ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποψηφιότητες για το Βραβείο Ποιότητας

Μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη μπορούν να υποβάλλονται οι υποψηφιότητες ταινιών για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους που θα επιλεγούν και θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το 2002, καθώς και οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα επιλεγούν και θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Η συμμετοχή των ταινιών στις διαδικασίες βράβευσης δεν επηρεάζεται από τυχόν δημόσια ή εμπορική προβολή τους. Επίσης, για κάθε υποψήφια ταινία πρέπει να έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Ελληνικότητας. Η υποβολή υποψηφιότητας γίνεται με την κατάθεση σχετικής αίτησης και μιας κόπιας της ταινίας στο ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ διευκρινίζεται ότι: Την αίτηση υποβάλλει ο παραγωγός της ταινίας. Σε περίπτωση συμπαραγωγής, τότε αυτός που υποβάλλει την αίτηση πρέπει να έχει σχετική εξουσιοδότηση από τους υπόλοιπους συμπαραγωγούς. Επίσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού, όπου θα αναφέρονται οι συντελεστές της ταινίας. Στη δήλωση αυτή συμπληρώνονται υποχρεωτικά και όλα τα στοιχεία των συντελεστών που είναι υποψήφιοι για βράβευση. Υποβάλλεται, επίσης, περίληψη της υπόθεσης της ταινίας και αναλυτική κατάσταση, όπου θα αναγράφονται οι ηθοποιοί και οι αντίστοιχοι ρόλοι στην ταινία. Η παράδοση του αντιτύπου της ταινίας θα γίνεται από 23/9 μέχρι 30/9 (11.00-15.00) στον πρώτο όροφο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11, 010 8228163).

Οι προβολές όλων των υποψήφιων ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Τμήματος Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ (Μετσόβου 5, 10682 Αθήνα, 010 8253611, 010 8250767, 010 8250729). Η προμήθεια των σχετικών αιτήσεων μπορεί να γίνει και από τη γραμματεία του ΥΠΠΟ, Μπουμπουλίνας 20.

«Δεν έλαβε αμοιβή»

Αγωγές κατά του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα» και του εκδότη και διευθυντή της Γρηγορίου Μιχαλόπουλου, κατέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Οπως αναφέρεται, «ο κ. Κακλαμάνης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Γ. Μιχαλόπουλο υποστήριξε ότι το ανέβασμα της "Λυσιστράτης" σε 4 παραστάσεις στοίχισε ένα δισεκατομμύριο εξακόσια εκατομμύρια δραχμές, από το οποίο ένα πολύ μεγάλο "πακέτο" πήρε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ τόσο η προαναφερόμενη εφημερίδα όσο και ο Γ. Μιχαλόπουλος δε δημοσίευσαν απλώς το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης, αλλά το παρουσίασαν υιοθετώντας το απολύτως και επαυξάνοντας».

Στην αγωγή σημειώνεται ότι «και οι τρεις εναγόμενοι μπορούσαν και όφειλαν να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν ποια είναι η αλήθεια πριν προβούν σε υβριστικές και συκοφαντικές δηλώσεις». Εξάλλου, απάντηση στα ίδια δημοσιεύματα έδωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που με επιστολή του προέδρου του Χρήστου Λαμπράκη αναφέρει ότι «η όλη παραγωγή της "Λυσιστράτης", που παρουσιάστηκε σε έξι και όχι τέσσερις παραστάσεις, κόστισε 700 εκατομμύρια δραχμές και όχι 1 δισ. 600 εκατομμύρια δραχμές, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έλαβε ούτε δραχμή για τη σύνθεση της όπερας αυτής κατά παραγγελία του Μεγάρου, εργασία που χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να διεκπεραιωθεί».

Να σημειώσουμε, με την ευκαιρία, ότι χτες ο συνθέτης επισκέφθηκε το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, του οποίου μια αίθουσα ονοματοδοτήθηκε «Μίκης Θεοδωράκης».

Τα κόμικς... στο «χακί»

Εργο του Χοσέ Μουνιόζ
Εργο του Χοσέ Μουνιόζ
Αν και έξι χρόνια δεν είναι πολλά, φαίνεται όμως πως ήταν αρκετά για να «ταυτιστεί» η «Τεχνόπολη» (Γκάζι) του Δήμου Αθηναίων, με το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού «Βαβέλ». Φέτος όμως, το φουτουριστικό τοπίο των εγκαταστάσεων του Γκαζιού φαίνεται πως ήταν απαγορευτικό για τους διοργανωτές, για λόγους που δεν είναι γνωστοί.

Ετσι, η φετινή, 7η διοργάνωση του ενδιαφέροντος φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί από 10 - 15/9 στο Αλσος Στρατού (οδός Κατεχάκη, απέναντι από το νοσοκομείο της Αεροπορίας), με κεντρικό θέμα «Το άλλο μισό του ουρανού». Στη γυναίκα, λοιπόν, θα αφιερώσουν το ταλέντο τους οι Ελληνες σχεδιαστές, που θα παρουσιάσουν πρωτότυπα και αδημοσίευτα έργα τους. Η φετινή μεγάλη ατομική έκθεση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Αργεντίνο δημιουργό Χοσέ Μουνιόζ. Ενώ, ενδιαφέρουσες παρουσίες θα υπάρχουν στην κεντρική ομαδική έκθεση. Μεταξύ άλλων, στην ομαδική έκθεση θα παρουσιαστούν και έργα της Ιρανής, Μαργιανέ Σατραπί, η οποία, με ένα έργο αυτοβιογραφικό (στο οποίο ξεχωρίζει η σειρά «Περσέπολις») μιλά για τη θέση της γυναίκας σε ένα θεοκρατούμενο καθεστώς, χωρίς τους δυτικούς «παραμορφωτικούς φακούς» του «φολκλόρ».

Το φεστιβάλ, όπως πάντα, πλαισιώνεται από πολύμορφα δρώμενα, προβολές ταινιών και συναυλίες, μετατρέποντάς το έτσι σε μια μεγάλη γιορτή. Και όπως πάντα, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ιστορικά ζακυνθινά «μονοπάτια »

Το γλυπτό «Μπουκέτο» του Γιάννη Παρμακέλη κοσμεί τον εξωτερικό χώρο της «Κρύπτης»
Το γλυπτό «Μπουκέτο» του Γιάννη Παρμακέλη κοσμεί τον εξωτερικό χώρο της «Κρύπτης»
Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Κρύπτη», στο Μαχαιράδο Ζακύνθου, η θεματική έκθεση «Μονοπάτια της ιστορίας». Φιλοξενεί δημιουργίες των: Πέτρου Ζουμπουλάκη, Οπυς Ζούνη, Χρίστου Καρά, Χαράλαμπου Κατσατσίδη, Γιάννη Παρμακέλη, Ναυσικάς Πάστρα, Σλ. Στούπαρ και Ερσης Χατζηαργυρού.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Μπία Παπαδοπούλου, παίρνει σαν αφετηρία το πνεύμα και τις βασικές αξίες του Διαφωτισμού που διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα και μέσα από τα μη Τουρκοκρατούμενα Επτάνησα, εμφυσώντας το όραμα της ελευθερίας και προετοιμάζοντας δυναμικά το έδαφος για την εθνεγερσία. Η Ιστορία παρουσιάζεται με ένα φανταστικό, οπτικό τρόπο, καθώς τα έργα τέχνης (πίνακες, γλυπτά, κατασκευές) αλληγορικά ανασύρουν καταστάσεις αντί να τις περιγράφουν, αναδεικνύοντας το πνεύμα και την ατμόσφαιρα που επικρατούσαν στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 6 - 9.30 μ.μ. και με ραντεβού (τηλ. 06950.93113). Υπεύθυνος της «Κρύπτης» είναι ο ζωγράφος Διονύσης Παπαδάτος.

«Λα Μοσκέτα» στο Λυκαβηττό

Μια από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του Αντζελο Μπεόλκο, γνωστότερου ως Ρουτζάντε, το «Λα Μοσκέτα» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, αύριο, στο θέατρο του Λυκαβηττού. Στο «Λα Μοσκέτα», παρουσιάζονται τα παθήματα του Ρουτζάντε από την «άτακτη» συμβία του, Μπετία. Με τη βοήθεια του κουμπάρου Μενάτο και του εραστή στρατιώτη Τονίνο, ζωντανεύουν σε μια παράσταση, όπου η αγροτική φάρσα συναντά το πάθος της ζωής και δημιουργεί ένα εκρηκτικό λαϊκό θεατρικό πανηγύρι.

Η παράσταση ερευνά τη σχέση της Commedia Del' Arte με τη δωρική αυτοσχεδιασμένη φάρσα του 7ου π.Χ. αιώνα, καθώς και με τη σικελική της μετεξέλιξη. Τη μετάφραση υπογράφει ο Κωστής Σκαλιώρας και τη σκηνοθεσία ο Σωτήρης Χατζάκης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ερση Δρίνη, τη μουσική ο Λάμπρος Λιάβας και τις χορογραφίες η Ελενα Βακαλοπούλου. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος (Ρουτζάντε), Τάσος Περζικιανίδης (Μενάτο), Μελίνα Μποτέλλη (Μπετία), Περικλής Μουστάκης (Τονίνο) και Κωστής Κούκιος (πρόλογος).

Μελωδικοί «Ιχνηλάτες»

Από Χαλκιδικιώτες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων και έμπειρους ερμηνευτές αποτελείται το μουσικό σχήμα «Ιχνηλάτες της παράδοσης». Συνεχίζοντας τις εμφανίσεις του, το συγκρότημα θα δώσει συναυλίες στις 8/9 στη Νέα Τρίγλια και στην Κασσανδρεία Δήμου Κασσάνδρας, στις 15/9 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης και στις 26/9 στο Ζαγκλιβέρι Δήμου Καλυδονίας. Το εργαστήρι «Ιχνηλάτες της παράδοσης» απαρτίζουν οι μουσικοί: Αστέριος Τράκας (βιολί), Αντώνης Κωνσταντινίδης (λαούτο), Αλέκος Κουρκούλης (ούτι), Κώστας Καμπανάς και Μαρία Χαριστού (κρουστά). Τραγουδούν: Ρούλα Μυλωνά, Καίτη Χρηστέλη και Νίκος Μπερμπέρης.

Οποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το δοκιμαστικό CD, που κυκλοφόρησε πρόσφατα το σχήμα, ή να έρθει σε επικοινωνία με το εργαστήρι για συνεργασία, μπορεί να γράψει στη διεύθυνση: Τ.Κ. 63073 Γαλάτιστα Χαλκιδικής, κ. Κ. Τράκα, ή να τηλεφωνήσει στο: 03710-23579, 03710-71328 και 0973838727.

Οι απρόσμενες βροχές των ημερών αυτών «χτυπούν» καθημερινά θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, σε δήμους της Αττικής και σε άλλες περιοχές. Η χτεσινή βροχή, «χτύπησε» και το μουσικό πάρτι του Λουκιανού Κηλαϊδόνη στο θέατρο Λυκαβηττού. Νωρίς χτες το απόγευμα το Ελληνικό Φεστιβάλ και ο συνθέτης ανακοίνωσαν την αναβολή της συναυλίας και την πραγματοποίησή της - καιρού επιτρέποντος - στις 17 του μήνα. Οι θαυμαστές του Κηλαϊδόνη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήριά τους εκείνη την ημέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ