ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Σύλληψη ηγέτη του Εργατικού Κινήματος

Νέα αυθαιρεσία των καζαχστανικών αρχών κατά ηγετών του εργατικού κινήματος της χώρας

Στην πόλη Καραγκάντα συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ένας από τους ηγέτες του Εργατικού Κινήματος Καζαχστάν, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για τη συγκρότηση του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Καζαχστάν Σακέν Ζουνούσοφ.

Σχετικά με την υπόθεση αυτή συζητήσαμε με τον γιο του συλληφθέντα, 31χρονο Ρουστέμ Ζουνούσοφ, ο οποίος είναι νομικός και ενεργό μέλος του Εργατικού Κινήματος. Βρίσκεται στη Μόσχα με σκοπό, όπως δήλωσε, να «ζητήσει τη συμπαράσταση όλων των προοδευτικών κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων».

- Ρουστέμ, ποια η αιτία ή η αφορμή για τη σύλληψη του Σακέν Ζουνούσοφ;

«Εμείς ασχολούμαστε με τη νομική - υπερασπιστική δραστηριότητα και γι' αυτό τελευταία μας καταδιώκουν. Είμαστε μέλη του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν "Αλληλεγγύη". Πριν από δυο χρόνια δημιουργήσαμε, στα πλαίσια του Κινήματος, τη φιλανθρωπική κοινωνικοοικονομική ένωση "Αγαθό", μ' επικεφαλής τον οικονομολόγο Σακέν Ζουνούσοφ, τον ανθρακωρύχο Ραμίλ Μινγκάζοφ, τον φοιτητή της Νομικής Σεργκέι Ποπόφ κι εμένα. Στόχος μας, στις σημερινές συνθήκες της ασυδοσίας, της ανομίας, είναι να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των εργατών και γενικά όλων των απλών ανθρώπων. Εκτός απ' αυτό, μαθαίνουμε στους εργάτες πώς να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Υπερασπίζουμε τους αδίκως απολυμένους από τη δουλιά εργαζομένους, αποσπούμε γι' αυτούς τους κατακρατημένους μισθούς, διεκδικούμε αναδρομικές αποζημιώσεις και το πετυχαίνουμε. Για παράδειγμα, μαζί με την εργατική κολεκτίβα του εργοστασίου τούβλων στο Ακτάς επί δυο χρόνια βρισκόμασταν στα δικαστήρια με τη διεύθυνση και πετύχαμε την καταβολή του χρέους για τους μισθούς ύψους 6.000.000 τένγκε (1 δολάριο = 155 τένγκε). Μετά βοηθήσαμε τους εργαζομένους της επιχείρησης "Καραγκάντααβια" να πάρουν 88.000.000 τένγκε που δεν είχαν καταβληθεί επί μερικά χρόνια. Στους εργαζομένους η επιχείρηση "Καζενεργκορεμόντ" χρωστούσε 15.000.000 τένγκε. Προσφύγαμε στο δικαστήριο, κερδίσαμε την υπόθεση και οι εργάτες έλαβαν τους αναλογούντες μισθούς τους. Υπάρχει, επίσης, η μετοχική εταιρία "Τογκιζκουντούκ" (αγροτική επιχείρηση), η οποία οδηγήθηκε επίτηδες σε χρεοκοπία, ώστε να ξεπουληθεί για πενταροδεκάρες. Εκεί ήταν φανερή η διαφθορά. Στη χώρα μας ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση της γης. Ετσι, λοιπόν, με βάση τον πιο απλό υπολογισμό, μόνο τα έγγεια ενεργητικά αυτής της επιχείρησης ανέρχονται στο 1 δισεκ. 200 εκατομ. τένγκε (πάνω από 7.000.000 δολάρια). Με την τεχνητή χρεοκοπία της επιχείρησης κάποιοι ήθελαν να πλουτίσουν. Στη δίκη, όμως, πετύχαμε να θεωρηθεί η χρεοκοπία ψεύτικη. Σημειώνω ότι κάθε υπόθεση απαιτεί τεράστιο χρόνο και δυνάμεις. Κάθε φορά οι δίκες κρατούσαν ένα -ενάμισι - δύο χρόνια και τώρα μπορούμε να πούμε ότι, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων, αποσπάσαμε γι' αυτούς περίπου 10.000.000 δολάρια, ποσό φανταστικό για μικρή πόλη σαν την Καραγκάντα. Τώρα εκπροσωπούμε στο δικαστήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων της στεγαστικής - επισκευαστικής επιχείρησης Νο 19 της πόλης. Οι δημοτικές αρχές χρωστούν στους εργαζομένους 7.000.000 τένγκε. Εναγόμενη είναι η δημαρχία της Καραγκάντα. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι το 2000 η δημαρχία είχε χορηγήσει σε όλες τις παρόμοιες επιχειρήσεις, και στη Νο 19 επίσης, 42.000.000 τένγκε, αλλά οι εργαζόμενοι δεν πήραν αυτά τα χρήματα. Τα είχαν στην ουσία κατακλέψει. Οταν στη δίκη αποκαλύψαμε το γεγονός της διαφθοράς και διοργανώσαμε στην Αλμα-Ατα συνέντευξη Τύπου απ' αφορμή αυτό, εναντίον μας κίνησαν 8 ποινικές υποθέσεις.

- Με ποια κατηγορία;

«Για να δυσφημηθεί ένας άνθρωπος, μπορεί να βρεθεί οποιοδήποτε πρόσχημα. Ολες οι υποθέσεις είναι απολύτως επινοημένες, με σκοπό να μας εκφοβίσουν, ώστε να πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για παράδειγμα, μια υπόθεση είναι, δήθεν, "για συκοφαντία". Σε άλλη μία μας κατηγορούν για πρόκληση σωματικής βλάβης σε δικαστικό κλητήρα. Το επεισόδιο συνέβη στη δίκη για την υπόθεση της στεγαστικής - κατασκευαστικής επιχείρησης. Η δικαστής συμπεριφερόταν βάναυσα και προς το τέλος της διαδικασίας έδωσε εντολή σε δικαστικό κλητήρα να πιάσει τον πατέρα μου - Σακέν Ζουνούσοφ. Τον άρπαξε από πίσω και άρχισε να τον σφίγγει δυνατά. Ο πατέρας μου είναι καρδιακός και, βλέποντας ότι αναπνέει με δυσκολία, έσπευσα προς βοήθεια. Εμείς ήμασταν δύο, αυτοί έξι: δυο δικαστικοί κλητήρες και τρεις αστυνομικοί. Μας άρπαξαν, μας πήγαν στο κρατητήριο και σκάρωσαν ένα χαρτί ότι τάχα χτυπήσαμε τον δικαστικό κλητήρα. Συνέλαβαν τον πατέρα μου και τώρα για την υπόθεση αυτή βρίσκεται στο απομονωτήριο. Σκοπός της δίωξης είναι ευνόητος: Να μας παραλύσουν ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Διότι εμείς, από τη μια μεριά, αποκαλύπτουμε όλα τα σκανδαλώδη γεγονότα διαφθοράς σε αρκετά υψηλά κλιμάκια της εξουσίας και, από την άλλη, με το παράδειγμά μας δείχνουμε στους εργάτες ότι πρέπει να αγωνίζονται σε οποιεσδήποτε περιστάσεις. Και τώρα περιμένουμε τη συμπαράσταση των ταξικών αδελφών μας στις χώρες της ΚΑΚ και στο εξωτερικό. Ας υψώσουν τη φωνή της αλληλεγγύης και της εργατικής αδελφοσύνης».


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


ΤΟΥΡΚΙΑ
«Διευρύνεται» το προβάδισμα Ερντογάν

Ντερβίς-Μπαϊκάλ. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μοιάζει το μόνο που μπορεί να μπει στη Βουλή εκτός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - που οι στρατηγοί απειλούν με απαγόρευση

Associated Press

Ντερβίς-Μπαϊκάλ. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μοιάζει το μόνο που μπορεί να μπει στη Βουλή εκτός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - που οι στρατηγοί απειλούν με απαγόρευση
ΑΓΚΥΡΑ.- Μία νέα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Ντόιτσε Μπανκ και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, εμφανίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και ΑνάπτυξηςΛευκό, από το ακρωνύμιο ΑΚ που σχηματίζουν οι δύο λέξεις στα τουρκικά - όχι μόνον να συνεχίζει να προηγείται έναντι των υπολοίπων ενόψει των πρόωρων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, αλλά έχει φθάσει σε ποσοστό πρόθεσης ψήφου που αγγίζει το 25%.

Μοιάζει αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η Ντόιτσε Μπανκ, ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός που είναι από τους μεγαλύτερους δανειστές της τουρκικής οικονομίας, έδωσε στη δημοσιότητα τη δημοσκόπηση, η οποία αναφέρει ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ έχει καταποντιστεί στο 1,1%, ενώ μόνο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα - πολιτικό τέκνο του Μουσταφά Κεμάλ, του «ιδρυτή» της σύγχρονης Τουρκίας - το οποίο ως γνωστό δεν αντιπροσωπεύεται στην απερχόμενη Βουλή, φαίνεται ικανό να ξεπεράσει το όριο του 10% για την είσοδο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση: έχει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 14,3%, γεγονός που αποδίδεται στο ότι σε αυτό εντάχθηκε ο κατά φαντασίαν των μεγάλων συγκροτημάτων του τουρκικού τύπου «Μεσσίας» της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς.

Η αύξηση του ποσοστού του Ντενίζ Μπαϊκάλ και του Ντερβίς«κόβει» υποστήριξη από το κόμμα του Ισμαΐλ Τζεμ - η Νέα Τουρκία έπεσε από το 7,5% στο 4% στα τέλη Αυγούστου.

Χθες ο Ερντογάν, που προσπαθεί να αμυνθεί ενόψει της σχεδόν βέβαιης προσπάθειας να βγει, ακόμη και εάν κερδίσει τελικά στις εκλογές, από το πολιτικό σκηνικό, εξανέστη όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τον «ισλαμικό» χαρακτήρα του κόμματός του, που αποτελεί συνέχεια της Ευημερίας του Ερμπακάν που είχε τεθεί εκτός νόμου το 2001, κόμμα από το οποίο προέκυψε και το πιστό στον πρώην πρωθυπουργό κόμμα Ευτυχίας υπό τον αλλοτινό υπαρχηγό του Ρετζάι Κιουτάν.

«Το να αποκαλούν το ΑΚ ισλαμιστικό κόμμα συνιστά έλλειψη σεβασμού προς το κόμμα μας αφού έχουμε πει και επαναλάβει πως ο σχηματισμός μας δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά», εξερράγη ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι μια ισλαμιστική κυβέρνηση στην Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις Αγκυρας-ΕΕ, ο Ερντογάν απάντησε: «Οι ερωτήσεις αυτού του είδους γίνονται για να μας προκαλέσουν».

Στο χώρο της Αριστεράς στο μεταξύ η Χουριέτ έγραψε χθες ότι υπήρξε τελικώς συμφωνία για συμμαχία ανάμεσα στο φιλοκουρδικό κόμμα HADEP, στο κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP), στο Σοσιαλιστικό Λαϊκό κόμμα (SHP) και στο Εργατικό κόμμα (ΕΜΕΡ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ