ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΝΑΤΟ έχει διχοτομήσει το Αιγαίο
  • Το στρατηγείο της Νάπολης στο σχεδιασμό της άσκησης DESTINED GLORY αναγνωρίζει FIR μόνο για το μισό (δυτικό) Αιγαίο
  • Η άσκηση διεξάγεται κανονικά εκτός Ελλάδας και με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων

Από παλαιότερη ΝΑΤΟική άσκηση στην πόλη της Κυπαρισσίας
Από παλαιότερη ΝΑΤΟική άσκηση στην πόλη της Κυπαρισσίας
Εκτός Αιγαίου και εκτός ελλαδικού χώρου η ΝΑΤΟική άσκηση «DESTINED GLORY 2002», που έχει προγραμματιστεί για τις 5-18 Οκτώβρη, καθώς το στρατηγείο της Νότιας Περιοχής του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας αρνήθηκε να δεχτεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, αποδεχόμενο τις τουρκικές διεκδικήσεις και κυρίως αυτή για διχοτόμηση του Αιγαίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, η άσκηση θα διεξαχθεί τελικά σε περιοχές της Κεντρικής Μεσογείου και στην Ιταλία, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, μεταξύ άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι «μια φάση της άσκησης, η οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Ελλάδα, στις περιοχές Κυπαρισσίας - Πρέβεζας, δε θα πραγματοποιηθεί, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη διάρκεια της σχεδίασης της άσκησης μεταξύ Ελλάδας και του Στρατηγείου της Νότιας Περιοχής του ΝΑΤΟ, σχετικά με διαδικασίες συντονισμού αεροπορικών θεμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΝΑΤΟικό επιτελείο που σχεδίαζε την άσκηση δε δέχτηκε στις οδηγίες να περιλαμβάνεται και σχετική πρόβλεψη για υποβολή σχεδίων πτήσης για όλο το πλάτος του ελληνικού FIR στο Αιγαίο, το οποίο θα έπρεπε να υποβάλλουν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, που θα προέρχονταν από τα τουρκικά αεροδρόμια. Οι ΝΑΤΟικοί επιτελείς, μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς, αντιπρότειναν την υποβολή σχεδίων πτήσης μόνο για τον ελληνικό εναέριο χώρο, δηλαδή για μια ζώνη γύρω από τις ελληνικές ακτές πλάτους μόνο 6 ν.μιλίων, καθώς δεν αναγνωρίζουν τα 10 ν.μίλια για τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η στάση του ΝΑΤΟ συμπίπτει με την τουρκική διεκδίκηση για διχοτόμηση του Αιγαίου από Βορρά προς Νότο, πράγμα που δείχνει ότι στα ΝΑΤΟικά επιτελεία η διχοτόμηση του Αιγαίου έχει ήδη συντελεστεί. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τόσο ξεκάθαρα και επίσημα τίθεται θέμα από το ΝΑΤΟ για περιορισμό του ελληνικού FIR μόνο στο Δυτικό Αιγαίο. Σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις η αμφισβήτηση ήταν γενικότερη και εντοπιζόταν στο να μην αποδέχονται οι «σύμμαχοι» την υποβολή σχεδίων πτήσης από τα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη ή έθεταν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, σε προηγούμενες ασκήσεις (DYNAMIC MIX και DESTINED GLORY) είχε βρεθεί η φόρμουλα της υποβολής από τα ΝΑΤΟικά (και τουρκικά) αεροσκάφη στις ελληνικές αρχές, αντί σχεδίου πτήσης, μιας λίστας με πέντε σημεία (χρόνος και περιοχές εισόδου και εξόδου στο ελληνικό FIR). Ωστόσο, η φόρμουλα αυτή στην προκειμένη περίπτωση δε θα είχε σημασία γιατί αυτό που αμφισβητείται είναι το πλάτος του ελληνικού FIR στο Αιγαίο και όχι η υποχρέωση υποβολής σχεδίων πτήσης.

Το αποτέλεσμα είναι να συμμετάσχει η Ελλάδα σε μια άσκηση, άσχετα από το χώρο διεξαγωγής της, η οποία στο σχεδιασμό της αρνείται να δεχτεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και το διχοτομεί στη φάση αυτή, όσον αφορά την αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων (FIR), σύμφωνα με τις τουρκικές απαιτήσεις. Η ελληνική πλευρά με τη συμμετοχή της στην άσκηση, νομιμοποιεί όλες τις μεθοδεύσεις των ΝΑΤΟικών επιτελείων. Οι μεθοδεύσεις αυτές είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του οποίου η σιωπηρή εφαρμογή έχει αρχίσει με την ανοχή των ελληνικών αρχών, για αποχρωματισμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και αφορά το FIR, το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης, τη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λήμνου και αεροδιαδρόμων που η Τουρκία είχε εκφράσει αντιρρήσεις κλπ.


Κ. Ζ.

Συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλ. Παπαρήγα

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικρεμπόρων, πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Λεωφόρος Αλεξάνδρας). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πολιτικές δραστηριότητες του ΚΚΕ

- Η Κομματική Οργάνωση Λουτρών Αιδηψού του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή, 15/9, στις 8 μ.μ., στην παραλία, ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές και τις θέσεις του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Πολιτική συγκέντρωση και ομιλία από την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οργανώνει, τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Χανίων, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002. Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου φιλοξενεί τον υποψήφιο δήμαρχο Δραπετσώνας Νίκο Μπεάζογλου.
  • Στις 19.00 θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της περιοδείας της στη ΔΕΘ.
  • Στις 20.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της, με θέμα: «Στο κατώφλι ενός νέου πολέμου. Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ, για επίθεση στο Ιράκ».
  • Στις 20.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με την Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΔΑ, με θέμα: «Οι τελευταίες εξελίξεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ