ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατυχος ο «Οιδίποδας επί Κολωνώ»

Ατυχο στάθηκε το «Θέατρο Τέχνης», αλλά και το κοινό που πήγε (την Παρασκευή και το Σάββατο) στην Επίδαυρο να δει τον σοφόκλειο «Οιδίποδα επί Κολωνώ», στη γιορταστική παράσταση για τα 60χρονα του «Θεάτρου Τέχνης» και τα 50χρονα, στο θέατρο, του Γιώργου Λαζάνη - ο οποίος, λόγω ασθένειας, δεν έπαιξε τον επώνυμο ρόλο. Ολοι, συντελεστές και θεατές, περίμεναν την Παρασκευή να σταματήσει η βροχή για να αρχίσει η παράσταση. Στις 21.45 η βροχή σταμάτησε και ο θίασος άρχισε την παράσταση. Λίγα λεπτά αργότερα η βροχή ξανάρχισε, οι ομπρέλες ξανάνοιξαν και οι ηθοποιοί σε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, με πρόβλημα και στα ηλεκτρολογικά, συνέχισαν σχεδόν για μία ώρα την παράσταση, πραγματοποιώντας έναν πραγματικό θεατρικό άθλο. Αλλά η βροχή που δυνάμωσε ανάγκασε τον Μίμη Κουγιουμτζή, ευχαριστώντας το κοινό για τη συμπαράστασή του, να διακόψει την παράσταση. Οι θεατές, συγκινημένοι, καταχειροκρότησαν τους ηθοποιούς γι' αυτήν τους την προσπάθεια.

Το Σάββατο, λόγω της δυνατής βροχής, οι θεατές δεν μπόρεσαν ούτε μέχρι το θέατρο να φτάσουν. Στοιβαγμένοι σε υπόστεγα περίμεναν να σταματήσει η βροχή, έως ότου ανακοινώθηκε η ματαίωση της παράστασης.

Οπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Φεστιβάλ, μέχρι τις 14 του Σεπτέμβρη θα επιστρέφεται το αντίτιμο των εισιτηρίων για την παράσταση του Σαββάτου.

Η βροχή, εξάλλου, ματαίωσε και την κυριακάτικη παράσταση του μιούζικαλ «Γουέστ Σάιντ Στόρι» του Λ. Μπερνστάιν, στο Ηρώδειο. Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστρέφεται μέχρι τις 16/9. Πληροφορίες στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39) και στο τηλέφωνο 010 3221459.

Ο Καραγκιόζης... «διαγωνιζόμενος»

Αρχείο ΕΛΙΑ - Συλλογή Σπυρόπουλου
Αρχείο ΕΛΙΑ - Συλλογή Σπυρόπουλου
Πέρυσι έγινε η αρχή με το «ξανασμίξιμο» των ηρώων του θεάτρου σκιών από όλο τον κόσμο. Ομως, η σκληρή πραγματικότητα για το θέατρο σκιών στη χώρα μας, έκανε τους διοργανωτές του περσινού, 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Πάτρας, να αποφασίσουν την εναλλάξ, ανά έτος, διοργάνωση ενός διαγωνιστικού φεστιβάλ και της διεθνής συνάντησης, με στόχο την τόνωση (ηθική και υλική) των νέων καραγκιοζοπαιχτών και την καλύτερη γνωριμία των Ελληνόπουλων με το μοναδικό Καραγκιόζη. Ο οποίος, θυμίζουμε, ήταν το μέσο του «εξελληνισμού» του θεάτρου σκιών, διαδικασία που ξεκίνησε στην Πάτρα.

Ετσι, φέτος, από 12 - 15/9, ο Δήμος Πατρέων και το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνουν το 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, με στόχο την ενίσχυσή του. Συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας είναι το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) με το Κέντρο Μελέτης του ελληνικού θεάτρου σκιών που έχει συστήσει στο πλαίσιό του.

Το ΕΛΙΑ έχει αναλάβει την έναρξη του φεστιβάλ, με τα εγκαίνια, στις 12/9, στο «Κέντρο Τεχνών», της έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Τσίπηρα, «Ελληνες καραγκιοζοπαίχτες πίσω από τα φώτα του μπερντέ». Την ίδια μέρα, στο Αρχαίο Ωδείο θα δοθεί η μουσική παράσταση, «Καραγκιόζης - Μιούζικαλ» σε κείμενο, σκηνοθεσία, χορογραφία Μέμης Σπυράτου και μουσική επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Λάμπρου Λιάβα.

Οι 22 καραγκιοζοπαίχτες θα διαγωνιστούν σε τρεις κατηγορίες: παράσταση έργου έως το 1940, μετά το 1940 και παράσταση έργου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Το περιεχόμενό τους θα αποτελείται από τη γνωστή θεματολογία του Καραγκιόζη, δηλαδή θα είναι έργα ιστορικά, ηρωικά, δραματικά, σατυρικά, κωμικά. Τα πρώτα βραβεία όλων των κατηγοριών συνοδεύονται από 1.500 ευρώ, ενώ στην τρίτη κατηγορία θα βραβευτεί και το σενάριο με 750 ευρώ.

«Διατηρείται» και κατεδαφίζεται!

Ως «αντισυνταγματική, σκανδαλώδης και υπονομευτική της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς» χαρακτηρίζει το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την καταστροφή, ουσιαστικά, του κινηματογράφου «Αντζελα» στην Πατησίων.

Αν και το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζει τις όψεις του κινηματογράφου διατηρητέες λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού τους ενδιαφέροντος και τον ίδιο τον κινηματογράφο ως «σημείο αναφοράς του αστικού άξονα της οδού Πατησίων», ωστόσο ήδη έχει κατεδαφιστεί το μεγαλύτερο μέρος, της - κατά τ' άλλα - «διατηρητέας» όψης του από την πλευρά της οδού Ροστάν! Γιατί με την ίδια απόφαση το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει την κατασκευή, στον φέροντα οργανισμό του κινηματογράφου, οκταώροφου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, καταστρατηγώντας, όπως τονίζει το ICOMOS, τους όρους δόμησης και σε ό,τι αφορά στο επιτρεπόμενο για την περιοχή ύψος και στην κάλυψη.

Επειδή η διατήρηση των όψεων του κτιρίου δεν επιτρέπει την κατασκευή χώρων στάθμευσης, η υπουργική απόφαση «που ορίζει τις όψεις "διατηρητέες", επιτρέπει να υπερυψωθούν αυτές κατά δύο μέτρα! Δηλαδή να κατεδαφιστούν παρανόμως και να ανακατασκευαστούν προκειμένου να συμπεριλάβει το γνωστό μηχανολογικό όροφο, να αραιώσουν τα υποστυλώματά τους και να δημιουργηθούν νέα ανοίγματα κατά μήκος των όψεων του ισογείου που δεν υπήρχαν».

Τέλος, το ICOMOS καλεί το υπουργείο να αναστείλει άμεσα τις οικοδομικές εργασίες στον κινηματογράφο, αλλιώς θα καταγγείλει σε διεθνές επίπεδο τη «νοοτροπία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Φωνές στο «Θέατρο Πέτρας»

Η Χάρις Αλεξίου θα δώσει συναυλία αύριο, στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης. Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια, ερμηνευμένα με τη μοναδική φωνή της και την άσβεστη φλόγα της. Μια βραδιά πλημμυρισμένη με αξέχαστα λαϊκά τραγούδια και έντεχνες δημιουργίες, οι οποίες έχουν ταυτιστεί με τη φωνή της μεγάλης ερμηνεύτριας.

  • Αύριο, επίσης, στο Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Συμμετέχει η Νίκη Τσαϊρέλη.
  • Ροκ νοσταλγία σήμερα (9 μ.μ.), στο Κατράκειο της Νίκαιας, όπου θα δώσουν συναυλία οι βετεράνοι της ελληνικής ροκ σκηνής «Σώκρατες», προσφέροντας ένα «ταξίδι» στους ρυθμούς της δεκαετίας του '70.
Λυρικό ντουέτο

Το διάσημο ζευγάρι της όπερας Αντζελα Γκεοργκίου και Ρομπέρτο Αλάνια θα παρουσιάσει ένα γκαλά όπερας, στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο. Οι δύο λυρικοί καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν ντουέτα και άριες από ιταλικές όπερες, που τους καθιέρωσαν στο χώρο του λυρικού τραγουδιού, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και υπό τη διεύθυνση του Anton Guadagno. Η συναυλία δίνεται με σκοπό την υποστήριξη της ίδρυσης του Αμερικανο-ελληνικού Κέντρου Τεχνών Χαλανδρίου.

Η Ρουμάνα σοπράνο Ατζ. Γκεοργκίου καθιερώθηκε στο χώρο της όπερας εν μία νυκτί, με το εκπληκτικό ντεμπούτο της το 1992 στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Αμέσως αναγνωρίστηκε ως μία από τις πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες της γενιάς της, χάρη στη φωνή, αλλά και τη σκηνική παρουσία της. Ο τενόρος Ρ. Αλάνια γεννήθηκε στη Γαλλία από Σικελούς γονείς. Το 1994 κέρδισε τον τίτλο της Μουσικής Προσωπικότητας της Χρονιάς από το γαλλικό Τύπο και το 1995 το βραβείο «Olivier» καλύτερης ερμηνείας σε όπερα. Το 1996, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της τιμής των Τεχνών και των Γραμμάτων, από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Απώλεια για την τζαζ

Ενας από τους καινοτόμους μουσικούς της τζαζ, ο Λάιονελ Χάμπτον, πέθανε σε ηλικία 94 ετών στη Ν. Υόρκη. Στη διάρκεια των έξι δεκαετιών δημιουργικής προσφοράς του, ο Λ. Χάμπτον έπαιξε μαζί με μεγάλους μουσικούς, όπως ο Μπένι Γκούντμαν, ο Τσάρλι Πάρκερ, ο Κουίνσι Τζόουνς κ.ά. Ηταν από τους πρώτους που αξιοποίησε το βιμπράφωνο, ενώ μαζί με τον πιανίστα Τέντι Ουίλσον ήταν το «μαύρο» μισό του κουαρτέτου με τους Μπένι Γκούντμαν και Τζιν Κρούπα, που το 1936 έσπαγε για πρώτη φορά το ρατσιστικό κατεστημένο, το οποίο απαγόρευε να παίζουν μαζί μαύροι και λευκοί μουσικοί. Ο Λ. Χάμπτον γεννήθηκε το 1908 στο Λούιβιλ του Κεντάκι και μεγάλωσε στην Αλαμπάμα και στο Ιλινόις, περιοχές όπου άνθισε η τζαζ και μπλουζ μουσική. Ξεκίνησε παίζοντας ντραμς, ενώ αργότερα αξιοποίησε το βιμπράφωνο και ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις με τον Λούις Αρμστρονγκ. Από τη δεκαετία του 1930 συμμετείχε στην μπάντα του Μπένι Γκούντμαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ