ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Πριν από 88 χρόνια το Σεπτέμβρη 1914, στον Αλμυρό Βόλου, γεννήθηκε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ. Μεγάλωσε σε συνθήκες οικονομικής άνεσης. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ενταχθεί από τα φοιτητικά χρόνια του στον αγώνα. Εναν αγώνα στον οποίο έμεινε ολόρθος ως το θάνατό του. Παρά τα βασανιστήρια, τις φυλακές και την εξορία, τις αφάνταστες δυσκολίες, που αντιμετώπισε, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας των ταλαιπωριών, συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα.

Στην τελευταία ομιλία του, πριν από το θάνατό του, στις 27 Γενάρη 1997 στην Καισαριανή, διακήρυξε για άλλη μια φορά την πίστη του στον αγώνα για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ηταν στενά συνδεμένος με την ιστορία της ηρωικής πάλης της Καισαριανής, που στα χρόνια της Κατοχής συμμετείχε ως καθοδηγητής στους αγώνες της.

Τιμώντας αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη του και στα 88 χρόνια από τη γέννησή του, προσφέρω στην ΚΟ Εργατοϋπαλλήλων Καισαριανής 100 ευρώ και άλλα 100 ευρώ στην «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία και συνεργαζόμενοι» της Καισαριανής, με την ευχή, που θα ήταν και δική του, να έρθει πρώτη δύναμη στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές.

Γιάννα Τρικαλινού

* * *

Φωτ.

Το αίμα των καιρών/ρέει ποτάμι ατέλειωτο.../φωτιά και σίδερο/σκίζουν τις σάρκες της Γης.

Χρήστος Κλαμπατσέας
Χρήστος Κλαμπατσέας
Απευθύνομαι στο βλέμμα του κόσμου «Σταματήστε τους».

Ανοίξτε τα τυφλά παράθυρα

Ανάψτε βεγγαλικά στις καρδιές των ανθρώπων.

Διώξτε τις νύχτες με τα μεγέθη του θανάτου.

Τα παιδιά του Ιράκ χτυπάνε τις πόρτες μας.

Κάποια απ' αυτά είναι ακόμα ζωντανά!!!

Ομως, τα πεθαμένα αδερφάκια τους με τις σκισμένες σάρκες στέλνουνε θρήνους, με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των αστεριών.

Ο θάνατος και το αίμα δεν τα τρομάζει πια. Είναι νεκρά.

Οι «έξυπνες βόμβες» σάβανα τρομαχτικά...

Απευθύνομαι στο βλέμμα του κόσμου. «Σταματήστε τους». Με τις φωνές των σεισμών της καρδιάς μας.

Με τις κραυγές των εκρήξεων του ΕΙΝΑΙ μας.

«Σταματήστε τους». Με της φωτιάς μας τη φωτιά. «Σταματήστε τους». Στα κρεματόρια είναι ολόκληρη η Γη μας.

Ο Χάροντας πάτησε το πρώτο σκαλί του κόσμου μας. Μπορούμε να κλείσουμε τους βρικόλακες στην κόλασή τους...

Στη μνήμη του λατρεμένου συντρόφου μου ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ προσφέρω 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Νίκη Λιμπεράτου

* * *

Φωτ.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Λεωνίδα ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1914 στο Αγιασματάκι της Ανατολικής Θράκης. Εφηβος εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και αγωνίστηκε για την ειρήνη και το σοσιαλισμό από τις γραμμές της ΕΔΑ και του ΚΚΕ. Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πολλά χρόνια από τη ζωή του τα πέρασε σε φυλακές και εξορίες.

Μάκης Λιμπεράτος
Μάκης Λιμπεράτος
Σήμερα, 29 Σεπτέμβρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας.

Η συντρόφισσά του Παναγιώτα, τα παιδιά του, τα εγγόνια, οι συγγενείς και φίλοι του θα τον θυμούμαστε πάντα με αγάπη.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Η κόρη του Σουλτάνα

* * *

Στις 21 Αυγούστου 2002 έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μάνα μας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Σήμερα Κυριακή 29 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατό της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΔΕΗ Κέντρου, 200 ευρώ για τον εκλογικό αγώνα.

Χρήστος Γεωργακόπουλος, υποψήφιος στο Δήμο Αθήνας με τη «Συμπαράταξη»

Αντώνης Γεωργακόπουλος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αγαπημένων μας ΝΩΝΤΑ ΚΩΣΤΟΥΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατό του. Και της αδελφής του ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία «έφυγε» από κοντά μας πριν από 7 χρόνια, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου - Πατησίων για τις εκλογές.

Αγλαΐα Κωστούδη και τα παιδιά της

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΤΑΣΟΥ ΦΟΡΜΕΝΤΙΝΗ, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον αιφνίδιο θάνατό του, οι συνάδελφοί του Θόδωρος Βαλαμώντης, Γιώργος Στεφανάκης, Αλέκος Τσαλίκης και Αρης Λούκος προσφέρουν στο ΚΚΕ 80 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Νέας Ιωνίας.

Νώντας Κωστούδης
Νώντας Κωστούδης
* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την ημέρα που «έφυγε» για πάντα ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΡΕΤΣΟΣ, προσφέρουμε στη μνήμη του 300 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Ελένη Γκρέτσου

Ο γιος του Κώστας Γκρέτσος

* * *

Φωτ.6

Στη μνήμη των γονιών μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΗ και των αδελφών μου ΔΩΡΟΘΕΑΣ (13 χρόνων), ΠΕΤΡΟΥ, ΝΙΚΟΥ, ΠΙΠΙΤΣΑΣ και ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΣΤΑΝΗ, προσφέρω 150 ευρώ στην ΚΟΒ Ραφήνας.

Χρήστος Καστάνης

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗ, η γυναίκα του Κική πρόσφερε στο ΚΜΕ 150 ευρώ.

* * *

Πέρασαν 9 μήνες από τον ξαφνικό θάνατο της ΦΑΝΗΣ Κεφάλα -ΜΥΤΑΚΟΥ και του συζύγου της ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΜΥΤΑΚΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Πέθαναν και οι δύο σε διάστημα λίγων μόνο ημερών. Αξέχαστη για μας η μνήμη τους.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Πλινθόκτιστων Καισαριανής και 50 ευρώ στην «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία και Εργαζόμενοι» της Καισαριανής.

Η οικογένεια του Αναστάσιου Καβούδη

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος πέθανε πριν από 18 χρόνια, η σύζυγός πρόσφερε, μέσω ΚΟ Αθήνας, 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Διαμαντούλα Κωστούδη
Διαμαντούλα Κωστούδη
* * *

Φωτ.

Στις 30 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 120 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Λίζα

Οι κόρες του Ρούλα και Μάρω

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής μας ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΜΟΤΣΟΥ προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γιάννης και Λαμπρινή

* * *

Φωτ. 3

Συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Συμπληρώνονται επίσης 7 χρόνια από το θάνατο του γιου μου ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ και 4 χρόνια από το θάνατο της κόρης μου ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη τους προσφέρω στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

Αναστασία Παρλάκογλου

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης θείας μου ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία πέθανε στις 13 Σεπτέμβρη 2002, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 70 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μανώλης Χρ. Μουτσόπουλος

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 8 Μάη 2002, μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Πυλωρί Γρεβενών.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση κάτω από το βάρος των διώξεων από τις μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις, αναγκάστηκε καταφύγει στο ΔΣΕ.

Κώστας Παρλάκογλου
Κώστας Παρλάκογλου
Με τη λήξη του εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επέστρεψε στην πατρίδα, μετά την πτώση της δικτατορίας.

Ζούσε μαζί με τη σύζυγό του στο Πυλωρί.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Παναγιώτα Καραγιάννη προσφέρει στη ΝΕ Γρεβενών 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή και θεία ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Σαράντη - ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (Μπιρμπίλου). Γεννήθηκε το 1932 στη Σκοτούσα Σερρών. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην οργάνωση της Αναγέννησης Σερρών και στις Σέρρες.

Στα τέλη του 1949 πέρασε στη Βουλγαρία, τελείωσε εκεί το Γυμνάσιο, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή της Σόφιας, από την οποία αποφοίτησε το 1961. Εργάστηκε ως γιατρός σε διάφορα μέρη της Βουλγαρίας επί 25 χρόνια και διακρίθηκε για τις επιστημονικές γνώσεις της και την αγάπη της προς τους ανθρώπους. Για την προσφορά της τιμήθηκε τέσσερες φορές από τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Το 1984 επαναπατρίστηκε. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε τη δουλιά της ως γιατρός στο Β΄ Ιατρείο του ΙΚΑ και στο ΣΑΒ ΙΚΑ στην Πύλη Αξιού.

Στη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

** *

Φωτ.

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΧΗΣ γεννήθηκε στον Αγιο Ονούφριο Βόλου το 1922. Ηταν μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1943 πέρασε στο ΚΚΕ και στην ΕΠΟΝ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, στα τμήματα της Μακεδονίας πολέμησε ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. Στη μάχη της Δεσκάτης τραυματίστηκε.

Χρυσούλα Παρλάκογλου
Χρυσούλα Παρλάκογλου
Εμεινε πιστός στα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Νίκη Κύρμα - Παχή πρόσφερε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στο Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Ο πατέρας μου ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (Κατσαντώνης) (φωτογραφία), από τους Ανάργυρους Φλώρινας, στην Κατοχή ήταν γραμματέας του ΕΑΜ Φλώρινας. Στον εμφύλιο εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πιάστηκε στο Λιμνοχώρι Φλώρινας από παρακρατικούς τρομοκράτες οι οποίοι τον βασάνισαν ανελέητα και τον δολοφόνησαν το Φλεβάρη του 1947 έξω από την Ποντοκώμη.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του συζύγου μου ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ, του γαμπρού μου ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΟΥ, που συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατό του στις 8 Σεπτέμβρη, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

Αννα Θεοδωρίδου - Καρακασίδου

* * *

ΦΩΤ.

Ο ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ, που πέθανε το 1983, ήταν μέλος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, έζησε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Σε όλη τη ζωή του αγωνιζόταν για τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Ηταν αγαπητός από τους συγχωριανούς του, οι οποίοι τον εξέλεξαν επανειλημμένα πρόεδρο της κοινότητας του χωριού του, Μεγάλη Βρύση Μεταλλικού.

Νίκος Παρλάκογλου
Νίκος Παρλάκογλου
Στη μνήμη του η ανιψιά του Παρθένα Προκοπίδου πρόσφερε στη ΝΕ Κιλκίς 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΪΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το Καστράκι Καλαμπάκας, η γυναίκα του Ολγα πρόσφερε στη ΝΕ Τρικάλων 30 ευρώ.


Κώστας Κοντογιαννάκης
Κώστας Κοντογιαννάκης

Ιωάννης Αρβανιτάκης
Ιωάννης Αρβανιτάκης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ