν και ήδη εκτελούμενο ύψος χρηματοδότησης», ενώ επιτέθηκε στους πρυτάνεις που δε δέχτηκαν να τον συναντήσουν την προηγούμενη Δευτέρα. Η ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της σημειώνει για το θέμα ότι υπάρχει έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού κ. Πάχτα, όπου αναφέρονται δραματικές περικοπές στις Δημόσιες Επενδύσεις και δεν έχει αποσυρθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ