ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ψήφο αντίστασης στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Με τους εργαζόμενους της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», που ξεπουλιέται σε ολλανδογερμανική κοινοπραξία, συνομίλησαν χτες οι Θ. Παφίλης, Ηλ. Νικολόπουλος και Γ. Πάντζας

Ξεπουλούν. Ιδιωτικοποιούν τα πάντα. Με οικονομικές συμφωνίες που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, χαρίζουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο κρατικές κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τελευταίο «θύμα» αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής μόλις προχτές η «Ολύμπικ Κέτερινγκ», θυγατρική εταιρία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη και τις «ευχές» της ΝΔ, «παρέδωσε» σε ολλανδογερμανική κοινοπραξία ιδιωτικών συμφερόντων.

Η οργή, η αγανάκτηση, αλλά και ο φόβος των εργαζομένων της επιχείρησης για το αύριο, ήταν έκδηλα συναισθήματα τα οποία εκφράστηκαν χτες το πρωί στο κλιμάκιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», το οποίο, με επικεφαλής τον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θανάση Παφίλη, τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας Ηλία Νικολόπουλο και τον υποψήφιο νομάρχη Ανατολικής Αττικής Γιώργο Πάντζα, περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Οι τελευταίες εξελίξεις στην «Ολύμπικ Κέτερινγκ» έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους. Οπως κατήγγειλαν οι ίδιοι στις συζητήσεις τους με τους υποψήφιους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», μετά το τέλος του 2004, αλλά και σε κάποιες των περιπτώσεων και πολύ νωρίτερα, οι εργασιακές σχέσεις τους κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, αφού είναι σίγουρο ότι οι ιδιωτικές εταιρίες που αγόρασαν την επιχείρηση θα προβούν σε απολύσεις...

Η περιοδεία των υποψήφιων νομαρχών αποτέλεσε αφορμή για τους εργαζόμενους να παρουσιάσουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Το ενδιαφέρον του προσωπικού να ακούσει τις θέσεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» «μεταφράστηκε» με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο της καντίνας, όπου για περισσότερο από μισή ώρα άκουσαν και συζήτησαν με τους υποψηφίους.

«Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στο χώρο της τροφοδοσίας, δόθηκε στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που στηρίζεται από τη ΝΔ, ξεπουλάει την κρατική περιουσία, η οποία δημιουργήθηκε από τις εισφορές και το μόχθο του ελληνικού λαού», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη γενικότερη πολιτική φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης των πάντων και υπογράμμισε ότι αυτήν την πολιτική έχουν υιοθετήσει χωρίς την παραμικρή αντίδραση οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, που λειτουργούν σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι και είναι έτοιμοι την επόμενη μέρα των εκλογών να προχωρήσουν σε αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, προκειμένου να αναζητήσουν πόρους. Που, ουσιαστικά, θα αποποιηθούν τον κοινωνικό τους ρόλο, μετατρέποντας σε επιχείρηση τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα πουλά, έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες της».

Ο Ηλίας Νικολόπουλος ξεκαθάρισε ότι «οι δυνάμεις που στηρίζουν τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" εναντιώνονται στην κυβερνητική πολιτική. Παλεύουν για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα είναι πραγματική Αυτοδιοίκηση, με τους πολίτες να έχουν περισσότερα δικαιώματα, για μια Αυτοδιοίκηση στην οποία ο λαός θα είναι στο προσκήνιο των εξελίξεων».

«Εμείς θα απαιτήσουμε πόρους. Θα σταθούμε δίπλα σας. Θα καταγγείλουμε τη βρωμιά. Γιατί, πιστεύουμε ότι τα λαϊκά προβλήματα στο χώρο της παιδείας, της υγείας, της εργασίας, αφορούν άμεσα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», επισήμανε Γιώργος Πάντζας. Και πρόσθεσε: «Στην Ανατολική Αττική, όλα τα μεγάλα έργα που κατασκευάστηκαν, δεν έγιναν με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Και οι τρεις υποψήφιοι κάλεσαν τους εργαζομένους να αναλογιστούν τα δικά τους προβλήματα, να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και να «καταδικάσουν με την ψήφο τους στις νομαρχιακές εκλογές όλες εκείνες τις δυνάμεις που με την πολιτική που ακολουθούν βάλλουν κατά των λαϊκών συμφερόντων». Τους κάλεσαν «να ψηφίσουν ταξικά, να στηρίξουν τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", να αναδείξουν νομάρχες που θα αγωνίζονται μαζί τους, μακριά και έξω από τη λογική της αγοράς. Νομάρχες αγωνιστές που μαζί με το λαϊκό κίνημα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Παρεμβάσεις για τους κατοίκους του ή για το μεγάλο κεφάλαιο;

Στην περιοχή περιόδευσαν κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ρέντη Π. Γιαννακόπουλος και Ταύρου Δ. Χερουβείμ

Ο Δήμος Ρέντη είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, ο οποίος όμως έχει το προνόμιο, μέσα στα όριά του, να βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου, ο Ελαιώνας. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση σε άριστη συνεργασία με τη σημερινή δημοτική αρχή της πόλης, αλλά και τη νομαρχιακή αρχή, παραδίδει τον Ελαιώνα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η περίπτωση του Ελαιώνα, σχετίζεται άμεσα με το μέγα θέμα των ελεύθερων χώρων στην Αττική και γι' αυτό ακριβώς το λόγο κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας με επικεφαλής τους Θ. Παφίλη και Ηλ. Νικολόπουλο, περιόδευσε χτες το απόγευμα στον οικισμό της Αγίας Αννας και σε άλλες γειτονιές του Ρέντη. Μαζί τους ήταν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ρέντη Π. Γιαννακόπουλος και Ταύρου Δ. Χερουβείμ. Συζήτησαν με τον κόσμο, άκουσαν τα αιτήματά του και τον προβληματισμό του, για την τύχη του Ελαιώνα. Ο Θ. Παφίλης, ήταν ξεκάθαρος απέναντί τους: «Αν δεν αντιδράσετε, αν δεν αγωνιστείτε, οι παρεμβάσεις που θα συνεχίσουν να γίνονται στον Ελαιώνα, θα είναι προς όφελος των επιχειρηματιών και σε βάρος των δικών σας συμφερόντων. Το τσιμέντο θα συνεχίζει να σας πνίγει, να πνίγει ολόκληρο το Λεκανοπέδιο».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος, με τη σειρά του, τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να ενεργοποιηθούμε μαζί με τους κατοίκους, προκειμένου να σωθεί ο Ελαιώνας από την ιδιωτικοποίηση».

«Ο σημερινός δήμαρχος Ρέντη κ. Ιωακειμίδης, ενοικίασε σε ιδιώτη άλλα 29 στρέμματα του Ελαιώνα από την έκταση που ανήκει στο Δήμο», κατήγγειλε ο Π. Γιαννακόπουλος. «Πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την πολιτική, που αντί να αξιοποιεί τον Ελαιώνα προς όφελος των κατοίκων, μοιράζει τη γη για να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις».

«Τι μπορούμε να κάνουμε;» έθεταν το ερώτημα πολλοί. «Μπορείτε και πρέπει να αντιδράσετε», ήταν η απάντηση του Θ. Παφίλη. «Πρώτα και κύρια, πρέπει να καλέσετε τόσο τη Δημοτική όσο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να πάρει θέση. Δεν μπορεί οι συνδυασμοί για την υπερνομαρχία της Αθήνας, άμεσα η έμμεσα, να στηρίζουν την πολιτική τμηματικής παράδοσης του Ελαιώνα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να ζητούν την ψήφο του λαού».

«Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία προτείνει άμεσα όλοι οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι, να γίνουν χώροι πρασίνου και να αποδεσμευτούν από τη λογική της αυτοχρηματοδότησης», τόνισαν οι υποψήφιοι της παράταξης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έδωσαν μάχες ενάντια στην καταστροφική για το περιβάλλον αλλαγή του άρθρου 24, ενάντια στην τσιμεντοποίηση, στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, ζητά και την ψήφο του λαού του Λεκανοπεδίου. Οι αγώνες μας, υπογράμμισαν, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη.

Εκδηλώσεις παρατάξεων
  • ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Συγκέντρωση έξω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα Βριλήσσια, διοργανώνουν αύριο Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση και ο υποψήφιος δήμαρχος, Φάνης Αρχιμανδρίτης.

  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Στα εγκαίνια του εκλογικού της κέντρου καλεί η Δημοκρατική Συνεργασία Ν. Φιλαδέλφειας, αύριο Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην οδό Αγ. Τριάδας 12. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Γεωργούτης και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ