ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Νέα ευρήματα ... στην «ανασκαφή που ολοκληρώθηκε»...

Κάτω αριστερά διακρίνεται το εύρημα, το οποίο είναι φανερό πως συνεχίζεται σε βάθος. Πάνω αριστερά, διακρίνεται το ίχνος του εκσκαφέα
Κάτω αριστερά διακρίνεται το εύρημα, το οποίο είναι φανερό πως συνεχίζεται σε βάθος. Πάνω αριστερά, διακρίνεται το ίχνος του εκσκαφέα
Συνεχίζουν να «πέφτουν» σε αρχαία οι μπουλντόζες που εξακολουθούν να καταστρέφουν τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, αν και οι εργασίες θα έπρεπε να έχουν ανασταλεί, αφού εκκρεμούν προσφυγές μαζικών φορέων ενάντια στο έργο.

Χτες, το μηχάνημα έσκαβε στα ΝΑ του οικοπέδου, στο σημείο που υποτίθεται ότι δεν υπήρχαν αρχαία ...αλλά βράχος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα «στοιχεία» που κατέθεσε ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) στο δικαστήριο. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων ειδοποίησε την αστυνομία και η εκσκαφή διακόπηκε, αλλά σίγουρα επήλθαν κάποιες καταστροφές, αφού στα μπάζα υπήρχαν και εμφανή αρχαία κομμάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έλαβε φαξ από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ενημέρωνε ότι η εκσκαφή ήταν «νόμιμη». Από αυτό θα πρέπει να υποθέσουμε ότι, αν δεν ανακάλυπτε τυχαία η επιτροπή την ύπαρξη αρχαίων στην εκσκαφή, ίσως ο εργολάβος να συνέχιζε ανεμπόδιστος; Πάντως, θυμίζουμε ότι η άδεια της Πολεοδομίας για τις εκσκαφές έχει προσβληθεί νομικά από τη Συντονιστική Επιτροπή και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι σε οποιοδήποτε έργο, ιδιωτικό ή δημόσιο, η αποκάλυψη αρχαιοτήτων κατά τις εργασίες σημαίνει και την αυτόματη διακοπή του για να επιληφθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στην προκειμένη περίπτωση, τα πράγματα περιπλέκονται για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή για το υπουργείο και την κυβέρνηση εν γένει. Γιατί στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τον ΟΑΝΜΑ δηλώνεται ότι τα ανασκαφικά στοιχεία έχουν παρθεί από την Α` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται και η περιοχή του Μακρυγιάννη. Αυτό σημαίνει πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδωσε το «πράσινο φως» για τις εκσκαφές στο συγκεκριμένο σημείο, θεωρώντας πως δεν υπάρχουν αρχαία.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε, αν και ποιος θα αναλάβει την ανασκαφή που επιβάλλεται να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο, όχι μόνο γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη «αποφανθεί», αλλά και γιατί, σύμφωνα με ...μια εκδοχή του υπουργείου, «οι ανασκαφές έχουν ολοκληρωθεί». Μιλάμε για μία εκδοχή, γιατί στις απαντήσεις του υπουργού στις σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ, τα αποτελέσματα των ανασκαφών θα δημοσιευτούν ...όταν αυτές ολοκληρωθούν!

Νέα ένταση στο ΚΘΒΕ

«Στον αέρα» βρίσκονται πλέον οι παραστάσεις του έργου «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» του ΚΘΒΕ, που επρόκειτο να επαναληφθούν μέσα στον Οκτώβρη. Μετά την απόφαση της διεύθυνσης του θεάτρου να ανανεώσει μόνο για ένα μήνα τις συμβάσεις οκτώ ηθοποιών που παίζουν στο έργο, οι ηθοποιοί - μερικοί από τους οποίους είναι από τους παλαιότερους στο θέατρο - όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκαν να υπογράψουν μια τέτοια σύμβαση. Οι καλλιτέχνες, που ουσιαστικά πετάγονται στο δρόμο μετά από εργασία είκοσι και είκοσι πέντε χρόνων στο ΚΘΒΕ, είναι: Στρ. Τρίπκος, Θ. Τεκνετζίδης, Δ. Αραμπατζόγλου, Ολγα Αλεξανδροπούλου, Στ. Σμουλιώτη, Ρούλα Παντελίδου, Ν. Παναγιωτίδης και Γ. Μπαγιώκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση του θεάτρου, σε μια προσπάθειά της να δικαιολογήσει την απόλυση των ηθοποιών, υποστήριξε ότι αρνήθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις τους γιατί είχαν ζητήσει «υπέρογκες» αυξήσεις, δηλαδή 10 και 15 ευρώ!!

Μετά την εξέλιξη αυτή οδηγούνται σε οριστική αναβολή οι παραστάσεις ενός θεατρικού έργου που το ανέβασμά του τον περασμένο Μάη έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για τα επίκαιρα πολιτικοκοινωνικά μηνύματά του. Ισως, τελικά, το περιεχόμενο του έργου είναι αυτό που ενόχλησε κάποιους και βρήκαν τρόπο να το σταματήσουν.

«Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα», που έγραψε ένας συνειδητός και συνεπής κομμουνιστής, ο Θόδωρος Κανονίδης αναφέρεται στους Ελληνες της Σοβιετικής Ενωσης, που στα πρώτα χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης παίρνουν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα, αντιμετωπίζοντας, όταν φθάνουν σ' αυτή, μεγάλες δυσκολίες και απογοητεύσεις. Το έργο είναι γνωστό και αγαπητό σ' όλους τους Πόντιους, όπου Γης, και ξέρουν όλα τα τραγούδια που τα τραγουδάνε ακόμη.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εστία»: Εγελος «Η αισθητική της μουσικής» (μετάφραση Μάρκος Τσέτσος). Πρόλογος Ολυς Φράγκου - Ψυχοπαίδη (μελέτη του μεγάλου φιλοσόφου και θεωρητικού της Αισθητικής, ο οποίος πίστευε ότι η μουσική δίνει μορφή στο αίσθημα ως αίσθημα και η ίδια αποτυπώνει εξωτερικά την εσωτερικότητά μας). Ελένη Λαδιά «Ποταμίσιοι έρωτες» (μυθιστόρημα). Αθηνά Κακούρη «Ο χαρταετός» (μυθιστόρημα). Παυλίνα Νάασιουτζικ «Αμερικάνικα οράματα στη Σμύρνη του 19ου αιώνα (Η συνάντηση της αγγλοσαξωνικής σκέψης με την ελληνική)» (πολιτικοϊστορική μελέτη). Μίλαν Κούντερα «Το αστείο» (μυθιστόρημα, μετάφραση Γιάννης Η. Χάρης).

- «Φιλίστωρ»: Ασημάκη Γιαλαμά «Εις μνήμην ανθρώπων» (διηγήματα του αειθαλούς θεατρικού συγγραφέα, πεζογράφου και παλαίμαχου δημοσιογράφου).

- «Κέδρος»: W.H. Auden «Ποιήματα», σε επιλογή, μετάφραση και εισαγωγή Αντώνη Δεκαβάλλες. Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου «Η παραίτηση» (διηγήματα). Σοφία Νικολαΐδου «Πλανήτης Πρέσπα» (μυθιστόρημα).

- «Σύγχρονη Σκέψη»: Αβραάμ Β. Ρανόβιτς «Ο ελληνισμός και ο ιστορικός του ρόλος» (ιστορική μελέτη, με επίκεντρο τον ελληνιστικό κόσμο).

- «Θεμέλιο»: Σπύρος Τσόκας «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932 (Η οικοδόμηση του αστικού κράτους)» (ιστορικοπολιτική μελέτη για την οικονομική πολιτική του Ε. Βενιζέλου). Πέτερ Τρέμαϊν «Η καταδίωξη των μικρών διαδόχων (ένα μυστήριο της αδελφής Φιντέλμα)» (μετάφραση Νίκος Κούρκουλος, αστυνομικό μυθιστόρημα). «Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης» (τεύχος 19).

- «Εκκρεμές»: Πλάτωνος «Ιων» (μετάφραση Ν. Μ. Σκουτερόπουλος, εισαγωγή Παύλος Καλλιγάς. Ενας από τους συντομότερους και απλούστερους «σωκρατικούς» διαλόγους του Πλάτωνα, με «αριστοφανικό» ύφος). Ελίζαμπεθ Ανσκομπ - Τόμας Νέιγκελ «Ηθικός πόλεμος - Ηθική εν πολέμω» (δοκίμια για την έννοια του ηθικού πολέμου. Μετάφραση Κωστής Κωβαίος).

- «Κριτική»: Δημήτρης Μαρκής «Η πάλη των αξιών στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης» (μελέτη). Θ. Λίποβατς - Ν. Δεμερτζής - Β. Γεωργιάδου «Θρησκείες και πολιτική στη νεοτερικότητα» (μελέτη). Σαν Σα «Η πόλη των χιλίων ανέμων» (μυθιστόρημα, μετάφραση Βάνα Χατζάκη).

- Σάκουλα: Αδάμ Παπαδαμάκη «Ποινική Δικονομία: Θεωρία, Πράξη, Νομολογία» (μελέτη για τις διαδικαστικές φάσεις της ποινικής δίκης, από την άσκηση της ποινικής δίωξης έως την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης). Ευαγγελίας Κοντούπα - Ρεγκάκου «Το δεδικασμένο των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων» (μονογραφία για το θεσμό του δεδικασμένου στο διοικητικό δικονομικό Δίκαιο) και «Δεδικασμένο - Αντικειμενικά όρια, ιδίως επί ενστάσεων ΙΙ» (το δεύτερο μέρος της μελέτης «Δεδικασμένο Ι» που εκδόθηκε το 1995). Π. Ν. Στάγκου - Ε. Ρ. Σαχπεκίδου «Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (μελέτη των πανεπιστημιακών καθηγητών, εμπλουτισμένη με τα νέα δεδομένα από την αναθεώρηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, σχετικά με τη λειτουργία της κοινοτικής έννομης τάξης και τις θεσμικές εξελίξεις στην ΕΕ). Γιώτας Κραβαρίτου «Για την Κοινωνική Ευρώπη και το Δίκαιό της» (μελέτη για το χρόνο εργασίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, τους φόβους των εργαζομένων, ειδικά των γυναικών, σε σχέση με τις εξελίξεις του εργατικού δικαίου στην ΕΕ), Ιωάννη Μανωλεδάκη «Εγκλήματα κατά της Ιδιοκτησίας» (10η αναθεωρημένη έκδοση, σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις).

- «Ιωλκός»: Ιω. Ν. Φραγκούλας «Ανερεύνητες πτυχές της ζωής του Αλεξ. Παπαδιαμάντη» (μελέτη, σχετικά με τα πραγματικά πρόσωπα που αναφέρονται στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και έχουν σκιαθίτικη υπόθεση. Καταγράφεται το πραγματικό τους όνομα, το επάγγελμα, οι αρετές και τα ελαττώματά τους). Πάνος Κοκκινόπουλος «Ιοκάστη (Η κυρά που φρόντιζε τους μενεξέδες)» (μυθιστόρημα με βάση το μύθο των Λαβδακιδών γενικότερα και ειδικότερα την τραγική Ιοκάστη). Αννα Κοντούρη «Μη γεράσεις Αννα!» (μυθιστόρημα). Πότης Κατράκης «Μυριάνθη(μια γυναίκα, πολλοί έρωτες)» (μυθιστόρημα).

- «Εξάντας»: Θόδωρος Γραμματάς «Το Ελληνικό Θέατρο στον 20ό αιώνα (Πολιτισμικά πρότυπα και πρωτότυπα)». Δίτομη μελέτη για το ελληνικό θέατρο ως κείμενο, λογοτεχνικό είδος, καλλιτεχνικό (παραστασιακό) και κοινωνικό γεγονός. Η μελέτη καταγράφει - ονομαστικά - τη συμβολή σπουδαίων δημιουργών και θεάτρων στην ανάπτυξη της ελληνικής σκηνικής τέχνης, τις εθνικές ιδιαιτερότητες και πρωτοτυπίες της και τις πρωτοποριακές απόπειρες ερμηνείας του αρχαίου δράματος. (Χρηστομάνος, Οικονόμου, Πολίτης, Ροντήρης, Σικελιανός, Καρζής, Κουν κ.ά.). Λένα Δουκίδου «Η Ελσα και οι άλλοι» (μυθιστόρημα).

- «Γκοβόστης»: Τιμ Μπέρνερς - Λι: «Υφαίνοντας τον παγκόσμιο ιστό (Η ιστορία και το μέλλον του WWW από τον εφευρέτη του». (Οι απόψεις του εφευρέτη του World Wide Wed για το πώς ξεκίνησε, πώς εξελίχθηκε, ποιες δυνατότητες μένουν ανεκμετάλλευτες από αυτόν τον ηλεκτρονικό «κόσμο». Πρόλογος Μ. Δερτούζου, μετάφραση Νεκτάριου Καλαϊτζή). Γουόρκς Ντίρι «Αυγή στην έρημο» (βιωματικό βιβλίο της φτωχής και αγράμματης Σομαλής που έγινε διάσημο μοντέλο, για τις συνθήκες ζωής στη χώρα της και ειδικά την καταπίεση των γυναικών).

- «Περίπλους»: Δέσποινα Λάλα - Κρίστι «Το ξωτικό» (μυθιστόρημα).

- «Εκδόσεις Γρηγόρη»: Εμμανουήλ Η. Κουτσιαύτης «Ο Αδης των Ελλήνων (χθόνιες θεότητες της αρχαίας ελληνικής θρησκείας)» (μελέτη). Γεώργιος Ν. Φίλιας «Οι θεομητορικές εορτές στη λατρεία της θρησκείας» (μελέτη).

Αυλαία στη Σάμο

Με την παρουσίαση της «Συμφωνίας της Λεβεντιάς» σε μια πανηγυρική συναυλία στην οποία θα συμμετέχουν 150 καλλιτέχνες κλείνει αύριο στη Σάμο, το «6ο Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης». Η πανηγυρική συναυλία θα δοθεί στο θέατρο Πυθαγορείου. Το αριστούργημα του μεγάλου συνθέτη θα ερμηνεύσει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Εθνικού Ωδείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλα συμφωνικά έργα του Μ. Καλομοίρη. Σημειώνουμε ότι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στο Ετος Μανώλη Καλομοίρη, με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατό του.

Καιρού επιτρέποντος

Αναβλήθηκε λόγω βροχής η προχτεσινή συναυλία στο Λυκαβηττό της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με τους Πασχάλη Τερζή, Γλυκερία και Παντελή Θεοχαρίδη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (19/9), στις 9 μ.μ. Η προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται από τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (από Δευτέρα).

  • Καιρού επιτρέποντος, η επίσης αναβληθείσα συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (9.30μ.μ.), στο θέατρο Λυκαβηττού.
  • Τα «Ξύλινα Σπαθιά» μετά την αναβολή της χτεσινής εμφάνισής τους στην Ηλιούπολη θα δώσουν συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής», την Τετάρτη (18/9), στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας το διήμερο «Ηπειρώτικο Πανόραμα» που είχε προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο, στο Θέατρο Πέτρας, με τη συνεργασία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ