Η συγκεκριμένη οδηγία (παλιά γνώριμη του φοιτητικού κινήματος που την αντιπάλεψε και την αντιπαλεύει ακόμα) με θέμα «Σχετικά με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών» υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για επαγγελματικούς σκοπούς. Δηλαδή το δίπλωμα ενός λογιστή ή ενός «μηχανικού» τριετών σπουδών σε χώρα της ΕΕ, αναγνωρίζεται ως ισότιμο με ελληνικά πτυχία τετραετών ή πενταετών σπουδών.
Είναι προφανές ότι αντικειμενικά υποβαθμίζονται τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων. Το κυριότερο: ασκείται πίεση στα ελληνικά πανεπιστήμια να προσαρμοστούν στις αποφάσεις της Μπολόνιας συρρικνώνοντας τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών σε τρία έτη με δραματικές επιπτώσεις στο επιστημονικό τους στάτους.
Η συνταγματική αυτή απαγόρευση αλλά και το γεγονός ότι για αρκετά επαγγέλματα την ευθύνη της επαγγελματικής πιστοποίησης έχουν, σύμφωνα με το νόμο, επαγγελματικές ενώσεις (π.χ. Τεχνικό Επιμελητήριο) δημιουργούν δυσκολίες, δηλαδή κοινωνικές αντιστάσεις, στην πλήρη εφαρμογή της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ.
Ο ΣΥΝ (όπως και η κυβέρνηση με τη ΝΔ) γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το Σύνταγμα, τις κατακτήσεις του κινήματος, τα ελληνικά πτυχία και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για την αναγνώριση των εκπαιδευτικών επιχειρήσεων που λέγονται Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη για τη νόμιμη ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και την επακόλουθη ισοπέδωση της μεγάλης μάζας των επιστημονικών σπουδών.
Δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει την ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου (29/8/2002) σχετικά με την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ορθή εφαρμογή στη χώρα μας της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά και τις επανειλημμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή Αλ. Αλαβάνου, εξέδωσε Αιτιολογημένη Γνώμη (C-2002-2468) λόγω της μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ και μη ορθής εφαρμογής ορισμένων διατάξεων της ανωτέρω οδηγίας».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ παριστάνει τον αντιπολιτευόμενο στην κυβέρνηση, όταν δηλώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση περιπαίζει, παραπλανά και κρατάει στη σύγχυση» διότι «παρά τις πολύχρονες και συνεχείς καταγγελίες μου ότι η κυβέρνηση παραβιάζει την οδηγία 89/48, εμμένει να μην αναγνωρίζει τους τίτλους των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που δίνονται σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών».
«Βασιλικότερος του βασιλέως» ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κοκορεύεται ότι η τοποθέτηση της Κομισιόν, τελευταία φάση πριν την επίσημη έναρξη των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του» και ισχυρίζεται ότι «αφήνει έκθετη την κυβέρνηση». Σαν να μην είναι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τόσες άλλες «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στη σύγκλιση των εκπαιδευτικών συστημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, που συμπτωματικά (;) το επόμενο διάστημα θα έρθουν να σφραγιστούν από την ελληνική νομοθεσία (νομοσχέδια για «μεταπτυχιακά», οικονομική αυτοτέλεια κλπ.) Συνεννοημένοι λες με την κυβέρνηση, ο ΣΥΝ και η ΝΔ, ο ένας να ζητά αναγνώριση των ΚΕΣ ή άλλη να απαιτεί τρίχρονα ΑΕΙ, τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος διαγωνίζονται ποιος είναι ο θερμότερος υποστηριχτής της ΕΟΚικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων. Δικαίωμά τους. Αλλά άνετοι να περιπαίζουν, να παραπλανούν, για να κρατούν τον κόσμο σε σύγχυση, αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα 2.450 εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για 999 νηπιαγωγούς και 1.451 δασκάλους, οι οποίοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου προσλαμβάνονται, μέχρι και την Τρίτη 10 του Σεπτέμβρη. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι «ο φετινός προγραμματισμός επιτρέπει ήδη να προχωρήσουμε στον ορισμό των αναπληρωτών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς», επιμένοντας στην προσπάθεια να εμφανίσει ως επιτυχία το αυτονόητο, να υπάρχουν δηλαδή στα σχολεία εκπαιδευτικοί, ενώ κατά τ' άλλα, επιμένει στην τοποθέτηση προσωρινών αναπληρωτών αντί για μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
Σε αποχή από τα διδακτικά και εξεταστικά καθήκοντα μπαίνει από τη Δευτέρα και το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση του συλλόγου του.
Θυμίζουμε ότι την αποχή, με εξαίρεση τις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών, συνεχίζουν οι σύλλογοι των ιδρυμάτων: Γεωπονικού, Παντείου, Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πειραιά, Πάτρας, Ιωαννίνων, Αιγαίου (χωρίς μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές) και των σχολών Κοινωνικών Επιστημών, Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Φυσικομαθηματικής, Νομικής, ΤΕΦΑΑ και ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθήνας και ο νεοσύστατος σύλλογος Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Τη Δευτέρα επίσης, πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ, για το θέμα των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών, ενώ την Τετάρτη 11/9 θα πραγματοποιήσει διευρυμένη συνεδρίαση η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), για να εξετάσει την πορεία των κινητοποιήσεων.