ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΕΡΓΟ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
«Πηγαίναμε σαν τα γουρούνια στο σακί»!

Μαρτυρία - σοκ του τραυματισμένου εργάτη Θ. Δεσπότη για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και την επιχείρηση συγκάλυψης της έκρηξης από τους υπεύθυνους της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Eurokinissi

Με ανεξίτηλα τα σημάδια της έκρηξης στο πρόσωπο και τα μάτια του, που δεν μπορούν να διακρίνουν παρά σκιές, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο 44χρονος Αθανάσιος Δεσπότης, πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος τραυματίστηκε στις 28 Αυγούστου ενώ εκτελούσε επισκευαστικές εργασίες σε σωληνώσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Οι γιατροί ενημέρωσαν τον ίδιο και την οικογένειά του ότι θα χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς στο αριστερό του μάτι και μακρόχρονη θεραπεία για το δεξί του μάτι, με το οποίο μπορεί να διακρίνει αχνά, μόνο σιλουέτες.

«Δεν ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Πηγαίναμε σαν τα "γουρούνια στο σακί"», είπε σε συντάκτη του «Ρ» που πήγε χτες στο νοσοκομείο ο Α. Δεσπότης, περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν.

Ο Α. Δεσπότης, μαζί με έναν ακόμα συνάδελφό του - ο οποίος έπαθε χημική δηλητηρίαση και εγκαύματα, ευτυχώς ελαφρότερα - εργάζονταν στην εταιρία με την επωνυμία ΓΕΝΜΕ, η οποία είχε αναλάβει εργολαβία για την επισκευή σωληνώσεων στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Οπως αναφέρει είχαν αναλάβει να βγάλουν ένα ασφαλιστικό καπάκι εξαέρωσης πίεσης από πύργο ύψους 25-30 μέτρων που περιείχε υδρόθειο και άλλα επικίνδυνα αέρια.

«Η έκρηξη έγινε τη δεύτερη μέρα. Είχαμε αφαιρέσει το ασφαλιστικό καπάκι από τον πύργο και χρειαζόμασταν μια σιδερένια "τυφλή" φλάτζα (περιέχει στο κέντρο σιδερένια επένδυση), για να επιδιορθώσουμε τη ζημιά. Ο τεχνικός της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ που επέβλεπε την επισκευή μας είπε ότι δεν υπήρχε "τυφλή" φλάτζα και μας έδωσε μια ανοιχτή (με τρύπα στο κέντρο) και μας σύστησε να κόψουμε πεπιεσμένο χαρτί και να τη βουλώσουμε. Ανεβήκαμε στον πύργο για να τοποθετήσουμε τη φλάτζα, χωρίς να ξέρουμε τι αέρια υπήρχαν, τι πιέσεις, τι συνθήκες επικρατούσαν. Οταν τοποθετήσαμε τη φλάτζα, το πεπιεσμένο χαρτί έσκασε από την πίεση και έγινε η έκρηξη», λέει ο Α. Δεσπότης. «Επαθα τη μεγαλύτερη ζημιά, συνεχίζει, γιατί βρισκόμουν πιο κοντά στο σωλήνα. Μια μάζα από μαύρα χημικά κόλλησε σε ολόκληρο το πρόσωπό μου. Αν η έκρηξη ήταν λίγο δυνατότερη κινδύνευα να πέσω από την ειδική προβλήτα του πύργου στο κενό».

Τώρα, ο τεχνικός της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ισχυρίζεται, ότι υπήρχε λαμαρίνα στη φλάτζα που τοποθέτησαν οι εργαζόμενοι, αλλά ότι εκείνοι δεν την έβαλαν. Αλλωστε, η εταιρία επιχείρησε επιμελώς να κρατήσει κρυφή την έκρηξη και τον τραυματισμό των δυο εργαζομένων. Ο Α. Δεσπότης, πάντως, δηλώνει αποφασισμένος, όταν του το επιτρέψει η υγεία του, να διερευνήσει και δικαστικά την υπόθεση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενοχη και η κυβερνητική πολιτική

Επίκαιρη Eρώτηση με αφορμή τα τελευταία εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων

«Επτά νέα θύματα (3 στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και στους Αγίους Θεοδώρους, 1 στη ΔΕΗ ΑΕ στη Μεγαλόπολη και 3 οικοδόμοι στα Καμίνια, στον Κορυδαλλό και στη Σαλαμίνα) ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες ημέρες στον ατελείωτο κατάλογο των εργατών, που θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου με θύτη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης». Με τα τελευταία στοιχεία από την τραγωδία που βιώνει καθημερινά η εργατική τάξη στους χώρους δουλιάς, συνοδεύει την Eπίκαιρη Eρώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει: «η κυβερνητική πολιτική που ανοίγει το δρόμο στην εντατικοποίηση των εργαζομένων, στα ελαστικά ωράρια, στην ιδιωτικοποίηση τομέων στρατηγικής σημασίας, με στόχο τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης είναι ο μεγάλος ένοχος. Σημαντικό μέρος της παραγωγικής διαδικασίας παραδίνεται σε υπεργολάβους που ποδοπατούν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας και τα εργατικά δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας».

«Η κυβέρνηση ενεργητικά και παθητικά - συνεχίζει - διασφαλίζει στην πράξη τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και την ατιμωρησία του εργοδότη. Παραδίδει την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στις ιδιωτικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης. Συντηρεί τον ψευδεπίγραφο σημερινό τίτλο της Επιθεώρησης Εργασίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Αν θα προχωρήσει στην κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ και στη δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, καθώς και αν θα δρομολογήσει με ουσιαστικά μέτρα την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο;».

Ρωτά επίσης: Με ποια άμεσα μέτρα θα επιχειρήσουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να περιορίσουν το όργιο εργοδοτικής ασυδοσίας στο μεγάλο θέμα της ασφάλειας και πώς θα διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι δε θα συνεχιστεί το καθεστώς «ατιμωρησίας» των ενόχων για τα συγκεκριμένα εγκλήματα στη ΔΕΗ ΑΕ και στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ;

Στάση εργασίας στα χαρτιά

Ούτε ο θάνατος των τριών συναδέλφων τους στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, δε στάθηκε ικανός να τους αγγίξει. Λόγος για όσους έχουν τάξει εαυτόν στο πλευρό του Βαρδινογιάννη, καθώς στα πλαίσια της χτεσινής τετράωρης στάσης εργασίας που είχε εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας, διαπιστώθηκε ότι ονόμασαν τους εργάτες στα τμήματα παραγωγής «προσωπικό ασφαλείας», με αποτέλεσμα η στάση εργασίας να γίνει στα χαρτιά. Το σωματείο δεν είχε το σθένος να συμμετάσχει και σε αυτή την ελάχιστη - με όσα έχουν προηγηθεί - αντίδραση της τετράωρης στάσης εργασίας. Τι φοβήθηκαν; Μη χάσει τα ευρώ ο Βαρδινογιάννης και οι Αραβες συνέταιροι;

Το σήμα για μια τέτοια στάση το δίνει η ίδια η διοίκηση του σωματείου, που όχι μόνο αποφεύγει να καταλογίσει την οποιαδήποτε ευθύνη στη διεύθυνση της επιχείρησης, αλλά και τονίζει σε ανακοίνωσή της με κεφαλαία γράμματα: «ΠΡΩΤΑ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ».

Στη Μεγαλόπολη

Σε δίωρη στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ. προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΕ στη Μεγαλόπολη. Κεντρικά αιτήματα των εργαζομένων αποτελούν η λήψη μέτρων ασφαλείας και εφαρμογή τους, η πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις σε ορυχεία και στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και την απόδοση ευθυνών όλων όσων ευθύνονται για το τραγικό δυστύχημα. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως η διοίκηση της επιχείρησης ΔΕΗ ΑΕ όρισε τετραμελή επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, με εντολή να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη του 2002.

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
Σκυλεύουν τους νεκρούς

Οργισμένη καταγγελία από τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Κώστα Τζατζάνη για το δικαστικό βούλευμα που αθωώνει τους ενόχους

Δεν «καταπίνεται» με τίποτα το βούλευμα για την πολύνεκρη τραγωδία του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που εξέδωσαν οι τρεις εφέτες δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, με το οποίο ουσιαστικά απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη την πλοιοκτήτρια εταιρία HFD και συγκεκριμένα τον πρόεδρό της Κ. Κληρονόμο και το Ν. Βικάτο, μέλος της διοίκησης, ενώ μετατρέπουν τις κατηγορίες από κακούργημα σε πλημμέλημα!

Το κείμενο αυτό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά Κώστα Τζατζάνη, το οποίο χαρακτήρισε ως «σκύλευση των 80 πνιγμένων του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και επισήμανε: «Πρόκειται για ένα κείμενο κυριολεκτικά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, καθώς αφήνει στο απυρόβλητο τόσο την πλοιοκτήτρια εταιρία, όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που εξέδιδαν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο σαπιοκάραβο. Ταυτόχρονα, ρίχνει τις ευθύνες για το ναυάγιο αποκλειστικά στους ναυτεργάτες παραβλέποντας το γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και 8 ναυτικοί». Καταλήγοντας σημειώνει: «Ο φαύλος κύκλος των ναυτικών εγκλημάτων που διαπράττουν οι εφοπλιστές θα συνεχίζεται και θα διευρύνεται όσο παραμένουν στην κυβερνητική εξουσία οι δυνάμεις είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ που συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιο κόμμα από τα δύο θα υπηρετήσει περισσότερο δουλικά τα εφοπλιστικά συμφέροντα».

Υπενθυμίζεται ότι αυτεπάγγελτη παρέμβαση σε βάρος του βουλεύματος έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης, ο οποίος ζήτησε αντίγραφο προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκήσει αναίρεση. Ακόμα, αίτηση προς τον Αρειο Πάγο για αναίρεση του βουλεύματος ετοιμάζονται να ζητήσουν και συγγενείς των θυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ