ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Απόφαση - πρόκληση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Για αιώνιο στίγμα στην ελληνική Δικαιοσύνη μιλάει το ΕΣΔΟΓ, ενώ ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης καταγγέλλει συναλλαγές και έντονο παρασκήνιο στην έκδοση της απόφασης

Προσβολή στα θύματα της γερμανικής θηριωδίας αποτελεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Προσβολή στα θύματα της γερμανικής θηριωδίας αποτελεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
«Δεν πιστεύαμε ότι ο γραικυλισμός των ελληνικών κυβερνήσεων θα βρει απήχηση και στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας. Η 135/2001 απόφαση του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου και η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) θα αποτελούν αιώνια στίγματα στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Με αυτό τον τρόπο σχολίασε το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓ) την απόφαση του ΑΕΔ, που δικαιώνει τους θύτες για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη χώρα μας.

Η προχτεσινή απόφαση του ΑΕΔ με οριακή πλειοψηφία (6-5) ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και έκρινε ότι δεν είναι αρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά τα γερμανικά, για να εκδικάσουν τις υποθέσεις αυτές, βάζοντας ουσιαστικά «ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις των θυμάτων και των συγγενών τους.

Με τη χτεσινή απόφαση του ΑΕΔ ουσιαστικά κλείνει ένα κεφάλαιο, αυτό της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, και ανοίγει ένα δεύτερο, το παρασκήνιο που παίχτηκε μέχρι να φτάσουμε στην προχτεσινή απόφαση του ΑΕΔ, που αποτελεί πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης μίλησε για ανταλλάγματα, προκειμένου να εκδοθεί αυτή η απόφαση. Σε χτεσινή δήλωσή του αναφέρει ότι «για κάποιον ή κάποιους από τους έξι, πολύ σύντομα θα έρθει στο φως της δημοσιότητας το υπεσχημένο αντάλλαγμα γι' αυτή την παρασπονδία». Επίσης, ο Ι. Σταμούλης επαναφέρει την κατηγορία που διατύπωσε κατά του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, ότι διαπραγματεύτηκε και αντάλλαξε την υπόθεση των γερμανικών επανορθώσεων με τη θέση του προέδρου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για έναν ακόμη χρόνο και προανήγγειλε ότι σύντομα θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία γι' αυτό το θέμα.

Επίσης, δήλωσε ότι για ένα πολύ λογικό χρόνο θα αναμένει την αντίδραση του αρμοδίου πολιτειακού οργάνου στο να υπάρξει αυτή η «προκλητική απόφαση και νομικά τελείως εσφαλμένη».

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΑΕΔ το ΕΣΔΟΓ κατηγορεί την κυβέρνηση που δε διεκδίκησε ποτέ αυτά που δικαιούται από τη Γερμανία. «Το συμπέρασμα είναι, αναφέρει το ΕΣΔΟΓ, ότι τα ισχυρά κράτη μπορούν να υποχρεώνουν τη Γερμανία να καταβάλλει αποζημιώσεις στους υπηκόους τους που δεινοπάθησαν από τα ναζιστικά στρατεύματα. Οχι, όμως και τα μικρά κράτη, όπως η Ελλάδα, που φοβάται τη Γερμανία και δεν τολμά να αξιώσει την επιστροφή του κατοχικού "δανείου" και την αποζημίωση που μας εκδίκασε η Συμμαχική Διάσκεψη των Παρισίων 1946, για τις ζημιές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομία της χώρας».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό «έβαλε πλάτες» και διευκόλυνε τη γερμανική πλευρά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα εξής:

1. Η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ τον περασμένο Μάρτη επέβαλαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την αναβολή της κύρωσης της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ετεροδικία των κρατών», που θα διευκόλυνε την υπόθεση της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

2. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, πριν εκδοθεί η απόφαση από το Εφετείο σχετικά με τους πλειστηριασμούς του Ινστιτούτου «Γκαίτε» και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, έσπευδε να καθησυχάσει τη γερμανική κυβέρνηση -μέσω της εφημερίδας «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ»- πως στην περίπτωση που η εφετειακή απόφαση είναι σε βάρος της Γερμανίας, δε θα επιτρέψει να εκτελεστεί, καθώς απαιτείται η έγκριση του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης.

3. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ουδέποτε δέχτηκε το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓ), παρ' όλες τις προσπάθειες του τελευταίου να θέσει το μεγάλο αυτό θέμα στον πρωθυπουργό. Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος παρέπεμψε το ΕΣΔΟΓ στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλο.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι προοπτικές πλέον είναι πολύ δυσοίωνες και οι αγωγές μάλλον θα πέσουν στο κενό. Αν αρχίσουν τα θύματα και οι συγγενείς τους να καταθέτουν αγωγές στη Γερμανία, είναι απίθανο να δικαιωθούν, ενώ μια τέτοια δικαστική διαμάχη είναι πολυδάπανη. Εξάλλου, υπάρχει και η περίπτωση Ελληνα μετανάστη στη Γερμανία που προσέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο Καρλσρούης) και τον παρέπεμψε στα ελληνικά δικαστήρια.

Μια άλλη «λύση» είναι να στείλει προδικαστικό ερώτημα ο Αρειος Πάγος στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για να κρίνει εκείνο αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων, κάτι που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες για ευνοϊκή απάντηση.

Τέλος, η «τρίτη λύση» είναι να προσφύγουν οι συγγενείς των θυμάτων στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή εμποδίστηκε η πρόσβασή τους στα ελληνικά δικαστήρια, κάτι όμως που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πληθωρισμός χαμαιλέων

Κατά τους ορισμούς της οικονομικής επιστήμης ο πληθωρισμός δεν είναι ένας, αλλά παίρνει, ως χαμαιλέων όλες εκείνες τις αποχρώσεις και τους ανάλογους επιθετικούς προσδιορισμούς, που ανταποκρίνονται, άλλοτε στο ουσιαστικό και άλλοτε στην ονοματοδοσία που συμφέρει πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες της συγκυρίας, όπως είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Ετσι, λοιπόν, ο χαμαιλέων - πληθωρισμός, άλλοτε καλείται σπειροειδής, άλλοτε έρπων ή περιελισσόμενος, εισαγόμενος, άρα και εξαγόμενος και βέβαια στασιμοπληθωρισμός, που σημαίνει αυτό που δηλώνει, δηλαδή στασιμότητα στην ανάπτυξη, την παραγωγή και την αγορά.

Η κυβέρνηση ξορκίζει τον εγχώριο πληθωρισμό που αυξήθηκε και τον Αύγουστο ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο ευρωπαϊκό δείκτη, όπως και τη συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή πτώση, υποστηρίζοντας τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων. Ισχυρίζεται, δηλαδή, διά στόματος πρωθυπουργού, ότι η κακή αυτή κατάσταση συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική ύφεση που εκδηλώνεται έντονα και στο μητροπολιτικό πλανητικό κέντρο του καπιταλισμού, δηλαδή την Αμερική και στις ευρωενωσιακές παραφυάδες του, όπως δείχνει η συντριβή κολοσσιαίων επιχειρήσεων, η πτώχευσή τους, η απόλυση πολλών χιλιάδων εργαζομένων, η απελπισία μικρομετόχων και επενδυτών που βλέπουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται και τις χρηματιστηριακές φούσκες να σκάζουν με όλο και πιο μεγάλο θόρυβο.

Δε μένει παρά να υιοθετήσουν και τη θεωρία του ντόμινο, όπου το κάθε «πλακάκι» κατά την πτώση του, συμπαρασύρει και το διπλανό του και ούτω καθεξής. Αυτό ίσως δίνει την καταστροφική ερμηνεία των θέσεων «περί συγκοινωνούντων δοχείων» και... εισαγόμενου πληθωρισμού. Πράγμα που ταιριάζει γάντι με την επίσημη προτροπή για αντικαταναλωτισμό και την υποδεικνυόμενη αποχή από τα ψώνια. Ετσι - ταχυδακτυλουργικά - αδειάζει το «καλάθι της νοικοκυράς, αλλά... συγκρατείται ο τιμάριθμος και ο έρπων πληθωρισμός.


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Μ. ΓΛΕΖΟΥ
Αλλοθι της κεντροαριστεράς κι όχι βήμα «ενότητας της Αριστεράς»

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον η προσπάθεια δημιουργίας «κεντροαριστερού» πόλου προσκρούει όχι τόσο σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, όπου η θέληση συγκρότησής του από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ είναι δεδομένη, όσο σε επίπεδο κοινωνίας. Η συνεπής στάση αρχών του ΚΚΕ και άλλων αριστερών δυνάμεων απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η καταγγελία και το αντιπάλεμα στα κοινωνικά μέτωπα όλων των εκφράσεων μιας κατά βάση αντιδραστικής πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα κοινωνικά στρώματα με αριστερή προέλευση να αποστασιοποιούνται ή και να βλέπουν με εχθρικό μάτι τη δημιουργία μιας τέτοιας ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν έχει προχωρήσει ακόμα το συνοικέσιο του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ και όχι τα κατά καιρούς φραστικά πυροτεχνήματα ηγετικών στελεχών του δεύτερου.

Οτι δεν έχει προχωρήσει ακόμα η δημιουργία «κεντροαριστερού πόλου», όπως τουλάχιστον γίνεται στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δε σημαίνει ότι έχουν εγκαταλειφθεί και οι προσπάθειες δημιουργίας της. Τους τελευταίους μήνες, και με αφορμή τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έχει ξαναθερμανθεί το ενδιαφέρον προσέγγισης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, προσέγγιση την οποία η ηγεσία του ΣΥΝ ούτε και κάνει προσπάθεια να την αποκρύψει. Ετσι βλέπουμε τον κ. Κωνσταντόπουλο παρέα με διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να παραβρίσκονται στις τελετές ανακήρυξης κοινών υποψηφίων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Και η νέα αυτή προσέγγιση συντελείται σε μια εποχή πλήρους αντιδραστικοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία με αφορμή την υπόθεση της τρομοκρατίας και τη σύλληψη μελών της «17Ν» όλο και περισσότερο εμφανίζεται με την γκρίζα στολή του μπάτσου, ενώ τα αντιδραστικά ιδεολογήματα περί της «ασφάλειας» των πολιτών, που θα την εγγυάται το κράτος πυγμής, εξαγγέλλονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και επειδή είμαστε σίγουροι ότι οι αριστεροί οπαδοί και τα μέλη του ΣΥΝ δεν έχουν καμιά διάθεση να νομιμοποιήσουν μέσω της «κεντροαριστεράς» το αντιδραστικό ολίσθημα της ηγεσίας του ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ, στο χέρι τους είναι να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την καταδίκη των κοινών συνεργασιών που προωθούν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων. Επειδή η ηγεσία του ΣΥΝ παίζει τα διάφορα παιγνίδια της με ένα αντιδραστικό και ολισθαίνον προς το αστυνομικό κράτος ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι δεν έχουν καμιά ευθύνη νομιμοποίησης των πρακτικών αυτών.

Και δύο λόγια για τον κύριο Γλέζο, ο οποίος φαίνεται να εξελίσσεται σε σημαντικό ατού της «κεντροαριστερής» σύμπλευσης. Ο κύριος Γλέζος εμφανίζεται σήμερα ως ένας σύγχρονος Ιανός. Στα πρώιμα χρόνια της νιότης του συνέδεσε το όνομά του με την αποκαθήλωση της σβάστικας από την Ακρόπολη, πράξη η οποία πέρασε πλέον στην Ιστορία και τιμά τόσο τον ίδιο, αλλά και το χώρο και το πλαίσιο της εποχής μέσα στο οποίο έδρασε. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της προσωπικότητάς του. Υπάρχει όμως και η άλλη, η «κακή» πλευρά, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να μνημονεύσουμε, όσο κι αν εμφανίζεται στενοχωρημένος ο κ. Γλέζος από τις «άδικες επιθέσεις» του «Ριζοσπάστη»(!) (όπως ονομάζει την πολιτική κριτική και το χαρακτηρισμό των πολιτικών ενεργειών του ιδίου και της κομματικής παράταξης που τον στηρίζει σήμερα). Αλλά ας είναι. Ο «Ριζοσπάστης» και το ΚΚΕ μαθημένοι είναι από τέτοια...

  • Λοιπόν, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τη δεκαετία του '80 ο κύριος Γλέζος εγκατέλειψε την Αριστερά και προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Κυρίως χρεώνεται για το συνειδητό ρόλο διεμβόλισης και συρρίκνωσης της κομμουνιστικής αριστεράς, υπηρετώντας έτσι αντιλαϊκές πολιτικές της τότε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αντί να λύσει τις πολιτικές και ιδεολογικές διάφορες με το κομμουνιστικό κίνημα, με ανοιχτή αντιπαράθεση στο φως της ημέρας - όπου όμως το πεδίο δεν ήταν προνομιακό για την ίδια - προτίμησε να καταφύγει σε γνωστές άθλιες μεθοδεύσεις, που την περίοδο εκείνη είχαν καταγγελθεί και από το ΚΚΕ και μέσα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη». Μια τέτοια μεθόδευση ήταν και η δημιουργία της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», την οποία εμπνεύστηκε προσωπικά ο Α. Παπανδρέου. Εκεί συμμετείχαν διάφοροι... πρώην «απογοητευμένοι» - όπως παρουσιάζονταν - αριστεροί, που είδαν το φως το αληθινό στο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και του Α. Παπανδρέου! Εκ των ιδρυτών της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» ήταν οι Γλέζος, Μπριλάκης κλπ. Στην ουσία ήταν ένας προεκλογικός μηχανισμός, με στόχο τη διεμβόλιση του πολιτικού χώρου της Αριστεράς, με στόχο τη λεηλασία της εκλογικής της βάσης.
  • Από την άλλη ο κύριος Γλέζος και οι συν αυτώ λειτουργούσαν σαν διαφημιστές και στρατολόγοι του ΠΑΣΟΚ προς ταλαντευόμενες συνειδήσεις, λέγοντάς τους ουσιαστικά: «Με το να αγωνίζεσαι δεν κερδίζεις και πολλά πράγματα. Κάνε το αποφασιστικό βήμα, πέρνα στο ΠΑΣΟΚ, πέρνα στον επίγειο παράδεισο όπου θα ικανοποιήσεις κάθε σου επιθυμία...»! Ο μηχανισμός που είχε στήσει προσωπικά ο Α. Παπανδρέου προσέβλεπε στη χυδαία και ξετσίπωτη εξαγορά αριστερών συνειδήσεων και ψηφοφόρων. Αυτός και μόνο ήταν ο σκοπός της συγκρότησής του και ο κύριος Γλέζος έπαιξε τότε καθοριστικό ρόλο.
  • Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ο κύριος Γλέζος φαίνεται να επαναπροσεγγίζει τον πέρα του ΠΑΣΟΚ πολιτικό χώρο. Δεν είμαστε σίγουροι αν η προσέγγιση αυτή έγινε επειδή στο νέο, υπό τον Σημίτη, ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε πλέον θέση γι' αυτόν ή για άλλους λόγους.
  • Στην προοπτική των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών ανακηρύσσεται σε υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, βγάζοντας έτσι από τις δυσκολίες την ηγεσία του ΣΥΝ και τους προσφάτως αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ, που αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικότητας για τη θέση αυτή, έτσι ώστε να «εξιλεωθούν» ολίγον απέναντι στα μέλη και τους οπαδούς τους για την κατά τα άλλα γενικευμένη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε πάνω από τις μισές νομαρχίες και υπερνομαρχίες, αλλά και τους δήμους όλης της χώρας.
  • Ο κύριος Γλέζος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει έστω και στοιχειώδη αυτοκριτική για το ρόλο υπονόμευσης της αγωνιζόμενης Αριστεράς, που συνειδητά έπαιξε τη δεκαετία του '80, αλλά αυτό ας το παραβλέψουμε. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι γύρω από το πρόσωπό του ξαναζεσταίνονται (έστω και ως άλλοθι) σήμερα τα αντιδραστικά «κεντροαριστερά» σενάρια με την επαναπροσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ.

Η στήριξη των ψηφοδελτίων του κυρίου Γλέζου αποτελεί πολιτική πράξη υποταγής της Αριστεράς στο ΠΑΣΟΚ. Δεν αποτελεί βήμα κοινής δράσης και συζήτησης των αριστερών ανθρώπων, αλλά υπονόμευση της ενωτικής πολιτικής, της κοινής δράσης και πάλης στους αγώνες, με σαφή προσανατολισμό και κατεύθυνση. Αποτελεί το άλλοθι της κεντροαριστεράς κι όχι... βήμα ενότητας της Αριστεράς! Η καταψήφιση των ψηφοδελτίων του κυρίου Γλέζου και η υπερψήφιση της «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» με επικεφαλής τον Θ. Παφίλη, που τον στηρίζουν οι πραγματικές ριζοσπαστικές και αριστερές δυνάμεις της χώρας μας με τα προγράμματά τους, όπως το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, άλλοι ανένταχτοι αριστεροί και ριζοσπάστες, αποτελεί επίσης πολιτική πράξη στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δυνάμεων της αντίστασης στη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της ευρωσύγκλισης και της αντιδραστικής «παγκοσμιοποίησης».

Κάθε αριστερός ας σταθμίσει τις ευθύνες του και ας πράξει ανάλογα.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.30 ο Γιάννης Χατζηγεωργίου φιλοξενεί τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο με το συνδυασμό «Δημοκρατική Ενότητα».
  • Στις 22.00 ο Γιάννης Ευσταθίου συνομιλεί με τον Βαγγέλη Μπούτα, υποψήφιο Νομάρχη Καρδίτσας με το συνδυασμό «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».
  • Στις 23.00 θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στα πλαίσια της περιοδείας της στη θεσσαλική πρωτεύουσα.
Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή, 29 του Σεπτέμβρη, στους Δελφούς και το Γαλαξίδι. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 010.3827.303 και 010.3843.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ