ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν αναιρούμε τις γενικότερες θέσεις μας για την πολιτική του ΣΥΝ

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνεργασία στο Δήμο της Λάρισας

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συνεργασία στο Δήμο της Λάρισας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στη θεσσαλική πόλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Πληροφορήθηκα ότι η Δημοτική Κίνηση του ΣΥΝ, παρότι είχε αναγγείλει ψηφοδέλτιο, αποφάσισε, την τελευταία στιγμή - δεν ξέρω για ποιους λόγους - να στηρίξει το ψηφοδέλτιο που έχει επικεφαλής τον Αγι Παπαστεργίου και στο οποίο συμμετέχει και στηρίζει το ΚΚΕ. Νομίζω, ότι σωστά η Κίνηση και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγις Παπαστεργίου αποδέχτηκε αυτή τη στήριξη.

Οσον αφορά στο ΚΚΕ, δε σημαίνει ότι εμείς αναιρούμε τις γενικότερες θέσεις που έχουμε για την πολιτική του ΣΥΝ και γενικά και σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό γιατί - πέρα από τα γενικότερα ζητήματα - στη μάχη των τοπικών εκλογών επέδειξε μια θέση συμβολική για τα μεγάλα αστικά κέντρα πολιτική και μια θέση πολυσυνεργασίας, ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ, σε τοπικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι δε συμβάλλει και δε βοηθάει καθόλου ο ΣΥΝ, η ηγεσία του, στον απεγκλωβισμό δυνάμεων και στη χειραφέτηση από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ξέρετε, δεν υπάρχει "καλό ΠΑΣΟΚ" σε νομούς της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης κι αλλού, και "κακό ΠΑΣΟΚ" π.χ. στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Και θα το έλεγα αυτό ανεξαρτήτως και από το πρόσωπο των υποψηφίων. Υποψήφιοι μπορεί να είναι θαυμάσιοι άνθρωποι σε όλα τα ψηφοδέλτια, ικανοί, επιτήδειοι κι έμπειροι. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Θα υπάρξει χειραφέτηση των λαϊκών στρωμάτων, των προοδευτικών ανθρώπων από την πολιτική των δύο κομμάτων; Αυτό είναι που μετράει κι αυτό θα βοηθήσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν αφορά μόνο τις γενικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να αναιρέσουμε τη γενική μας κριτική, όπως είμαστε βέβαιοι ότι και ο ΣΥΝ δεν αλλάζει στάση απέναντί μας, στην κριτική που κάνει στο ΚΚΕ».


ΠΕΡΑΜΑ
Στη μάχη για την επανεκλογή του Γιάννη Πατσιλινάκου

Την ολόπλευρη στήριξή τους δηλώνουν ολοένα και περισσότεροι κλάδοι εργαζομένων, ενώ στο πλευρό του έχει ταχθεί και η νεολαία της πόλης

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος κοντά στους εργάτες της Ζώνης(από πρόσφατη περιοδεία του)
Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος κοντά στους εργάτες της Ζώνης(από πρόσφατη περιοδεία του)
Στη μάχη για την επανεκλογή του σημερινού και υποψήφιου αγωνιστή δημάρχου Γιάννη Πατσιλικάνου εντάσσονται ολοένα και περισσότεροι κλάδοι εργαζομένων του δήμου Περάματος, ενώ στο πλευρό του έχει ταχθεί και η νεολαία της πόλης! Ηδη οι οικοδόμοι και οι νέοι του Περάματος έχουν συστήσει μαζικές Επιτροπές στήριξης του δημάρχου και του αγωνιστικού συνδυασμού «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» στον οποίο είναι επικεφαλής, δίνοντας τον αγώνα του ψηφοδελτίου σπίτι το σπίτι, πόρτα την πόρτα. Την ολόπλευρη στήριξή τους στον Γιάννη Πατσιλινάκο δήλωσαν και οι μεταλλεργάτες δίνοντας το μαζικό τους «παρών» σε σύσκεψη που έγινε προχτές αργά το βράδυ στα γραφεία του συνδυασμού!

«Οι εργαζόμενοι του Περάματος, ο κλάδος μας έχει σήμερα ένα σημαντικό σύμμαχο στην πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων, ένα σύμμαχο που αντιστέκεται και απειθαρχεί στις αντιλαϊκές πολιτικές, είναι ο συνδυασμός "Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη", ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος», διαμηνύουν σε σχετική τους ανακοίνωση οι οικοδόμοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή και υπογραμμίζουν: «Συνάδελφοι: Η ενεργητική στήριξη του συνδυασμού, με στόχο την ενισχυμένη επανεκλογή του στο τιμόνι του δήμου, είναι η μόνη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, σε όσους στηρίζουν την πολιτική των μεγάλων συμφερόντων».

Από την πλευρά της νεολαίας του Περάματος η Επιτροπή Νέων του συνδυασμού κάνει σαφές με ανακοίνωσή της ότι: «Οι υποψήφιοι των σαλονιών, της φιγούρας, των ατέλειωτων υποσχέσεων δε μας ταιριάζουν. Η νεολαία του Περάματος δεν υποτάσσεται. Δε μας ξεγελάνε τα μεγάλα λόγια, τα ταξίματα και τα ρουσφέτια. Δεν υποκύπτουμε με ψεύτικα διλήμματα». Οι νέοι ξεκαθαρίζουν ότι με την ψήφο τους θα τιμωρήσουν αυτούς που έχουν εκτινάξει την ανεργία στην περιοχή του Περάματος στο 25% και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στο 35%. Οτι θα δώσουν την απάντηση που πρέπει σε αυτούς που ποδοπατούν τα εργασιακά δικαιώματα, που έχουν μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκιλοτίνες και παραδίδουν σταδιακά την παιδεία στο μεγάλο κεφάλαιο. «Με την ψήφο μας - συνεχίζει - στις 13 Οκτώβρη υψώνουμε φωνή αντίστασης. Η νεολαία του Περάματος δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στη σημερινή δημοτική Αρχή στο συνδυασμό "Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη"».

Στο μεταξύ προχτές το βράδυ στη σύσκεψη των μεταλλεργατών που έγινε στα γραφεία του συνδυασμού με το δήμαρχο Γ. Πατσιλινάκο έγινε σαφές ότι οι μεταλλεργάτες δεν πρόκειται με την ψήφο τους να υπογράψουν την «καταδίκη» τους. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Ιορδάνης Πουντίδης και Γιάννης Δεληγιάννης αντίστοιχα. Ενδεικτικά των διαθέσεων των μεταλλεργατών ήταν τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου: «Και ο τελευταίος συνάδελφος γνωρίζει τους αγώνες που δίνει μέχρι και σήμερα η δημοτική Αρχή και ο Γ. Πατσιλινάκος για να μείνει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ανοιχτή. Ξέρουν ότι αν δεν επανεκλεγεί ο σημερινός δήμαρχος αυτό θα σημάνει και τη μετατροπή ολόκληρης της Ζώνης σε σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, όπως επιδιώκουν ο ΟΛΠ και η κυβέρνηση. Οτι δηλαδή τα κοντέινερς του ΟΛΠ θα φτάσουν ακόμα και στις ταράτσες των σπιτιών τους». Ανάλογα ήταν και τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης των Αμμοβολιστών. Οι παραβρισκόμενοι αποφάσισαν να εκδοθεί από τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης διακήρυξη υποστήριξης του Γιάννη Πατσιλινάκο και θα ξεκινήσει συλλογή υπογραφών από κάθε εργάτη της Ζώνης που ζει στο Πέραμα.


Ψηφίζουμε νομάρχες - δημάρχους που στηρίζονται από το ΚΚΕ

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και των παραρτημάτων της για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Τα μέλη της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ στην τελευταία συνεδρίασή τους αποφάσισαν ομόφωνα και σ' αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να παλέψουν στο πλευρό του λαού όπως πάντα, στηρίζοντας στην υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά το συνδυασμό με επικεφαλής τον Θ. Παφίλη και στους Δήμους Αθήνας τον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Χαλβατζή και Πειραιά τον Κώστα Τζατζάνη.

Στις υπόλοιπες περιοχές, νομούς και πόλεις, τόσο η ΠΕΑΕΑ όσο και τα παραρτήματά της καλούν, επίσης, στην υπερψήφιση των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Ετσι:

  • Την παράταξη «Δημοκρατική-Προοδευτική Ιωνία» (ΔΗΠΙ) με υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Τσουκαλά και τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» με επικεφαλής τον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά Θ. Παφίλη, δηλώνουν ότι στηρίζουν στις προσεχείς εκλογές η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας και καλούν όλους τους αντιστασιακούς, όλο το λαό της Ν. Ιωνίας σε κοινή συστράτευση στη μάχη των εκλογών.
  • Το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς και όλο το λαό που αγαπάει τα Μελίσσια να υπερψηφίσουν το συνδυασμό «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» με υποψήφιο δήμαρχο τον δοκιμασμένο αγωνιστή Χριστόφορο Φρεμεντίτη και για υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά τον Θ. Παφίλη.
  • Το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ καλεί σε στήριξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».
  • Το Παράρτημα Αγίων Αναργύρων της ΠΕΑΕΑ στηρίζει το συνδυασμό «Συνεργασία Αλλαγής», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Μούρτη και για υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά τον Θ. Παφίλη.
  • Το Παράρτημα Ιωαννίνων της ΠΕΑΕΑ με ανακοίνωσή του καλεί τους αντιστασιακούς του νομού και γενικότερα το γιαννιώτικο λαό να στηρίξουν στο νομό τους συνδυασμούς που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 13ης και 20ής του Οκτώβρη 2002. Στους συνδυασμούς αυτούς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συσπειρώνονται αγωνιστές των λαϊκών κοινωνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερα καλούνται να ψηφίσουν τον Σ. Εργολάβο για δήμαρχο Ιωαννίνων και τον Απ. Τασούλα για νομάρχη Ιωαννίνων. Καταψηφίζοντας, ταυτόχρονα, το συνδυασμό του δήθεν υπερκομματικού Φ. Φίλιου και τους άλλους δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με τη συναίνεση του ΣΥΝ εξαπέλυσαν την πιο βάρβαρη αντεργατική πολιτική τόσο στο δήμο όσο και γενικότερα. «Μία ακόμα απόδειξη γι' αυτό είναι και η στάση τους απέναντι στην Εθνική Αντίσταση. Ουσιαστική αδιαφορία, κοροϊδία και εχθρότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Σ' αυτή τη μάχη - τονίζουν - πρέπει ο λαός να στείλει μήνυμα αντίστασης και με την ψήφο του να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι παρατάξεις του δικομματισμού και των παραφυάδων του».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ