ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κυβερνητικές οι ευθύνες για την ακρίβεια

Συνέντευξη Τύπου του υποψηφίου δημάρχου Σπύρου Χαλβατζή. Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 3 Σεπτέμβρη

Από τη χτεσινή συνέντευξη της «Συμπαράταξης»
Από τη χτεσινή συνέντευξη της «Συμπαράταξης»
«Μόλις οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση του ευρώ -σε συνδυασμό και με την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου που διευκολύνεται από την κυβερνητική πολιτική- επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας ότι με την έλευση του νέου νομίσματος θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ένα κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας να χτυπήσει ακόμα πιο σκληρά το λαϊκό εισόδημα».

Τα παραπάνω τόνισε, χτες, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη» Σπύρος Χαλβατζής, σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Ο Σπ. Χαλβατζής παρουσίασε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία στο διάστημα Ιούλης 2001 - Ιούλης 2002, είχαμε ανατιμήσεις όπως: Νωπά φρούτα κατά 15,1%. Ελαιόλαδο 11,6%. Ψάρια φρέσκα 10,9%. Εξοδα ξενοδοχείου 8,9%. Ασφάλιστρα μεταφορών 8,3%. Αναψυκτικά-καφέδες 7,4%. Ψωμί 7%. Ιατρικές υπηρεσίες 6,9%.

Διευκρίνισε ότι σε επιμέρους προϊόντα οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 30%. Σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων οι ανατιμήσεις έφτασαν και 50%. Σε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής άγγιξαν το 100%, χωρίς οι παραγωγοί να καρπούνται αυτές τις αυξήσεις. Οτι αντίστοιχες ή μεγαλύτερες αυξήσεις έχουμε στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή οι αυξήσεις που δόθηκαν από 1.1.2002 σε μισθωτούς και συνταξιούχους αγγίζουν το εξευτελιστικό 2,5% και ανάλογες αυξήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2003.

Τόνισε πως, ενώ οι εργαζόμενοι δεινοπαθούν από την πολιτική που ευνοεί την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θησαυρίζουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Πως μόνο την τριετία 1998-2000 δέκα γνωστές αλυσίδες πολυκαταστημάτων είχαν μεικτά κέρδη πάνω από μισό τρισ. δρχ. Τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 46,4%, ενώ εντάθηκαν οι απορροφήσεις δεκάδων μικρότερων επιχειρήσεων από αυτές.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της (φορολογία, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κρατικές επιχορηγήσεις κ.ά.) στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Οτι η κυβερνητική υποκρισία είναι παροιμιώδης: Καλεί τους εργαζόμενους να αποκλείσουν την αγορά ακριβών εμπορευμάτων, ενώ η ίδια δημιουργεί τις πολιτικές προϋποθέσεις για την ακρίβεια. Οτι προσπαθεί να πείσει πως ο καθορισμός των τιμών μπορεί να εξαρτηθεί και από την καταναλωτική συμπεριφορά των εργαζομένων. Ομως «αυτή η συμπεριφορά διαμορφώνεται από την κυβερνητική πολιτική, από τα ΜΜΕ που ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και συχνά δημιουργούν στρεβλωμένες καταναλωτικές ανάγκες», ξεκαθάρισε.

Η «Συμπαράταξη» υποστηρίζει ότι το πάγωμα των τιμών, ακόμα και η μείωσή τους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Οτι μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η αντίθεση και απόρριψη της αντιλαϊκής πολιτικής, και των δυνάμεων που τη στηρίζουν. Οτι η πολιτική καταγωγή των Μπακογιάννη και Παπουτσή ενισχύει τις επιλογές που οδήγησαν στην οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων. Οτι και ο πολιτικός χώρος από όπου προέρχεται ο Φ. Κουβέλης στήριξε τις βασικές επιλογές της ΕΕ, που έπληξαν τα νοικοκυριά.

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν ενάντια στις ανατιμήσεις, για μείωση της έμμεσης φορολογίας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, όπου δε θα υπάρχει λόγος να πληρώνει από την τσέπη της η λαϊκή οικογένεια. Οτι πρέπει να πάψει ο Δήμος να αποτελεί το μακρύ χέρι του κράτους, που θα φτάνει πιο εύκολα στην τσέπη του δημότη με νέους φόρους και τέλη.

Κάλεσε, τέλος, τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά στις 3 Σεπτέμβρη, στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα συνδικάτα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός

Φούμαρα για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων από τον Α. Τσοχατζόπουλο. Ασύδοτοι συνεχίζουν οι κερδοσκόποι, που δε δεσμεύτηκαν σε «συμφωνίες»

Εντείνεται ο απροκάλυπτος εμπαιγμός της κυβέρνησης στο ζήτημα της ανατιμήσεων και της ακρίβειας, ενώ την ίδια ώρα ξετυλίγεται μια ακόμη επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων με τις δήθεν «συμφωνίες κυρίων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επαγγελματικούς φορείς, που υποτίθεται πως θα αναχαιτίσουν το κύμα της ακρίβειας. Σε αυτή τη φάση η κυβερνητική προπαγάνδα δείχνει ολοένα και πιο ρηχή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επί της ουσίας ομολογούν πως τίποτα απολύτως δε θέλουν να πράξουν προκειμένου να στηρίξουν τα λαϊκά εισοδήματα, αφήνοντας τα πάντα στη λειτουργία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Η μοναδική φωνή αντίστασης στη χτεσινή συνάντηση των επαγγελματικών φορέων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ήρθε από τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕΕ Π. Τάστη, που μας είπε ότι οι μεγαλέμποροι και οι βιομήχανοι επικεντρώνουν το πρόβλημα στα «κακά στοιχεία» της αγοράς, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει τιθάσευση των τιμών με δειγματοληπτικούς ελέγχους, παρατηρητήρια τιμών κ. ά. για τα οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση. Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παραβρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ), ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) και ΕΣΕΕ (μεγαλέμποροι), που σε τίποτε απολύτως δε δεσμεύτηκαν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, επιχειρώντας να αξιοποιήσει την κατάσταση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, κάνει λόγο για έκδοση τιμολογίων από μικρομεσαίους αγρότες - επιχειρηματίες, τα οποία σύμφωνα με τους ίδιους θα αναχαιτίσουν τις ανατιμήσεις. Μια τέτοια προοπτική θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της αγροτιάς μέσω της τεράστιας αύξησης των όρων που θα πληρώνουν.

Ο απροκάλυπτος εμπαιγμός και αποπροσανατολισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση προκύπτουν ανάγλυφα και από τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δίνοντας με δηλώσεις του το στίγμα των υποτιθέμενων κυβερνητικών παρεμβάσεων, είπε τα εξής:

  • Οτι οι καταναλωτές δεν έχουν... συνειδητοποιήσει πως το ευρώ είναι ένα «βαρύ νόμισμα». Με δυο λόγια η κυβέρνηση βρήκε ότι φταίνε τα θύματα της κερδοσκοπίας. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα πάρει... «μέτρα πλατιάς ενημέρωσης του Ελληνα πολίτη». Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ εντόπισε το κύμα ανατιμήσεων σε κάποιους τομείς όπως στα πάρκινγκ, στην παραγωγή εμφιαλωμένων νερών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είπε, λειτούργησαν υπό μορφή καρτέλ και προχώρησαν σε ανατιμήσεις, χωρίς βέβαια να πει τίποτε για την «ταμπακέρα», δηλαδή για το πώς σκοπεύουν να τιθασεύσουν και με ποια συγκεκριμένα μέτρα τις ανατιμήσεις.
  • Η συγκρότηση «παρατηρητηρίου τιμών και ποιότητας», που προωθεί η κυβέρνηση, συνοψίζει την «πολιτική» της στο ρόλο του απλού θεατή - «παρατηρητή» της κερδοσκοπίας. Ο υπουργός ζήτησε μάλιστα και τη στήριξη όλων, τσουβαλιάζοντας θύτες και θύματα.
  • Τόνισε την «ανάγκη να ελεγχθεί το κόστος παραγωγής», διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «μόνο με αξιοποίηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων», δηλαδή «ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι»...
  • Επιχειρούν να δώσουν και «λαϊκή βάση» στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού που στήνουν και μέσω του «Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών», που σύμφωνα με τους ίδιους θα έχει σημαντικό ρόλο (σε τι;).
Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για «τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας», τη Δευτέρα, 2 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52).

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΔΕΘ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στις 11 του Σεπτέμβρη. Στις 10.30 το πρωί θα επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τη διοίκηση της HELEXPO - ΔΕΘ ΑΕ. Θα ακολουθήσει περιήγηση στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Στις 12.30 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ «Ν. Γερμανός» (αίθουσα D).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ