ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ξανασφάζουν τη βαμβακοκαλλιέργεια

Κόβονται 654.500 στρέμματα σε σύγκριση με τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν το 2001

Ξανά τα ίδια ολέθρια «τρικ» σφαγής της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών βάζει σε εφαρμογή και φέτος η κυβέρνηση. Χτες έγινε γνωστό ότι η εκτίμηση της φετινής παραγωγής βαμβακιού που θα σταλεί στην ΕΕ είναι 1.061.978 τόνοι. Ανακοινώθηκε επίσης πως τα στρέμματα που δηλώθηκαν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) είναι 3.575.686 και η μέση στρεμματική απόδοση 297 κιλά. Τα παραπάνω το υπουργείο Γεωργίας τα εμφανίζει ως διεπαγγελματική συμφωνία μετά από σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και των εκκοκκιστών, κλωστοϋφαντουργών. Οι βαμβακοπαραγωγοί βέβαια δεν ξαναρωτήθηκαν για το τι θέλουν και για άλλη μια φορά τίθεται ως επιτακτική η αναγκαιότητα για συνέχιση και ένταση του αγώνα τους για την ανατροπή, σε όφελός τους, των καταστροφικών μέτρων της κυβέρνησης και του κοινοτικού κανονισμού, που η κυβέρνηση ψήφισε πέρσι τον Απρίλη στην ΕΕ.

Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όπως και πέρσι, επιχειρούν και τώρα να δημιουργήσουν πρόσκαιρες ψευτοεντυπώσεις, αλλά ποιος να τους πιστέψει! Σα να μην τρέχει τίποτα, επιδιώκουν να εμφανίσουν ότι η προσωρινή ελάχιστη τιμή για τη φετινή παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι... λες και αυτό αλλάζει κάτι. Με αυτά τα δεδομένα, η προσωρινή ελάχιστη τιμή εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στις 217-218 δραχμές. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα δεχτεί την εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ συνεδριάζει σχετικά στις 4 του Σεπτέμβρη. Ετσι, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε πρώτη φάση να της ξανακάνει το χατίρι η διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ και κυρίως να μην πάει φέτος καλά ο καιρός για το βαμβάκι και να μην υπάρχει καλή παραγωγή.

Η κυβέρνηση μέσω των νέων διοικητικών μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας περιορίζει δραματικά τη βαμβακοκαλλιέργεια στα 3.575.686 στρέμματα. Κόβονται δηλαδή 654.500 στρέμμα σε σύγκριση με τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι και τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Γεωργίας στην ΕΕ ήταν 4.230.380. Πέρσι τέτοιο καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είχε ανακοινώσει ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.805.049 στρέμματα, δηλαδή «έκοψε» αρχικά 425.000 στρέμματα και μοιραία προέκυψε το γνωστό πρόβλημα με το μη επιλέξιμο βαμβάκι. Τελικά η ΕΕ δέχτηκε ως «επιλέξιμα» στρέμματα τα 3.937.700 που ήταν το όριο των διοικητικών μέτρων περιορισμού της κυβέρνησης και ως επιλέξιμη παραγωγή σύσπορου βαμβακιού τους 1.201.000 τόνους.

Φέτος πάλι το όριο των διοικητικών μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας είναι 3.937.700, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εμφανίζει ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 362.000 στρέμματα λιγότερα. Το ζητούμενο πάλι είναι, πόσα στρέμματα σπάρθηκαν πραγματικά φέτος από τους βαμβακοπαραγωγούς και η παραγωγή τους θα μείνει πάλι χωρίς επιδότηση. Γιατί σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν από ελληνικής πλευράς στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνη γίνονταν εκτιμήσεις ότι φέτος σπάρθηκαν με βαμβάκι 3.850.000 έως 3.920.000 στρέμματα.

Αυτό πάντως που φαίνεται εκτός των άλλων είναι ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας πετσόκοψαν φέτος τα στρέμματα του ΟΣΔΕ σε σημείο που να μην τους δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα μια ενδεχόμενη καλή παραγωγή. Εδώ τους δίνει αβάντα και η εξασφάλιση από την ΕΕ σε εφαρμοστικό κανονισμό του Αυγούστου ότι δε θα θεωρούνται επιλέξιμες οι ποσότητες βαμβακιού από στρέμματα που δε φέρεται να δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ. Γιατί και μέση παραγωγή 320 κιλά το στρέμμα με 3.575.686 στρέμματα η τελική παραγωγή δε θα είναι μεγαλύτερη από 1.145.000 τόνους. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα ξαναβγούν και φέτος ζημιωμένοι και με τις μεθοδεύσεις περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που επιβάλλει η κυβέρνηση θα βγουν ακόμα πιο ζημιωμένοι μέσα στα επόμενα χρόνια και ενόψει μιας επερχόμενης αναθεώρησης του κοινοτικού καθεστώτος για το βαμβάκι, που από ό,τι φαίνεται θα γίνει πολύ σύντομα και προς το χειρότερο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
«Θυσία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα έργα της επαρχίας

Περίπου 1 τρισ. δρχ. επενδυτικά έργα της επαρχίας «κόβονται» για να χρηματοδοτηθούν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Κόβουν σχεδόν όλα τα δημόσια έργα από την υπόλοιπη Ελλάδα που χρηματοδοτούνται από το εθνικό σκέλος - περίπου 1 τρισ. δραχμές - για να χρηματοδοτήσουν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην απόφαση αυτή, η υλοποίηση της οποίας θα «παγώσει» πολλούς τομείς της δημόσιας επενδυτικής δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα - πλην της Αθήνας - για τη διετία 2003-2004, κατέληξε η κυβέρνηση, η οποία με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να δώσει λύση στη χρηματοδότηση των συνεχώς ογκούμενων δαπανών των Ολυμπιακών έργων. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες της... λοιπής Ελλάδας θα πρέπει να αναβάλουν πολλά από τα επενδυτικά τους προγράμματα, γιατί, κατά την κυβέρνηση, προέχει η υλοποίηση των δραχμοβόρων Ολυμπιακών έργων. Επιβεβαιώνονται έτσι οι φόβοι όσων είχαν διατυπώσει την άποψη ότι η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας θα έχει συνέπεια να οξυνθούν οι αντιθέσεις του στρεβλού οικονομικού- παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ενα μοντέλο στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου συγκεντρώνονται δυσανάλογα μεγάλα κεφάλαια και υψηλή παραγωγική δραστηριότητα σε σχέση με την εδαφική έκταση αλλά και τον πληθυσμό του Λεκανοπεδίου, ενώ στον άλλο πόλο βρίσκεται η υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές περιοχές της οποίας εμφανίζουν έντονα στοιχεία ερήμωσης και εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2003 προβλέπεται να ανέλθει στα 3,3 τρισ. δραχμές. Από το ποσό αυτό τα 2,3 τρισ. δραχμές αφορούν σε επενδύσεις των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία βέβαια δεν μπορούν να ετεροχρονιστούν. Η «σφαγή» θα γίνει στα επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους, ύψους 1 τρισ. δρχ. Πρόκειται κυρίως για «μικρά» έργα που εκτελούνται σε νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο και τα οποία θα πληρώσουν τις συνέπειες των πλήρως εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο υπουργείο Οικονομίας δεν κρύβουν τους φόβους τους, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενδέχεται να οδηγήσουν σε οικονομικό «κραχ», καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός «τρέχει» αυτή τη στιγμή με περισσότερα από 4 τρισ. δραχμές. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μια σειρά από έργα στην παραλιακή και στο Ελληνικό έχουν συμπτυχθεί, ενώ σε άλλα θα γίνουν κατασκευές «προκάτ» αντί για μόνιμες εγκαταστάσεις, όπως προβλεπόταν αρχικά. Στο υπουργείο χαρακτηρίζουν... αστειότητες τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις για προϋπολογισμό Ολυμπιακών έργων 1,5-1,6 τρισ. δραχμών. Οπως αναφέρουν, το ποσό αυτό θα ξεπεράσει σίγουρα τα 2 τρισ. δραχμές, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι δαπάνες των έργων, που, αν και δε χαρακτηρίζονται επίσημα «Ολυμπιακά», στην πραγματικότητα είναι οργανικά ενταγμένα σε αυτά (π.χ. προαστιακός, τραμ κλπ.). Πρέπει επίσης να προστεθούν οι δαπάνες της «Ολυμπιακής Επιτροπής 2004 ΑΕ» και να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα του συνολικού προϋπολογισμού των έργων. Και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων και αναζητούνται διάφορες λύσεις, χωρίς να αποκλείεται και αυτή της επιβολής Ολυμπιακών φόρων...


Θ. Κ.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Ξέμεινε η «Επενδυτική Τράπεζα»

Καμία τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν ενδιαφέρθηκε να συνεργαστεί με την «Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας», το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας εκτιμά ότι «θα πρέπει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της», χωρίς όμως να αποκλείουν νέες προτάσεις συνεργασίας στο μέλλον. Είναι φανερό ότι σε αυτή τη φάση το τραπεζικό κεφάλαιο έχει άλλες προτεραιότητες, κυρίως τη μείωση του κόστους λειτουργίας του, ενώ οι μεγάλες τράπεζες εφαρμόζουν ήδη τα διάφορα λεγόμενα «προγράμματα εθελούσιας εξόδου» για πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, οι απολύσεις στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, η μείωση του σχετικού τζίρου και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων του κλάδου, λόγω και του ξεφουσκώματος στο χρηματιστήριο, έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Είναι φανερό επίσης ότι η συγκεκριμένη συγκυρία, στο χρηματιστήριο και στα αμοιβαία κεφάλαια, γύρω από τα οποία δραστηριοποιείται η «Επενδυτική Τράπεζα», κάθε άλλο παρά ενδείκνυται για συνεργασίες αυτού του είδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ