ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
60 χρόνια «Θέατρο Τέχνης»

Με τον Γιάννη Βόγλη στον ρόλο του Οιδίποδα (έπειτα από αιφνίδια αντικατάσταση του Γιώργου Λαζάνη για λόγους υγείας), τη Ρένη Πιττακή (Αντιγόνη), τον Μίμη Κουγιουμτζή (Ξένο), την Κάτια Γέρου (Ισμήνη), τον Θοδωρή Γράμψα (Θησέα), τον Βασίλη Παπαβασιλείου (Κρέοντα), τον Γιάννη Καρατζογιάννη (Πολυνείκη) και τον Γιάννη Φέρτη (Αγγελιαφόρο), στην παράσταση του «Θεάτρου Τέχνης», «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, κλείνει η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη. Η πρόταση σκηνικού χώρου είναι του Διονύση Φωτόπουλου, η επιμέλεια σκηνικού και κοστουμιών είναι της Κατερίνας Σωτηρίου, η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη και οι χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

Ο Σοφοκλής στα βαθιά γεράματά του, όταν πια πλησίαζε τα ενενήντα του χρόνια, επανέρχεται στον τραγικό του ήρωα, τον Οιδίποδα. Αντιμέτωπος πια με τον δικό του θάνατο, πραγματεύεται σε αυτή την τραγωδία το τέλος του πολυβασανισμένου ήρωά του. Ο θάνατος, όμως, του Οιδίποδα δεν είναι ο θάνατος ενός απλού ανθρώπου, καθώς μέσα από αυτόν ο ποιητής προσπαθεί να γεφυρώσει το ανθρώπινο με το θείο.

Εισιτήρια για τις 2 παραστάσεις του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» μπορεί κανείς να προμηθευτεί στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39 -εντός στοάς- τηλ. 010-3221459) και στα ταμεία του αρχαίου θεάτρου Επιδαύρου (τηλ. 0753-0-22026). Επίσης τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων, με πιστωτική κάρτα, γίνεται στο τηλέφωνο 010-3221459.

Σε Λυκαβηττό και Ηρώδειο

Γιάννης Χρήστου
Γιάννης Χρήστου
Τέσσερις διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις της αριστοφανικής κωμωδίας «Βάτραχοι» θα απολαύσουν όσοι βρεθούν αύριο, Σάββατο (9.30μ.μ.) στο θέατρο Λυκαβηττού, στη συναυλία «Μουσική για το θέατρο», που συνδιοργανώνουν η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και το Φεστιβάλ Αθηνών. Η βραδιά αφιερώνεται στη μουσική για το αρχαίο δράμα και περιλαμβάνει δημιουργίες των Γιάννη Χρήστου, Μάνου Χατζιδάκι, Μιχάλη Χριστοδουλίδη και Θόδωρου Αντωνίου, εμπνευσμένες από τους «Βατράχους». Συμπράττουν σολίστες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Χορωδία «Εμμέλεια», σε διεύθυνση του Βαλερί Ορέσκιν. Διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου, Τάκης Ασημακόπουλος, Λάμπρος Τσάγκας. Στη συναυλία θ' ακουστούν οι μουσικές του Μ. Χριστοδουλίδη για την παράσταση του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Ν. Χαραλάμπους (1972), του Γ. Χρήστου για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Κ. Κουν (1967), του Μ. Χατζιδάκι για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Αλ. Σολωμού (1990) και του Θ. Αντωνίου για την παράσταση του Ανοιχτού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη (1990).

  • Από την Κυριακή και για τρεις βραδιές ανεβαίνει στο Ηρώδειο το φημισμένο μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπερνστάιν «West Side Story», από το Κρατικό Θέατρο του Λιντς. Μια πολύχρωμη, πολυεθνική παράσταση, καθώς οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Ανάμεσά τους ο Αγγλος Ρόμπιν Ανταμς, η Ισπανίδα Αράντα Αρμεντία και η Αμερικανίδα Τρέισι Πλέστερ. Την Ορχήστρα Μπρούκνερ θα διευθύνει ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του αυστριακού συγκροτήματος, Ντένις Ράσελ Ντέιβις. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ματίας Ντέιβιντς, τα σκηνικά - κοστούμια ο Κνουτ Χέτσερ, τις χορογραφίες η Μελίσα Κινγκ. Στην παράσταση θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δημήτρης Καλτσώνης: «Το δικαστήριο από την πρωτόγονη κοινωνία στην αταξική»
  • «Ριζοσπάστης 1941-1945»
  • Δημήτρης Μόλλας: «Ο Καραγκιόζης μας - Ελληνικό Θέατρο Σκιών»
  • «Το ΚΚΕ - Επίσημα κείμενα», τόμος 9ος, 1961-1967.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μια εκδήλωση

Το σόι των Χαλκιάδων με τη μακροχρόνια προσφορά του στη μουσική παράδοση της Ηπείρου τιμά το Θέατρο «Δόρα Στράτου», τη Δευτέρα (8.45μ.μ.) στο θέατρο του Φιλοπάππου. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Πολιτισμού θα παρουσιάσει επιλογή τραγουδιών, μελωδιών, χορών και φορεσιών του Πωγωνίου, περιοχή από την οποία κατάγονται οι Χαλκιάδες. Τέσσερις γενιές Χαλκιάδων εμφανίζονται με το κλαρίνο τους - όργανο συνώνυμο με την ηπειρώτικη μουσική παράδοση. Παράλληλα, τακίμια (κομπανίες), πολυφωνικές και χορευτικές ομάδες δίνουν μια πληρέστερη απεικόνιση των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και τονίζουν τη μουσικοχορευτική και κοινωνική «ταυτότητα» κάθε χωριού.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
μια παράσταση

Τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» παρουσιάζει, αύριο και την Κυριακή, ο θίασος «Αριστοφάνης», στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη, χορογραφίες Κυριάκου Κοσμίδη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Τάκης Παπαματθαίου, Περικλής Καρακωσταντζόγλου, Λευτέρης Λουκαδής. Τραγουδά η Μαρίνα Σκιαδαρέση. Συμμετέχουν: Λάζαρος Ανδριώτης, Κυριάκος Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Μυλώνης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νικόλαος Μαραγκόπουλος, Χάρης Μποσινάς, Σεραφείμ Ιατρόπουλος, Γεωργία Φωτιάδου, Μαρίνα Σκιαδαρέση, Εύη Χατζάκη, Ιωάννα Μπιλίρη κ.ά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης προσκαλεί σε ένα μελωδικό «κοκτέιλ πάρτι», τη Δευτέρα (9.30μ.μ.), στο Λυκαβηττό, όπου θα παρουσιάσει τέσσερις διαφορετικές μπάντες, καταλήγοντας σε ένα σχήμα από 16 μουσικούς και τέσσερις σολίστες. Συμμετέχουν το κουαρτέτο εγχόρδων I.Q., οι «Altzheimer Band», οι «Take the Money and Run» και οι «Black Jack». Τραγουδούν οι Αγνή, Κάτια Πάσχου, Αγγελική Μπαζίγου.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ένα πρόγραμμα

Πάνος Κατσιμίχας
Πάνος Κατσιμίχας
Στο «Θέατρο Πέτρας» ξεκινά αύριο (9μ.μ.) ο Β' Κύκλος του Φεστιβάλ Πέτρας με την παρουσίαση του θεατρικού έργου του Γ. Πασπάτη «Του καταφρόνιου», από το Θεατρικό Ομιλο Μυτιλήνης «Οι Αστεγοι», με τη συνεργασία της ΝΑ Λέσβου, του Δήμου Μυτιλήνης και του Συλλόγου Μυτιληνιών Πετρούπολης. Το έργο αναφέρεται στα βάσανα και τις περιπέτειες των προσφύγων όταν έφτασαν προπολεμικά στη Μυτιλήνη, την περιφρόνηση, την εκμετάλλευση, την αποστροφή.

  • Τη Δευτέρα (9μ.μ.) στον ίδιο χώρο θα δώσει συναυλία ο Πάνος Κατσιμίχας, με αγαπημένα τραγούδια.

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Αν απουσιάζω από αυτήν την παράσταση» - σημειώνει ο Γ. Λαζάνης - «που γίνεται για να γιορτάσουμε το 60 χρόνια του "Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν", είναι παρά τη θέλησή μου. Η υγεία μου με πρόδωσε, πρώτη φορά στα 50 χρόνια που κλείνω φέτος στο "Θέατρο Τέχνης". Ετσι ο "Οιδίπους επί Κολωνώ" θα μείνει ένα άπιαστο όνειρό μου. Στις φίλες και φίλους που τιμούν την παράσταση, όλοι παιδιά του Κουν, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τon Γιάννη Βόγλη, που "έσπευσε σε βοήθεια" και τον Μίμη Κουγιουμτζή, που συνέχισε την κοινή μας προσπάθεια. Ακόμη θέλω να ευχαριστήσω τοn φίλο Διονύση Φωτόπουλο, για όσα πρόσφερε στην παράσταση. Από τις κερκίδες, αυτή τη φορά, θα τους παρακολουθώ όλους με ευγνωμοσύνη και αγάπη, μέχρι να ξανασυναντηθούμε στη σκηνή».

Ο Γιώργος Λαζάνης έχει την αγάπη όλων μας και την ευχή κι αυτό το όνειρό του και άλλα πολλά να πραγματοποιηθούν σύντομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ