ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Επί ποδός για τις κινητοποιήσεις

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια της επόμενης βδομάδας

ICON

Με περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται στη Θεσσαλία. Με τις νέες τους κινητοποιήσεις οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν συνέχεια στο μακρόχρονο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους και έχει στόχο να ξεκληρίσει τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθούν νομαρχιακά συλλαλητήρια: Τη Δευτέρα 16 του Σεπτέμβρη, στα Τρίκαλα, που το διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη». Στις 18 του ίδιου μήνα, μέρα Τετάρτη, στην Καρδίτσα, το οποίο αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και στους άλλους νομούς της περιοχής.

Συνεχίζοντας τον αγώνα τους οι αγρότες της Θεσσαλίας στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, που προβάλλουν εδώ και χρόνια με τους αγώνες τους και τα οποία, μεταξύ των άλλων, αφορούν σε καλύτερες τιμές των αγροτικών προϊόντων, στην αύξηση των επενδύσεων στη γεωργία για έργα υποδομής και αγροτική ανάπτυξη, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων, σε γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.ά.

Στον αγώνα τους οι Θεσσαλοί αγρότες καλούν σε συμπαράσταση και συμπαράταξη τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, που υποφέρουν από την ίδια αιτία, η οποία βρίσκεται στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΣΕΑ
Υποσχέσεις καταβολής...

Αποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) στους παγετόπληκτους αγρότες άρχισε να μοιράζει στα λόγια, χτες, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς.

Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως στις 18 του Σεπτέμβρη αναμένεται να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η σχετική έγκριση για να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων, με εναρκτήρια ημερομηνία την 30ή του Σεπτέμβρη. Συμπλήρωσε σχετικά πως όταν εκδοθούν οι καταστάσεις, όσοι αγρότες δεν υποβάλουν ένσταση θα πληρώνονται αμέσως. Ανεξάρτητα, τελικά, από το αν θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι όποιες αποζημιώσεις πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προκύπτει σαφώς μια εκβιαστική λογική σε βάρος των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων: `Η δέχονται ό,τι αποζημιώσεις τους έβγαλε η κυβέρνηση με όρους ΠΣΕΑ μέσω του ΕΛΓΑ και λένε και ευχαριστώ από πάνω, ή μπαίνουν στην αναμονή...

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Γεωργίας επανέλαβε χτες ότι το όλο πρόγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων ανέρχεται σε 101,7 δισ. δραχμές, συμπληρώνοντας πως το 57% περίπου θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό και το 42% μέσω του Γ΄ ΚΠΣ. Κατόπιν ερωτήσεων, ο υπουργός διευκρίνισε πως δε θα δοθεί όλο το ποσόν τώρα, προσθέτοντας ότι για την απώλεια εισοδήματος οι ενισχύσεις θα δίνονται κατ' έτος. Αν, τελικά, η ΕΕ κάνει το χατίρι στην κυβέρνηση, δε θα είναι και πολύ μακρύς ο χρόνος για να διαπιστώσουν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι τι σόι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ έχουν να λαμβάνουν. Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, το ύψος των ζημιών στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα, ξεπερνά τα 220 δισ. δραχμές, χωρίς να συνυπολογίζεται η απώλεια εισοδήματος των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για τα υπόλοιπα χρόνια.

Αυτό όμως που φαίνεται, για άλλη μια φορά, είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εμφανίζει ένα μέρος των όσων υποχρεούται να κάνει, ως άλλη μια μέγιστη παροχή προς τους αγροτοκτηνοτρόφους. Κι όπως αναμένεται, η ενδεχόμενη καταβολή των όποιων αποζημιώσεων θα αξιοποιηθεί, μέρες που 'ναι, για προεκλογικά-ψηφοθηρικά οφέλη...

Μεταλλαγμένη «καινοτομία»!

Είναι γνωστό ότι οι μηχανισμοί της ΕΕ αρέσκονται στην υποκρισία και χρησιμοποιούν «έντεχνες» έννοιες για να αποκρύψουν όσο μπορούν το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής και της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών. Αλλά, η «υποκρισία της εννοιολογίας», τόσο από την ΕΕ, αλλά και από την κυβέρνηση, αποκτά πλέον τερατώδεις διαστάσεις!

***

Προχτές Τρίτη, η Ατυπη Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που έγινε στη Δανία, ασχολήθηκε με την «καινοτομία στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων». Η καινοτομία φαντάζει από μόνη της μια εύηχη έννοια και διαβάζοντας κανείς τον παραπάνω τίτλο, συμπεραίνει αυτόματα πως κάτι καλό πάει να γίνει στη γεωργία και στα τρόφιμα. Ελα όμως που «καινοτομία στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων», σημαίνει στην πράξη την απόλυτη καθιέρωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένων) στην ΕΕ! Κι αυτό ήταν ουσιαστικά το θέμα της Ατυπης Συνόδου στη Δανία, προς μεγάλη ικανοποίηση των πολυεθνικών, που δεν καρτεριούνται άλλο. Γιατί, το εμπόριο μεταλλαγμένων προϊόντων τούς υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, ακόμα μεγαλύτερη δύναμη κυριαρχίας σε παραγωγούς και καταναλωτές.

***

Και η υποκρισία των επιτελείων των Βρυξελλών και της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική, όταν άλλες έννοιες όπως «αειφόρος ανάπτυξη», «προστασία του περιβάλλοντος» και «ανάπτυξη της υπαίθρου», χρησιμοποιούνται για τη δραστική συρρίκνωση της υπάρχουσας γεωργίας, το πετσόκομμα των επιδοτήσεων, την καταρράκωση των τιμών παραγωγού, το ξεκλήρισμα των παραγωγών, στα όρια της ΕΕ. Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, το πρώτο μέλημά της είναι να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, αλλά... και τα αυτιά των έντρομων αγροτών και καταναλωτών. Η υποκρισία της «μεταλλαγμένης ισορροπίας» δηλαδή, σε όφελος πάντα των πολυεθνικών και των τερατωδών κερδοσκοπικών επιδιώξεών τους!


Κ.Δ.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Συλλαλητήριο στη Νομαρχία

Στο Μεσολόγγι διαδηλώνει σήμερα η αγροτιά της Αιτωλοακαρνανίας την αντίθεσή της στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στις 11 πμ γίνεται συλλαλητήριο έξω από τη Νομαρχία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με το σημερινό συλλαλητήριο δίνουν συνέχεια στον αγώνα για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματά τους. Ως αιτήματα αιχμής τίθενται τα εξής: Μέτρα προστασίας της καλλιέργειας του βαμβακιού. Να σταματήσει το ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών. Εγκαιρη αποζημίωση από το ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών από την κακοκαιρία. Λήψη μέτρων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέες ζημιές από χαλάζι

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε τις τελευταίες μέρες σε καλλιέργειες των νομών Καρδίτσας και Λάρισας.

Στο νομό Καρδίτσας το χαλάζι προκάλεσε ζημιές στην αμπελοοινική ζώνη Μεσενικόλα - Μορφοβουνίου και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και μέχρι το 80%, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Οι ποικιλίες σταφυλιών που επλήγησαν είναι «Μαύρο Μεσενικόλα», «Μοσχάτο» και «Κέρινα». Ζημιές προκλήθηκαν, επίσης και σε καλλιέργειες καπνού και βαμβακιού στις περιοχές των Σοφάδων και του Καρποχωρίου.

Στο νομό Λάρισας από το χαλάζι επλήγησαν, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, καλλιέργειες βαμβακιού στο δημοτικό διαμέρισμα Λουτρό και τους οικισμούς Κάστρο και Αργόμυλοι. Επίσης, σε πολλές μηλοκαλλιέργειες της Αγιάς η ζημιά ήταν ολοκληρωτική.

Οι πληγέντες αγρότες διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το χαλάζι.

ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Περιμένουν αποζημιώσεις ... 18 μήνες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί αμυγδάλων και φρούτων του Νομού Λάρισας, των οποίων η παραγωγή υπέστη μεγάλες ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θερμοκρασίες το Μάρτη του 2001. Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών έγιναν έγκαιρα, κοντεύει να περάσει ενάμισης χρόνος από τότε, αλλά αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους. Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας. Ο υπουργός ερωτάται, εάν θα παρέμβει, ώστε άμεσα να καταβληθούν οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ