ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μέρα «θετικών προοπτικών» και απελάσεων

«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας», χαρακτηρίζει ο Ανάν τις απελάσεις συγγενών υπόπτων στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Πιθανότητα άρσης του αδιεξόδου και επίτευξης κάποιου είδους πολιτικής διευθέτησης με τους Παλαιστινίους, «προέβλεψε» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι που αναγνωρίζουν ότι με «τη βία δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτε». Την ίδια στιγμή, η Π. Αρχή αποδεχόταν «κατ' αρχάς» ένα νέο σχέδιο αποκλιμάκωσης που εκπόνησε η ΕΕ. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ, παρεμβαίνοντας στις πρώτες απελάσεις συγγενών υπόπτων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις που αποφασίστηκαν από το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο, έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ως «απάντηση» στις αλλεπάλληλες δημόσιες εκκλήσεις του Παλαιστινίου υπουργού Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια, για πλήρη τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας θεωρήθηκαν οι πρώτες «θετικής χροιάς» δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν για τις προοπτικές επίτευξης αποκλιμάκωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, τόνισε ότι «πλέον υπάρχουν Παλαιστίνιοι που αναγνωρίζουν ότι η βία δεν οδηγεί πουθενά» και κατά συνέπεια «υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης λύσης μέσω του διαλόγου» αν και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση παραμένει «δύσκολη».

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε την «κατ' αρχάς» αποδοχή του στο σχέδιο που του παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Ραμάλα, ο Δανός ΥΠΕΞ Περ Στιγκ Μέλερ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει, σε πρώτη φάση επίτευξη συμφωνίας ασφαλείας ανάμεσα στις δύο πλευρές πριν τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών. Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «με προσωρινά σύνορα το 2003» και μονιμοποίηση των συνόρων μέχρι το 2005. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Δανό ΥΠΕΞ, ο Γιάσερ Αραφάτ αναφέρθηκε και στην απέλαση, χθες, μετά από σχετική δικαστική απόφαση, των αδελφών ενός υπόπτου για αντι-ισραηλινές επιθέσεις που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό τον Αύγουστο. Ο Αραφάτ χαρακτήρισε «έγκλημα» την απέλαση της αδελφής και του αδελφού του Αλί Ατζούρι, που χθες μεταφέρθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, στα αδέλφια Ατζούρι δόθηκαν από τον ισραηλινό στρατό 200 δολάρια, μια αλλαξιά ρούχα και μπουκάλια νερό για «τη μετεγκατάστασή τους». Οι δύο απελαθέντες κατήγγειλαν αργότερα, από τη Γάζα, ότι τους εγκατέλειψαν στη μέση ενός αγρού κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ και ότι, προς στιγμήν, βρήκαν καταφύγιο στα γραφεία παλαιστινιακής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Στις απελάσεις, όμως, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, υπογραμμίζοντας ότι ο Κόφι Ανάν, εκτός από τη βαθύτατη ανησυχία για τις αυξημένες απώλειες ανάμεσα στους Παλαιστινίους αμάχους, θεωρεί «συλλογική τιμωρία και παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας τις πρώτες αυτές απελάσεις». Ο Εκχαρτ ζήτησε από την ισραηλινή ηγεσία να ανακαλέσει την απόφαση και προειδοποίησε για «σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες».

Αγωγή από τους αρνητές εφέδρους

Οκτώ Ισραηλινοί έφεδροι που συμμετέχουν στο κίνημα των αρνητών και δε δέχονται να υπηρετήσουν στα αυτόνομα εδάφη, κατέθεσαν, χθες, αγωγή στο Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο με την οποία ζητούν να χαρακτηριστεί «παράνομη» η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Οι ενάγοντες, που έχουν βαθμό από λοχίας μέχρι και συνταγματάρχης, υποστηρίζουν ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο, ο ισραηλινός στρατός οφείλει να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, παροχής υπηρεσιών και κάθε άλλου είδους κοινωνική εξυπηρέτηση στους αμάχους που κατοικούν στα εδάφη που θέτει, έστω και προσωρινά, υπό τον έλεγχό του».

Εντούτοις, καταγγέλλουν παραθέτοντας τις προσωπικές τους μαρτυρίες, ο ισραηλινός στρατός, όχι μόνο δε διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, αλλά παρακωλύει ακόμη και τη διέλευση ασθενοφόρων. «Κατά συνέπεια, υποστηρίζουν, η παρατεινόμενη ισραηλινή κατοχή παραβιάζει όλες τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και είναι παράνομη». Δεν έγινε γνωστό αν το Ανώτατο Δικαστήριο θα δεχτεί να εξετάσει την υπόθεση. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, από το 1967, που κατατίθεται τέτοια αγωγή και μάλιστα από αρνητές εφέδρους, εκ των οποίων πολλοί, ήδη, φυλακίζονται κατά διαστήματα για την άρνησή τους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εν δράσει τα «τάγματα θανάτου»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ο νέος Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε έχει γίνει γνωστός από τις διακηρύξεις περί «ολοκληρωτικού πολέμου» με τους αντάρτες. Και η έννοια του ολοκληρωτικού πολέμου έχει πολλές πτυχές και προεκτάσεις. Μία από αυτές είναι και οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, που ειδικά στη Λατινική Αμερική είναι περισσότερο γνωστές με το σύντομο όνομά τους: «Τάγματα θανάτου»...

Εξάλλου, στα χρόνια που ο Ουρίμπε ήταν δήμαρχος του Μεντεγίν και κατόπιν κυβερνήτης της εν λόγω πολιτείας, η δράση των παραστρατιωτικών, αλλά και των καρτέλ της κοκαΐνης άνθισε, διανθίστηκε και εξαπλώθηκε, οπότε δεν αποτελεί καμία έκπληξη η δράση του επίσημου μαζί με τα τάγματα θανάτου, χωρίς να προκαλεί καν δυσφορία, όπως παλιά.

Χαρακτηριστική είναι η δράση των ταγμάτων θανάτου στην πόλη Χουίλα, στα νότια της χώρας. Προηγήθηκαν μάχες των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός» (FARC-ΕΡ), όπου τουλάχιστον 8 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια 4 ημερών σφοδρής μάχης.

Μετά το πέρας των μαχών, οι παραστρατιωτικοί είχαν απειλήσει ότι θα εισβάλουν στην επαρχία της Χουίλα και θα δολοφονούσαν όποιον βοηθούσε τους FARC-ΕΡ με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πρόσφεραν στους αντάρτες φαγητό και φάρμακα. Είχαν πει, επίσης, ότι θα σέβονταν τις δυνάμεις ασφαλείας και δε θα τους επιτίθονταν ποτέ.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων «Anncol», η απειλή έγινε πραγματικότητα νωρίς το πρωί της 25ης Αυγούστου, όταν εισέβαλαν στη συνοικία Χοσέ Εουστάσιο Ριβέρα της πόλης της Νεΐμπα, στην επαρχία Χουίλα και δύο νέοι άντρες δολοφονήθηκαν από τους παραστρατιωτικούς. Ο δολοφόνος ήταν ο Κάρλος Αουγούστο Σέρνα Οσόριο, ο οποίος είχε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες αφήσει το στρατό για να ενταχθεί στους παραστρατιωτικούς.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, παραστρατιωτικοί εκτέλεσαν στην πόλη Μπαρανκαμπέρμεχα τον 23χρονο φοιτητή Ραφαέλ Πένα Ρέγιες, αφού τον κατηγόρησαν ότι υποστήριζε τους FARC-ΕΡ και ότι παρότρυνε συμφοιτητές του να ενταχθούν στο αντάρτικο κίνημα.

Σε ξεχωριστό συμβάν, ένα ακόμη τάγμα θανάτου, φορώντας κανονικές στολές του στρατού και με τα πρόσωπα καλυμμένα, άνοιξε πυρ αδιακρίτως στους πελάτες του εστιατορίου «Μπόλα Ρόχα», που βρίσκεται δίπλα στον εθνικό δρόμο που ενώνει τις πόλεις Μεντεγίν και Κάλι. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, ενώ εξαφανίστηκαν και άλλοι τρεις, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Χάιμε Οσπίνα, τον οποίο κατηγορούσαν ότι πουλούσε φαγητό στους αντάρτες.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απέλαση μετά βιασμού

ΜΑΝΙΛΑ και ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο εξέφρασε χτες «την προσωπική της οργή» στο άκουσμα της είδησης του βιασμού μιας 13χρονης, η οποία βρισκόταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ενόψει της απέλασής της στο πλαίσιο του «μαζικού ξεκαθαρίσματος» των οικονομικών μεταναστών από τις αρχές της Μαλαισίας.

Η Αρόγιο έκανε το δεύτερο διάβημα των τελευταίων ημερών στην Κουάλα Λουμπούρ, ζητώντας «ο ένοχος ή οι ένοχοι για το βιασμό να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά», με το πρώτο να αφορά το θάνατο τριών παιδιών από ασφυξία - γεγονός που προκάλεσε διαδηλώσεις στη Μανίλα. Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι είπαν πως ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός Μαχαθίρ Μοχαμάντ απάντησε καλώντας τις Φιλιππίνες να στείλουν, αν το επιθυμούν, «ομάδα έρευνας».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Αμφιλεγόμενη» απόφαση

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Σε μια αναμενόμενη εξέλιξη που ήρθε σχετικά νωρίτερα λόγω της έντονης αντίθεσης της Προέδρου της χώρας Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, η κυβέρνηση του Ρανίλ Ουϊκρεμεσίνγκε ήρε χτες την απαγόρευση της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, κίνηση η οποία ανοίγει και τυπικά το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με καταληκτικό στόχο μια «ειρηνευτική συμφωνία» για τον τερματισμό του εμφυλίου που έχει ξεσπάσει το 1983 και έχει κοστίσει τουλάχιστον 65.000 ζωές.

Η Πρόεδρος της χώρας φέρεται έξαλλη με την κίνηση και απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ την αντίθεσή τους στην άρση της θέσης εκτός νόμου της οργάνωσης εκφράζουν και εθνικιστικά κόμματα. Οι Τίγρεις εξακολουθούν να βρίσκονται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ινδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ