ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι συνδυασμοί της λαϊκής συσπείρωσης και του αγώνα

Τους επικεφαλής των αγωνιστικών συνδυασμών, που στηρίζει το ΚΚΕ, στις Νομαρχίες όλης της χώρας, τόσο το ίδιο, καθώς και όσους στηρίζει σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, τη Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση και άλλες δυνάμεις, παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Μια παρουσίαση, όμως, που θα ήταν λειψή, αν δε σημειωθούν μια σειρά, βασικά πολιτικά γνωρίσματα των συνδυασμών αυτών, που τους διαφοροποιούν ριζικά από τους υπόλοιπους.

Οι αγωνιστικοί αυτοί συνδυασμοί έχουν ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό και θέσεις. Καταδικάζουν απερίφραστα και αντιμάχονται με συνέπεια, τόσο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, όσο και τη νεοδημοκρατική παραλλαγή της αξιωματικής συμπολίτευσης. Μιλούν ξεκάθαρα, χωρίς υποκρισίες και διπροσωπίες. Δεν πατάνε σε δυο βάρκες, κάνοντας μια ανούσια και ανέξοδη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από τη μια, ενώ συμπλέουν μαζί της, στις μισές περίπου Νομαρχίες της χώρας, από την άλλη, όπως κάνει η ηγεσία του ΣΥΝ, εγκλωβισμένη στις «κεντροαριστερές» αυταπάτες και προσδοκίες της.

Η πλατιά συμπαράταξη αγωνιστών, που χαρακτηρίζει τους συνδυασμούς αυτούς, έχει οικοδομηθεί και σφυρηλατηθεί μέσα στους πολύμορφους λαϊκούς αγώνες των προηγούμενων χρόνων, έχοντας δώσει απτές και χεροπιαστές αποδείξεις της αρμονίας λόγων και έργων. Στις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολεμική επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τον εγκλωβισμό της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Στις απεργίες και τα εργατικά συλλαλητήρια, για την υπεράσπιση και ουσιαστική διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης, ενάντια στην «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις, τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στα μεροκάματα, στους μισθούς και τις συντάξεις. Στις αγροτικές διαδηλώσεις και τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Οι συνδυασμοί αυτοί μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας στους εργαζόμενους. Δεν κρύβουν την ταξική ουσία και τις βαθύτερες ρίζες των πολλών και σοβαρών προβλημάτων, που βασανίζουν τόσο την Αυτοδιοίκηση όσο και το λαό γενικότερα, πίσω από ωραίες λέξεις και κούφιες υποσχέσεις. Δε δημαγωγούν και ούτε καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους, περί... θαυματουργών προσωπικών ικανοτήτων του τάδε ή δείνα υποψήφιου. Ούτε καμουφλάρονται πίσω από αυθαίρετες αυτονομήσεις, περί τοπικών και κεντρικών ζητημάτων, περί θεμάτων αυτοδιοίκησης και θεμάτων της κυβέρνησης.

Τονίζουν ξεκάθαρα και σταράτα, ότι οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, τόσο χτες, όσο σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο, βρίσκονταν και θα βρίσκονται, πρώτα και κύρια, μπροστά στο εξής δίλημμα: Θα αποτελούν το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης, το δεκανίκι της αντιλαϊκής πολιτικής της - είτε της σημερινής, είτε μιας «γαλάζιας» ή «κεντροαριστερής» αυριανής παραλλαγής της - ή θα μετατραπούν σε πόλο συσπείρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων και της νεολαίας, συστηματικής και αποφασιστικής διεκδίκησης των λαϊκών αιτημάτων; Και τα δυο δε γίνονται. Είτε πρόκειται για Νομαρχίες, είτε για δήμους, μεγάλους και μικρούς. Αλλωστε, ενιαία δίνουν την εκλογική μάχη, σε δήμους και Νομαρχίες, οι κομμουνιστές, τα μέλη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, πολλοί ακόμη αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες, που συμπαρατάσσονται μαζί τους. Οπως, ακριβώς, ενιαία είναι και τα κρίσιμα ερωτήματα και το πολιτικό περιεχόμενο της μάχης.

Μία μόνη υπόσχεση δίνουν οι υποστηριζόμενοι από το ΚΚΕ συνδυασμοί: Φιλοδοξούν να κάνουν τις τοπικές αρχές φρούρια υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και απόκρουσης των κάθε λογής αντεργατικών μέτρων. Και παρέχουν όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την αυριανή υλοποίησή της. Η έμπρακτη υποστήριξη και υπερψήφισή τους αποτελεί το μοναδικά σίγουρο δρόμο καταδίκης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του νεοδημοκρατικού δικομματικού εταίρου της. Αποτελεί το μοναδικά σίγουρο δρόμο ουσιαστικής ενίσχυσης της λαϊκής αντίστασης και παραπέρα δημιουργίας των αναγκαίων προϋποθέσεων για μια άλλη πορεία, ωφέλιμη για το λαό και τη χώρα.


Του
Τάκη ΤΣΙΓΚΑ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γιώργος Ρόκος
Γιώργος Ρόκος
Ρόκος Γιώργος, ΔΗΚΚΙ, στηρίζεται από ΔΗΚΚΙ - ΚΚΕ - Κομμουνιστική Ανανέωση


ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ

Ελπίδα Παντελάκη
Ελπίδα Παντελάκη
Υπερνομάρχης: Παφίλης Θανάσης, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ - Κομμουνιστική Ανανέωση (ΚΑ)

Αθήνα: Νικολόπουλος Ηλίας, ΔΗΚΚΙ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ - Κομμουνιστική Ανανέωση (ΚΑ)

Πειραιάς: Παντελάκη Ελπίδα, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ - Κομμουνιστική Ανανέωση (ΚΑ)


Θανάσης Παφίλης
Θανάσης Παφίλης

Ηλίας Νικολόπουλος
Ηλίας Νικολόπουλος

ΑΤΤΙΚΗ

Γιώργος Πάντζας
Γιώργος Πάντζας
Δυτ. Αττικής: Παπαπολυχρονίου Κων/νος, ανένταχτος αριστερός, στηρίζεται από ΚΚΕ

Αν. Αττικής: Πάντζας Γιώργος, ΔΗΚΚΙ, στηρίζεται από ΔΗΚΚΙ -ΚΚΕ


Κώστας Παπαπολυχρονίου
Κώστας Παπαπολυχρονίου

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γιώργος Μούλης
Γιώργος Μούλης
Κοζάνης: Μητσιάκος Γιάννης, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ.

Φλώρινας: Μούλης Γιώργος, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ.

Γρεβενών: Καραμήτρος Βασίλης, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ.

Καστοριάς: Αζέμης Χρήστος, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ.


Γιάννης Μητσιάκας
Γιάννης Μητσιάκας

Χρήστος Ατζέμης
Χρήστος Ατζέμης

Βασίλης Καραμήτρος
Βασίλης Καραμήτρος

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σταύρος Παναγιώτου
Σταύρος Παναγιώτου
Σερρών: Παναγιώτου Σταύρος, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ.

Χαλκιδικής: Παρθενιώτης Νίκος, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ.

Κιλκίς: Πινέλης Κώστας, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ.

Πέλλης: Ουγγρίνος Αλέκος, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ -Ενωση Κεντρώων.

Ημαθίας: Παπαγιαννόπουλος Πρόδρ., ανένταχτος αριστερός, στηρίζεται από ΚΚΕ.

Πιερίας: Σκούφας Γιάννης, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ.


Νίκος Παρθενιώτης
Νίκος Παρθενιώτης

Γιάννης Σκούφας
Γιάννης Σκούφας

Πρόδρομος Παπαγιαννόπουλος
Πρόδρομος Παπαγιαννόπουλος

Κώστας Πινέλης
Κώστας Πινέλης

Αλέκος Ουγκρίνος
Αλέκος Ουγκρίνος

ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΒΡΟΥ - ΡΟΔΟΠΗΣ

Γιώργος Μποτρότσος
Γιώργος Μποτρότσος
Υπερνομάρχης: Τρέλλης Χρήστος, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΔΕΠ) - Κομμουνιστική Ανανέωση

Εβρου: Χριστοδούλου Πασχάλης, Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση (ΔΠΕ), στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ - Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση (ΔΠΕ)- Κομμουνιστική Ανανέωση

Ροδόπης: Μποτρότσος Γιώργος, ΔΗΚΚΙ, στηρίζεται από ΔΗΚΚΙ -ΚΚΕ - Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση (ΔΠΕ) - Κομμουνιστική Ανανέωση


Πασχάλης Χριστοδούλου
Πασχάλης Χριστοδούλου

Χρήστος Τρέλης
Χρήστος Τρέλης

ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΔΡΑΜΑΣ - ΞΑΝΘΗΣ

Δημήτρης Φωτιάδης
Δημήτρης Φωτιάδης
Υπερνομάρχης: Μόλλας Κώστας, ΔΗΚΚΙ, στηρίζεται από ΔΗΚΚΙ - ΚΚΕ - Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση (ΔΠΕ)

Καβάλας: Ζαχαριάδης Δήμος, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ -Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση (ΔΠΕ)

Δράμας: Στεφανίδης Γιάννης, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ - Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση (ΔΠΕ)

Ξάνθης: Φωτιάδης Δημήτρης, ΚΚΕ, στηρίζεται από ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ -Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση (ΔΠΕ)


Γιάννης Στεφανίδης
Γιάννης Στεφανίδης

Δήμος Ζαχαριάδης
Δήμος Ζαχαριάδης

Κώστας Μόλλας
Κώστας Μόλλας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ