ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ
Τρεις νεκροί για τα πετροδόλαρα του Βαρδινογιάννη

Το γκέτο, στο οποίο απαγορεύεται ακόμα και η φωτογράφιση

Eurokinissi

Το γκέτο, στο οποίο απαγορεύεται ακόμα και η φωτογράφιση
Μακραίνει εξαιρετικά επικίνδυνα ο μαύρος κατάλογος με τα θύματα της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στους χώρους δουλιάς. Στους 8 τραυματισμένους το Σάββατο, στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, χτες προστέθηκαν τρεις νεκροί στο γκέτο της ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ. Οι τρεις εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο από εισπνοή δηλητηριωδών αναθυμιάσεων. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Σοφό, Μαριάν Περλέσι και Γιώργο Ιωάννου, που δούλευαν υπό την άμεση εποπτεία της ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ για λογαριασμό της εταιρίας «ΜΕΚΑΣΟΛ», η οποία είχε αναλάβει ορισμένη εργολαβία στο διυλιστήριο.

Οι τρεις εργάτες, που είχαν ξεκινήσει τις εργασίες για τον καθαρισμό της δεξαμενής αποθείωσης και την αλλαγή των καταλυτών που υπάρχουν σ' αυτήν από τις 8 π.μ., συνέχισαν να δουλεύουν και μετά τη λήξη της τυπικής άδειας (11.30 μ.μ.) από την παραγωγή, έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 16 ώρες δουλιάς!!! Εκπρόσωποι της ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ έσπευσαν να δηλώσουν ότι αυθαίρετα ο εργολάβος συνέχισε τις εργασίες μετά τις 11.30 τη νύχτα. Ψεύδονται ασύστολα! Στο συγκεκριμένο τμήμα, στον αντιδραστήρα που έχει τον καταλύτη ούτε κουνούπι δεν μπορεί να μπει χωρίς παρόντα εκπρόσωπο της εταιρίας.

Για να επισπεύσουν τις εργασίες, οι εργάτες - δεχόμενοι όπως πάντα την πίεση που εξασκεί η επιχείρηση στον εργολάβο και αυτός με τη σειρά του στο προσωπικό για τη γρήγορη εκτέλεση των εργασιών - όχι μόνο δούλεψαν υπερωρίες, αλλά και αναγκάστηκαν να μπουν μέσα στη δεξαμενή χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, καθώς έλειπε ακόμα και η σκάλα με την οποία θα ανεβοκατέβαιναν. Ο τρόπος που έμπαιναν στη δεξαμενή ήταν από κάθετες σωλήνες, στις οποίες πιάνονταν και γλιστρούσαν προς τα κάτω και, αντίστοιχα, ανέβαιναν!

Το κακό έγινε τα μεσάνυχτα με τη μορφή του «ντόμινο», όταν ένας εργάτης που βρισκόταν στη δεξαμενή λιποθύμησε από εισπνοή αναθυμιάσεων και δηλητηριωδών αερίων. Στην προσπάθειά του ο δεύτερος συνάδελφος να τον σώσει, έπεσε κι αυτός λιπόθυμος και με τον ίδιο τραγικό τρόπο ακολούθησε κι ο τρίτος. Μέσα σε λίγα λεπτά, έσβησαν τρεις ζωές. Οι νεκροί εργάτες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Η ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής σε μέγιστη αποθέωση. Η υπερεντατικοποίηση και η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και αυτή τη φορά, όπως ακριβώς στη Μεγαλόπολη το περασμένο Σάββατο, αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά τις κύριες αιτίες του δυστυχήματος.

Επιπρόσθετα, η πολιτική της επιχείρησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη και των Αράβων συνεταίρων τους, στα πλαίσια της μείωσης αυτού που οι ίδιοι ονομάζουν «κόστος εργασίας», είναι εργασίες που απαιτούν ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, και ως εκ τούτου έχουν ακριβό μεροκάματο, να τις αναθέτουν πλέον σε εργολάβους, που με τη σειρά τους χρησιμοποιούν ανειδίκευτο προσωπικό με χαμηλό μεροκάματο. Είναι χαρακτηριστικό πως από 1.200 εργάτες που δούλευαν στο διυλιστήριο, τώρα δουλεύουν μόνον 800 και επίκειται μείωση.

Αμεση και δυναμική παρέμβαση

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστές έκαναν χτες παρέμβαση έξω από την πύλη του διυλιστηρίου
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστές έκαναν χτες παρέμβαση έξω από την πύλη του διυλιστηρίου
Αμεση ήταν η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος στο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε σε βάρος της ζωής τριών εργαζομένων στα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ». Στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορίνθου και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων-Συνδικαλιστών στη «Μότορ Οϊλ» πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι πολύωρη παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο της επιχείρησης, καλώντας τους εργαζόμενους σε ταξική αγωνιστική συσπείρωση για να βάλουν τέλος στα διαρκή εγκλήματα της εργοδοσίας.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν ακόμα ο Δ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, ο υποψήφιος νομάρχης Κορινθίας, Η. Μπράβος, ο Δ. Κακούρος, υποψήφιος δήμαρχος από την παράταξη «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Κορινθίας», ο Β. Νανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Κιάτου από την «Αγωνιστική Συμπαράταξη για τη Σικυωνία». Ακόμα παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορίνθου του ΚΚΕ, της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Λουτρακίου», της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αγίων Θεοδώρων» με εκπροσώπους της τους Γ. Τσιρικολιά και Ντίας Μελέτη-Μενελάου.

Στις 3.30 μ.μ., χτες, μπροστά στην είσοδο του διυλιστηρίου εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ξετύλιξαν ένα πανό με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών-θυσία στο κεφάλαιο». Μετά από λίγο κατέφθασαν δεκάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης, η επόμενη βάρδια. Η ντουντούκα τούς καλούσε να μη σκύψουν το κεφάλι και να αγωνιστούν για την προστασία της ζωής τους. Ταυτόχρονα, στις προκηρύξεις του ΠΑΜΕ και της Συντονιστικής Κορίνθου, που μοιράζονταν χέρι με χέρι, αναδεικνύονταν οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας αλλά και των πολιτικών της εκπροσώπων. Της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ και του ΣΥΝ που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Ολοι οι εργαζόμενοι της βάρδιας που πήγαιναν για δουλιά και όσοι σχολούσαν έπαιρναν τις προκηρύξεις. Το να μιλήσεις μαζί τους ήταν φοβερά δύσκολο έως ακατόρθωτο, καθώς οι τραμπούκοι της εργοδοσίας - οι ίδιοι που πριν λίγες ώρες επιχείρησαν να εκφοβίσουν το συνεργείο του «902», επιδεικνύοντας μάλιστα τα πιστόλια τους - παραμόνευαν στην πύλη του εργοστασίου και τους παρακολουθούσαν.

Ο Δ. Τσιόγκας σε δηλώσεις του επισήμανε: «Σκοπός της παρουσίας μας εδώ ήταν να εκφράσουμε την οδύνη μας για τον άδικο εγκληματικό χαμό τριών συναδέλφων, που έπεσαν και αυτοί μαζί με άλλους συναδέλφους στο βωμό του κέρδους της πλουτοκρατίας. Ακόμα, να εκδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας όχι μόνο σε αυτό το γκέτο της "Μότορ Οϊλ", αλλά σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου καθημερινά γίνονται εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης σαν το σημερινό, το οποίο προστέθηκε στην αλυσίδα των εγκλημάτων με θύματα εργάτες. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη του για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Αυτά όμως δεν αρκούνε για τη βελτίωση της θέσης των εργατών στη χώρα μας. Εμείς λέμε ότι οι ίδιοι οι εργάτες πρέπει να πάρουν αυτήν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων, στο πολιτικό επίπεδο υπέρ του ΚΚΕ για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Ο Η. Μπράβος, υποψήφιος νομάρχης και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας, αναφέρθηκε κυρίως στην απαράδεκτη στάση των δημοτικών αρχών και του νομάρχη, που αντιμετωπίζουν τους ιδιοκτήτες της «Μότορ Οϊλ» ως τοπικούς ευεργέτες και επομένως βοηθούν στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Πρέπει, σημείωσε, η εργατική τάξη να βγάλει τα συμπεράσματά της για το τι είδους τοπικές αρχές θέλει.

Τέλος, ο Δ. Κακούρος σημείωσε ότι το χτεσινό πολύνεκρο δυστύχημα αποτελεί συνέχεια των εργατικών ατυχημάτων που συνεχώς αυξάνονται στους χώρους δουλιάς και καταδεικνύουν την εντατικοποίηση της εργασίας, την άρση όλων των μέτρων ασφάλειας. «Είναι μια τακτική που ακολουθείται στην Ελλάδα από όλους τους εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου με σκοπό να στραγγίσουν τους εργάτες. Αυτές οι τακτικές δε θα περάσουν γιατί το λαϊκό κίνημα δυναμώνει και σύντομα θα περάσει στην αντεπίθεση».

Δύο νεκροί και στον Πειραιά

Με αίμα δύο ακόμα εργαζομένων, στην περιοχή του Πειραιά, βάφτηκε η χτεσινή μαύρη μέρα για την εργατική τάξη, μετά τους τρεις νεκρούς στη «MOTOR OIL», χωρίς να υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το συνεχόμενο έγκλημα που συντελείται στους χώρους δουλιάς από την κυβέρνηση και τους εργοδότες με την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας.

Ειδικότερα, χτες λίγο πριν τις 9 το πρωί ο Κοντεσέρι Καστριότ, 36 χρόνων, από την Αλβανία, έπεσε από τον πρώτο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στα Καμίνια του Πειραιά, την ώρα που εργαζόταν πάνω στη σκαλωσιά. Ο οικοδόμος ξεψύχησε πριν φτάσει στο νοσοκομείο καθώς είχε υποστεί θανάσιμα χτυπήματα από την πτώση.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, ο χειριστής γερανού Ηρακλής Κοντογιώργας, 48 χρόνων, έχανε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία. Συγκεκριμένα, την ώρα που ανέβαζε με το γερανό υλικά σε οικοδομή στον Κορυδαλλό, το μπράτσο του γερανού ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να βρει ακαριαίο θάνατο.

Κι άλλα!

Χαρακτηριστικό του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων που καθημερινά γίνονται αλλά δεν αναφέρονται, ούτε καταγράφονται, είναι και το γεγονός ότι χτες εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο των Σπάτων μας κατήγγειλαν άλλο ένα εργατικό ατύχημα. Προχτές, Δευτέρα, εργάτρια στην κουζίνα ιδιωτικής εταιρίας κέτερινγκ, γλίστρησε εξαιτίας της έλλειψης του κατάλληλου αντιολισθητικού δαπέδου και τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου και αναμένεται να χειρουργηθεί.

  • Βαριά τραυματισμένος ανασύρθηκε χτες το απόγευμα από άντρες της Πυροσβεστικής ο 44χρονος εργάτης Γιώργος Σιγάλας, ο οποίος εγκλωβίστηκε όταν πλάκα εξωτερικού μπαλκονιού κατέρρευσε και τον «πλάκωσε». Το περιστατικό σημειώθηκε στις 18.45 μμ, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 102, στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Στην περιοχή έσπευσαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 άντρες.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ως εδώ! Θα πληρώσετε!

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει για το εργατικό ατύχημα της ΜΟΤΟΡ-ΟΪΛ:

«Καθημερινά η Εργατική Τάξη θρηνεί νέους νεκρούς, αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση! Οι σημερινοί τρεις νεκροί στη "Μότορ Οϊλ" είναι δημιούργημα και αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του κεφαλαίου, που στόχο έχει τη μεγιστοποίηση των κερδών και θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμα υλικά.

Εχει τεράστιες ευθύνες η "Μότορ Οϊλ", γιατί με την ανάθεση βασικών κλάδων της παραγωγικής διαδικασίας όπως η συντήρηση, η ασφάλεια κ.ά. σε εργολάβους και υπεργολάβους ποδοπατούνται στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων που αφορούν την προστασία της ζωής τους.

Είστε, "κύριοι" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σεις και η εργοδοσία, μαζί μ' αυτούς που σας στηρίζουν, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ και με τους "εκτελεστικούς" σας στη ΓΣΕΕ και στις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που υπηρετούν την πολιτική σας, οι κύριοι υπεύθυνοι. Γιατί ανατρέψατε τις εργασιακές σχέσεις, καταργήσατε το 8ωρο, για την εντατικοποίηση, το "ξεζούμισμα" των εργαζομένων, για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της ζωής και τους άθλιους μισθούς και μεροκάματα. Αυτά είναι τα πραγματικά αίτια, που μαζί με την ανεργία, στέλνουν τους εργάτες και τις εργάτριες στο θάνατο.

Τους στόχους σας τους πιάσατε!

Το "εργατικό κόστος" το μειώσατε!

Την "ανταγωνιστικότητα" την πετύχατε!

Η παραγωγικότητα, ως αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης της Εργατικής Τάξης, εκτινάχτηκε στα ύψη.

Τα κέρδη σας, επίσης, καλπάζουν.

Σε μας, τους εργαζόμενους, που παράγουμε τον πλούτο, προσφέρετε φτώχεια, εξαθλίωση, θάνατο.

Ως εδώ! Θα πληρώσετε.

Η Εργατική Τάξη, το ΠΑΜΕ, με τον αγώνα μας, με την πάλη μας, θα βάλουμε τέλος στα διαρκή εγκλήματά σας».

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
Θα τη γλιτώσουν σαν κλεφτρόνια!

Πλημμέλημα, σύμφωνα με δικαστικό βούλευμα, ο πνιγμός 80 ανθρώπων. Αθώοι προκαταβολικά οι πλοιοκτήτες

Σε «σκύλευση» των 80 πνιγμένων του τραγικού ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» παραπέμπει το βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, το οποίο έπεσε σαν βόμβα στην Ακτή Μιαούλη, προκαλώντας την οργή της ναυτεργατικής οικογένειας, αλλά και των συγγενών των θυμάτων! Το βούλευμα αποκαλύφθηκε χτες από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Πρόκειται για ένα κείμενο που είναι κυριολεκτικά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς αφήνει εντελώς στο απυρόβλητο την πλοιοκτήτρια εταιρία HFD (πρώην MFD), αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε αυτό το σαπιοκάραβο! Ρίχνει τις ευθύνες για το ναυάγιο αποκλειστικά και μόνο στο πλήρωμα και συγκεκριμένα στους αξιωματικούς, ενώ τις κατηγορίες από κακουργηματικές τις μετατρέπει σε πλημμελήματα!

Το βούλευμα υπογράφεται από τον πρόεδρο Εφετών Αιγαίου Αναστάσιο Φιλητά Περίδη και τους εφέτες δικαστές Μαρία Τζαβάρα και Σταμάτιο Παυλίδη, οι οποίοι όπως διαρρέουν δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις άνωθεν... Οι Εφέτες έσπευσαν να αποφανθούν πριν εκδοθεί ακόμα το πόρισμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ), το οποίο συνηθίζεται να προηγείται των βουλευμάτων και να χρησιμοποιείται ως «μπούσουλας».

Ειδικότερα, οι τρεις εφέτες δικαστές ρίχνουν τις ευθύνες για το ναυάγιο, αλλά και τον πνιγμό των 80 ανθρώπων, στον πλοίαρχο Β. Γιαννακή, στον υποπλοίαρχο Αν. Ψυχογιό, στον ύπαρχο Γ. Τριαντάφυλλο, στον α' μηχανικό Γερ. Σκιαδαρέση, στον ασυρματιστή Δ. Τσούρα, ενώ μερικές ελαφρές κατηγορίες αποδίδονται και στον ναύτη Π. Κάσδαγλη. Το εύρος των κατηγοριών που αποδίδονται στους 4 πρώτους ξεκινά από τις υδατοστεγείς πόρτες ότι ήταν ανοιχτές σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και φτάνουν στην ακαταλληλότητα των σωστικών μέσων σωσίβια, βάρκες κλπ., τα οποία στο κείμενο χαρακτηρίζονται «σάπια».

Οσον αφορά τον πρόεδρο της πλοιοκτήτριας εταιρίας Κ. Κληρονόμο και το Ν. Βικάτο μέλος της διοίκησης της εταιρίας το βούλευμα θεωρεί ότι δε γνώριζαν τίποτα ακόμα και για την κατάσταση των σωστικών μέσων, «κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο να αποφανθεί» και τους παραπέμπει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά που σημαίνει ουσιαστικά πλήρη αθώωση! Το ίδιο αποφαίνεται και για τους λιμενικούς που είχαν ελέγξει το πλοίο, ενώ ειδικά για το πλοίο υιοθετεί το πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου Ν. Παντιώρα, στο οποίο αυτό το αποδεδειγμένα 35χρονο τότε σαπάκι χαρακτηρίζεται ως «οριακά αξιόπλοο»(!) «παρά - όπως συνεχίζει - την παλαιότητά του»!

Οπως έγινε γνωστό, οι οικογένειες των θυμάτων αναμένεται να ζητήσουν από τον Αρειο Πάγο την αναίρεση του βουλεύματος. Από την πλευρά των ναυτεργατών ο ταμίας της ΠΕΜΕΝ Κ. Κατσώρης χαρακτήρισε ως «πρόκληση σε βάρος της μνήμης των 80 νεκρών» το κείμενο αυτό και συμπλήρωσε ότι «ακόμα δεν έχει γίνει έρευνα σε βάθος για την κατάσταση του πλοίου, για τα αίτια του τραγικού ναυαγίου, ενώ δεν έχει εκδώσει το ΑΣΝΑ το πόρισμά του. Βρήκαν εξιλαστήρια θύματα στους ναυτεργάτες, όταν ο κλάδος θρηνεί από το ναυάγιο 8 συναδέλφους, που έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τις ζωές των επιβατών. Γίνεται καθαρό ότι ο φαύλος κύκλος των ναυτικών εγκλημάτων που διαπράττει το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα συνεχίζεται και θα διευρύνεται όσο θα ακολουθείται αυτή η άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής πολιτική».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του, για το ατύχημα στη ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τονίζει:

«Μετά τους οκτώ εργάτες της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, που ματοκυλίστηκαν δουλεύοντας σε συνθήκες κόλασης, άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους στο κάτεργο της "Μότορ - Οϊλ" του κ. Βαρδινογιάννη! Τρία ακόμη θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και των κερδών του κεφαλαίου προστέθηκαν στον ατέλειωτο κατάλογο. Αυτή είναι η δημοκρατία "μας", για την οποία τόσο επαίρονται οι κάθε λογής στυλοβάτες της. Να, η ασφάλεια του λαού, για την οποία τόσο θόρυβο κάνει η κυβέρνηση!

Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης. Καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι και ν' αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά. Αλλη διέξοδος δεν υπάρχει, από τον ταξικό ενωτικό αγώνα. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση. Να απαιτήσουν την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικά υπεύθυνων, που πάντα μένουν στο απυρόβλητο, όπως συνέβη με την τραγωδία του ΣΑΜΙΝΑ, που από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα!».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Μειώσαμε τα εργατικά ατυχήματα...

«Χάρη στη δουλιά που έχουμε κάνει, βεβαίως έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό τα εργατικά ατυχήματα». Με αυτή τη φράση - πρόκληση, ο υπουργός Τύπου και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πρωτόπαππας επιχείρησε χτες να αποκομίσει οφέλη για την κυβέρνηση ακόμη και από το τραγικό θάνατο των τριών εργατών στη «Μότορ Οϊλ». Αντί άλλου σχολίου, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το 2000 σκοτώθηκαν 120 εργάτες και 188 το 2001.

Βεβαίως, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα «γίνει έλεγχος σε βάθος» ώστε «να καταλογιστούν, αν υπάρχουν, οι όποιες ευθύνες»!!! Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην «πρόληψη» και για να το αποδείξει ανέφερε ότι το 2002 έγιναν έξι προληπτικοί έλεγχοι στην εταιρία όπου σκοτώθηκαν οι τρεις εργάτες, στη «Μότορ Οιλ». Αυτό που δεν είπε, είναι για την κυβερνητική μηχανή που απέκρυψε έκρηξη στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου δύο βδομάδες πριν.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Εκρυψαν την έκρηξη!

Στα Ελληνικά Διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο

Οι έρευνες για το στυγερό έγκλημα που διαδραματίστηκε στο γκέτο του Βαρδινογιάννη σε βάρος των τριών εργατών, έφεραν στην επιφάνεια και νέο εργατικό ατύχημα που έγινε πριν από 15 μέρες, αυτή τη φορά στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου και αποκρύφτηκε επιμελώς από την κυβερνητική διοίκηση των διυλιστηρίων, ενώ ευθύνες για την απόκρυψη φέρει και η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου. Τις πληροφορίες συνέλεξε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά από καταγγελίες μελών του, σύμφωνα με τις οποίες, στις 28 Αυγούστου από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, 3 μεταλλεργάτες μεταφέρθηκαν με εγκαύματα και δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις στον «Ευαγγελισμό», από τους οποίους ο ένας και συγκεκριμένα ο Αθανάσιος Δεσπότης βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να νοσηλεύεται. Η έκρηξη, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών σε σωληνουργικές εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, ενώ ως χαρακτηριστικό δείγμα για την έλλειψη των μέτρων ασφαλείας αναφέρθηκε, ότι ακόμα και οι προστατευτικές μάσκες και τα γάντια είχαν αγοραστεί από τους ίδιους τους εργάτες!

Προδιαγεγραμμένα εγκλήματα:78, Νεκροί: 37

Τριάντα επτά νεκροί εργάτες είναι ο πρόχειρος απολογισμός του 2002 μέχρι χτες. Η καταγραφή είναι ελλιπέστατη. Αφορά μόνο τους νεκρούς που καταγράφηκαν μέσα από τις σελίδες του εργατικού ρεπορτάζ του «Ρ» σε ένα σύνολο 78 προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων στους χώρους δουλιάς. Η καταγραφή αφορά μόνο ό,τι φτάνει ως καταγγελία στην εφημερίδα μας μέσα από τα συνδικάτα. Το μέγεθος του θανατικού είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο απολογισμός του 2001 με 188 νεκρούς και του 2000 με 120 νεκρούς, είναι χαρακτηριστικός. Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στις 15 Σεπτέμβρη του 2002, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε αναλυτικότερα αυτό το καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσης που από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο αντιμετωπίζεται σαν θετική εξέλιξη που συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

«Οι εργαζόμενοι, αναλώσιμο είδος»

«Ο αστικός εκσυγχρονισμός και η βίαιη καπιταλιστική ανασυγκρότηση, που προωθεί το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές, ανάγουν τους εργαζόμενους σε αναλώσιμο είδος και τους οδηγούν με κυνισμό και εγκληματική αδιαφορία καθημερινά στο θάνατο ή τη μόνιμη αναπηρία», επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Ανανέωση.

«Τα αλλεπάλληλα πρόσφατα εργατικά "ατυχήματα", τονίζει, ιδιαίτερα τα τελευταία, σε διάστημα 48 ωρών στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης και στη "Motor Oil", επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα με τον πιο τραγικό τρόπο».

Η Κομμουνιστική Ανανέωση καλεί τις δυνάμεις της εργατιάς να μην ανεχθούν άλλο αυτή την πολιτική, καταγγέλλει την κυβέρνηση που φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη και την καλεί επιτέλους, να την αναλάβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ