ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40

Τηλε-παιδοκτόνοι

Ο πόλεμος των «πετρελαιάδων»

Τα αποθέματα του Ιράκ σε πετρέλαιο ξεπερνούν τα 112 δισεκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο πληροφόρησης για θέματα ενέργειας (Energy Information Agency - ΕΙΑ), από πλευράς αποδεδειγμένων αποθεμάτων, το Ιράκ βρίσκεται πίσω μόνον από τη Σαουδική Αραβία. Κατά τους Αμερικανούς, τα πιθανά πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ ξεπερνούν τα 250 δισ. βαρέλια, αφού από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει οι πόλεμοι με το Ιράν, η εισβολή στο Κουβέιτ και η Καταιγίδα της Ερήμου, καθώς και μια δεκαετία κυρώσεων, βομβαρδισμών και απειλών, με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε έρευνα για την ανακάλυψη νέων και την αξιοποίηση των υπαρχόντων κοιτασμάτων.

Πέραν του τεράστιου μεγέθους των αποθεμάτων, τα ιρακινά πετρέλαια καθίστανται ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω του χαμηλού κόστους εξόρυξής τους. Ο συνδυασμός αυτός δίνει σε όποιον κατέχει το ιρακινό πετρέλαιο τη δυνατότητα να επηρεάζει σοβαρά, αν όχι να διαμορφώνει, τη διεθνή τιμή του μαύρου χρυσού.

Μια τέτοια δυνατότητα οι «Τεξανοί» πετρελαιάδες, που σήμερα - και τυπικά - κυβερνούν την Αμερική, δεν είναι διατεθειμένοι να την αναγνωρίσουν ούτε στον Σαντάμ, ούτε, φυσικά, σε άλλους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, π.χ. Γάλλους, οι οποίοι (σ.σ.: ας προσεχτεί αυτό το σημείο) έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια εξόρυξης με το καθεστώς της Βαγδάτης. Θα επιβάλουν, λοιπόν, τη λύση που τους συμφέρει, βομβαρδίζοντας το Ιράκ και τορπιλίζοντας, ουσιαστικά, τις συμφωνίες των Ευρωπαίων πετρελαιάδων με τη Βαγδάτη. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τη νέα γενοκτονία του ιρακινού λαού...

Η σκηνή είναι από την προηγούμενη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τότε, παραμονή του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του '93, δυο πράκτορες της CIA (εδώ βλέπουμε τον ένα εξαίρετο κύριο με το ξανθό περουκίνι) πιάστηκαν στα πράσα και «εν ώρα εργασίας» στην οδό Μηθύμνης. Λίγες ώρες αργότερα, με παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας, φυγαδεύτηκαν για την ...Τζαμάικα. Εκτοτε ούτε τι έκαναν στη Μηθύμνης μάθαμε, ούτε πού βρίσκονται. Προφανώς, θα έχουν εγκατασταθεί σε κάποια παραλία, σαν κι αυτή που παραθέριζε ο Κουφοντίνας...

«Ριφιφί»!

Θαυμάστε τους! Είναι οι «εγκέφαλοι» του μεγάλου «ριφιφί». Αυτοί παράδωσαν τον κοσμάκη στους «αλογομούρηδες» της Σοφοκλέους. Αυτοί ψηφοθήρησαν αναίσχυντα, παίζοντας το κάλπικο «χαρτί» του «λαϊκού καπιταλισμού». Θαυμάστε όσους μετέτρεψαν τον τζόγο σε «εθνικό ιδεώδες».

Εχουμε και λέμε:

1) «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές στο Χρηματιστήριο έχουν αξία» (Κ. Λαλιώτης, 9/6/99, προεκλογική περίοδος).

2) «Η συντριπτική πλειοψηφία του ενός εκατομμυρίου επενδυτών... θα αναδείξουν με την ψήφο τους, με την ετυμηγορία τους, το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα και θα δώσουν μια νέα νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι και θα είναι η εγγύηση για τα κεκτημένα τους, αλλά και για τις προσδοκίες τους» (Κ. Λαλιώτης, 9/6/99, προεκλογική περίοδος).

3) «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 μετέτρεψε το Χρηματιστήριο από περιθωριακό οικονομικό θεσμό σε μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

4) «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές, όπως και όλοι οι Ελληνες, ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία γι' αυτό... θέλουν σταθερό πλαίσιο αναφοράς, με συνέχεια, με συνέπεια, με διασφαλίσεις» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

5) «Είμαστε σίγουροι και αισιόδοξοι ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών ξέρουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι εγγύηση όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για τα κεκτημένα τους, όσο και για τις προσδοκίες τους» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

6) «Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει» (Κ.Σημίτης, 5/9/99, συνέντευξη Τύπου ΔΕΘ).

***

Τα παραπάνω λέγονταν, όταν η «φούσκα» βρισκόταν στα ύψη. Εκτοτε οι αετονύχηδες ξάφρισαν αρκετά τρισεκατομμύρια από τα θύματά τους. Χτες, δε, η Σοφοκλέους έσπασε νέο αρνητικό ρεκόρ. Κατρακύλησε κάτω και από τις 2.000 μονάδες...


Λάντεν, Σαντάμ, Μπους

Σε ορισμένους αρέσουν πολύ οι δημοσκοπήσεις. Αυτήν, όμως, την πέρασαν στα «ψιλά». Αλλοι την «έθαψαν» τελείως. Οπως θα δούμε είχαν τους λόγους τους...

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την 1/9 και διενεργήθηκε από το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF) μαζί με το Συμβούλιο του Σικάγο για τις Εξωτερικές Σχέσεις (CCFR), προκύπτει ότι:

Από ένα δείγμα 9.000 ατόμων που ρωτήθηκαν για το πώς βλέπουν τον κόσμο ένα χρόνο μετά την 11/9, το 55% των Ευρωπαίων κατηγορεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ότι έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης και ότι συνέβαλε αποφασιστικά για να ζήσει η ανθρωπότητα αυτά τα τραγικά γεγονότα.

Οσο για τη Βρετανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε η εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ» στις 2/9/2002, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά ότι θεωρεί τον Μπους ως την τρίτη μεγαλύτερη απειλή για το σημερινό κόσμο, μετά την «Αλ Κάιντα» και τον Σαντάμ Χουσεΐν (δεν αποκλείεται ο Μπους να ανέβηκε στην κλίμακα της επικινδυνότητας μιας και η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν το προχτεσινό του πολεμικό κήρυγμα από το βήμα του ΟΗΕ...).

Αλήθεια, πώς αντέχει ο κ.Σωμερείτης σε ένα πλανήτη που πάσχει από τόσο «στείρο αντιαμερικανισμό»;...

1812 Ο Ναπολέων εισβάλλει στη Μόσχα και στη συνέχεια οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στην πόλη. Η πόλη καιγόταν ως τις 19 του Σεπτέμβρη και το μεγαλύτερο μέρος της καταστράφηκε.

1814 Οι Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρεία

1822 Ο αιγυπτιολόγος Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» που οδηγούσε στην ανάγνωση των ιερογλυφικών.

1922 Παραιτείται οριστικά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο 1ος, υπέρ του Γεωργίου του 2ου.

1933 Υπογράφεται στην Αγκυρα το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο που προβλέπει την αμοιβαία εγγύηση των κοινών συνόρων και τη συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις.

1943 Ομαδική σφαγή πατριωτών στο Βιάνο της Κρήτης. Οι Γερμανοί σκοτώνουν 500 πατριώτες.

ΟΧΙ, θα τη γλίτωνε το «κάθαρμα»! Από χτες ο «Γιαγκούλας» της Βαρβακείου βρίσκεται στα κάγκελα. Οι υπηρεσίες αποφάσισαν, μετά την «17Ν» να... εξαρθρώσουν και τον μανάβη! Τουτέστιν, τον έκαναν τουλούμι το μανάβη (πουλούσε την ντομάτα 1,6 αντί... 1,4 ευρώ, το «κάθαρμα») και πάει καλλιά του...

***

ΗΔΗ η Αντιτρομοκρατική, έχει πέσει στη μάχη κατά των ανατιμήσεων και έχει βάλει σε «κλοιό» τους συνεργάτες του μανάβη. Τα ειδικά εργαστήρια εργάζονται πυρετωδώς για να ταυτοποιήσουν τα αποτυπώματα της... μανάβισσας.

***

ΤΑ αποτυπώματα του Λάτση, πάντως, βγήκαν καθαρά. Αλλωστε, ο άνθρωπος ουδεμία σχέση έχει με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Τα κέρδη του από 5,6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2001 εκτινάχτηκαν στα 15,6 (!) εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2002. Δηλαδή, τριπλασιάστηκαν! Μόνο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ