ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα» Τόμος Ενατος 1961-1967

Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», ο Ενατος Τόμος της σειράς «ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα», 1961-1967.

Αυτή η σειρά αποτελεί ένα σημαντικό μέσο συγκεντρωτικής και με χρονολογική σειρά δημοσίευσης των πηγών της Ιστορίας του ΚΚΕ.

Αφετηριακό ιστορικό γεγονός του Ενατου Τόμου αποτελεί το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Αύγουστος του 1961), τα υλικά του οποίου περιλαμβάνονται στον τόμο. Ακολουθούν τα υλικά 11 Ολομελειών της ΚΕ: της 1ης Ολομέλειας της ΚΕ (Αύγουστος 1961), της 2ης Ολομέλειας (Νοέμβρης 1961), της 3ης Ολομέλειας (Μάης 1962), της 4ης Ολομέλειας (Φλεβάρης 1963), της 5ης Ολομέλειας (Οκτώβρης 1963), της 6ης Ολομέλειας (Γενάρης 1964), της 7ης Ολομέλειας (Απρίλης 1964), της 8ης Ολομέλειας (Φλεβάρης 1965), της 9ης Ολομέλειας (Αύγουστος 1965) και της 10ης Ολομέλειας (25 Δεκέμβρη 1966-24 Γενάρη 1967) και της 11ης (Ιούνης 1967).

Επίσης, περιλαμβάνονται και διάφορα άλλα κείμενα (ανακοινώσεις, χαιρετιστήρια) της ΚΕ και του ΠΓ αυτής της περιόδου.

Για να μπορέσει να αποκτήσει ο αναγνώστης πληρέστερη εικόνα για τη διαμόρφωση της πολιτικής και δράσης του ΚΚΕ, δίδονται σε παράρτημα και ορισμένα άλλα σχετικά κείμενα, καθώς και «Ημερολόγιο των κυριότερων γεγονότων» της περιόδου που καλύπτει ο τόμος αυτός.

Οι αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, καθώς και όλα τα ντοκουμέντα των Ολομελειών της ΚΕ είναι παρμένα από τις ειδικές εκδόσεις που έκανε η ΚΕ του ΚΚΕ, μόνο για εσωκομματική χρήση και οι οποίες βρίσκονται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον 9ο τόμο ο κάθε αναγνώστης και μελετητής της Ιστορίας του ΚΚΕ μπορεί να βρει όλες τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου που αφορούν την πολιτική του Κόμματος, το Πρόγραμμα, τις τροποποιήσεις του Καταστατικού, την επικύρωση της προηγούμενης απόφασης της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του 1957 για καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της διαγραφής του από το Κόμμα, την απόφαση για καθαίρεση και προειδοποίηση διαγραφής του Μάρκου Βαφειάδη, τις αποφάσεις διαγραφής των: Βασίλη Μπαρτζιώτα, Γιώργου Βοντίτσιου (Γούσια), Δημήτρη Βλαντά και Νίκου Ρουμελιώτη.

Τις αποφάσεις για μη αποκατάσταση των: Βαγγέλη Βασβανά και Θύμιου Μπράτσου στην ΚΕ του Κόμματος, καθώς και την απόφαση για ακύρωση της διαγραφής του Αχιλλέα Μπλάνα από μέλος του ΚΚΕ.

Στη σειρά «ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα», πολύ συχνά δημοσιεύονται κείμενα που δεν έχουν δημοσιευτεί σε άλλες σειρές δημοσίευσης κομματικών ντοκουμέντων.

Στο Παράρτημα του 9ου τόμου δημοσιεύεται για πρώτη φορά ολόκληρο το κείμενο του Πορίσματος της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ για την υπόθεση του Νίκου Ζαχαριάδη και σε υποσημείωση η απόφαση της 11ης Ολομέλειας του 1967 για το Νίκο Ζαχαριάδη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «από την εξέταση της υπόθεσης Ζαχαριάδη δε βγαίνει ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης είναι πράκτορας του εχθρού».

Θυμίζουμε ότι στο Παράρτημα του 8ου τόμου των Επίσημων Κειμένων έχουν δημοσιευτεί, για πρώτη φορά, η Ανακοίνωση (ομιλία) του Γκεόργκε Γκεργκίου Ντεζ, Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής στην 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (11-12 Μάρτη 1956), η ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη στο 1ο θέμα της 7ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (18-24 Φλεβάρη 1957), η δευτερολογία του Νίκου Ζαχαριάδη στο 1ο θέμα της ίδιας Ολομέλειας, καθώς και η ομιλία και οι απαντήσεις του Νίκου Ζαχαριάδη στο 3ο θέμα της 7ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο ίδιο Παράρτημα του 9ου τόμου δημοσιεύονται επίσης: το πόρισμα της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ (1963), που αφορά την αποκατάσταση στο Κόμμα του Βασίλη Νεφελούδη, το πόρισμα της 7ης Ολομέλειας του 1964 για το ζήτημα του Σταύρου Κασιμάτη (Στάθη) και σε υποσημείωση η απόφαση της 11ης Ολομέλειας του 1967 για τον Σταύρο Κασιμάτη.

Η μελέτη των Επίσημων Κειμένων του ΚΚΕ που περιέχονται στον 9ο τόμο, όπως και σε όλους τους προηγούμενους τόμους, είναι απαραίτητη για τη γνώση της Ιστορίας του.

Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κομμουνιστή, σε κάθε ερευνητή, στο νέο κομμουνιστή φοιτητή και αυριανό ιστορικό, να μελετήσει την Ιστορία του Κόμματος από πρώτες και αυθεντικές πηγές, να παρακολουθήσει την εξέλιξή του, να εμβαθύνει στα προβλήματα της στρατηγικής και τακτικής του, να αφομοιώσει βαθύτερα τη σύγχρονη πολιτική γραμμή του Κόμματος.

Η έκδοση του 9ου τόμου των Επίσημων Κειμένων του ΚΚΕ έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά ότι το ΚΚΕ είναι το πολιτικό κόμμα αυτής της χώρας που σταθερά και υπεύθυνα δημοσιοποιεί υλικά του αρχείου του, υπεύθυνα και συλλογικά γράφει την Ιστορία του.

Εκτός από τη σειρά «ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα», έχει εκδώσει τα Πρακτικά του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΕΚΕ, καθώς και τα Πρακτικά του 3ου Εκτακτου Συνεδρίου του (Νοέμβρης 1924), που μετονόμασε το ΣΕΚΕ (Κ) σε ΚΚΕ.

Στο περιοδικό «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» δημοσιεύει, κατά καιρούς, αδημοσίευτα κείμενά του.

Επίσης, το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ κυκλοφόρησε το 1995 το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, τόμος Α΄ 1918-1949, ενώ το 1998 με ευθύνη και επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας εκδόθηκε από το «Ριζοσπάστη» και το εκδοτικό «Σύγχρονη Εποχή», «Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946-1949».

Το ΚΚΕ, γράφοντας την Ιστορία του, δεν αποφεύγει να μελετήσει την αλληλουχία όλων των γεγονότων, να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια των γεγονότων που φωτίστηκαν με το πέρασμα πολλών δεκαετιών. Δεν αποφεύγει τη συλλογική κριτική τοποθέτηση στις εκτιμήσεις του, επιδιώκοντας να διδαχθεί από την ιστορία της δράσης του, να κατακτά τη γνώση και την ωριμότητα για πιο αποτελεσματική ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενσωματώνοντας τα διδάγματα της ιστορικής εμπειρίας και γνώσης. Η διαδικασία αυτή καμιά σχέση δεν έχει με τη λαθολογία και το μηδενισμό στον οποίο επιστρατεύονται αναχωρητές από το Κόμμα και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ή επιδίδονται συστηματικά εκπρόσωποι των αστικών ιδεολογικών μηχανισμών.

Η αξιοποίηση του 9ου τόμου των Επίσημων Κειμένων, όπως και όλη η σειρά και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αντικειμενική μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ.

  • Θα το βρείτε στο βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Επίσης μπορείτε να το προμηθευτείτε στο 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ