ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Τη Δευτέρα το αγροτικό συλλαλητήριο

Μεθαύριο, Δευτέρα, από τα Τρίκαλα ξεκινά ο νέος γύρος αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία με νομαρχιακό συλλαλητήριο, το οποίο θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία (Ηρώων Πολυτεχνείου). Το συλλαλητήριο διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» και η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων, ενώ συμμετοχή έχει δηλώσει και η άλλη Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, «Η Αλληλεγγύη».

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 του Σεπτέμβρη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, με το συλλαλητήριο που διοργανώνει, στις 11 π.μ. στη Δημοτική Αγορά της πόλης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των αγροτών στα συλλαλητήρια αλλά και την επιτυχία των άλλων αγροτικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται πραγματοποιούνται συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις σε χωριά και επαρχιακές πόλεις των νομών και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Με τις νέες τους κινητοποιήσεις οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν συνέχεια στο μακρόχρονο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους και έχει ως στόχο να ξεκληρίσει τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Και σ' αυτό τον αγώνα καλούν σε συμπαράσταση και συμπαράταξη τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, που υποφέρουν από την ίδια αιτία, η οποία βρίσκεται στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Τυφλοσούρτης το «Πρόγραμμα Σταθερότητας»

Η κυβέρνηση διαπιστώνει «προβλήματα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, μετά και τις αποφάσεις της ΕΕ και «τα φορτώνει» στα λαϊκά στρώματα

Με «τυφλοσούρτη» το διαβόητο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κλείσει το φετινό προϋπολογισμό. Σ' αυτή τη φάση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνει να αναδιπλώνεται στη γραμμή πως ναι μεν υπάρχει απόκλιση σε κάποια μεγέθη του προϋπολογισμού (χωρίς να διευκρινίζουν σε ποια ακριβώς μεγέθη) αλλά σε καμία περίπτωση απόκλιση από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Γεγονός είναι ότι στο σημερινό «στρίμωγμα» της κυβέρνησης συνέβαλαν οι εντολές της ΕΕ και της Γιούροστατ σε ορισμένα «πολύ ευαίσθητα» ζητήματα, όπως για το δημόσιο χρέος και για τα κρατικά έσοδα του 2002, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για το βάθεμα της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής τους.

Η συγκεκριμένη πολιτική επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα της χώρας, μέσω της άγριας υπερφορολόγησής τους, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα, αλλά και με άλλους τρόπους, όπως με την επιτάχυνση του ξεπουλήματος μετοχικών πακέτων διαφόρων εταιριών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που γίνεται στο όνομα της εκπλήρωσης των διαφόρων στόχων που επιβάλλει η ΕΕ.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα προκύπτουν οι παρακάτω αποκλίσεις:

  • Το δημόσιο χρέος μετά την απόφαση της Γιούροστατ έφτασε στο 105% του ΑΕΠ. Ακόμα παραπέρα ο φετινός δημόσιος δανεισμός (τα δάνεια από τους μεγαλοτραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες του διεθνούς χρηματεμπορίου) θα είναι πάνω ακόμα και από τους στόχους προϋπολογισμού για το 2002. Αν και το θέμα εμφανίζεται «λογιστικό», οι παρενέργειες είναι ορατές και οι κυβερνώντες ακόμη δεν έχουν αποφασίσει για το τελικό ύψος των φετινών δανείων. Αλλα και τα τοκοχρεολύσια που θα πληρωθούν το 2003, θα είναι περισσότερα από τα φετινά και θα ξεπεράσουν τα 29 δισ. ευρώ.
  • Από τα κρατικά έσοδα του 2002 κόπηκε, πάλι με απόφαση της ΕΕ, το κονδύλι των 160 δισ. που προερχόταν από την κοπή και κυκλοφορία των κερμάτων του ευρώ. Από το γεγονός αυτό και μόνο μειώνεται το λεγόμενο πλεόνασμα που θέλησαν να εμφανίσουν.
  • Φανερά είναι τα προβλήματα στην «απορρόφηση» πόρων που δικαιούνταν και δικαιούται η χώρα μας από το προηγούμενο Β΄ ΚΠΣ. Στο σημείο αυτό άγνωστη παραμένει η τύχη περίπου 500 δισ. δρχ.
  • Τέλος το ύψος των κρατικών δαπανών ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες διατηρείται λες και είναι εφτασφράγιστο μυστικό.

Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση λίγα πράγματα μπορεί να κάνει με το δημόσιο χρέος (η προσπάθειά τους είναι να το εμφανίσουν στο 102,5% του ΑΕΠ). Θεωρεί όμως ότι μπορεί να τα «φέρει βόλτα» με τα ελλείμματα και για το λόγο αυτό εμμένει στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», που ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ αρχίζουν λόγω και της σημερινής συγκυρίας να το «αμφισβητούν».

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου τις αποφάσεις της ΕΕ, η κυβέρνηση απεργάζεται τρόπους για «αύξηση» των κρατικών «εσόδων» και αντίστοιχα τη μείωση των ελλειμμάτων, με το περαιτέρω ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ψάχνουν τρόπους για το ξεπούλημα μετοχικών πακέτων που έχει στην κατοχή της η κρατική εταιρία ΔΕΚΑ, όπως του 5% της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να εμφανίσουν έσοδα και να μην υπερβούν τα δάνεια που έχουν προϋπολογίσει για το 2002. Μια τέτοια εξέλιξη σκοντάφτει στην κατρακύλα της Σοφοκλέους και στους φόβους των ιδιωτών μεγαλομετόχων ότι το ξεπούλημα, μέσω χρηματιστηρίου, θα οδηγούσε σε νέα κατρακύλα.

«Ατού» της κυβέρνησης είναι η άγρια φορο-αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων της χώρας που καλούνται να αναπληρώσουν και τις απώλειες από τις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο Γενάρης-Αύγουστος 2002 (επίσημα θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα) αυξήθηκαν με ρυθμό πάνω από 6,1%, δηλαδή πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων προκύπτει ανάγλυφα και από το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα για το μήνα Αύγουστο του 2002 (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2001)σημείωσαν τεράστια αύξηση της τάξης του 20%, γεγονός που οφείλεται και στο χαράτσι της «συνάφειας» που επιβλήθηκε στους ΕΒΕ. Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι φορτώνονται όλα τα βάρη που προκύπτουν από τις διάφορες «ντιρεκτίβες» της ΕΕ και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.


ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
«Διολίσθησε» στο ... 1998

Στα προ τετραετίας επίπεδα, του Οκτώβρη 1998, κατρακύλησε χτες η Σοφοκλέους, σε μια εξέλιξη που αποδείχνει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο το γεγονός ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν το Χρηματιστήριο αποτέλεσε έναν ακόμη μοχλό ανακατανομής εισοδημάτων σε όφελος των ελάχιστων μεγαλοεπιχειρηματιών και σε βάρος των πολλών αφελών, που πίστεψαν την κυβερνητική προπαγάνδα και τα διάφορα «παπαγαλάκια» τους.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε χτες με νέα βουτιά 1,87% στις 1.966,7 μονάδες με χαρακτηριστικό γνώρισμα το σχετικά αυξημένο τζίρο (93,4 εκατ. ευρώ) λόγω του μαζικού ξεπουλήματος αρκετών μετοχών και ιδιαίτερα του ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου έχασε 3,49%, συγκεντρώνοντας πάνω από το 30% του χτεσινού τζίρου (29,3 εκατ. ευρώ). Πτώση 2,11% κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος με την Alpha Bank να χάνει 3,06%, την Εθνική 1,76%, την Εμπορική 1,53%, και τη Eurobank 2,02%. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 314 υποχώρησαν έναντι μόνο 24 μετοχών που ενισχύθηκαν και 20 που δεν άλλαξαν τιμή.

Αντίστοιχη με τη Σοφοκλέους ήταν χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες, η κατάσταση στα ευρωπαϊκά και τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ