ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς όριο ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης
  • Με τροπολογία απαγορεύεται η διάδοση ιδεών μέσω αφισών, ταμπλό ή πανό σε όλη σχεδόν την έκταση του Δήμου Αθήνας!
  • Πρόσχημα η προστασία του Ιστορικού Κέντρου και επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές!

Νέα αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης και μάλιστα λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, αφού με τροπολογία απαγορεύει τη διάδοση των πολιτικών μηνυμάτων μέσω της οπτικής προπαγάνδας (αφίσες κλπ.) σχεδόν σε όλη την έκταση των ορίων του Δήμου Αθήνας!

Με πρόσχημα την προστασία του «Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας» από την «υπαίθρια διαφήμιση», σε τροπολογία στο «Αθλητικό νομοσχέδιο» που συζητείται στη Βουλή, απαγορεύεται η προβολή πολιτικών μηνυμάτων και η συνακόλουθη διάδοση ιδεών από κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς, αφού αυτή εξομοιώνεται με την εμπορική διαφήμιση και μάλιστα επιβάλλονται με συνοπτικές διαδικασίες εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές στους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι «υπαίθρια διαφήμιση είναι η υπαίθρια και δημόσια προβολή με κάθε τρόπο και μέσω μηνυμάτων εμπορικού, πολιτικού, επαγγελματικού χαρακτήρα ή άλλης συναφούς δραστηριότητας κάθε μορφής». Μάλιστα, διευκρινίζει ότι «υπαίθρια διαφήμιση συνιστούν ιδίως οι έντυπες, οι χειρόγραφες, φωτιζόμενες και οι ηλεκτρονικές ή άλλες διαφημίσεις μετά των πλαισίων, κάθε είδους υποστηριγμάτων ή άλλων πρόσθετων σταθερών ή κινητών κατασκευών που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτησή τους».

Με προφανές όραμα μία Αθήνα «αποστειρωμένη» από κάθε προβολή ενοχλητικών για το σύστημα ιδεών, η τροπολογία επεκτείνει την απαγόρευση σχεδόν σε όλη την έκταση του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση εφαρμόζεται στους άξονες των παρακάτω οδών και σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου: «Β. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Αλεξάνδρας, Αρδηττού, Β. Κωνσταντίνου, Ηλιουπόλεως, Βουλιαγμένης, Καλλιρρόης, Συγγρού, Φραντζή, Κηφισίας, Μεσογείων, Πατησίων, Αχαρνών, Παναγή Τσαλδάρη».

Με τον καθορισμό όλου του Δήμου Αθήνας σε απαγορευμένη περιοχή για τη διάδοση των ιδεών, πέφτουν οι μάσκες και τα προσχήματα για δήθεν προστασία των μνημείων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Για να επιβάλει η κυβέρνηση τη φίμωση των ιδεών, καθορίζει με την τροπολογία βαριά πρόστιμα και ποινές, αφού όπως λέει «οι παραβάτες των διατάξεων τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και με χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, διπλασιαζομένων των ποινών αυτών σε περίπτωση υποτροπής». Μάλιστα, τη διαπίστωση της «παρανομίας θα την κάνει ένας απλός υπάλληλος της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος θα εκδίδει τη σχετική απόφαση με την οποία θα διατάσσεται η αφαίρεση της διαφήμισης.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, με πρόσχημα την προστασία από την εμπορική διαφήμιση, επιχειρεί να χτυπήσει τη διακίνηση των πολιτικών ιδεών που δεν είναι αρεστές στην κυρίαρχη πολιτική, η οποία δεν έχει την ανάγκη της αφίσας αφού προπαγανδίζεται αφειδώς από τα μεγάλα ηλεκτρονικά και μη ΜΜΕ. Η κατάθεσή της δε, δεν πρέπει να είναι άσχετη και με τα άλλα μέτρα καταστολής που ετοιμάζονται, όπως ο περιορισμός ή και η απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Ξεκάθαρός στόχος η μετατροπή του ελληνικού λαού σε έναν παθητικό δέκτη της αντιλαϊκής πολιτικής και ανενημέρωτο για τις πολιτικές απόψεις που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική.

Μάλιστα, η ισχύς της συγκεκριμένης απαγόρευσης είναι και αναδρομική και ανατρέχει στο χρόνο ισχύος του νόμου 2833/2000 της πρώτης νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύοντας έτσι την υποκρισία της κυβέρνησης που τότε έλεγε ότι δεν έχει πρόθεση να απαγορεύσει τη διακίνηση των πολιτικών ιδεών.

Καταντάει δε, πρόκληση η επέκταση του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη τροπολογία, μόλις 25 μέρες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.


Γ. ΡΟΚΟΣ
Ναύσταθμος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Αποψη από το λιμάνι με τα αμερικανικά πλοία σε πρώτο πλάνο

Motion Team

Αποψη από το λιμάνι με τα αμερικανικά πλοία σε πρώτο πλάνο
«Για μια ακόμα φορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε ναύσταθμο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Η περίοδος προετοιμασίας της επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ, η εύφλεκτη κατάσταση στα Βαλκάνια, μας διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για άσκηση - πρόβα τζενεράλε των μελλοντικών επεμβάσεων», σημείωσε σε δήλωσή του ο Γ. Ρόκος, υποψήφιος της ΝΑΣΥ, με αφορμή τον ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της άσκησης «Dynamic Response».

Ο υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» παρουσίασε τη θέση της παράταξης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι λιμάνι φιλίας και ειρήνης, εμπορικών συναλλαγών και όχι ορμητήριο του ΝΑΤΟ». Και αναρωτήθηκε αν «άραγε οι κύριοι Χατζησάββας και Ψωμιάδης θα τοποθετηθούν ποτέ για το ρόλο του λιμανιού και της περιοχής που έχει επιβάλει το ΝΑΤΟ;».

Ομως για άλλη μια φορά οι υποψήφιοι του δικομματισμού στη Θεσσαλονίκη σιωπούν. Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως ιμπεριαλιστικού ορμητήριου. Δεν είδαν τα πλοία του ΝΑΤΟ και τους «Ράμπο» στο λιμάνι της. Τα τρένα φορτωμένα με πολεμικό υλικό, τα καμιόνια στους δρόμους.

Ο Π. Ψωμιάδης (εκλεκτός της ΝΔ) επισκέφθηκε το λιμάνι, περιόδευσε στους χώρους, αλλά - τι περίεργο - δεν είδε τίποτε από το έγκλημα.

Από την άλλη ο Γ. Χατζησάββας (εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ) ασχολείται με σοβαρότερα πράγματα. Εμπαίζει τον αντίπαλό του, Π. Ψωμιάδη, γιατί - λέει - η ηλεκτρονική σελίδα που διαφημίζει βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.

Αυτοί διεκδικούν την ψήφο του λαού της Θεσσαλονίκης και χωρίς ντροπή δηλώνουν ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ