ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Την οργή των σπουδαστών εισέπραξε ο υπουργός

Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου επιφύλαξαν χτες το πρωί οι σπουδαστές των ΤΕΙ στην Πάτρα, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των σπουδών τους και την ανυπαρξία φοιτητικών εστιών.

Ο υπουργός, που βρέθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για να εγκαινιάσει τέσσερα νέα σχολικά κτίρια σε διάφορες συνοικίες της πόλης, ήρθε αντιμέτωπος - στο Ψαροφάι όπου εγκαινιάζονταν το 33ο Δημοτικό Σχολείο και το 55ο Νηπιαγωγείο - με τη δίκαιη οργή των σπουδαστών που βλέπουν την πολιτική του Συμβουλίου του ΤΕΙ Πάτρας με πρωτεργάτη τον πρόεδρο Ιωάννη Μακρυγένη - ενθαρρημένο από την κυβέρνηση - να πετά ουσιαστικά στο δρόμο όσους σπουδαστές δεν έχουν την τύχη να μπορούν οι γονείς τους να εξασφαλίζουν τη διαμονή τους και να συντηρούν τις σπουδές τους, καθώς για 16.000 περίπου σπουδαστές η Εστία του ΤΕΙ διαθέτει 72 δωμάτια και ο ξενώνας του Κούκου άλλα 50.

Οι σπουδαστές κρατώντας το πανό της Επιτροπής Αγώνα Σπουδαστών Εστίας του Κούκου, που έγραφε «Δε θα μας πετάξουν στο δρόμο. Απαιτούμε δωρεάν σίτιση - στέγαση για όλους» και φωνάζοντας συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' την εστία, ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν παιδεία», «Θέλουμε εστίες για τους σπουδαστές έξω οι εταιρίες από τις σχόλες», απαίτησαν άμεσες λύσεις για τα οξυμένα προβλήματά τους.

Ο Π. Ευθυμίου, μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες των εγκαινίων και πριν συνεχίσει να κόψει νέες κορδέλες σε άλλα σχολεία, κατευθύνθηκε προς το μέρος των φοιτητών για να ανοίξει έναν ακόμη διάλογο... όπως αυτός τον αντιλαμβάνεται. Στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε μαζί τους, αρνήθηκε να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα των σπουδαστών για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης συνολικά και άμεσα. Αντίθετα ο υπουργός συμφώνησε με την πρακτική του προέδρου του Συμβουλίου του ΤΕΙ Ιωάννη Μακρυγένη δηλαδή να μένουν στην εστία του Κούκου οι φοιτητές του Α΄ Εξαμήνου για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια να αποχωρούν και τη θέση τους να παίρνουν οι σπουδαστές του επόμενου εξαμήνου κ.ο.κ. - για να έχουν όπως έχει καταγραφεί «τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη, να πιάσουν κάποια δουλιά και να πληρώνουν ενοίκιο σε σπίτια». Ετσι ο Π. Ευθυμίου είπε αόριστα πως στο μέλλον θα γίνουν ενέργειες για να διευθετηθεί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, αλλά κι αυτό σε περιορισμένη κλίμακα.

Οι σπουδαστές, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, προχώρησαν και σε κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης στα ΤΕΙ.

Παράλληλα, μέλη και στελέχη της ΝΑΣ Αχαΐας πραγματοποίησαν εξόρμηση με υλικό που καταδείκνυε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία, καλώντας τον κόσμο να διεκδικήσει ένα άλλο σχολείο, δημόσιο δωρεάν, αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αθλια και ανεπαρκής υποδομή

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης διαρκώς χειροτερεύει και η εγκατάλειψή τους είναι ολοφάνερη, καθώς τα έργα συντήρησης είναι ανύπαρκτα. Το πρόβλημα αυτό φέρνουν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Οικονομικών.

Ενδεικτικά στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι τα ασανσέρ είναι μονίμως χαλασμένα και η καθαριότητα, που έχει περάσει στα χέρια εργολάβων, είναι υποτυπώδης. «Ανά 22 δωμάτια περίπου -σημειώνουν χαρακτηριστικά- αντιστοιχούν 3 μπάνια - ντουζιέρες, απ' τα οποία 1 ή 2 το πολύ έχουν πόρτες ή λειτουργούν, 3 τουαλέτες απ' τις οποίες 1 ή 2 χρησιμοποιούνται, αφού είναι μονίμως ή χαλασμένες ή πολύ βρώμικες, ενώ ζεστό νερό έχει μόνο 2 -3 ώρες την ημέρα (δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο) σε αντίθεση όμως με το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου που έχει όλη την ημέρα επειδή ενοικιάζονται από τη Δ/νση σε "φιλοξενούμενους"».

Στα παραπάνω στοιχεία, οι βουλευτές του ΚΚΕ, προσθέτουν ότι δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη τεχνικού προσωπικού την τελευταία 15ετία, ενώ οι 1.700 περίπου κλίνες που διαθέτουν οι Εστίες, είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες των 60.000 περίπου φοιτητών της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, όμως, με την ανεπάρκεια και την εγκατάλειψη των Εστιών, οι βουλευτές του ΚΚΕ εντοπίζουν και τη θέληση της κυβέρνησης να ωθήσει τις Εστίες να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως ορίζουν εξάλλου ο ΟΟΣΑ και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στην Μπολόνια και την Πράγα, που θεωρούν τις Φοιτητικές Εστίες και Λέσχες «άσκοπες δαπάνες» από τις οποίες πρέπει να απαλλαγούν οι κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, για τις Εστίες της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι έχει γίνει προσπάθεια επιβολής ενοικίου (που ξεκίνησε με το συμβολικό ποσό των 1.800 δρχ. το μήνα), αλλά χάρη στη σθεναρή αντίδραση των οικότροφων δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ομως, στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς αλλοδαπούς φοιτητές, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι επιβάλλεται το ποσό των 20.000 δρχ. και 30.000 δρχ. το μήνα αντίστοιχα και μάλιστα, οι αλλοδαποί φοιτητές απειλούνται με τη μη χορήγηση των υποτροφιών τους ή με τη μη χορήγηση αδειών παραμονής, ακόμη και με εκδίωξη από την Εστία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών εάν είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα την ανέγερση νέων εστιών, για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη συντήρηση αυτών που υπάρχουν σήμερα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης σ' αυτές να είναι ανθρώπινες. Ακόμα ρωτούν τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα επιβολής ενοικίου στους αλλοδαπούς οικότροφους, το οποίο έχει αναδρομική ισχύ και τους αναγκάζει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα.

Διεκδικούν δυναμικά σχολική στέγη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης
Οι μικροί μαθητές βγήκαν στο δρόμο, αγωνιστικά, και διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση: «Θέλουμε σχολεία, φτάνει πια η κοροϊδία», «Θέλουμε σχολεία, βιβλία και θρανία». Οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας στις 11 Σεπτέμβρη, για «πλήρες μάθημα από αύριο», δεν αφορούσαν τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη, ούτε άλλωστε και τους συμμαθητές τους του 26ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Ομως η επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης καταρρέει όταν βλέπεις τους μαθητές μαζί με τους γονείς τους να διαδηλώνουν απαιτώντας το αυτονόητο. Δηλαδή αίθουσες για να κάνουν μάθημα, σύγχρονα διδακτήρια για να μην κινδυνεύει η ζωή τους μέσα στα επικίνδυνα σχολεία και φυσικά δασκάλους.

Χτες οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη, συνεχίζοντας την αποχή από τα μαθήματα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Μαζί με τους γονείς τους απαίτησαν από τη Νομαρχία να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της για κατασκευή διθέσιου προκάτ νηπιαγωγείου, ώστε να αντιμετωπιστεί έστω προσωρινά η έλλειψη αιθουσών. Ο υπεύθυνος αντινομάρχης δεσμεύτηκε ότι μετά από 10 ημέρες θα γίνει η θεμελίωση του έργου. Οι γονείς περιμένουν την υλοποίηση της νέας δέσμευσης. Ομως επιφυλάσσονται με νέες κινητοποιήσεις, αφού ήδη είδαν μια φορά τις δεσμεύσεις να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Παράλληλα ζητούν από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Χορτιάτη να επισπεύσουν τη διαδικασία χαρακτηρισμού του οικοπέδου που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ