ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασίλης Γιαννέλης
Βασίλης Γιαννέλης
Φωτ.

Στη μνήμη των αγωνιστών ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ, παλαίμαχου αγωνιστή του προοδευτικού μας κινήματος και ανώτερου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στα 23 χρόνια από το θάνατό του.

Και του ΑΛΕΞΗ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ, στα τρία χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 100 ευρώ για ενίσχυση του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κολλιάτσου - Πατησίων.

Μαρία Ράπτη

* * *

Φωτ

Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο (στις 3 Σεπτέμβρη 1995) του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ. Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα Λοκρίδας το 1941. Εζησε τα παιδικά του χρόνια με την πείνα, τη φτώχεια και τις διώξεις της οικογένειάς του στην Κατοχή και στον Εμφύλιο.

Μετά το 1950 στην Αθήνα σπούδασε με χίλιες δυσκολίες. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ μετά την πτώση της χούντας. Δούλεψε τυπογράφος στο «Ριζοσπάστη» και άλλες εφημερίδες. Ηταν δραστήριο κομματικό στέλεχος και δημοτικός σύμβουλος Πεύκης.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσα της ζωής του Κατερίνα Κωστιδάκη - Μωραΐτη προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 60 ευρώ.

* * *

Ο Απόστολος και η Παναγιώτα Χονδρογιάννη πρόσφεραν 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γρεβενών, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ: Νικόλαου Ζαμανάκου, Απόστολου Νταγκούμα από το χωριό Φιλιππαίοι και από το Μεσολούρι: Κ. Χονδρογιάννη, Δημ. Χονδρογιάννη (Ντέρου), Δημ. Χονδρογιάννη, Δημ. Χατζή Α. και Νίκου Καραδήμου, Ανδρέα Μπίτη, Χρήστου και Αθαν. Μυλωνά, Ζήση Λέτσου, Θ. Γάκη, Σωτ. Κανια, Αθ. και Αχιλλέα Λάτσου, Μιχ. Λιάκου, Αλεξ. Τσακανίκα, Σουλτάνας Πασιά, Χαρ. Τζιουβάρα, Χρ. Μπαρλαγιάννη, Αχιλλέα Μπάτζιου και Αρ. Μπίτη.

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. προσφέρουν 115 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης για τις εκλογικές ανάγκες του ΚΚΕ.

Χρήστος Μωραϊτης
Χρήστος Μωραϊτης
* * *

Φωτ.

Στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΟΥ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 100 ευρώ, ως ελάχιστη βοήθεια, στο ΚΚΕ.

Σοφία Φουρναράκου

* * *

Ο συνταξιούχος Στυλιανός Αποστόλου από την Ελευσίνα προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ στη μνήμη της γυναίκας του ΕΥΑΝΘΙΑΣ, η οποία έπεσε θύμα της εκμετάλλευσης της εργοδοσίας το 1981.

* * *

Φωτ.

Στις 2 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΒ Καναπίτσας Νέου Ηρακλείου.

Η οικογένεια Σεραφείμ Χατζή

* * *

Φωτ.

Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ Χ. ΡΗΓΚΑ (Ρίγγενα) μπήκε στο ΕΑΜ αμέσως μετά τη δημιουργία του, αναφέρει η οργάνωση του ΕΑΜ Αρτας στον αντιπρόσωπο του ΕΑΜ στο 3/40 Σύνταγμα Μήτσο Πομώνη - Παυλόπουλο. Πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα του λαού της Ηπείρου στη διάρκεια της Κατοχής. Αν και ήταν χήρα, 48 χρόνων και με τρία παιδιά, εκτέλεσε σοβαρές αποστολές, κινδύνεψε επανειλημμένα, αλλά τα 'βγαλε πέρα με τόλμη και αποφασιστικότητα. Γι' αυτό και με Ημερήσια Διαταγή της 5ης Μάη 1944 του 3/40 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, της απονεμήθηκε έπαινος Ηρωίδας «διά τας πολλαπλάς προς τον ΕΛΑΣ υπηρεσίας της και δίνει αυτήν παράδειγμα προς μίμησιν εις τας λοιπάς Ελληνίδας».

Λάζαρος Παπαλαζαρίδης
Λάζαρος Παπαλαζαρίδης
Η μάνα μας «Ρίγγενα» έζησε, αγωνίστηκε και πέθανε κομμουνίστρια και ανεξάρτητα από το ότι εμείς τα παιδιά της δεν τη φτάσαμε, ούτε θα τη φτάσουμε ποτέ (ακόμη και ο πεθαμένος μεγάλος αδελφός μας Μάχος, αντάρτης του ΕΛΑΣ και εξόριστος στη Μακρόνησο), είμαστε βαθιά περήφανα για τους αγώνες της, για την παλικαριά και για την ιδεολογία της.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ.

Τα παιδιά της Θόδωρος και Νίκος Ρίγγας

* * *

Φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΛΙΔΗ. Για την αντιστασιακή δράση του, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Στη μνήμη του, η κόρη του Ρίτα και ο εγγονός του προσφέρουν 30 ευρώ στην ΚΟΒ Καλαμαριάς και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΑΚΙΡΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του πρόσφερε τις σημαντικές υπηρεσίες του στο «Ριζοσπάστη». Καθώς επίσης στη μνήμη του γαμπρού μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑΘΗ, στελέχους του ΚΚΕ και αξιωματικού του ΔΣΕ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 15 Δεκέμβρη 1947 στα Τρίκαλα και του γιου του ΘΕΟΦΑΝΗ ΣΤΑΘΗ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 16 χρόνων, και στη μνήμη της μητέρας μου ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ και της αδελφής μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
Ρίτσα Τσιακίρη

* * *

Στη μνήμη του σεμνού και ανιδιοτελούς αγωνιστή και φίλου ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Γιάννης Λιναρδάκης

* * *

Στη μνήμη των ΓΕΩΡΓΙΑΣ και ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΙΧΟΥ, μελών του ΚΚΕ, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Μυτιλήνης, 50 ευρώ.

Γιάννα Κατσάρα

* * *

Φωτ.

Στις 4 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας βασανιστικός χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας ΝΙΚΟΥ ΔΕΛΙΔΗ. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Λάβαρα Διδυμότειχου. Καταγόταν από πολύ φτωχή αγροτική οικογένεια. Ορφανός από πατέρα και μεγαλύτερος από τα αδέρφια του, έπρεπε να δουλέψει για να συντηρήσει τη μητέρα και τις τρεις αδερφές του.

Μόλις 18 χρόνων στην Κατοχή, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και ήταν αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Το 1944 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Το 1947 εντάχθηκε στις γραμμές του ΔΣΕ.Τον ακολούθησαν δύο αδελφές του. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και οι μοναρχοφασίστες έκαψαν το σπίτι τους.

Με το τέλος του Εμφυλίου, πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, εργάστηκε ακούραστα, σπούδασε και δημιούργησε οικογένεια.

Οταν επέστρεψε στην πατρίδα, το 1983, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, εξακολούθησε να αγωνίζεται από τις γραμμές της ΚΟ Καλαμαριάς και ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη». Υπήρξε τίμιος, καλός, στοργικός σύζυγος, πατέρας και παππούς.

Μαρίτσα Ιωαννίδου
Μαρίτσα Ιωαννίδου
Είσαι πάντα μέσα στις καρδιές μας. Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και άλλα 50 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ. Προσφέραμε, επίσης, στην ΚΟΒ Καλαμαριάς την πλούσια βιβλιοθήκη του.

Η σύζυγός του, ο γιος και οι αδελφές του

* * *

Φωτ.

Στις 26 Αυγούστου, έκλεισαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΑΛΑΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευαγγελία Παλάκα και τα παιδιά του προσφέρουν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό του.

* * *

Πέρασαν 18 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος αδελφός μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 60 ευρώ.

Οι αδελφές του Μελπομένη και Ανθούλα

* * *

Φωτ 3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, λοχαγού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της αδελφής μου ΜΑΡΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό της, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

Κώστας Κολιγιάννης
Κώστας Κολιγιάννης
Δέσποινα Παπαλαζαρίδου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας και αξέχαστη ΓΕΩΡΓΙΑ Σαμαρά - ΜΙΧΟΥ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1926 στους Φιλιππαίους Γρεβενών και ζούσε στην Ελασσόνα. Αγωνίστηκε αταλάντευτα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο ως μαχήτρια του ΔΣΕ, μαζί με το σύντροφό της Στέργιο Μίχο. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, από το φθινόπωρο του 1949 και ως το τέλος της ζωής της αγωνιζόταν για την ειρήνη και το σοσιαλισμό, πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 200 ευρώ στην ΚΟΒ Ελασσόνας.

Θα τη θυμόμαστε πάντα.

Τα παιδιά της Νατάσα Μίχου, Κώστας και Μαίρη Μίχου

Τα εγγόνια της Στέργιος και Γεωργία

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1918 στο Νεοχώρι Τρικάλων.

Πέθανε το 1982.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1942, στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του.

Στην Κατοχή εντάχθηκε από τους πρώτους στην Εθνική Αντίσταση - ΕΛΑΣ, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και στη μάχη στη γέφυρα Μπαλντούμα και διακρίθηκε.

Μετά τη Βάρκιζα, είχε και αυτός την τύχη των χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Πιάστηκε και πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες.

Γιάννης Τσιακίρης
Γιάννης Τσιακίρης
Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του, στη μνήμη του, ο γιος του Ευάγγελος Σταμόπουλος προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Νεοχωρίου Τρικάλων.

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΠΤΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Δροσάτο Κιλκίς. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ το 1944, το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Το 1947 στάλθηκε στο Βίτσι - Γράμμο, τραυματίστηκε βαριά και έμεινε ανάπηρος από το ένα πόδι του. Το 1948, τρομοκράτες δολοφόνησαν τον πατέρα του στα Ρέματα Κιλκίς. Επίσης, το 1948, σκοτώθηκε ο αδερφός του Γεώργιος Ραπτίδης, αξιωματικός του ΔΣΕ.

Από το τέλος του Εμφύλιου, ο Δημήτριος Ραπτίδης έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από όπου επαναπατρίστηκε το 1977. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη στην αρχή και αργότερα στο χωριό του, το Δροσάτο.

Πέθανε στις 28 Αυγούστου 1996.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΧΙΛΛΕΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, η σύζυγός του Ζωή Ριζοπούλου προσφέρει 30 ευρώ στην ΚΟΒ Μικροκάστρου Κοζάνης.


Θανάσης Σταλίδης
Θανάσης Σταλίδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ