ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Μπους: Θα πείσουμε για τη στρατιωτική αναγκαιότητα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιράκ

Associated Press

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΚΑΪΡΟ.-

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν περιφρονεί επί έντεκα χρόνια τη διεθνή κοινότητα και θα καλέσω τους ηγέτες του κόσμου να το αναγνωρίσουν αυτό», δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο. Χωρίς να παραλείψει τις απειλές, ο Μπους απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και παρέπεμψε στην εκστρατεία «πληροφόρησης για την ιρακινή απειλή», που θα αρχίσει μέσω επαφών με «όλους τους φίλους ανά τον κόσμο» πριν λάβει τελικές αποφάσεις. Τη στρατιωτική οδό έδειξε ως μοναδική και ο πρώην Πρόεδρος Κλίντον, μιλώντας στο CNN, τονίζοντας, όμως, ότι θα πρέπει να μελετηθεί το «πώς και οι συνθήκες», ενώ επανέλαβε την ανάγκη «ευρείας συμμαχίας».

Το Ιράκ θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπους και τον Βρετανό πρωθυπουργό, το Σάββατο, στο Καμπ Ντέιβιντ, ενώ ακριβώς το ίδιο αντικείμενο θα έχουν και οι τηλεφωνικές επαφές του Αμερικανού Προέδρου με τις ηγεσίες της Κίνας, της Ρωσίας και της Γαλλίας, που προγραμματίζονται για τα προσεχή 24ωρα. Τέλος, τη Δευτέρα, ο Μπους θα συναντηθεί, στο Ντιτρόιτ, με τον Καναδό πρωθυπουργό Ζαν Κρετιέν.

Το μακρύ κατάλογο αυτών των επαφών έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Μπους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, περί ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα απευθύνει ομιλία στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο Μπους διαβεβαίωσε, επίσης, τους εκπροσώπους του Κογκρέσου, με τους οποίους συναντήθηκε, ότι θα φέρει το θέμα ενός ενδεχόμενου πλήγματος κατά του Ιράκ στο Κογκρέσο, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι «η απειλή του ιρακινού καθεστώτος πρέπει να αντιμετωπιστεί» και ότι «η επιλογή της αδράνειας δεν υφίσταται για τις ΗΠΑ». Από την πλευρά του, όμως, ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τομ Ντασλ, συμπλήρωνε, πάντως, ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να έχει λάβει σχετική απόφαση πριν τις 5 Νοεμβρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι εκλογές και ότι «δεν είναι δεδομένη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης».

Σταθερά υψηλοί τόνοι

«Μέγιστη ανοησία», χαρακτήρισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις της ιρακινής ηγεσίας στις κατηγορίες ότι διαθέτει οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής. Ο Κόλιν Πάουελ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να απαντήσει οπωσδήποτε σε αυτές τις ανοησίες», αποφεύγοντας, όμως, να αναφερθεί στον τρόπο της απάντησης. Το καθήκον αυτό ανέλαβε, και πάλι, ο υπ. Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος επανέλαβε ότι στόχος των ΗΠΑ «είναι και θα είναι η αλλαγή του ιρακινού καθεστώτος» και εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και η επιστροφή των επιθεωρητών δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, «όπως δεν έκανε τόσα χρόνια».

Παρ' όλα αυτά, ο Δανός πρωθυπουργός, και προεδρεύων της ΕΕ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, δήλωνε, μετά από συνάντηση με τον Πάουελ, ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι προτεραιότητα είναι να ασκηθεί πίεση για την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, υπογραμμίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης της κρίσης είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και εμμέσως εξέφρασε την ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια στο ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, εκτίμησε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη βαθύνει το ρήγμα που φαίνεται ότι υπάρχει, ήδη, ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και την υπόλοιπη κοινότητα».

Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι «υπό την προεδρία του η Γερμανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική δράση», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη να εξασφαλιστεί ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την ομόφωνη αντίθεση του αραβικού κόσμου στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ εξέφρασε, χθες, ανοίγοντας τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, και ο ΓΓ του, Αμρ Μούσα, ζητώντας από το Ιράκ να επιτρέψει την επάνοδο των επιθεωρητών.

Γκρίνια στο Λονδίνο

Την ίδια στιγμή, οξύνονται τα πνεύματα στη Βρετανία. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μάικ Ο' Μπράιαν, κλήθηκε από δημοσιογράφους να προϊδεάσει για τις αποδείξεις που δεσμεύτηκε ο Μπλερ να προσκομίσει για την ενοχή του Ιράκ. Ο Ο' Μπράιαν αναφέρθηκε σε στοιχεία που ανάγονται πριν το 1991, τονίζοντας ότι «οι επιθεωρητές βρήκαν στοιχεία που αποδείκνυαν την προσπάθεια της Βαγδάτης να ενισχύσει το απαγορευμένο οπλοστάσιό της» κλπ.

Εντούτοις, δεν ήταν σε θέση να αναφέρει καμία απόδειξη για την τωρινή κατάσταση, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι, όπως και με την υπόθεση Μπιν Λάντεν και την επίθεση στο Αφγανιστάν, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απογοητεύσει τους πάντες μην έχοντας στη διάθεσή του κανένα πραγματικά αποδεικτικό στοιχείο. Με την εκτίμηση αυτή, συμφώνησε και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, μιλώντας στο BBC, που παραδέχτηκε ότι «μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών από το Ιράκ, δεν μπορούμε παρά να υποθέτουμε και να εικάζουμε, όχι να αποδεικνύουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ