ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
365 μέρες μετά...

Η δραστηριότητα της μέρας μόλις ξεκινούσε, όταν το «Μπόινγκ» των «Αμερικανικών Αερογραμμών» χτύπησε τον έναν από τους διδύμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ενα δεύτερο ακολούθησε και η επίθεση αυτή, αυτό το «τοπικό» γεγονός, διά μέσου των τηλεοπτικών δικτύων όλου του πλανήτη, έγινε το εφαλτήριο για να ξεδιπλωθεί η προετοιμαζόμενη επίθεση κατά των λαών και η ιμπεριαλιστική επιβολή διά της βίας.

Σε αυτό το χρόνο που πέρασε, η διοίκηση των ΗΠΑ, υπό τον υιό Μπους, έχει επιδοθεί σε ολοκληρωτικής φύσης εντατική προσπάθεια για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων», που δεν ήταν άλλη από αυτή που διακήρυξε ο Μπους ο πρεσβύτερος αμέσως μετά τη λήξη του Πολέμου του Κόλπου. Σε αυτό το χρόνο βιώσαμε την επέκταση της επιβολής από το επίπεδο στρατηγικών στρατιωτικών στόχων, όπως ήταν τα Βαλκάνια και η εγκαθίδρυση ανά τον κόσμο κυβερνήσεων ανδρεικέλων, στην επιβολή διά της ισχύος της πλέον αιμοσταγούς βίας σε στρατηγικούς, οικονομικά, στόχους, όπως η Κεντρικοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική, που τα τελευταία χρόνια δείχνει σημάδια «απειθαρχίας», και φυσικά η Μέση Ανατολή.

Ηδη ισοπέδωσε το Αφγανιστάν, ενεπλάκη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στην Κολομβία. Συνεχίζει να υπονομεύει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας διά της απειλής πραξικοπημάτων, παρά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια. Ηδη άναψε τις πολεμικές μηχανές για ευρύτερη επίθεση κατά του Ιράκ και πιθανώς για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς όλοι προβλέπουν ότι ο δρόμος του πολέμου φτάνει στην Τεχεράνη...

Ενας ακόμη εξίσου σημαντικός άξονας, εκτός του πεδίου των διεθνών σχέσεων, είναι η επιβολή κλίματος τρόμου στο εσωτερικό των χωρών, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων. Δείγματα γραφής είχαμε κιόλας από πολύ νωρίς. Με τους «στρατιωτικούς νόμους» που επιβάλλονταν όταν οι λαοί ξεσηκώνονταν και διεκδικούσαν. Από το Σιάτλ μέχρι την εφαρμογή του Πάτριοτ Ακτ, αλλά και των «τρομονόμων» ανά την οικουμένη, και την οξύτατη επίθεση κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων των εργαζομένων η διαδρομή, τόσο καλά που ήταν προετοιμασμένη, ήταν πολύ σύντομη.

365 μέρες μετά την αποφράδα της 11ης του Σεπτέμβρη έχουν βγει πλέον τα απαραίτητα συμπεράσματα από την ίδια την ιμπεριαλιστική πρακτική. Οι κομμουνιστές από την πρώτη στιγμή είχαν κάνει τις σωστές προβλέψεις και καλούσαν σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση. Δεν έχουν «αστυνομικό δαιμόνιο», ούτε ικανότητες «προφήτη». Γνωρίζουν την ιμπεριαλιστική φύση. Δικαίωσή τους θα είναι να συνεχιστεί η αντιιμπεριαλιστική αντίσταση και να ανοίξει ο δρόμος για να εξαλειφτεί το εγκληματικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Δολοφονούν τα παιδιά της Παλαιστίνης

Associated Press

Καθημερινά ο ισραηλινός στρατός εξοπλισμένος και ενθαρρημένος από τις ΗΠΑ δολοφονεί τα παιδιά της Παλαιστίνης. Εκείνα όμως αντιστέκονται με ό,τι έχουν. Ακόμα και με τα ίδια τα σώματά τους.

Κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο

Γερμανία, 22 Σεπτέμβρη

Associated Press

Γερμανία, 22 Σεπτέμβρη
Σχεδόν από τις πρώτες μέρες μετά το χτύπημα οι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας διαισθανθεί την ιμπεριαλιστική επίθεση, οργανώνουν κινητοποιήσεις αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ουάσιγκτον, Ηνωμένες Πολιτείες, 29-30 Σεπτέμβρη

Associated Press

Ουάσιγκτον, Ηνωμένες Πολιτείες, 29-30 Σεπτέμβρη
Βρετανία, 13 Οκτώβρη, στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου

Associated Press

Βρετανία, 13 Οκτώβρη, στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Λουτρό αίματος

Associated Press

Από τις 7 του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, οι αμερικανικές πολεμικές μηχανές συνεχίζουν να «ξερνούν» το θάνατο και τον όλεθρο για να σιγουρέψουν την κατοχή τους στην περιοχή.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ο «βρόμικος» πόλεμος

Associated Press

«Φυτώριο τρομοκρατών» την αποκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος και άναψε συνάμα το «πράσινο φως» για την εξαπόλυση υπόγειου πολέμου, με τη συνδρομή Αμερικανών (φωτο.) και παραστρατιωτικών.

Στο ρυθμό της τρομολαγνείας

Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ

«Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα, που η αβεβαιότητα για το αύριο έγινε μέσα σε δευτερόλεπτα κοινό αίσθημα για ανθρώπους και λαούς σε ολόκληρη τη Γη», τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη στους δίδυμους πύργους.

Σχετικά με τις συνέπειες από το χτύπημα, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι αυτό «επηρέασε αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις, έπληξε όλα τα κράτη της Γης». Τονίζοντας ότι η 11η Σεπτέμβρη δεν είναι μέρα «σύγκρουσης των πολιτισμών», ο Κ. Σημίτης καταλήγει: «Να μη γυρίσουμε σε εποχές, που την ανθρωπότητα χώριζε το μίσος, η προκατάληψη, η τυφλή και ωμή βία. Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να ζήσουμε μαζί».

Ο πρόεδρος της ΝΔ

«Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 είναι μια ημέρα φρίκης και φόβου. Ημέρα που η παγκόσμια Ιστορία γύρισε σελίδα», τονίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Ο Κ. Καραμανλής σημειώνει ότι «ο Συνασπισμός της Ειρήνης που συγκροτήθηκε, μετά το δολοφονικό χτύπημα στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, αποτελεί σημαντική κατάκτηση για την παγκόσμια κοινότητα».

Τ. ΜΙΛΕΡ
Δουλιές, ως συνήθως

Μόνο για την 11η του Σεπτέμβρη θέλησε να μιλήσει χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα στους δημοσιογράφους που προσκάλεσε στην πρεσβευτική κατοικία. Πιθανώς γιατί ήθελε να υπογραμμίσει την αμερικανική θλίψη, πιθανότατα γιατί δεν επιθυμούσε ενοχλητικές ερωτήσεις.

«Δε θα απαντήσω σε καμία ερώτηση για το Ιράκ ή για τη "17Ν"» ξεκαθάρισε με την έναρξη της συνέντευξης, η οποία, κατόπιν τούτου, εξελίχθηκε σε μια επανάληψη των γνωστών αμερικανικών απόψεων και εξηγήσεων περί του τι συνέβη πέρσι στις ΗΠΑ.

Ετσι, λοιπόν, ο Τ. Μίλερ επανέλαβε ότι η περσινή επίθεση δεν ήταν μόνο εναντίον της Αμερικής, αλλά εναντίον της δημοκρατίας, του τρόπου ζωής κλπ.

Κατά τα λοιπά, ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον «αγώνα» κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος εκφράζεται και στην προσπάθεια για την ασφαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Λεπτομέρειες για το πόσα δισεκατομμύρια διεκδικούν οι αμερικανικές εταιρίες από το πακέτο της «ασφάλειας» των ΟΑ δεν ανέφερε ο Τόμας Μίλερ, ίσως λόγω του... πένθους.

Σε συναγερμό!

Ενα χρόνο μετά και ο τρόμος εξακολουθεί να είναι ο «καλύτερος γιατρός» για όσους σκέφτονται και αντιδρούν...

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ, αλλά και όλα τα κτίρια αμερικανικών συμφερόντων ανά την υφήλιο, εν αναμονή εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης! Ο Μπιν Λάντεν για άλλη μία φορά, τη μυριοστή, «ξαναχτυπά». Είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στο Λονδίνο, είτε στο Βερολίνο, είτε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ