ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χαράλαμπος Ηλιάδης
Χαράλαμπος Ηλιάδης
Φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μας, ο σεμνός αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στη Δημοτική Παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη» 1.000 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ «Αγ. Παρασκευής».

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 3 μηνών από το θάνατο του συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ από την Ανδριανή Δράμας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχία, καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΓΚΑΣΑ από τη Γέρμα Καστοριάς, οι οποίοι πέθαναν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε 30 ευρώ στη ΝΕ Δράμας και ευχαριστούμε θερμά όσους μας συμπαραστάθηκαν στις δύσκολες ώρες που περνούμε από το χαμό του συζύγου, πατέρα και παππού.

Σταματία Γεωργιάδη και τα παιδιά

* * *

ΦΩΤ

Στις 27 Αυγούστου συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΑΝΤΗ (Ηρακλή) στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Πολιτικού Επιτρόπου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Ρούμελης, με καπετάνιο τον Διαμαντή. Στη μνήμη του προσφέρουμε, στην ΚΟΒ Χαλανδρίου 30 ευρώ.

Η σύζυγός του Παρθένα Υφαντή. Τα παιδιά και τα εγγόνια του.

***

Κώστας Αργυρούδης
Κώστας Αργυρούδης
Φωτ.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Στυλ. ΜΟΥΤΟΣ γεννήθηκε το 1912.

Δολοφονήθηκε στις 21 Αυγούστου 1946 από τρομοκράτες του Βουρλάκη.

Η ΙΟΥΛΙΑ Ευάγγελου ΤΣΙΡΗ, μαχήτρια του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948 στις μάχες του Κούλα Πλατύ στο Βίτσι.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στυλ. ΑΛΕΞΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το Γενάρη του 1949 στο Βίτσι.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΤΣΙΡΗΣ σκοτώθηκε στις 12 Γενάρη 1983 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Κοξαρέ Ηρακλείου Κρήτης.

Στη μνήμη τους η οικογένεια Χρήστου Αλέξη, η χήρα Μαρία Μούτου και ο Λάμπρος Τσίρης προσφέρουν 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ,

Σήμερα, 25 Αυγούστου κλείνουν 28 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η αδελφή του Ελπίδα Αργυρούδη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΓΓΕΛΟΥ ΙΑΚΩΒΑΚΗ και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΑΕ Θάσου.

Η γυναίκα του Αλεξάνδρα

Ο γιος του Βασίλης Ιακωβάκης

* * *

Φωτ.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ Χαράλαμπου ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ (Καραολάνης) γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Παλαμά Καρδίτσας.

Πέθανε στις 8 Αυγούστου 2001.

Στα 16 χρόνια του, αφού «έχασε» τον πατέρα του, ρίχτηκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει τα 6 ανήλικα αδέρφια του. Τελείωσε την πρώτη τάξη του Λύκειου.

Κώστας Γκιζιώτης
Κώστας Γκιζιώτης
Στην Κατοχή, από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, ακούραστος, αποφασιστικός και τίμιος, αγωνίστηκε για την απελευθέρωαη της πατρίδας, την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Παράλληλα ήταν καλός σύζυγος και πατέρας, αγαπητός άνθρωπος με αρχές.

Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση του απονεμήθηκε το Αναμνηστικό Μετάλλιο της ΕΑ 1941-1945.

Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, πιάστηκε το 1967 και εξορίστηκε στα Γιούρα. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, συμμετείχε στον αγώνα για την ανατροπή της χούντας.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Παλαμά.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΥΔΗ από την Κρυόβρυση Εορδαίας. Από μικρή έρχεται αντιμέτωπη με τη φτώχεια, που μαστίζει σχεδόν όλους τους αγρότες. Παντρεύτηκε πολύ νέα και όταν γεννήθηκε το πρώτο παιδί της, ο άντρας της υπηρετούσε τη θητεία του. Για τις προοδευτικές ιδέες του, φυλακίζεται. Στη δικτατορία του Μεταξά οι διώξεις, οι φυλακίσεις και οι εξορίες, συνεχίζονται.

Στην Κατοχή, ο άντρας της, πολύ νωρίς εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και γι' αυτό οι Γερμανοί καίνε το σπίτι τους. Ετσι η Μαρία Καρύδη αναγκάστηκε να βγει και αυτή στο αντάρτικο. Οταν επέστρεψε βρήκε τη μοναδική κόρη της ετοιμοθάνατη. Το 1946 πιάνεται και κρατείται στις φυλακές της Κοζάνης. Αφέθηκε ελεύθερη, γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος της και την άνοιξη του 1947 καταφεύγει στο ΔΣΕ.

Παναγιώτης Υφαντής
Παναγιώτης Υφαντής
Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από το τέλος του Εμφύλιου, συναντήθηκε με τον άντρα της και τα παιδιά της που πήγαν εκεί από την Ελλάδα. Και οι δύο δούλεψαν στην παραγωγή.

Επέστρεψαν στην πατρίδα το 1980 και συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια δίκαιη κοινωνία, για το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη της Μαρίας Καρύδη τα παιδιά της πρόσφεραν στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Φωτ.

Πριν από ένα χρόνο, στις 24 Αυγούστου 2001 «έφυγε» άδικα και ξαφνικά από κοντά μας ο αγωνιστής ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ.

Στη μνήμη του η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης - Ιερόθεου Περιστερίου,40 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη της ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ, η οποία πέθανε πριν από 5 χρόνια, ο αδελφός της Βασίλης Μαυροκέφαλος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ιθάκης, 400 ευρώ για τις δημοτικές εκλογές.

* * *

Στις 23 Αυγούστου έκλεισαν κιόλας 2 χρόνια, από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η κόρη μου αγωνίστρια ΚΑΤΕΡΙΝΑ Γιαννοπούλου-ΑΝΔΡΙΩΤΗ, μέλος του ΚΚΕ νηπιαγωγός.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη του συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (Νώντα) κλωστοϋφαντουργού - συνδικαλιστή, προσφέρω στο ΚΚΕ 60 ευρώ.

Κούλα Γιαννοπούλου

* * *

Στη μνήμη των Θιακών ναυτικών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στην περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, πολεμώντας ενάντια στο φασισμό, και οι οποίοι ακολούθησαν το σύνθημα της ΟΕΝΟ «Κανένα Ελληνικό καράβι δεμένο στο μουράγιο», ένας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Ιθάκης στη ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης 300 ευρώ, στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ και στο Παράρτημα Ιθάκης της ΠΕΑΕΑ 50 ευρώ, στο Παράρτημα, το οποίο δεν παραλείπει κάθε χρόνο, που οργανώνει εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση, να κάνει προσκλητήριο, μαζί με τους δικούς της νεκρούς, να αναφέρει και τους παρακάτω Θιακούς ναυτικούς τους οποίους άλλοι έχουν ξεχάσει: Μάριο Σ. Αρταβάνη, Παναγιώτη Ε. Αποστολάτο, Κωνσταντίνο Δ. Αλφόνσο, Νικόλαος Π. Βερύκιο, Οδυσσέα Μ. Βλασσόπουλο, Αργύρη Γ.Γράτσο, Γεράσιμο Χ.Γρίβα (Ματσατσάρη), Γεράσιμο Σ. Δαλέση, Διονύση Ι. Δόριζα, Γρηγόρη Α. Καλλίνικο, Σπύρο Π.Καρατζή, Χαράλαμπο Σ.Καρβούνη, Κωνσταντίνο Δ. Κολυβά, Βλάσση Ν. Κολυβά, Αναστάση Ρ. Κολυβά, Στυλιανό Δ. Καλιγέρη, Γεράσιμο Ν. Κανδηλιώτη, Ιωάννη Π.Καραβία, Γρηγόρη Δ.Καχρίλα, Ερωτόκριτο Λ.Κομήτα, Χαράλαμπο Καρδαρά, Φωτάγγελο Μαρούλη (Σκάντζα), Αναστάσιο Κονταρή, Δημήτρη Σ. Λιοσάτο, Σπύρο Λώκη. Ελευθέριο Μεταξά,, Ιωάννη Ματαράγκα, Ιωάννη Ν.Μαρκαντώνη, Παναγιώτη Μπαρούνο, Βασίλη και Γεράσιμο Ρωμάη, Παντελή Δ. Σιμήρη, Πάνο Ι. Δενδρινό, και Δημήτρη Γ.Καλλίνικο.

Τάκης Μπακλαβάς
Τάκης Μπακλαβάς
* * *

Φωτ.

Πριν από 55 χρόνια -στις 17 Ιούλη 1947- στον ιστορικό «Πύργο της Κοτύλης» συντελέστηκε το νέο «Ζάλογγο» της σύγχρονης Ιστορίας. Τις μέρες εκείνες γίνονταν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στο Γράμμο, με την επωνυμία «εαρινή εκστρατεία», κατά τις οποίες κινδύνευε να αιχμαλωτιστεί το ΓΑ του ΔΣΕ. Ενα τάγμα με διοικητή τον αδελφό μου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΗΛΙΑΔΗ από το Κιλκίς, κρατούσε το πέρασμα «Πύργος της Κοτύλης» και το ύψωμα «Χάρος», από όπου θα περνούσε το ΓΑ,693 συμπτυσσόμενο στο βόρειο Γράμμο. Ηταν θέμα γοήτρου και τιμής, με κάθε θυσία να κρατηθεί το πέρασμα αυτό. Η μάχη αυτή ενός τάγματος του ΔΣΕ εναντίον τριπλάσιων δυνάμεων του αντίπαλου, η οποία κράτησε ολόκληρη μέρα, ήταν άνιση και σκληρή. Μία ολόκληρη μέρα η αεροπορία και το Πυροβολικό σφυροκοπούσαν τις θέσεις του ΔΣ.

Στον «Πύργο» τρεις μαχητές ΕΠΟΝίτες με ένα πολυβόλο κάλυπταν το πέρασμα πολεμώντας όλη τη μέρα. Και όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά τους και είχαν κυκλωθεί από τους αντίπαλους, για να μην αιχμαλωτιστούν, πήδησαν από τον «Πύργο» στο κενό τραγουδώντας το «για σένα Ελλάδα μας γλυκιά ζώσαμε τ' άρματα ξανά» και πέρασαν στην αθανασία!. Κατά τη διάρκεια της άνισης αυτής μάχης ο ταγματάρχης Ηλιάδης, επικεφαλής λόχου μαχητών σε επίθεση για την ανακατάληψη του «Χάρου» σκοτώθηκε και αυτός. Τελικά το ΓΑ με τις Υπηρεσίες του διασώθηκε και πέρασε στο βόρειο Γράμμο.

Στέφανος Γεωργιάδης
Στέφανος Γεωργιάδης
Στη μνήμη του αδελφού μου Χαράλαμπου Ηλιάδη από το Κιλκίς, ταγματάρχη του ΔΣΕ, καθώς επίσης στη μνήμη των τριών ΕΠΟΝιτών-μαχητών, προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Χρήστος Ηλιάδης Θεσσαλονίκη

Ο αγωνιστής Αντρέας Πίνδος, το 1947 έγραψε ένα ποίημα αφιερωμένο στους τρεις ΕΠΟΝίτες, μαχητές του ΔΣΕ και τον Χαράλαμπο Ηλιάδη, από το οποίο δημοσιεύουμε μερικούς στίχους...«Φωτιά, καπνός, λυωμέν' ατσάλι/ Παντούθε καίγεται η κορφή/ Οι μαχητές του Ηλιάδη/ χαράματα ως αργά το βράδυ/στη μάχη πολεμούν ορθοί...»

* * *

Φωτ.

Στις 22 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΝΗΣ μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας από το φθινόπωρο του 1949, στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Με τον επαναπατρισμό του, ως μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστηκε όχι μόνο για την αποκατάσταση των πολιτικών προσφύγων, αλλά και για όλα τα προβλήματα των εργαζόμενων.

Υπήρξε καλός σύζυγος, πατέρας και παππούς.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Παναγιώτα, τα παιδιά του Μέλιος και Μαρία και τα εγγόνια του πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου, 80 ευρώ στο ΚΚΕ, 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 10 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ του 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Στις 26 Αυγούστου συμπληρώνονται 4 μήνες από το θάνατο του ΑΒΡΑΑΜ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ από το Καπνοχώρι Κοζάνης, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος αγωνίστηκε για τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΛΕΛΕΚΑ προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ελασσόνας, της οποίας υπήρξε γραμματέας.

Φανή Χατζηλελέκα

***

Φωτ.

Στις 18 Ιούνη 2002 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, προδομένος από την καρδιά του, ο αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και της Εθνικής Αντίστασης ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1923 στο Διάσελλο Τικάλων. Πιστός και ανυποχώρητος στην ιδεολογία του μαρξισμού -λενινισμού, διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση και το 1946 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη. Από το τέλος του Εμφύλιου έζησε πολτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί παντρεύτηκε και απόχτησε δυο παιδιά.

Επέστρεψε στην πατρίδα έπειτα από 26 χρόνια, το 1975, για να συνεχίσει τους αγώνες του ως το θάνατό του.

Σήμερα Κυριακή, 25 Αυγούστου, στο Νεκροταφείου του Ηράκλειου Αττικής γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

***

ΦΩΤ.

Στις 18 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΙΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1909 στο Δάσκειο Ημαθίας. Αγωνίστηκε με αυτοθυσία από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για τους πολύχρονους αγώνες και την προοδευτική ιδεολογία του, διώχτηκε από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι και στα Γιούρα. Τη μακρόχρονη ζωή του την αφιέρωσε στους αγώνες του λαού για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία της πατρίδας και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του το Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ προσφέρει, μέσω της ΚΟ Βέροιας, στο ΚΚΕ 30 ευρώ και 20 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ