ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ - ΟΤΕ
Οι ανατιμήσεις φούντωσαν τα κέρδη

Η ληστρική τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΤΕ είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα και τον υπερδιπλασιασμό των κερδών τους το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Αυτό αποκαλύπτεται από χτεσινές ανακοινώσεις των τριών επιχειρήσεων, που χάριν της πολιτικής η οποία θέλει να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές στους ιδιώτες - κοράκια των χρηματιστηρίων, ακολουθούν μια πολιτική συνεχούς επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών. Παράλληλα, αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά την υποκρισία των κυβερνώντων που κάνουν λόγο για δήθεν αντιμετώπιση της αισχοκέρδειας και κερδοσκοπίας στην αγορά.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι διοικήσεις των επιχειρήσεων: Τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 94,4% και έφτασαν τα 281 εκατ. ευρώ, του ΟΤΕ αυξήθηκαν 11% και ανήλθαν σε 928 εκατ. ευρώ, ενώ τα φαινομενικά κέρδη της ΕΥΔΑΠ ανήλθαν σε 19,5 εκατ. ευρώ ( δισ.δρχ.). Αθροιστικά τα κέρδη των τριών επιχειρήσεων το πρώτο ξάμηνο του 2002 έφτασαν τα 1.228,5 εκατομμύρια ευρώ ή τα 418,6 δισεκατομμύρια δραχμές. Πρόκειται για ποσά που στα πλαίσια του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της παρουσίας των εταιρών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σε μεγάλο βαθμό θα ξεκοκαλιστούν από τους γνωστούς...«επενδυτές», που θησαυρίζουν, κατέχοντας μετοχές αυτών των οργανισμών.

Οπως είναι γνωστό και οι τρεις εταιρίες προχώρησαν μέσα στο χρόνο σε σημαντικές ανατιμήσεις των τιμολογίων τους. Μόνο ο ΟΤΕ ανατίμησε τη χρέωση της αστικής μονάδας κατά 69% και το μηνιαίο πάγιο τέλος κατά 21,5%! Ανατιμήσεις επέβαλε και η ΕΥΔΑΠ από την 1η Απρίλη 2002. Οι αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού ανήλθαν σε 4,9% και στα τέλη αποχέτευσης σε 9%. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ οι αυξήσεις στα τιμολόγιά της ισχύουν από τον περασμένο μήνα και μαζί με τις ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν πέρσι τέτοια εποχή ξεπερνούν το 9%!

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Μοιράζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

Το μέτρο, αν εφαρμοστεί, αφορά ελάχιστες, μόλις 32.000, οικογένειες με εισοδήματα μεγαλύτερα των 7,5 εκατομμυρίων δραχμών

Φύκια για ...μεταξωτές κορδέλες πουλάνε οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ με τα περίφημα αφορολόγητα όρια για πολύτεκνες οικογένειες που διαρρέουν στον Τύπο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών για το οικονομικό έτος 2001, η όποια αύξηση των αφορολόγητων ορίων αφορά ελάχιστες πολύτεκνες οικογένειες (με τρία παιδιά και πάνω), για την ακρίβεια μόλις 32.077, σε σύνολο φορολογουμένων 4.903.843 ή το 0,65% όσων υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις το έτος αυτό. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμη εξαγγελία- εμπαιγμό της λαϊκής οικογένειας, που τόσα χρόνια βιώνει τις συνέπειες ενός άδικου και ταξικού φορολογικού συστήματος.

Ποια όμως είναι η αλήθεια για τη φορολογία των πολύτεκνων οικογενειών σήμερα; Το αφορολόγητο όριο για μία τυπική οικογένεια μισθωτών με τρία παιδιά διαμορφώνεται ως εξής:

Το αφορολόγητο όριο του συζύγου ανέρχεται στα 4.293.450 δρχ. (όσο δηλαδή αντιστοιχεί η έκπτωση φόρου των 210.000 δρχ. για οικογένειες με τρία παιδία). Το δε αφορολόγητο όριο της συζύγου είναι 2.862.300 δρχ., δηλαδή και των δύο μαζί φτάνει τα 7.155.750 δρχ. Αν στο ποσό αυτό προσθέσουμε τις 300.000 δρχ. από δαπάνες με αποδείξεις, που εκπίπτουν από το οικογενειακό εισόδημα, τότε το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 7.455.750 δρχ. Ομως, οικογενειακό εισόδημα πάνω από το ποσό αυτό και μέχρι τα 15.000.000 δρχ. είχαν - σύμφωνα με τα στοιχεία του 2001 - μόλις 28.865 οικογένειες με τρία παιδιά. Το δε αφορολόγητο όριο για οικογένειες με τέσσερα παιδιά ανέρχεται σήμερα στα 8.792.300 δρχ., ενώ η όποια αύξησή του πάνω από το όριο αυτό αφορά μόλις 3.212 οικογένειες. Δηλαδή τα κυβερνητικά μέτρα για αύξηση του αφορολόγητου σε πολύτεκνες οικογένειες αφορούν συνολικά 32.077 τέτοιες οικογένειες μια και οι υπόλοιπες, ούτως ή άλλως, απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου με το υπάρχον φορολογικό καθεστώς. Εχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια καλοστημένη απάτη από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να καλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προωθούμενων φορολογικών μέτρων (αύξηση έμμεσων φόρων, φορολογία μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας), που θα πλήξουν καίρια τη λαϊκή οικογένεια, με τέτοιες ταχυδακτυλουργίες.

Η απάτη προσλαμβάνει μεγαλύτερες ακόμη διαστάσεις, αν το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους ανέλθει, όπως διαρρέουν, στα 3.407.500 δρχ. Τότε το οικογενειακό αφορολόγητο για οικογένειες με τρία παιδιά ανέρχεται στα 7.701.000, ενώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά στα 9.037.500 δρχ.

ΛΑΣΙΘΙ
Μπλόκο οργής

Μπλόκο οργής στους δρόμους του οροπεδίου του Νομού Λασιθίου έστησαν οι αγρότες της περιοχής με τρακτέρ, αυτοκίνητα και άλλα γεωργικά μηχανήματα, στο ύψος της διασταύρωσης προς το Ηράκλειο και τον Αγιο Νικόλαο.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αισχροκέρδεια που συντελείται σε βάρος των ίδιων, αλλά και των καταναλωτών από τους εμπόρους, αφού αναγκάζονται να δίνουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές και την ίδια στιγμή, σε τριπλάσια σχεδόν τιμή, τα βλέπουν να πουλιούνται στην αγορά από τους εμπόρους. Από την Τετάρτη το πρωί οι αγρότες αποφασισμένοι με τα τρακτέρ τους βρέθηκαν στη διασταύρωση του δρόμου Τζερμιαδού - Ψυχρού και δεν επιτρέπουν την έξοδο πατάτας από την περιοχή σε τιμή κάτω των 100 δρχ. σε κανέναν έμπορο ή παραγωγό. Ο μόνος τρόπος να περάσει κάποιος έμπορος είναι να επιδείξει το τιμολόγιο της ένωσης. Για τα υπόλοιπα οχήματα η κυκλοφορία επιτρέπεται κανονικά.

Οπως καταγγέλλουν οι πατατοπαραγωγοί, οι έμποροι πληρώνουν πολύ λιγότερο από 0,30 ευρώ το κιλό στους παραγωγούς και μετά ο καταναλωτής καλείται να το αγοράσει από τον έμπορο 0,80 ευρώ ακριβότερα. Οι ίδιοι ζητούν να οριστεί ως ελάχιστη τιμή προϊόντος οι 100 δραχμές και να θεσπιστούν από την πολιτεία μέτρα ελέγχου των εμπόρων, οι οποίοι πολλές φορές - όπως επίσης καταγγέλλουν - εξαπατούν χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια, παρουσιάζοντας άλλη τιμή παραγωγού από την πραγματική.

Ο Γιάννης Πατεράκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των πατατοπαραγωγών του Νομού Λασιθίου, μιλώντας στο «Ριζοσπάστη», δήλωσε πως οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με τον αποκλεισμό των δρόμων έως ότου καθοριστεί ενιαία τιμή για την πατάτα με παρέμβαση της πολιτείας. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών του οροπεδίου εξέφρασε και ο Δημήτρης Φραγκούλης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ηρακλείου.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ηρθε η σειρά της ΔΕΠΑ...

Η εταιρία σε ιδιώτες και τα ακριβότερα τιμολόγια στους... καταναλωτές

Την ενεργοποίηση της διαδικασίας ξεπουλήματος και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ανακοίνωσε περιχαρής χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά από πανηγυρική συνεδρίαση της διοίκησης της Επιχείρησης. Οπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, τη Δευτέρα θα δημοσιοποιηθεί το κείμενο για το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του 35% της εταιρίας και αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Προϋπόθεση για να κερδίσει κάποιος ένα από τα τελευταία φιλέτα της δημόσιας περιουσίας είναι, όπως είπε, η «οικονομική ευρωστία» των υποψήφιων μνηστήρων και η «εμπειρία από τη διεθνή αγορά φυσικού αερίου».

Η κυβέρνηση αρχικά προσανατολιζόταν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ μέσω του Χρηματιστηρίου, ωστόσο ξένοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι συμβούλεψαν - και εκείνη αποδέχτηκε - τη λύση αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προέρχονται από το εξωτερικό. Με αυτό το δεδομένο τον τελευταίο καιρό η διοίκηση της Επιχείρησης προσπάθησε να συνάψει μια σειρά συμφωνίες με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού, κάτι που θα αποτελούσε δέλεαρ για τους υποψήφιους μνηστήρες. Μόλις πριν λίγες βδομάδες υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την ιταλική «Edison Gas», με στόχο, όπως ανακοινώθηκε, την από κοινού μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη.

Πάντως, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιος θα καλύψει το κόστος της ΔΕΠΑ, για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου. Προφανώς και με βάση τα δεδομένα εξυπηρέτησης των νέων αφεντικών - γιατί αφεντικά θα είναι οι στρατηγικοί επενδυτές - το πιθανότερο είναι ότι το κόστος αυτό θα μετακυληθεί στους τελικούς καταναλωτές, προκειμένου ο νέος ιδιώτης να εξασφαλίζει εύλογα κέρδη. Ενδεχόμενα γι' αυτό το λόγο πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης, όπως την έχει παρουσιάσει ο Ν. Χριστοδουλάκης, είναι ότι τα «τιμολόγια μεταφοράς θα επιτρέπουν την υγιή χρηματοδότηση των μελλοντικών επενδύσεων της ΔΕΠΑ για ενίσχυση και επέκταση του συστήματος φυσικού αερίου, καθώς και να διατηρήσει ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά στις παρεχόμενες από αυτήν υπηρεσίες», κάτι που απλά σημαίνει ότι τα τιμολόγια θα είναι αρκετά ακριβότερα από τα σημερινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ