ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Προβολή της λαϊκής πολιτικής στις εκλογές

Συνέντευξη με τον Πίτερ Κόεν, υπεύθυνο του Διεθνούς Τμήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας

Εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στη Σουηδία, όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους για το Κοινοβούλιο, τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουηδίας (SKP) έχει υποψηφίους σε όλους αυτούς τους τομείς και πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διεύρυνση του δημόσιου τομέα, για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Σουηδίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και αντιπαλεύει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ. Το ΚΚ Σουηδίας είναι ένα κόμμα μαρξιστικό - λενινιστικό με μακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1917 και έχει παίξει δραστήριο ρόλο στην πολιτική και στις εκλογές της χώρας.

- Ποια είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα σας;

- Για τα τελευταία 8 χρόνια, η Σουηδία έχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών (SAP), που έχουν συμμαχήσει με το Αριστερό Κόμμα (VP) και τους Πράσινους (MP), παρόλο που τα δύο τελευταία κόμματα δεν κατέχουν θέσεις στην κυβέρνηση. Στο Κοινοβούλιο της χώρας, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν το 38% των θέσεων, το Αριστερό Κόμμα το 12% και οι Πράσινοι το 5%.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών

Οπως πολλά άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, το Σουηδικό SAP άρχισε να κινείται προς τα δεξιά στις αρχές του 1980, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Εδώ στη χώρα, το SAP έχει δραστήρια προωθήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έχει ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, από την υγειονομική και φαρμακευτική φροντίδα, την εκπαίδευση, προμήθεια ενέργειας, το σιδηρόδρομο και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τη διοίκηση του συνταξιοδοτικού ταμείου, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και την αποκομιδή απορριμμάτων. Πιθανότατα, η Σουηδία να είναι η πιο ιδιωτικοποιημένη χώρα στην ΕΕ, με την πιθανή εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να ενταχθεί η Σουηδία στην ΕΕ μέσω ενός δημοψηφίσματος, όπου ελάχιστα πάνω από το 50% των ψήφων ήταν υπέρ της ένταξης. Το SAP έχει υπάκουα υποστηρίξει πολιτικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και το λεγόμενο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Ο Γραν Πέρσον, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας, εμφανίζεται να ανταγωνίζεται με τον Τόνι Μπλερ για να γίνει ο κυβερνήτης της 51ης Πολιτείας των ΗΠΑ.

Το Αριστερό Κόμμα

Πάντως, υπάρχει μια εκτεταμένη δυσαρέσκεια ανάμεσα στη βάση του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, που αποτελείται κυρίως από εργαζόμενους, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να έχουν μετακινηθεί στο Αριστερό Κόμμα, που δημιουργήθηκε από μια διάσπαση του ΚΚ Σουηδίας τη δεκαετία του 1970. Αυτή η διάσπαση ήταν παρόμοια με αυτές που έχουν υποστεί άλλα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα τα τελευταία 30 χρόνια. Η ηγεσία του Αριστερού Κόμματος κρατάει παρόμοια στάση με αυτήν που κρατούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες το 1972.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στα εσωτερικά του το Αριστερό Κόμμα είναι πως πολλά από τα μέλη και τους οπαδούς του θεωρούν τους εαυτούς τους μαρξιστές, οπότε η ηγεσία του κόμματος πρέπει να ισορροπεί την κατάσταση, από τη μια, καταγγέλλοντας στα λόγια τους Σοσιαλδημοκράτες και, από την άλλη, υποστηρίζοντας πρακτικά την πολιτική τους. Η ηγεσία αυτή δεν κατήγειλλε το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά η πρόεδρος του κόμματος δημόσια καταδίκασε «τα εγκλήματα του κομμουνισμού».

Οι Πράσινοι

Οι Πράσινοι είναι ένα τυπικό κόμμα Πρασίνων, με πολλούς περιβαλλοντολόγους που είναι δυσαρεστημένοι με διάφορες πλευρές της σημερινής καθημερινής ζωής, αλλά δεν έχουν ακούσει ποτέ ή δεν έχουν καταλάβει τη λέξη «καπιταλισμός». Ενας από τους ηγετικούς εκπροσώπους του κόμματος εξέφρασε δημόσια τη χαρά του για τη «δημοκρατική επανάσταση» στη Γιουγκοσλαβία, που ανέτρεψε το «δικτάτορα Μιλόσεβιτς».

Τα υπόλοιπα άλλα 4 κόμματα του Κοινοβουλίου της χώρας κατέχουν μαζί το 45% των θέσεων και αντιπροσωπεύουν την αστική τάξη. Το πρόβλημά τους είναι ότι οι πολιτικές τους είναι όμοιες με αυτές των Σοσιαλδημοκρατών.

- Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στο λαό της Σουηδίας;

- Μαζί με τη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση, η Σουηδία υποφέρει από την τυπική ασθένεια της σύγχρονης βιομηχανικής καπιταλιστικής χώρας - μείωση του πραγματικού εισοδήματος για την πλειοψηφία του πληθυσμού, υψηλή και αυξανόμενη ανεργία, σταθερή αύξηση των αριθμών των ανθρώπων που είναι πολύ άρρωστοι ώστε να δουλέψουν ή είναι αναγκασμένοι να δεχτούν πρόωρη σύνταξη, ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που κλονίζεται από απώλειες που γεννά η κατάρρευση των διεθνών Xρηματιστηρίων, περιστρεφόμενο νόμισμα, και μια συνεχιζόμενη διεύρυνση του χάσματος του εισοδήματος ανάμεσα στο πλουσιότερο 10% του πληθυσμού και την εργατική τάξη. Το χάσμα του εισοδήματος τώρα είναι παρόμοιο μ' αυτό του 1952.

Η ιδιωτικοποίηση έχει αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα: Οι υπηρεσίες που παραμένουν στο δημόσιο τομέα έχουν δραστικά επιδεινωθεί, καθώς η μεγάλη μάζα του πληθυσμού πληρώνει ακριβότερα για τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες που λειτουργούν χειρότερα ή και καθόλου και επιδοτούνται έμμεσα ή και άμεσα από το Δημόσιο Ταμείο.

Η δυσαρέσκεια του πληθυσμού της Σουηδίας είναι αρκετά έντονη ακόμα ανάμεσα σε τμήματα της μεσαίας τάξης, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αισθάνεται τις δυσάρεστες επιδράσεις της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχει μια σταθερή κίνηση προς τα αριστερά ανάμεσα στους υποστηρικτές των Σοσιαλδημοκρατών και του Αριστερού Κόμματος, και ακόμα πιο βασικό είναι πως υπάρχει αυτή και ανάμεσα στις γραμμές αρκετών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δε θα πρέπει, ωστόσο, να μην αναφέρουμε ότι αυτή η κίνηση είναι ιδεολογικά ασταθής, υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι είναι γνώστες των προβλημάτων, αλλά συχνά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η λύση βρίσκεται στο σοσιαλισμό.

Το πρόβλημα αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων ισχυρού αντικομμουνισμού, που παρακινούν οι Σοσιαλδημοκράτες. Πηγάζει στον απόλυτο αποκλεισμό του ΚΚ Σουηδίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και τον αποκλεισμό όλων των διεθνών ειδήσεων που αντανακλούν ή παρουσιάζουν τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες της δραματικής επικύρωσης της ιστορικής αποστολής των Σοσιαλδημοκρατών για τη μεταφορά της αστικής ιδεολογίας στην εργατική τάξη. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως η ένταση και η ταχύτητα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στη Σουηδία αυξάνεται, καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση.

- Ποιες είναι οι προσδοκίες του ΚΚ Σουηδίας για τις εκλογές αυτές;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ΚΚ Σουηδίας από τον κόσμο, ενδιαφέρον που έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Καθημερινά υπάρχει μεγάλη ζήτηση από άγνωστους οπαδούς και υποστηρικτές για προεκλογικό υλικό και για συνδρομή στην εφημερίδα του κόμματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν πάρει κανείς υπόψη του τον απόλυτο αποκλεισμό μας από τα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά στις εκλογές, το ΚΚ Σουηδίας δεν αναμένει να εκλέξει βουλευτή στη σουηδική Ρίκσνταγκ (Βουλή). Ωστόσο, επιδιώκουμε να καλυτερέψουμε τις θέσεις μας σε 8 δήμους και να λάβουμε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και στα τρία επίπεδα.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ