ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Οι εκβιασμοί και οι υπολογισμοί προκάλεσαν... συναίνεση
  • Υπαναχώρηση σημαντικών αραβικών κρατών - Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος - υπό την προϋπόθεση ότι η επίθεση θα είναι η τελευταία επιλογή και θα τελεί υπό την έγκριση του ΟΗΕ
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας συναινεί σχεδόν ομοφώνως στα αμερικανικά σχέδια, υπό όρους και με χρονοδιάγραμμα βεβαίως...
  • Ο μεγαλύτερος σκεπτικισμός αφορά τη «μετα-Σαντάμ» εποχή και τη «μοιρασιά»

Αμερικάνικο F16 απογειώνεται από τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία

Associated Press

Αμερικάνικο F16 απογειώνεται από τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η εποχή μετά τον Σαντάμ στο Ιράκ φέρεται να απασχολεί πολύ περισσότερο τα μέλη του ΟΗΕ και ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά η ίδια η επίθεση κατά του Ιράκ και οι ολέθριες συνέπειές της. Οι πιέσεις των ΗΠΑ φαίνεται ότι τελεσφόρησαν. Κυρίως όμως τα μελλοντικά οφέλη της μοιρασιάς ήταν αυτά που προκάλεσαν τη «συναίνεση», όπως τουλάχιστον αυτή εκδηλώθηκε στην «αναπάντεχη»(;) υποχώρηση σημαντικών κρατών - κλειδιών της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, και την ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ετσι, η φερόμενη ως «σύγκρουση εντός των κόλπων του ΟΗΕ» δείχνει να εξομαλύνεται και να προωθείται μία πολεμική λύση, προσεχώς... Ο χρόνος εξακολουθεί να παραμένει το μέγα και πιο κρίσιμο ερωτηματικό.

Ηδη από το Σάββατο οι δηλώσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην εκστρατεία τους κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς και στις πιέσεις προς το Ιράκ να εξαναγκάσουν το καθεστώς της Βαγδάτης να επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών, ειδάλλως θα υποστεί πιθανόν στρατιωτικό χτύπημα. Τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Κίνα αντιτίθεται, αλλά σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δε θα προβάλει βέτο - φαίνεται έτοιμα να εκδώσουν «απόφαση» υπό μορφή «τελεσιγράφου», που θα αφήνει περιθώριο στο Σαντάμ Χουσεΐν μόλις εβδομάδες ώστε να ανοίξει διάπλατα τα σύνορα στους επιθεωρητές. Επίσης εκ του συνόλου των 10 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα 9 φέρονται να στηρίζουν την απόφαση, εκτός της Συρίας.

Με αυτό το κλίμα «συναίνεσης» δείχνουν να συντάσσονται και οι αραβικές χώρες, που, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ασκούν μεγάλες πιέσεις στη Βαγδάτη να δεχτεί τους επιθεωρητές, «καθώς διέκριναν στη στάση του Προέδρου Μπους μία τελευταία ευκαιρία για αποφυγή μιας επέμβασης»! Συντασσόμενη πλήρως με αυτό το κλίμα, η Σαουδική Αραβία μάλιστα προχώρησε ένα βήμα ακόμη.

Αφήνοντας πίσω τους πύρινους λόγους για τους οποίους η χώρα του αντιτίθεται σφοδρά, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNN, υποσχέθηκε ότι η Σαουδική Αραβία θα παραχωρήσει βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για μία επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, εφόσον αυτή θα είναι η τελευταία επιλογή και θα υπάρχει έγκριση του ΟΗΕ και επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τη Βαγδάτη να αποδεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον έλεγχο του οπλοστασίου του και παραδέχτηκε ότι η χώρα του θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με το άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας, σε περίπτωση που απειλείται η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Ο χρόνος είναι χρήμα...

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπους συνεχίζει να ασκεί έντονες πιέσεις στον ΟΗΕ για να εξαναγκαστεί το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού και σύντομα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων να ετοιμαστεί ένα ψήφισμα που θα υποχρεώνει τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες απαιτήσεις του ΟΗΕ και επανέλαβε την έμμεση προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ότι εάν ο ΟΗΕ αποτύχει, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αναλάβουν δράση μόνες τους.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμενόταν να συναντηθεί χτες με το το Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα, ο οποίος την Κυριακή τάχθηκε αναφανδόν κατά της επίθεσης, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει αγνοήσει 28 αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αντιπαράθεσή του με τους Παλαιστινίους.

Εντούτοις, σύμφωνα με το βρετανικό «Guardian», το κυριότερο μέλημα όλων, και κυρίως του ΟΗΕ, δεν είναι η επίθεση, αλλά η αναρχία που μπορεί να προκληθεί εντός του Ιράκ τη στιγμή που ο Οργανισμός δεν είναι προετοιμασμένος να υποστηρίξει ένα σχέδιο για τη «μετα-Σαντάμ» εποχή τη στιγμή που οι εκκλήσεις Μπους για «ανατροπή» του Σαντάμ Χουσεΐν συνεχίζονται. Το κρισιμότερο είναι ο χρόνος... οι Αμερικανοί πιέζουν για μία επίθεση το «χειμώνα», αντιθέτως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μία επίθεση κατά την άνοιξη, όπου η βέβαιη αστάθεια που θα προκληθεί στην αγορά του πετρελαίου δε θα προκαλέσει «τριγμούς», εξαιτίας της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές του πετρελαίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξοστρακισμός Ερντογάν;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η προσπάθεια να «βγει από τη μέση» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), το οποίο προηγείται κατά τις δημοσκοπήσεις με 25% στην πρόθεση ψήφου εν όψει των εκλογών στις 3 Νοέμβρη, φαίνεται πως έχει «ευτυχή» για τα υπόλοιπα κόμματα κατάληξη: χτες το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση δικαστηρίου του Ντιάρμπακιρ που του απαγορεύει τη θέση υποψηφιότητας, λόγω του «βεβαρημένου ποινικού του μητρώου».

Η νέα εξέλιξη έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά από μια απόφαση άλλου δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι η καταδίκη του το 1998 σε 4μηνη φυλάκιση για «πρόκληση πολιτικού μίσους» δεν αποτελούσε λόγο να μη συμμετάσχει στις εκλογές. Η νίκη για τα κόμματα του «πολιτικού κέντρου», πάντως, ίσως αποδειχτεί πύρρειος, αφού το Λευκό --όπως αποκαλείται το κόμμα του Ερντογάν, καθώς τα αρχικά του σχηματίζουν τη λέξη που σημαίνει αυτό το χρώμα στα τουρκικά-- εξακολουθεί να είναι πρώτο σε προτίμηση.

Ωστόσο, η τελική απόφαση εναπόκειται στην Εκλογική Επιτροπή. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο υπαρχηγός του Λευκού, που κατηγορείται από τα «κοσμικά» κόμματα ως φιλοϊσλαμικό, δηλώνει ότι «είμαστε πεπεισμένοι πως η εκλογική επιτροπή θα εγκρίνει, τελικά, τη συμμετοχή του αρχηγού μας στις εκλογές», και, ούτως ή άλλως, εξέφρασε αισιοδοξία για την επικράτηση του κόμματος.

Από την άλλη, στον αστερισμό των «κοσμικών» κομμάτων, από τη συγκυβέρνηση (Δημοκρατική Αριστερά, Εθνικιστική Δράση και Μητέρα Πατρίδα), ως το δεύτερο σε προτίμηση Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα, των Ντερβίς και Μπαϊκάλ, εξακολουθούν να επικρατούν «φόβοι» σχετικά με το όριο του 10% για την είσοδο στη Βουλή κι αναπτύσσεται στην Αγκυρα έντονη φιλολογία πως θα υπάρξει πίεση, έστω και την τελευταία στιγμή, για να μειωθεί. Σύμφωνα με τον Τύπο της γείτονος, οι Μεσούτ Γιλμάζ, Ισμαήλ Τζεμ και Ρετζάι Κιουτάν θα καταθέσουν σχετική πρόταση στο Κοινοβούλιο, για να συζητηθεί το ενδεχόμενο.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Κοινή επιχείρηση στο Πανκίσι

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε δήλωσε, χτες Δευτέρα, ότι άρχισε επιχείρηση στο φαράγγι Πανκίσι εναντίον Τσετσένων ανταρτών, στην οποία συμμετέχουν Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκπρόσωποι ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Οπως είναι γνωστό, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Μπορίς Γκριζλόφ είχε ανακοινώσει στις 6 Σεπτέμβρη πως η Μόσχα και η Τιφλίδα συμφώνησαν ότι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών θα συνεργαστούν με τους Γεωργιανούς συναδέλφους τους, «για να εντοπίσουν τους διεθνείς τρομοκράτες» που βρίσκονται στη ζώνη αυτή, στα σύνορα με την Τσετσενία. Επίσης, περίπου 110 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται από το καλοκαίρι στη Γεωργία για να εκπαιδεύσουν το γεωργιανό στρατό στον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Η ανακοίνωση του Προέδρου της Γεωργίας έγινε μετά τις προειδοποιήσεις για στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Γεωργία, αν η Τιφλίδα δεν καταφέρει να εξουδετερώσει τους Τσετσένους αντάρτες που βρίσκονται στο έδαφός της στα σύνορα με την Τσετσενία. Σημειώνεται ότι το Σάββατο στο Καμπ-Ντέιβιντ ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επισήμανε ότι παρακάλεσε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να δώσει την ευκαιρία στη Γεωργία να πετύχει τον κοινό στόχο - να εντοπίσει τους δολοφόνους της "Αλ-Κάιντα" και να τους δικάσει». Επίσης σημείωσε ότι περιμένει «από τη γεωργιανή κυβέρνηση να ξεριζώσει τους τρομοκράτες της "Αλ-Κάιντα" από το φαράγγι Πανκίσι».

Στο μεταξύ, στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, σαν αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο, 11 άτομα σκοτώθηκαν επί τόπου κι ένα άλλο πέθανε στο νοσοκομείο. Μεταξύ των νεκρών είναι 2 παιδιά και τρεις γυναίκες, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Αλλα 21 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα. Απ' αυτά η κατάσταση μόνον τριών ατόμων είναι ικανοποιητική. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε βαριά και πολύ βαριά κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ